Kan jag ha aspergers?

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, atoms

Kan jag ha aspergers?

Inläggav drakcir » 2012-11-19 1:20:22

Hej på er alla, har kikat runt lite här på forumet med liknande trådar som min rubrik lyder (kan jag ha aspergers?)

Är redan givetvis inställd på det traditionella svaret att det kan inte vi avgöra utan en undersökning, men jag är tacksam för svar.

Under min barndom så har jag alltid blivit förknippad och berömd för min artighet, har alltid varit trevlig men lite skygg, men jag har ändå haft vänner genom åren och umgåtts med många dagligen i många år utan problem.

Det är svårt att minnas barndomen, kan väl inte kalla mig social då man som barn oftast leker fysiskt mer än att prata över en kopp kaffe om ni förstår.

Har alltid gillat att sporta som liten, fotboll var något på dagslistan fast även lika mycket tv spel.

Om jag hoppar direkt till dagens läge, idag är jag vuxen, jag är inte speciellt social jag kan socialisera mig men med bäst resultat om jag är frågeställaren och kompisen sköter samtalet, Jag blir mer som en reporter.

Har isolerat mig ganska så bra sedan skoltiden var över, blir mycket dator,film,tv spel och för mycket sömn, dock så vet jag att jag vill förändra mig, men har aldrig kraften att orka utan drömmer mig hellre då bort till lösta problemens stad och vet att en förändring skall komma någon gång.

Har läst ganska mycket om aspergers nu men står mellan ett dilemma av social fobi - aspergers - hsp - depression jag vet inte riktigt vad jag lider av.

Om jag inte har skapat mig en väldigt dålig levnadsinställning från barnsben då jag alltid låtit andra komma i första hand av rädsla för att skapa konflikter, så har jag definitiv levt från säkert 7 års ålder fram tills idag.

Ursäkta det blev lite långdraget, har nog sammanfattat det hela lite dålig, tacksam för svar och följdfrågor.
drakcir
 
Inlägg: 48
Anslöt: 2012-11-18

Kan jag ha aspergers?

Inläggav lillmupp » 2012-11-19 8:58:06

Den första motfråga som kommer i mitt huvud är; Får du en stark igenkännandekänsla när du läser i trådarna (inte bara de som har liknande tema))

Om du får en sådan känsla så ökar sannolikheten för att du kan ha någon form av AS.

Det du beskriver i ditt startinlägg skulle kunna tyda på allt möjligt annat men det krävs en skolad och tränad professionell för att kunna säga så mycket (och så har du fått det svar du väntade dig ;))
lillmupp
 
Inlägg: 898
Anslöt: 2009-02-28
Ort: Cyberspace?

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Sheyen » 2012-11-19 9:01:22

Nej.
Sheyen
 
Inlägg: 11722
Anslöt: 2010-10-24
Ort: Din Mamma

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Fortytwo » 2012-11-19 11:07:52

Sheyen skrev:Nej.

Varför inte?
Fortytwo
 
Inlägg: 752
Anslöt: 2012-11-02

Kan jag ha aspergers?

Inläggav drakcir » 2012-11-19 12:19:53

svar till dig illmupp, jo jag kan känna igen mig i en hel del av vad som finns beskrivet här på forumet samt övriga sidor, man blir riktigt bortvirrad när det finns flera olika slags diagnoser samtidigt som man som människa bör kunna vara tystlåten och inte behöva ha en diagnos för det.

Och då menar jag inte att as står enbart för tystlåtenhet, men det känns som en stor faktor i det hela.

har lite problem med talet t.ex att pratar antingen för högt eller för lågt, känns som min ton är aningen entonig samtdigt som jag får ont i halsen efter ett tag, känns som att jag överanstränger halsen på något sätt för att antingen skapa ett tonläge för att låta trevlig inför andra eller något i den stilen.

kan även ibland helt plötsligt få för mig att t.ex städa garaget sen leder det ena till en totalrönjning och nästa dag finns inte energin sen kommer nästa grej typ måla om huset :D
drakcir
 
Inlägg: 48
Anslöt: 2012-11-18

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Sheyen » 2012-11-19 14:22:11

Fortytwo skrev:
Sheyen skrev:Nej.

Varför inte?

Han verkar snarare ha social fobi, då det (enligt vad han skrev) verkar som att han fått problemen efter att han slutat skolan.

Dessutom verkar han inte ha särskilt många problem. Ser inte hur hans problem skulle kunna kopplas ihop med Aspergers.

Han bor uppenbarligen i ett hus. Jag vet inte så mycket om honom, men han verkar ju onekligen klara av att leva ett normalt liv. Att ha Aspergers innebär ofta ett stort handikapp som gör att man kanske inte kan klara av mycket av det som han faktiskt klarar av.

Det här är en analys av den information jag fått.
Sheyen
 
Inlägg: 11722
Anslöt: 2010-10-24
Ort: Din Mamma

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Zirre » 2012-11-19 15:39:45

Ibland kan det vara så att man känner igen sig i mycket av problematiken för asperger men ändå aldrig skulle få en diagnos. Det är så mycket som spelar in. Även hur man var i sin barndom spelar stor roll.

Finns tester på nätet att göra, de kan dock ej ge ett 100% svar men iaf en hum om ifall man kan ha det eller ej.

http://www.psykologitest.se/asperger.php
Zirre
 
Inlägg: 9275
Anslöt: 2009-12-08
Ort: Sthlms län, Uppland

Kan jag ha aspergers?

Inläggav gadas » 2012-11-19 20:54:17

Jag skulle säga att det är lite svårbedömt och det brukar jag inte säga...

Det slår mig att nästan alla hänvisar till professionella men då ska man komma ihåg att det krävs expertkunskap för att ha en hyfsad sannolikhet för den ställda diagnosen. Mot bakgrund av detta tror jag att man själv är bättre än de flesta professionella på att ställa sin egen diagnos - men inte andras.

Det är inte ett dugg konstigt. För att kunna ge den professionelle lika bra underlag för bedömningen så måste du vara omänskligt bra på att uttrycka det du går igenom. Den professionelle har läst mycket om diagnosen och undersökt många med diagnosen - men hen kan faktiskt inte veta vad det är du upplever. Hen kan "göra en bedömning" - jo, tack, bedömningar har jag sett alltför många.

Mig tog det fyra år att få diagnosen bekräftad, för kvalificerade överläkare i psykiatri kunde inte ställa diagnosen. Och då är jag ett skolexempel på AS. Likadant nästa gång, fyra år av förtvivlad kamp efter att jag själv begripit att jag är bipolär typ 2 så fick jag diagnosen bekräftad. Men den här gången visste jag att det förr eller senare skulle bli så. I fyra år fick jag vänta helt i onödan på att få stabiliserande medicin och först nu skall jag få min nuvarande medicin utbytt mot den jag först önskade för fem år sedan och som är den mest utprovade och dokumenterade. En forskande läkare skrev i journalen att jag bara lider av upprepningstvång - för att jag under det 20 minuter långa enda besöket sagt flera gånger att jag är bioplär!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :wink:

Så det är långt ifrån 100 % av de som har AS som får diagnosen AS. Det är nog i och för sig också en bit ifrån 100 % av dem som har diagnostiserats med AS som verkligen har AS, för det har blivit lite av en "slaskdiagnos" när det väl blivit mer omtalat. Länge var det "ångest" som var slaskdiagnos - man kan ju inte gärna bli klandrad för att man påstår att någon har ångest...
gadas
 
Inlägg: 2320
Anslöt: 2012-10-21

Kan jag ha aspergers?

Inläggav tahlia » 2012-11-19 20:59:02

Sheyen skrev:Han bor uppenbarligen i ett hus. Jag vet inte så mycket om honom, men han verkar ju onekligen klara av att leva ett normalt liv. Att ha Aspergers innebär ofta ett stort handikapp som gör att man kanske inte kan klara av mycket av det som han faktiskt klarar av.


Err.. jaha? Jag bor i hus. Inte nog med det, jag har fyllt huset med två barn (som nu för tiden är två tonåringar), två hundar, en kanin och för närvarande nio katter. Innebär det att jag inte har AS?

Du besvarar egentligen bara en fråga med ditt inlägg - dina egna bristfälliga kunskaper om hur ett funktionshinder, som du f.ö själv inte har, fungerar och således även din bristande lämplighet att ge råd i frågan.
tahlia
 
Inlägg: 10775
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Kan jag ha aspergers?

Inläggav lillmupp » 2012-11-19 21:08:11

drakcir skrev:svar till dig illmupp, jo jag kan känna igen mig i en hel del av vad som finns beskrivet här på forumet samt övriga sidor, man blir riktigt bortvirrad när det finns flera olika slags diagnoser samtidigt som man som människa bör kunna vara tystlåten och inte behöva ha en diagnos för det.


Det är inte ovanligt med samdiagnoser som ADD/ADHD, Bipolär osv och AS.
Jag hade en gång en nära vän som var mycket tystlåten men det var inte AS, han var endast mycket blyg.

drakcir skrev:Och då menar jag inte att as står enbart för tystlåtenhet, men det känns som en stor faktor i det hela.


Hmmm.. jag är en babbelmaja :D Så nej, stor faktor tror jag inte det är. Däremot kan det vara så att många AS blivit tystlåtna för att de blivit trist bemötta när det försökt uttrycka sig.

drakcir skrev:har lite problem med talet t.ex att pratar antingen för högt eller för lågt, känns som min ton är aningen entonig samtdigt som jag får ont i halsen efter ett tag, känns som att jag överanstränger halsen på något sätt för att antingen skapa ett tonläge för att låta trevlig inför andra eller något i den stilen.


Har bilden av att entonig röst skulle vara relativt vanlig bland autister.
De kriterier jag läst säger dock inte något om just det, bland AS-personer.
Jfr
http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Gillberg#Gillberg.27s_criteria_for_Asperger_syndrome
http://www.autismforum.se/gn/opencms/web/AF/Vad_ar_autism/aspergers_syndrom/gillbergs_kriterier_speglad/

drakcir skrev:kan även ibland helt plötsligt få för mig att t.ex städa garaget sen leder det ena till en totalrönjning och nästa dag finns inte energin sen kommer nästa grej typ måla om huset :D


:D Sådär gör jag också, inte så sällan :D
Men AS-tecken? Neee..

Läs vidare i trådarna!
Det jag kände när jag kom till forumet var en samhörighets-/igenkännandekänsla som när jag träffar mina syskon, trots att jag inte vuxit upp med dem. Som att sååå många här "talar samma språk", och då är det skriven kommunikation/dialog. Rätt juste när jag sedan träffar andra Aspies och detta förstärks.
Inte med alla men tillräckligt många, och på ett sätt jag sällan känner "bland vanligt folk".
lillmupp
 
Inlägg: 898
Anslöt: 2009-02-28
Ort: Cyberspace?

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Sheyen » 2012-11-19 21:11:38

tahlia skrev:
Sheyen skrev:Han bor uppenbarligen i ett hus. Jag vet inte så mycket om honom, men han verkar ju onekligen klara av att leva ett normalt liv. Att ha Aspergers innebär ofta ett stort handikapp som gör att man kanske inte kan klara av mycket av det som han faktiskt klarar av.


Err.. jaha? Jag bor i hus. Inte nog med det, jag har fyllt huset med två barn (som nu för tiden är två tonåringar), två hundar, en kanin och för närvarande nio katter. Innebär det att jag inte har AS?

Du besvarar egentligen bara en fråga med ditt inlägg - dina egna bristfälliga kunskaper om hur ett funktionshinder, som du f.ö själv inte har, fungerar och således även din bristande lämplighet att ge råd i frågan.

Vad menar du med "som du f.ö själv inte har"? Tramsigt.

Nej, jag har då verkligen inte bristfälliga kunskaper om hur Aspergers fungerar.
Sheyen
 
Inlägg: 11722
Anslöt: 2010-10-24
Ort: Din Mamma

Kan jag ha aspergers?

Inläggav tahlia » 2012-11-19 21:15:01

Sheyen skrev:Nej, jag har då verkligen inte bristfälliga kunskaper om hur Aspergers fungerar.


Om du på allvar tror att man inte kan bo i hus, ha familj, arbeta eller på annat vis "leva ett normalt liv" för att man har AS så har du bevisligen bristfälliga kunskaper.
tahlia
 
Inlägg: 10775
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Sheyen » 2012-11-19 21:17:20

tahlia skrev:
Sheyen skrev:Nej, jag har då verkligen inte bristfälliga kunskaper om hur Aspergers fungerar.


Om du på allvar tror att man inte kan bo i hus, ha familj, arbeta eller på annat vis "leva ett normalt liv" för att man har AS så har du bevisligen bristfälliga kunskaper.

Mmm... Men jag skrev faktiskt inte det. Du får helt enkelt läsa vad jag har skrivit och sedan göra en ny bedömning. Eller så kan du ju agera ut din ilska någon annanstans. Det vore nästan bättre, tror jag. För då slipper jag dras med det.

För övrigt besvarade du inte min fråga, men det kanske var ett medvetet val, för att undvika tillsägelser. Bra gjort, i så fall.
Sheyen
 
Inlägg: 11722
Anslöt: 2010-10-24
Ort: Din Mamma

Kan jag ha aspergers?

Inläggav tahlia » 2012-11-19 21:20:25

Jag kan besvara din fråga.

Sheyen skrev:Vad menar du med "som du f.ö själv inte har"?


Precis det jag säger - du har inte aspergers. Har jag fel?
tahlia
 
Inlägg: 10775
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Kan jag ha aspergers?

Inläggav kullan » 2012-11-19 21:21:02

Sheyen skrev:Nej, jag har då verkligen inte bristfälliga kunskaper om hur Aspergers fungerar.


I det här fallet måste jag hålla med Tahlia det hon sa. Jo du har bristfälliga kunskaper. Det finns dom som har jobb och jobbar heltid men ändå har dom Asperger. Hemma måste dom ta hjälp av boendestödet för att kunna ta hand om hemmet. Även om jobbet innebär att gå hem och städa hos andra och det funkar i yrket. När man kommer hem får man som en blockering i hjärnan och signalen om att man ska diska tex. går inte fram.

Det finns folk med Asperger som utåt sett inte har problem med det sociala för dom funka skitbra på krogen och har jättemånga kompisar där. Men när dom går hem så har dom inte en enda vän att ringa till om huset skulle börja brinna tex. Jag anser inte att man har rätt att döma ut någons diagnos enbart för att denne inte har samma problem som en annan har.
kullan
 
Inlägg: 28595
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Kan jag ha aspergers?

Inläggav lillmupp » 2012-11-19 21:21:33

Sheyen skrev:Det här är en analys av den information jag fått.


Din analys baseras på ett närmast obefintligt underlag.

Jag anar att du betraktar TS med dig själv som ett slags likare/måttstock.
Gör en så blir det så gott som alltid så att en anser att den andre är helt olika en själv.
Troligen därav din slutsats.

Jag påstår inte att TS har AS, jag är inte kompetent att bedöma det.
Än mindre påstår jag att han inte har AS, lika lite grund för det har jag.
lillmupp
 
Inlägg: 898
Anslöt: 2009-02-28
Ort: Cyberspace?

Kan jag ha aspergers?

Inläggav svarabhaktivokal » 2012-11-19 21:22:28

Sheyen skrev:han verkar ju onekligen klara av att leva ett normalt liv. Att ha Aspergers innebär ofta ett stort handikapp som gör att man kanske inte kan klara av mycket av det som han faktiskt klarar av.


Det beror nog mycket på hur man lever sitt "normala" liv.

Jag har nog också ett utåt sett väldigt "normalt" liv (om än ett väldigt ensamt sådant) men skillnaden är hur extremt inrutat det är. Jag lever mitt liv mellan mitt väldigt nördiga jobb och min lägenhet där jag bor ensam. Jag gör exakt samma saker varje dag enligt väldigt fasta rutiner, utom på helgen då det kan hända att jag träffar nån kompis då och då, eller åker iväg nånstans.

Jag klarar mig alldeles utmärkt på egen hand, så länge jag får leva såhär, och ingenting förändras. Jag är väldigt ordningsam till naturen och skulle aldrig i mitt liv missa att betala en räkning eller låta bli att gå till jobbet, vilket gör att jag lyckas ha ett självständigt liv trots mitt s.k. handikapp.
svarabhaktivokal
 
Inlägg: 916
Anslöt: 2009-10-30

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Sheyen » 2012-11-19 21:23:59

kullan skrev:I det här fallet måste jag hålla med Tahlia det hon sa. Jo du har bristfälliga kunskaper.

Nej, det har jag inte.
Sheyen
 
Inlägg: 11722
Anslöt: 2010-10-24
Ort: Din Mamma

Kan jag ha aspergers?

Inläggav tahlia » 2012-11-19 21:24:09

Sheyen skrev:
tahlia skrev:Om du på allvar tror att man inte kan bo i hus, ha familj, arbeta eller på annat vis "leva ett normalt liv" för att man har AS så har du bevisligen bristfälliga kunskaper.

Mmm... Men jag skrev faktiskt inte det.



Inte?

Sheyen skrev:...men han verkar ju onekligen klara av att leva ett normalt liv. Att ha Aspergers innebär ofta ett stort handikapp som gör att man kanske inte kan klara av mycket av det som han faktiskt klarar av.


Var snäll och översätt det där åt mig då för i mina ögon går det liksom inte att tolka som annat än att du hävdar att han/hon inte kan leva ett normalt liv som han/hon onekligen gör och samtidigt ha AS.
tahlia
 
Inlägg: 10775
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Kan jag ha aspergers?

Inläggav lillmupp » 2012-11-19 21:25:15

svarabhaktivokal skrev:Det beror nog mycket på hur man lever sitt "normala" liv.


Din beskrivning, av din tillvaro, är anmärkningsvärt lik min! :D
Och då är jag akademiker och höginkomsttagare med ansvar på mitt jobb.
Häpp! :)
lillmupp
 
Inlägg: 898
Anslöt: 2009-02-28
Ort: Cyberspace?

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Sheyen » 2012-11-19 21:28:45

tahlia skrev:Var snäll och översätt det där åt mig då för i mina ögon går det liksom inte att tolka som annat än att du hävdar att han/hon inte kan leva ett normalt liv som han/hon onekligen gör och samtidigt ha AS.

Jag vet faktiskt inte hur jag ska översätta det.

Eller ska jag försöka..? Ja, kanske det då. Men det får bli en snabbis. Annars får någon annan hjälpa dig.

Jag skrev inte det som du påstår. Vet inte vad mer jag kan säga om det. Jag skrev ner en analys utifrån det jag fått veta om personen (och det skrev jag ju även längst ner i inlägget).

Ord som "ofta" och "kanske" verkar försvinna ur ditt synfält, vilket säkerligen har bidragit till missförståndet.
Sheyen
 
Inlägg: 11722
Anslöt: 2010-10-24
Ort: Din Mamma

Kan jag ha aspergers?

Inläggav tahlia » 2012-11-19 21:30:33

Sheyen skrev:Ord som "ofta" och "kanske" verkar försvinna ur ditt synfält, vilket säkerligen har bidragit till missförståndet.


Så du baserar att solklart "nej"-svar på TS fråga på saker som "ofta" och "kanske"?
Förklarar en hel del.
tahlia
 
Inlägg: 10775
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Jagers » 2012-11-19 21:32:12

Sheyen skrev:
tahlia skrev:
Sheyen skrev:Han bor uppenbarligen i ett hus. Jag vet inte så mycket om honom, men han verkar ju onekligen klara av att leva ett normalt liv. Att ha Aspergers innebär ofta ett stort handikapp som gör att man kanske inte kan klara av mycket av det som han faktiskt klarar av.


Err.. jaha? Jag bor i hus. Inte nog med det, jag har fyllt huset med två barn (som nu för tiden är två tonåringar), två hundar, en kanin och för närvarande nio katter. Innebär det att jag inte har AS?

Du besvarar egentligen bara en fråga med ditt inlägg - dina egna bristfälliga kunskaper om hur ett funktionshinder, som du f.ö själv inte har, fungerar och således även din bristande lämplighet att ge råd i frågan.

Vad menar du med "som du f.ö själv inte har"? Tramsigt.

Nej, jag har då verkligen inte bristfälliga kunskaper om hur Aspergers fungerar.

Tahlia, Asperger är en form av Autism och autismproblematik ser likadan ut fast i olika grader så det är klart att sheyen kan uttrycka sig om Aspergers.

Anyways, back on topic:
Drakcir, det finns inte mycket info att gå på så det är svårt att säga nånting men om du vill prata eller om du har några frågor så får du gärna fråga mig.
Jagers
 
Inlägg: 1210
Anslöt: 2011-05-12
Ort: Västerås

Kan jag ha aspergers?

Inläggav Sheyen » 2012-11-19 21:48:31

tahlia skrev:
Sheyen skrev:Ord som "ofta" och "kanske" verkar försvinna ur ditt synfält, vilket säkerligen har bidragit till missförståndet.


Så du baserar att solklart "nej"-svar på TS fråga på saker som "ofta" och "kanske"?
Förklarar en hel del.

Vad bra. Då kanske vi kan avsluta den här diskussionen, så du får en chans att lugna ner dig.
Sheyen
 
Inlägg: 11722
Anslöt: 2010-10-24
Ort: Din Mamma

Återgå till Att leva som Aspergare



Logga in