Kanal 11 (om verkliga mord)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Kanal 11 (om verkliga mord)

Inläggav Alien » 2019-07-04 16:50:07

En reklamkanal jag aldrig kollat förr. Finns en del program som jag tycker verkar ointressanta som Kardashians (en familj som är känd för att vara känd) och Fråga Olle (om diverse sexuella perversiteter). Andra som jag inte klarar av att se Body bizarre (om medfödda missbildningar), Botched (misslyckade plastikoperationer) och Skin tight (all hud man måste bli av med när man bantat ner sig mycket). Det finns också två realityserier om brudklänningar: Say yes to the dress och Curvy brides. Inte visste jag att det man kunde ha så mycket att visa om brudklänningar. Men ofta är brudens mor, systrar och väninnor med (ibland även pappan) och de har också synpunkter. Antar att ibland brudens föräldrar betalar dessa svindyra brudklänningar.

Men det jag är intresserad av är två saker. Det ena är mord (true crime) och det finns det hur många serier som helst om.

En jag kollat är Deadly Sins. Det handlar om dödssynder som lett till mord. Dödssynderna är vrede, lusta, girighet, högmod, frosseri, avund, lättja). Alla dödssynder leder inte till mord, men alla mord har sitt upphov i en el flera dödssynder.
Kanske kan man kalla den ursprungliga dödssynden för bristande empati med andra människor, att deras känslor och deras liv inte betydde något.

I början av varje avsnitt går en kvinna i högklackade skor in i en kyrka. Sedan talar en programledare om det kommande fallet. Ganska så moraliserande, man får känslan att när man väl börjat synda så slutar det i ond bråd död. Sedan är det dels berättande, dels scener med skådespelare.

Ofta är präster inblandade, de som skulle tro vore allra minst benägna att bryta mot tio Guds bud. Församlingen ser upp till de unga karismatiska prästerna, särskilt unga kvinnor. Som en gift präst som skulle medla när paren hade problem i äktenskapen. Men mest talade han med de unga fruarna, som snart såg honom som mer förstående än de äkta männen. En av kvinnorna blev hans älskarinna trots att han själva var gift. Älskarinnan skilde sig och hoppades att prästen skulle bli av med sin fru på naturlig väg, dvs Gud skulle låta henne drabbas av en dödlig sjukdom. När det inte hände sade hon till prästen att han fick ordna det. En skilsmässa ansågs väl olämplig för en präst. Så prästen reste bort på en kurs och under tiden dog hans fru i en brand. En olyckshändelse, avskrev polise det som.

Den sörjande maken sökte sexuell tröst hos många kvinnor. Till och med hos sin svärmor, som också var gift. Detta var inte vad den ordinarie älskarinnan hade väntat sig. Hon blev förbannad och kontaktade polisen. Hon berättade att prästen hade gett sin fru sömnmedel och sedan tänt eld på huset innan han gav sig iväg.

Här kan man se högmod (han ansåg att vanliga regler inte gällde för honom) och lusta (en kvinna räckte inte för honom).

Öht tycks otrohet leda till mord. Ofta vill den otrogna parten inte skiljas eftersom maken/makan är den som har pengarna. Eller också vill de ha ut livförsäkringen. Men ibland kan den bedragne maken döda sin otrogna fru av svartsjuka. Eller i ett fall var maken både rik och snäll men vill ändå inte lämna ifrån sig deras barn när den otrogna frun stack med älskaren. Efter en tid ville hon återvända till maken, men då blev hon i stället mördad av älskaren. De som gifte sig och mördade för pengar för att de ville leva lyxliv, där kan man säga att dödssynderna var girighet, frosseri och avund.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37784
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kanal 11 (om verkliga mord)

Inläggav Alien » 2019-07-04 16:59:03

En annan serie heter Evil lives here. En man eller kvinna berättar om hur de vuxit upp hos en kriminell/psykopat (våldtäktsman, mördare, seriemördare, gangster etc) alternativt varit gift med en sådan. Då får man dels se personen berätta om detta, dels se uppspelade scener.

Som prästen som började med att viga par i sitt hus men sedan grundade sin egen sekt där han var både Gud och präst. Han kontrollerade fru och barn med hot och misshandel. Barnen fick varken besöka andra barn el ta hem kamrater på besök. Sönerna fick i uppdrag att kontrollera sina systrar i skolan, att de aldrig pratade med lärarna utanför klassrummet. När en syster pratade med en lärare (hon frågade om läxan) så berättade skvallrade berättaren (som förstås var helt hjärntvättat) detta för fadern, som givetvis misshandlade flickan som straff.

Tre av döttrarna “gifte sig” fadern med i en ceremoni där flickorna var brudklädda och han själv både vigselförrättare och brudgum. Hustrun var för nedtryckt för att protestera.

En pojkvän flyttade plötsligt in i familjen. Han och en dotter väntade barn tillsammans. Men det var bara han som trodde att det var hans barn… En dotter hade vågat berätta i skolan vad som pågick hemma. Polisen kom och förde bort fadern från familjen. Men han kom tillbaka och tvingade hela familjen att flytta ut i skogen och bo i husvagnar. Det nyfödda barnet skrek för mycket. Fadern befallde dottern att se till att barnet blev tyst.
Spoiler: visa
Hon lyckades för väl; barnet kvävdes till döds. När sedan barnets far kom hem fick han veta att sonen var död och redan begravd i skogen. Han blev upprörd och krävde att barnet skulle grävas upp igen och få en riktig kyrklig begravning.

Fadern tog sin son (berättaren) med i bil och de körde till äldste sonen som gift sig och flyttat hemifrån. Sonen fick i uppdrag att ringa på dörren, skjuta ihjäl sin bror och sedan ta hans lille son och ge svärsonen som en ersättning för sin dödade son. Som tur var var ingen hemma. Berättaren sade att han antagligen dödat sin bror annars, så hjärntvättad och kuvad av sin far var han.


Så småningom hittade polisen hela lägret och det hela rullades upp. Både fadern och modern dömdes till fängelse. Personligen tyckte visserligen även modern förtjänade straffades för att hon inte skyddade sina barn. Men hon borde fått ett mildare straff, hon var ju själv helt nedtryckt av mannen.

Påfallande ofta utspelades sig dessa hemska familjedramen på landet. Ingen utomstående hade inblick el tycktes ha reagerat över familjens isolerade liv. Sånt kan bara hända i USA med deras överdrivna respekt för alla möjliga galna sekter, tänkte jag. Sedan läste jag om familjen utanför Ystad.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37784
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kanal 11 (om verkliga mord)

Inläggav Alien » 2019-07-04 17:33:12

En tredje mordserie handlade om mord inom familjen, Blood Relatives. En lämplig svensk titel hade varit "Släkten är värst". Det var ofta rika och respekterade familjer som levde på landsbygden el i små städer, värsta idyllen. Men bakom fasaden fanns avundsjuka och hat, missbruk och otrohet. I alla dessa fall mördades en person av sitt barn el barnbarn, dvs av en person hen älskade även om det förekom motsättningar. I ett fall hade ett gift par utan barn tagit hand om kvinnans systerdotter som sitt eget barn. När hon själv gifte sig, fick barn och skilde sig, så tog de hand om den flickan också. Men dottern/systerdottern hade problem med karlar och pengar och det slutade med att hon mördade sin adoptivmor/moster för arvets skull.

I ett annat fall var hela övriga familjen med på att mörda familjefadern. Sonen gjorde det för att hans far hade legat med hans flickvän, modern såg till att resa bort för att få alibi (hon var sur på makens ständiga otrohet), dottern visste också om det liksom den otrogna flickvännen (som skyllde problemen med pojkvännen på hans far) etc. I början var allt så idylliskt: Familjen var vinodlare, far och son delade samma intresse (renovera bilar) liksom mor och dotter (shopping) och det enda orosmolnet var sonens flickvän som hans mor och syster tyckte inte riktigt passade in.

I slutet hade polisen avslöjat allt och alla fått sina straff. Flickvännen kom i fängelse och födde barn där. Frågan var bara vem som var far till barnet, pojkvännen el hans far? Så pikant att berätta för barnet en dag “jag dödade din far” alt. “jag och din far dödade din farfar”.

I ett tredje fall var det en rik matriark omgiven av barn och barnbarn. En favorit var sonsonen. Hon ville hjälpa honom genom att ge honom ett renoveringsuppdrag. Han fick en summa pengar för att köpa material. De pengarna använda han till annat. När farmodern krävde att han antingen satte igång med renoveringen el lämnade tillbaka pengarna så var hans lösning att slå ihjäl henne. Först lockade han ner henne i källaren.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37784
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Intressanta intressenLogga in