Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-03-16 11:36:20

Läkartidningen skriver Läkemedelsföretag ökar produktion av remdesivir.

Läkemedelsverket har beviljat beredskapslicens för remdesivir – det experimentella läkemedel som många ser som den hetaste kandidaten till effektiv antiviral behandling mot covid-19. Läkemedelsföretaget Gilead har också växlat upp sin produktion av remdesivir.


Artikel i The Guardian - https://www.theguardian.com/world/2020/ ... oronavirus

A US biotech firm has ramped up production of an experimental drug that has become a focal point for hopes of an effective treatment for coronavirus.

The first clinical trial of the antiviral medicine remdesivir in Covid-19 patients is due to report its findings next month according to Gilead Sciences, which said it had accelerated manufacturing of the drug to increase its supplies “as rapidly as possible”.

As the coronavirus outbreak has unfolded, about 300 separate trials into different drugs and experimental therapies have been launched in the absence of any established treatments. Many see remdesivir, originally developed to treat Ebola, as a frontrunner and one of the very few drugs that has a reasonable prospect of helping patients in the near-term.


Denna tråd är endast syftad till att informera, ej till diskussion. Därför är den låst.
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15151
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-03-16 20:05:56

slackern skrev:The first human trial of a vaccine to protect against pandemic coronavirus is starting in the US later on Monday, according to reports.
A group of 45 healthy volunteers will have the jab, at the Kaiser Permanente research facility, in Seattle.


https://www.bbc.com/news/health-51906604
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15151
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav Alien » 2020-03-19 20:28:28

Nu står det i vanliga svenska tidningar också om remdesivir:

Försök med remdesivir på andra coronavirus i laboratoriet och på försöksdjur verkar lovande liksom några rapporter om enstaka patienter med covid-19 som fått läkemedlet. Det säger Johan Lennerstrand, docent i experimentell virologi vid klinisk mikrobiologi, Uppsala universitet, som bedriver antiviral forskning.

En färsk rapport gäller 14 äldre amerikanska patienter med svåra symtom av covid-19 från kryssningsfartyget Diamond Princess, som behandlades med remdesivir på ett japanskt sjukhus. Efter ett par veckor hade alla förbättrats och hälften tillfrisknat helt.

– Man kan dock inte utsesluta att de skulle förbättrats även utan behandling med remdesivir. Det krävs resultat från större kontrollerade kliniska prövningar innan vi vet om remdesivir blir en värdefullt motmedel mot det nya coronaviruset sars-cov-2, säger Johan Lennerstrand.
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/nu-t ... 37124.aspx

Det pågår alltså prövningar både i Kina och i USA.

Den ena av prövningarna mot covid-19 i Kina omfattar patienter med måttligt svåra symtom, den andra patienter med så svår sjukdom att de behöver andningshjälp.

Johan Lennerstrand är försiktigt optimistisk om att åtminstone den första ska visa positiva resultat.

– En av mina amerikanska forskarkolleger, med insikt i prövningarna, tror dock inte att remdesivir ensamt kommer att visa någon större effekt, utan måste kombineras med flera antivirala läkemedel och med läkemedel som håller inflammationen i lungorna i schack, säger han.


Remdesivir togs fram för att bekämpa ebola men visade sig inte ha tillräcklig effekt.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36617
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav Alien » 2020-04-22 4:04:15

En låg dos kväveoxid kan hjälpa patienter att andras. Det forskar man på i Stockholm och Uppsala i ett samarbete med en forskargrupp vid Massachusetts General Hospital i Boston.

UNT 2020-04-21 skrev:En ny svensk studie ska undersöka om inandning av en låg dos av kväveoxid kan förbättra prognosen för patienter med covid-19 som har så svår lunginflammation att de vårdas i respirator.

– Förhoppningen är att behandlingen ska förbättra syresättningen av blodet, förkorta tiden i respirator och i slutänden hjälpa till att rädda liv. Att lungorna skadas så svårt att patienterna inte kan andas är den vanligaste dödsorsaken vid covid-19, säger Göran Hedenstierna, seniorprofessor i klinisk fysiologi vid Uppsala universitet och koordinator för studien.

I veckan ska de första patienterna i studien påbörjat behandlingen med kväveoxid vid Danderyds sjukhus intensivvårdsavdelning. Forskarna hoppas att också få tillstånd att utvidga studien även till att omfatta intensivvårdade covid-10-patienter vid Akademiska sjukhuset.
---
Forskarna hoppas att det till sommaren finns tillräckligt med resultat för att kunna ta ställning till om man bör utvidga studierna av denna behandlingsform eller kanske till och med redan då införa den som rutin vid livshotande lunginflammation orsakad av sars-cov-2-viruset.
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/inan ... 55563.aspx
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36617
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-05-10 2:20:18

Marjatta skrev:Läkemedelstrio förkortar covid-19

En kombination av tre läkemedel lindrar symptomen och förkortar sjukdomsperioden hos covid-19-patienter med lätta symtom, visar en ny studie.

Nu vill forskarna att cocktailen även testas på allvarligt sjuka patienter.

...

Av de som tog alla tre medicinerna gick det inte längre att upptäcka viruset i kroppen efter i genomsnitt sju dagar, jämfört med kontrollgruppen som tillfrisknade på tolv dagar. De blev också symptomfria snabbare, på fyra i stället för åtta dagar.

Några av patienterna var tvungna att avbryta behandlingen med interferon beta, vilket normalt används för att behandla MS. De patienterna tog längre tid på sig att tillfriskna, vilket antyder att det är det läkemedlet som kan vara nyckeln, och forskarna vill se fler försök med den som grund.


https://www.di.se/nyheter/lakemedelstri ... -covid-19/
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15151
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-05-16 16:19:34

Marjatta skrev:En studie som snart kommer publiceras i den vetenskapliga tidskriften the Cell har visat normalt immunsvar mot sars-cov-2, med både B-celler och T-celler riktade mot sars-cov-2. De beskriver det som goda nyheter vad gäller huruvida ett framtida vaccin kan ha rimligt god effekt.

De har även hittat immunsvar mot viruset i blod som varit nedfryst sen 2015-2018, alltså innan sars-cov-2 hoppade från fladdermus till människa, i så mycket som hälften av personerna. Detta tolkar de som korsreaktivitet, det vill säga att immunitet mot något annat coronavirus som man har råkat på även ger visst immunsvar mot sars-cov-2. Med andra ord kan en del personer redan ha ett visst skydd mot covid-19, som om man inte slipper sjukdomen helt åtminstone gör så att man får den i lindrigare form. (Men som vanligt vad gäller provrörsforskning vet man inte hur mycket av detta som kommer funka likadant i en levande människa ... det är inte säkert att den där korsreaktiviteten finns i verkliga livet.)


En av forskarna berättar själv om resultaten här -

https://threadreaderapp.com/thread/1261 ... 63200.html
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15151
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-05-16 16:21:30

Marjatta skrev:Nyhetsartikel i Nature. 28 april. Genomgång av olika metoder för att ta fram vacciner, exv. för covid-19.

Metoderna tillhör fyra olika huvudgrupper. Alla baseras på att immunförsvaret reagerar när proteiner eller genetiskt material som den inte känner igen, som inte tillhör kroppen, kommer in i den.

* Virusvaccin. Levande försvagat, eller inaktiverat (ibland säger man "avdödat" även om det är formellt felaktigt). Har historiskt varit det vanligaste.
* Virusvektor-vaccin. Man skickar in virusgener i cellerna så de börjar producera virusets proteiner, vilket framkallar reaktion hos immunförsvaret. Som bärare av generna används ett annat virus, där man klipper in exv. sars-cov-2:s gener. (Experimentellt. Många försök har gjorts med detta för att ta fram vaccin mot AIDS. Effektiva vaccin lyckades man inte ta fram men man har iaf hittat att metoden är säker.)
* Nukleinsyrevaccin. DNA eller RNA skickas in i cellerna utan virusvektor. (Experimentellt. Verkar svårt med DNA-virus, kanske lättare med RNA. Inget existerande vaccin funkar så här men tydligen går immunförsvaret igång ordentligt på exv. dubbelsträngat RNA-virus inuti en cell.)
* Proteinbaserade vacciner. Man framställer virusets proteiner, exv. den där "taggen" som sticker ut från sars-cov-2, och injicerar.


https://www.nature.com/articles/d41586-020-01221-y

///

Nyhetsartikel i Nature. 15 maj. Berättelsen om hur man lyckades ta fram hur viruset ser ut - extra snabbt, eftersom det är så likt SARS. Viktigt för att lyckas producera läkemedel specifikt mot denna virusinfektion.


https://www.nature.com/articles/d41586-020-01444-z
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15151
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-05-19 0:34:19

Marjatta skrev:Biotech-företaget Moderna i Massachusetts har gjort sina första tester av vaccin i en liten grupp människor. Förefaller vara ett RNA-vaccin. Testen var primärt till för att studera om vaccinet är säkert, innan man går vidare med större grupper, men man har sett att försökspersoner fått antikroppar mot sars-cov-2 vilket förefaller lovande.

Stora kliniska försök för att undersöka om vaccinet faktiskt fungerar planeras påbörjas i juli.


https://www.bloomberg.com/news/articles ... e-response

https://www.washingtonpost.com/health/2 ... t-results/
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15151
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav Alien » 2020-06-17 1:26:11

Dexametason kan användas som medicin för allvarligt covid-19-sjuka.

SR 16 juni 2020 skrev:En vanlig kortisonmedicin, dexametason, kan rädda vissa svårt covid-19-sjuka patienters liv. Det har brittiska forskare kommit fram till.

Det är inom ramen för en större klinisk studie i Storbritannien där en mängd olika redan existerande läkemedel testats för att se om de har någon effekt på behandlingen av svårt covid-19-sjuka patienter som just kortisonmedicinen dexametason visat sig ha en livräddande effekt för vissa covid-patienter.

Läkemedlet är en tämligen vanlig, starkt antiinflammatorisk medicin som enligt Fass i Sverige används i vissa cancerbehandlingar och mot allergiutbrott bland annat

Enligt studien minskar risken att dö för patienter som behandlas för svår covid-19, som ligger i respirator, med upp till en tredjedel om de får dexametason.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=7496939

Dexametason finns ju i Sverige också men det framgår inte om den används här mot covid-19. Den anses väl inte vara beprövad iom att den bara använts i en forskningsstudie.

Dexametason (rekommenderat svenskt namn (PhEur); INN dexamethasone sodium) är en syntetisk glukokortikoid som syntetiserades första gången 1957. Det beräknas vara drygt 50 gånger mer potent än människokroppens mest potenta glukokortikoid kortisol.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Dexametason
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36617
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-07-01 6:41:31

Marjatta skrev:"För tillfället pågår kliniska tester med 16 kandidatvacciner mot covid-19. Astra Zenecas vaccin har sannolikt kommit längst i försöken, sade WHO:s forskningschef Soumya Swaminathan vid en presskonferens på fredagen enligt Reuters."

"Vaccinet utvecklas i samarbete med Oxford University, där forskarna är klara med den första fasen av de kliniska försöken. För några veckor sedan inleddes fas2/3 i Storbritannien och resultatet väntas komma i slutet av sommaren. I juli startar bolaget även en studie med 30.000 deltagare i USA, samtidigt som de inleder försök i låg- och medelinkomstländer."

"Vi vet att Modernas vaccin också kommer att gå in i fas tre i de kliniska försöken, sannolikt från mitten av juli, så det vaccinet ligger inte långt efter. Men jag tror att Astra Zeneca absolut har en mer global spännvidd för tillfället med tanke på vad de gör och hur de planerar sina vaccinförsök, säger Soumya Swaminathan."

"Charlotta Bergquist, gruppchef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket, säger att det än så länge är svårt att uttala sig om Astra Zenecas vaccin och de andra kandidatvaccinen.

– Det är fortfarande ingen som har visat upp några resultat, så det är svårt att säga något om hur det kommer att gå i slutändan, säger hon.

Charlotta Bergquist har emellertid svårt att se att ett vaccin kommer att finnas ute på marknaden redan i höst, eftersom studierna måste slutföras, resultaten sammanställas och någon myndighet måste kvalitetskontrollera och värdera studierna."

https://www.dn.se/ekonomi/who-astra-zen ... roduktion/

---

Lätt bearbetad text från första stycket från nedanstående länk.

Vaccinet använder sig av en virus för att föra in gen för sars-cov-2-virusets spike-protein i cellen. Denna virusvektor heter ChAdOx1, och är en försvagad version av ett förkylningsvirus som brukar drabba chimpanser. Det har sedan förändrats genetiskt, så att det inte kan förökas i människa.


https://www.precisionvaccinations.com/v ... -2-vaccine
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15151
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav Alien » 2020-07-05 0:06:28

Förutom det verksamma ämnet i vacciner ingår adjuvanser som förhöjer immunförsvaret.

Med hjälp av chilensk bark håller Uppsalaföretaget på att utveckla ett vaccin mot coronaviruset. Ur barken utvinns saponiner, en naturlig kemisk substans som stimulerar immunförsvaret.

Saponinerna har en central roll när Novavax tillverkar adjuvans, ett hjälpmedel som gör vacciner mer effektiva. Just den här metoden togs fram av en grupp SLU-forskare i slutet av 1980-talet och finns sedan cirka 15 år på marknaden i ett vaccin mot hästinfluensa.

Deras bolag Isconova köptes 2013 upp av amerikanska Novavax, med huvudkontor i Washington. Där skapas den aktiva delen i vaccinet, medan adjuvanset tillverkas i Uppsala.
---
Men den omfattande virusspridning som pågår nu kommer inte gå att stoppa med vaccin. Även om tillståndsprocesserna har snabbats på till följd av det akuta läget kommer det att dröja minst 12-18 månader att ta fram ett vaccin.
---
Historiskt har olika aluminiumbaserade adjuvanser använts. Det finns exempelvis i de vacciner vi får som barn. Men att få nyare adjuvanser godkända har varit svårt, även om några sorter har fått ja av amerikanska och europeiska myndigheter.
https://unt.se/artikel/4jpd0xqj

Mer om vaccinet som Novavax utvecklar:

Det nya vaccinet mot coronaviruset, eller sars-CoV-2 som det heter, behöver inte utvecklas helt från början, det är därför det förhållandevis snart kan vara färdigt. Novavax, med verksamhet i Sverige och USA, har använt sina befintliga teknologiplattformar och har därför ett försprång. Den nya vaccinkandidaten liknar tidigare framtagna kandidater mot sars, mers och ebola som företaget har i sin portfölj. Det unika med Novavax vaccin är kombinationen av ett nano-partikulärt protein (vaccin-antigen) tillsammans med den i Sverige producerade förbättringssubstansen Matrix-M, ett ämne som i vaccin kallas för adjuvans.
---
Vaccinet som helhet tillverkas i USA. När genomet for SARS-CoV-2 publicerades i början av året tog Novavax utvalda gener och uttryckte dessa antigen (protein) i cellkultur. Dessa antigen blandas sedan med adjuvans till färdigt vaccin.

Då proteinet hos sars-CoV-2 liknar proteiner hos andra coronavirus kan bolaget använda samma tillverkningsprocesser som använts för utveckling av vaccin mot sars och mers. Till skillnad från vacciner mot mässling eller röda hund, som är vacciner baserade på levande (försvagade) virus, är Novavax vacciner endast baserade på framrenade proteiner. Detta ger mildare biverkningar, men eventuella biverkningar måste ändå utvärderas noga. Exakt dos och hur vaccinet ska ges, för att få bästa effekt, måste också testas fram på människa.
---
Kan ni vara säkra på att vaccinet fungerar?

– Vi är det till 99 procent, jag har haft förmånen att se hur vaccin utvecklas, används och sedan förändrar allt. Det är som ett mirakel, svåra sjukdomar som bara försvinner, säger Gregory Glenn.
https://www.lifesciencesweden.se/articl ... ronavaccin
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36617
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in