Kan AF kräva ny neuropsykiatrisk utredning?

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: Alien, atoms

Kan AF kräva ny neuropsykiatrisk utredning?

Inläggav Debbido » 2014-05-31 1:06:55

Hej igen!

De som känner mig vet att min son arbetar som förgiftad billackerare sedan ca 8 år. Vi har sökt utvägar men inga funnit. Men nu finns det en företagare som vill anställa honom MED LÖNEBIDRAG, annars har han inte råd. Min son är inte MC-mekaniker men duktig på motorer och skulle kunna utvecklas långt som lärling.

Dialogen med AF började. De sa att de inte kunde lova någonting eftersom han envist arbetar på med alla sin SHR-symtom. Man kan ju arbeta fast man är sjuk nuförtiden!

Men även om han långtidssjukskrev sig eller sa upp sig så är det ändå osäkert att han kan få lönebidrag, eftersom han klarade 4 år utan, inom det yrke han hade lärt sig.

De pressar honom nu på intyg. Ett läkarintyg om förgiftningssymtomen räckte inte. Capsaicintest måste göras och han fick remiss till Sahlgrenska, som hade slut på sitt capsaicin för tillfället. Så de testade lungor och hjärta. Då visade det sig att han hade blåsljud på hjärtat och han remitterades till hjärtspecialist. Vi vet inget om vad resultatet blir än. Men jag är skitskraj, för han har mått så dåligt och varit otroligt trött i åratal.

Men även om AF skulle få intyg på hjärtfel och SHR så ger de sig inte. De tycks vilja att den neuropsykiatriska utredningen görs om! Har inte pratat med dem, har bara fått hem en massa lagtexter. De talar om omtestningar av funktionshinder om man jobbat mer än tre år utan bidrag. Kan detta verkligen innefatta neuropsykiska undersökningar? Tror AF att autism kan försvinna? Tror de att om en autist kan klara av ett jobb bra efter fem år så är han mirakulöst helad?

Någon som vet något om krav på ännu en NPF-utredning? Det tar ju så lång tid så då är det väl knappast någon chans att min son lever eller att jobberbjudandet finns kvar.
Debbido
 
Inlägg: 5689
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Kan AF kräva ny neuropsykiatrisk utredning?

Inläggav Lilla Gumman » 2014-06-01 12:47:05

Ny NPF-utredning behövs inte. Har man fått en diagnos, så har man. Bara för att din son kan jobba utan lönebidrag så betyder det inte att han inte har autism.

Lönebidrag ska ett färetag få under en begränsad tid för att kunna anställa en funktionshindrad person. Den funktionshindrade personen behöver kanske en handledare som visar hela tiden vad som ska göras, eller behöver andra anpassningar på arbetet. Lönebidraget ska täcka företagets extrakostnader för att ha den funktionshindrade anställd. Om en funktionshindrad person klarar av att jobba utan lönebidrag, ges inget lönebidrag.

Så tyvärr, Debbido, har nog AF rätt i att din son inte är berättigad till lönebidrag. Om han är i väsentligt mycket sämre skick nu, måste en ny utredning till för att kartlägga hur han mår idag och då kan ju AF ge lönebidrag om de ser att han är mycket sämre idag än då han jobbade utan lönebidrag.
Lilla Gumman
 
Inlägg: 5451
Anslöt: 2007-08-01
Ort: Ludvika

Re: Sv: Kan AF kräva ny neuropsykiatrisk utredning?

Inläggav tahlia » 2014-06-01 23:11:59

Nja inte helt sant. Lönebidrag betalas också ut till ett företag som anställer långtidssjukskrivna eller människor som har beviljad sjukersättning men som vill prova arbete. Det betalas då ut helt oavsett om personen behöver extra stöd eller inte. Båda mina föräldrar arbetar på lönebidrag till följd av långtidssjukskrivning pga förslitningsskador. Ingen av dem behöver anpassning och båda arbetar självständigt.
tahlia
 
Inlägg: 10775
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Kan AF kräva ny neuropsykiatrisk utredning?

Inläggav Alien » 2014-06-01 23:38:35

Man skulle kunna tro att AF är till för stt stjälpa istf hjälpa.

Att man jobbat en viss tid utan problem betyder inte att man alltid kan jobba på utan problem. Man kan bli utbränd.

Men här verkar det ju vara andra problem än npf som spökar. De kan väl ge lönebidrag till personer med andra sjukdomar/nedsättningar än just npf. Hjärtproblemen i sig skulle ju kunna medföra att han inte orkar arbeta lika mycket el lika snabbt som en frisk.

Tycker det verkar idiotiskt att npf-utredningen skulle göras om! Sin autism har ju för livet. Frågan är hur hans arbetsförmåga är. Det är snarare en arbetsförmågeutredning som behövs då, dvs bollen ligger hos AF. Eller ett läkarintyg som tar upp de sviter han fått av billackeringen + hjärtproblemet.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Kan AF kräva ny neuropsykiatrisk utredning?

Inläggav Debbido » 2014-06-03 21:59:24

Tack för era svar!

Det verkar, enl. nästa mail jag fick, som om de har kaos på AF. "Vi ska nog hitta hans gamla diagnoser." What? Sonen fick med sig en pärm med diagnoser att visa upp. Fast ... en tidigare handläggare tog bort autism och yrkessärskola ur datorn "för att det såg bättre ut", så det är väl därför kaos har uppstått.
Så, NPF ska nog inte behöva testas om.

Vi hade en snäll handläggare en gång i tiden och hon höll med mig att en väg till omskolning skulle kunna vara ett högt lönebidrag, vilket skulle kunna ses som ett omskolningsbidrag. Om man inte kan fortsätta i yrket så behöver man omskolas. Annars återstår bara skitjobben, de monotona, meningslösa. Sådana jobb leder snabbt till ångest, depression och sjukskrivning för sonen.

VARFÖR KAN MAN INTE GE LÖNEBIDRAG SOM "OMSKOLNINGSBIDRAG"? Företagaren får ju inte direkt betalt för att sonen går där och utvecklas, men med de goda mekanikkunskaper sonen har så kan han göra en massa nytta från första dagen. Han behöver bara få växa till sig i det nya yrket. Varför kan AF inte hjälpa människor till omskolning? Vi lever ju i ett högteknologiskt samhälle, nästan utan okvalificerade jobb - och varför ska funktionshindrade hindras rätten att få vidareutvecklas? "Ett jobb" är sällan rätt jobb för autister. Det måste vara DET RÄTTA JOBBET eller inget alls. Vi är ju ofta specialbegåvade, inte allaround.

Vem på AF kan autism? Om de inte kan det eller frågar efter hans begåvningsprofil, hur ska de då kunna "matcha" med jobb på arbetsmarknaden. Det verkar mer som om de kör med "blind date" än med matchning.
Debbido
 
Inlägg: 5689
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Återgå till Studier och arbetsliv



Logga in