KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2016-01-28 16:16:36

Trots detta vägrar såväl kirurgen själv som de ansvariga på KI att erkänna att något fel begåtts. Patienterna var rena försökskaninerna. Konstgjord luftstrupe av plast hade inte ens prövats i djurförsök, men det ljög man om för patienterna. Den första som genomgick operationen fick veta att han visserligen var den första människan som skulle genomgå det men att man framgångsrikt opererat grisar (och grisar är ju rätt lika människor). Vidare fick han veta att han annars bara hade sex månader kvar att leva. Han änka sade efteråt att även om det varit sant, hade det varit bättre än två års lidanden. Han hade svårt att andas, strupen var infekterad, en hel del dött kött, svamp.

En annan patient, ryska Julia, kunde ha levt ett långt liv trots sin trakeostomi, men hon ville bli helt frisk och det kostade henne livet.

Jag såg på Dokument inifrån: Experimenten i SVT och jag fick riktig ångest när jag tänkte på patienternas lidanden. De var helt i händerna på "geniet", forskaren och gästprofessorn Paolo Macchiarini.

svt skrev:Sex av åtta patienter har avlidit efter att ha fått en strupe av plast inopererad, utfört av kirurgen Paolo Macchiarini. Tre av dem har opererats på Karolinska – men Karolinska institutet rektor Anders Hamsten har fortsatt förtroende för forskaren och kirurgen. I höstas fick Macchiarini förlängt kontrakt vid KI.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tro ... fortroende

Grunden till det hela är att alla forskare och forskningsinstitut vill vara först med nya metoder. Och i detta fall hade forskaren så bråttom att han hoppade över djurförsöken. Han påstod att det var befogat för att patienterna annars skulle ha dött inom en snar framtid. Detta är ifrågasatt. Men om patienterna fått veta "du riskerar att dö snart el om ytterligare något år, men i senare fallet kommer du att ha levt många månader med smärta och ångest och svårigheter att andas", vad tror ni de skulle ha valt? Patienterna fick öht inte veta riskerna.

Läkartidningen 2014-12-22 skrev:Det började i april 2014 med att en nära medarbetare till gästprofessorn anklagade en toraxkirurg som medverkade vid operationen för att utan tillåtelse ha använt och förvanskat data från gästprofessorns grupp i samband med en anslagsansökan till Vetenskapsrådet.
Spoiler: visa
Anklagelserna har tillbakavisats av toraxläkaren, som i sin tur anklagat gästprofessorn för att vilja ta åt sig all ära för gemensamma insatser.
Några månader senare, i augusti, kontrade toraxkirurgen och tre andra läkare med att anmäla gästprofessorn för oredlighet i forskning. Anmälarna, som medverkat i vården av den första patienten samt ytterligare två patienter som opererats med samma metod, menar att data förfalskats och utelämnats i en rad artiklar, inklusive Lancet-artikeln som toraxkirurgen själv var medförfattare i. Utifrån en analys av patienternas journaler menar de att patienterna drabbats av betydande komplikationer som inte redovisats samt att det saknas grund för påståendet att transplantaten utvecklats till fungerande luftrör. Dessutom kritiserar de att operationerna skedde utan föregående etisk prövning.
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/N ... arolinska/

Experimenten är en dokumentärserie i tre delar. Här är första avsnittet Stjärnkirurgen: http://www.svtplay.se/video/5848124/exp ... rnkirurgen

Här är andra avsnittet, Varje kirurg har sin kyrkogård:
http://www.svtplay.se/video/5990228/exp ... -avsnitt-2

Och här är tredje avsnittet, Sanningens labyrint:
http://www.svtplay.se/video/6123392/exp ... s-labyrint
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37627
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav alixha » 2016-01-28 18:32:34

Intressant, tack för tipset, ska nog kolla på detta i helgen.
alixha
 
Inlägg: 2371
Anslöt: 2013-01-04

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Bali » 2016-01-30 7:03:46

Jag såg också dokumentärserien och det var ju verkligen skrämmande fakta som kom fram; man vill ju inte tro att det är sant.

Delar av den svenska läkarkåren vaknar också till nu och de är riktigt upprörda:
Karolinska är etikens Tjernobyl
Bali
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3291
Anslöt: 2010-05-15

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav kiddie » 2016-01-31 2:57:46

Kollade första avsnittet och tyckte det tog slut lite plötsligt. Vad bra att jag fick veta att det var ett av tre då. :lol:

Jag var nog inte så fokuserad. Men tyckte det var bra. Iaf det avsnitt jag såg. Ska försöka få SVTPlay att funka nu.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Bali » 2016-02-02 12:08:30

KI:s rektor, Anders Hamsten, verkar nu i alla fall anse att Paolo Macchiarini inte kan vara kvar på KI längre (ojdå, liksom), men trots att många även anser att han själv bör avgå har Hamsten tydligen inte en tanke på att göra det:

KI:s rektor: Macchiarini kan inte vara kvar

Också Expressen tog upp detta för ett par dagar sedan och där länkas det också till en lång artikel om Macchiarini som var införd i Vanity Fair i början av året, en artikel i vilken han verkligen framstår som en tvättäkta mytoman:

Nu rämnar fasaden för kändiskirurgen

Jag satt nästan som en fågelholk när jag läste artikeln i Vanity Fair, måste jag säga.
Fy fan, vilken otäck man det här verkar vara och tyvärr är han säkert inte ensam heller; det finns nog många "mindre lustiga" läkare där ute.
Bali
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3291
Anslöt: 2010-05-15

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Bali » 2016-02-02 17:38:50

I gårdagens SvD nekar (förstås) Paolo Macchiarini till anklagelserna emot honom; de är alla falska, enligt honom:

KI-kirurgen bryter tystnaden: "Falska anklagelser"

Sedan skriver även SvD att Macchiarini redan tidigare var brottsmisstänkt i Italien och detta skulle tydligen varit något som också var känt av KI:

KI anställde Macchiarini trots brottsmisstankar

Ja herregud vilken soppa!
Bali
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3291
Anslöt: 2010-05-15

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav kiddie » 2016-02-02 23:10:44

Det är läskigt när ngn utstrålar något så alla även mkt smarta bara blint följer. :?
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2016-02-10 2:05:35

Ja, "stjärnkirurgen" verkar vara en klassisk psykopat, karismatisk och övertygande. Och KI tycks i sin jakt på just att vara först blundat för allt som heter kontroll. Nu säger kirurgen och KI att det inte var forskning utan vård. För forskning på patienter och försökspersoner krävs godkännade av forskningsetiknämnden, men det behövs inte för vård. Men vård ska ska enligt "beprövad erfarenhet" och det kan man inte påstå att en helt ny metod är.

UNT 2016-02-09 skrev:2010 Macchiarini rekryteras som gästprofessor till Karolinska institutet för att leda en satsning på regenerativ medicin.

2011 Världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe genomförs vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Skälet till operationen ska vara återfall i strupcancer, men detta har ifrågasatts. Prover som alltid brukar tas vid canceroperationer har försvunnit. Patienten dör efter 2,5 år.

2011 och 2012 Ytterligare två patienter får konstgjorda luftstrupar inopererade. Den ene dör efter bara några månader, den andra kräver ständig intensivvård.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/kom-s ... 01565.aspx

År 2014 händer mycket. Tidigare medarbetare anmäler Macchiarini för forskningsfusk. KI utser professor emeritus Bengt Gerdin från Uppsala universitet till utredare. Utredaren kom fram till att Macchiarini visat "oredlighet i forskningen". Några exempel:

- Han påstod i tidskriften The Lancet att den första operationen fått etiskt godkännande, men han hade aldrig ansökt om det.
- I olika uppsatser påstod han att operationerna var mycket framgångsrika och att patienternas konstgjorda luftstrupar fungerade nästan normalt. Sanningen var att en patient dött och de andra patienterna var mycket dåliga (en dog snart och den tredje måste hela tiden ha intensivvård). Här kan man tala om "operationen lyckades men patienten dog". :shock:

Men rektor Hamsten bortsåg från rapporten. Han påstod vid en presskonferens i augusti 2015 att han fått kompletterande uppgifter från Macchiarini som visade att denne inte gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men varför fick inte Gerdin läsa igenom detta material och yttra sig över det innan KI tog ställning? Var de fortfarande förtrollade av strålglansen från "stjärnkirurgen" el trodde de att de kunde bluffa sig igenom detta och slippa en skandal? Professor Gerdin har i efterhand läst igenom Macchiarinis dokumentation och har inte ändrat sina slutsatser.

Jag skulle vilja ropa "Avgå Anders Hamsten!" Han och de andra beslutsfattarna har dragit skam över KI och indirekt över Nobels medicinpris. Genom sin jakt på nyheter och prestige så har de förlorat prestige.

– Macchiarini-fallet är nog det mest uppenbara exemplet på att det behövs en oberoende instans för att handlägga ärenden kring misstänkt forskningsfusk, i stället för att som nu låta universiteten själva göra detta, säger Bengt Gerdin, professor emeritus i intensiv- och brännskadevård vid Uppsala universitet.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/vill- ... 01006.aspx

Nej, man kan inte låta universiteten utreda sig själva (lika orimligt som att polisen får utreda sig själva).

KI:s ledning kanske trodde de skulle komma undan en offentlig skandal men så kom dokumentärserien av Bossse Lindqvist i TV. Dessutom har Karolinska sjukhuset polisanmälts av Läkemedelsverket för att inte ha sökt tillstånd att använda de stamcellsinklädda plaststruparna. IVO har polisanmält Macchiarini.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37627
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav ajemen » 2016-02-10 3:38:34

Hm, tråkigt och dumt att ljuga om djurförsök etc., men ingen ville väl något ont; det är tragiskt och olyckligt, och jag hoppas att kirurgen och hela KI tar större ansvar i framtiden.
ajemen
 
Inlägg: 890
Anslöt: 2013-04-03

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Bali » 2016-02-13 6:52:23

Nu har i alla fall Anders Hamsten bestämt sig för att avgå, och det var väl på sin plats.

”Jag ställer min plats som rektor för KI till förfogande”
Bali
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3291
Anslöt: 2010-05-15

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2017-11-02 15:39:13

Det blev inget åtal mot Paulo Macchiarini:

SR skrev:Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ner. Det meddelade åklagarmyndigheten och därmed frias han från misstankar om vållande till annans död.

Kirurgen Paolo Macchiarini som bland annat misstänkts för grovt vållande till annans död efter att ha opererat in luftstrupar av plast hos svårt sjuka patienter, frias av åklagaren.

Skälet är att det inte gått att bevisa att operationerna orsakat patienternas död i tre fall och inte heller vållande till kroppskada hos den fjärde.

– När det gäller de tre personer som har dött har vi inte kunnat bevisa att de hade antingen överlevt eller drabbats av färre antal komplikationer med en annan metod än den som användes, säger kammaråklagare Anders Tordai vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6797353

Så att ljuga för och åstadkomma ett stort lidande för patienterna, det är inte brottsligt?

En patient fick svårt att andas måste slemsugas var 4:e timme. Vem vill leva längre tid under sådana förhållanden? Det vore en sak om detta lidande ledde till att man blev frisk i slutänden, men han dog ju ändå.

Och en av de visselblåsande läkarna som slog larm om situationen på sjukhuset, Karl-Henrik Grinnemo, är besviken idag.

– Det är ju väldigt allvarligt att vi inom rättsystemet tillåter att vi kan föra in ett icke godkänt plastmaterial i svårt sjuka patienter utan att det har genomgått någon typ av testning vare sig i försöksdjur eller vid etiksprövningsnämnd eller Läkemedelsverket och att inte detta bedöms som en brottslig handling, säger han. Och man ska komma ihåg att de här patienterna är lurade att få de här syntetiska luftstruparna, och det är det som gör det här så väldigt allvarligt.

Ja, man vill tro att man är i goda händer när man hamnar på sjukhus pga allvarlig sjukdom. Men det kan man alltså inte lita på.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37627
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav LordNelson » 2017-11-03 16:04:14

Det känns så skönt att Doktor Makkaroni drog ner fisförnäma institutet och dom småpåvarna i dyngan. Wery nobelt..

Hoppas han fortsätter operera men bara på personer av hans egen kaliber.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4070
Anslöt: 2010-06-25

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Marjatta » 2020-09-29 11:51:28

Macchiarini åtalas för grov misshandel
”Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har genomförts helt utan lagstöd”, säger överåklagare Mikael Björk. Macchiarini nekar till anklagelserna.
Den 11 december 2018 beslutade överåklagare Mikael Björk att återuppta en förundersökning som lades ned i oktober 2017, om två fall av vållande till kroppsskada, grova brott. Under det fortsatta utredningsarbetet har en förundersökning om ytterligare ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, återupptagits. I samtliga fall rör det sig om personer som fått en syntetisk luftstrupe inopererad.

– Under den fortsatta förundersökningen har det inhämtats ytterligare skriftlig bevisning och hållits fler förhör med personer i Sverige, Belgien, Storbritannien, USA och Spanien. Genom dessa förhör och genom den skriftliga bevisningen har det blivit tydligt för mig att ingreppen genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie, säger överåklagare Mikael Björk vid Utvecklingscentrum på Åklagarmyndigheten, i ett pressmeddelande.

– Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har alltså genomförts helt utan lagstöd, tillägger han.


Publicerat idag.
https://www.medtechmagazine.se/article/ ... misshandel
Marjatta
 
Inlägg: 2511
Anslöt: 2020-02-15

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in