Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-03-16 11:36:20

Läkartidningen skriver Läkemedelsföretag ökar produktion av remdesivir.

Läkemedelsverket har beviljat beredskapslicens för remdesivir – det experimentella läkemedel som många ser som den hetaste kandidaten till effektiv antiviral behandling mot covid-19. Läkemedelsföretaget Gilead har också växlat upp sin produktion av remdesivir.


Artikel i The Guardian - https://www.theguardian.com/world/2020/ ... oronavirus

A US biotech firm has ramped up production of an experimental drug that has become a focal point for hopes of an effective treatment for coronavirus.

The first clinical trial of the antiviral medicine remdesivir in Covid-19 patients is due to report its findings next month according to Gilead Sciences, which said it had accelerated manufacturing of the drug to increase its supplies “as rapidly as possible”.

As the coronavirus outbreak has unfolded, about 300 separate trials into different drugs and experimental therapies have been launched in the absence of any established treatments. Many see remdesivir, originally developed to treat Ebola, as a frontrunner and one of the very few drugs that has a reasonable prospect of helping patients in the near-term.


Denna tråd är endast syftad till att informera, ej till diskussion. Därför är den låst.
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
atoms
Moderator
 
Inlägg: 14908
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-03-16 20:05:56

slackern skrev:The first human trial of a vaccine to protect against pandemic coronavirus is starting in the US later on Monday, according to reports.
A group of 45 healthy volunteers will have the jab, at the Kaiser Permanente research facility, in Seattle.


https://www.bbc.com/news/health-51906604
atoms
Moderator
 
Inlägg: 14908
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav Alien » 2020-03-19 20:28:28

Nu står det i vanliga svenska tidningar också om remdesivir:

Försök med remdesivir på andra coronavirus i laboratoriet och på försöksdjur verkar lovande liksom några rapporter om enstaka patienter med covid-19 som fått läkemedlet. Det säger Johan Lennerstrand, docent i experimentell virologi vid klinisk mikrobiologi, Uppsala universitet, som bedriver antiviral forskning.

En färsk rapport gäller 14 äldre amerikanska patienter med svåra symtom av covid-19 från kryssningsfartyget Diamond Princess, som behandlades med remdesivir på ett japanskt sjukhus. Efter ett par veckor hade alla förbättrats och hälften tillfrisknat helt.

– Man kan dock inte utsesluta att de skulle förbättrats även utan behandling med remdesivir. Det krävs resultat från större kontrollerade kliniska prövningar innan vi vet om remdesivir blir en värdefullt motmedel mot det nya coronaviruset sars-cov-2, säger Johan Lennerstrand.
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/nu-t ... 37124.aspx

Det pågår alltså prövningar både i Kina och i USA.

Den ena av prövningarna mot covid-19 i Kina omfattar patienter med måttligt svåra symtom, den andra patienter med så svår sjukdom att de behöver andningshjälp.

Johan Lennerstrand är försiktigt optimistisk om att åtminstone den första ska visa positiva resultat.

– En av mina amerikanska forskarkolleger, med insikt i prövningarna, tror dock inte att remdesivir ensamt kommer att visa någon större effekt, utan måste kombineras med flera antivirala läkemedel och med läkemedel som håller inflammationen i lungorna i schack, säger han.


Remdesivir togs fram för att bekämpa ebola men visade sig inte ha tillräcklig effekt.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35430
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav Alien » 2020-04-22 4:04:15

En låg dos kväveoxid kan hjälpa patienter att andras. Det forskar man på i Stockholm och Uppsala i ett samarbete med en forskargrupp vid Massachusetts general hospital i Boston.

UNT 2020-04-21 skrev:En ny svensk studie ska undersöka om inandning av en låg dos av kväveoxid kan förbättra prognosen för patienter med covid-19 som har så svår lunginflammation att de vårdas i respirator.

– Förhoppningen är att behandlingen ska förbättra syresättningen av blodet, förkorta tiden i respirator och i slutänden hjälpa till att rädda liv. Att lungorna skadas så svårt att patienterna inte kan andas är den vanligaste dödsorsaken vid covid-19, säger Göran Hedenstierna, seniorprofessor i klinisk fysiologi vid Uppsala universitet och koordinator för studien.

I veckan ska de första patienterna i studien påbörjat behandlingen med kväveoxid vid Danderyds sjukhus intensivvårdsavdelning. Forskarna hoppas att också få tillstånd att utvidga studien även till att omfatta intensivvårdade covid-10-patienter vid Akademiska sjukhuset.
---
Forskarna hoppas att det till sommaren finns tillräckligt med resultat för att kunna ta ställning till om man bör utvidga studierna av denna behandlingsform eller kanske till och med redan då införa den som rutin vid livshotande lunginflammation orsakad av sars-cov-2-viruset.
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/inan ... 55563.aspx
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35430
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-05-10 2:20:18

Marjatta skrev:Läkemedelstrio förkortar covid-19

En kombination av tre läkemedel lindrar symptomen och förkortar sjukdomsperioden hos covid-19-patienter med lätta symtom, visar en ny studie.

Nu vill forskarna att cocktailen även testas på allvarligt sjuka patienter.

...

Av de som tog alla tre medicinerna gick det inte längre att upptäcka viruset i kroppen efter i genomsnitt sju dagar, jämfört med kontrollgruppen som tillfrisknade på tolv dagar. De blev också symptomfria snabbare, på fyra i stället för åtta dagar.

Några av patienterna var tvungna att avbryta behandlingen med interferon beta, vilket normalt används för att behandla MS. De patienterna tog längre tid på sig att tillfriskna, vilket antyder att det är det läkemedlet som kan vara nyckeln, och forskarna vill se fler försök med den som grund.


https://www.di.se/nyheter/lakemedelstri ... -covid-19/
atoms
Moderator
 
Inlägg: 14908
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-05-16 16:19:34

Marjatta skrev:En studie som snart kommer publiceras i den vetenskapliga tidskriften the Cell har visat normalt immunsvar mot sars-cov-2, med både B-celler och T-celler riktade mot sars-cov-2. De beskriver det som goda nyheter vad gäller huruvida ett framtida vaccin kan ha rimligt god effekt.

De har även hittat immunsvar mot viruset i blod som varit nedfryst sen 2015-2018, alltså innan sars-cov-2 hoppade från fladdermus till människa, i så mycket som hälften av personerna. Detta tolkar de som korsreaktivitet, det vill säga att immunitet mot något annat coronavirus som man har råkat på även ger visst immunsvar mot sars-cov-2. Med andra ord kan en del personer redan ha ett visst skydd mot covid-19, som om man inte slipper sjukdomen helt åtminstone gör så att man får den i lindrigare form. (Men som vanligt vad gäller provrörsforskning vet man inte hur mycket av detta som kommer funka likadant i en levande människa ... det är inte säkert att den där korsreaktiviteten finns i verkliga livet.)


En av forskarna berättar själv om resultaten här -

https://threadreaderapp.com/thread/1261 ... 63200.html
atoms
Moderator
 
Inlägg: 14908
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-05-16 16:21:30

Marjatta skrev:Nyhetsartikel i Nature. 28 april. Genomgång av olika metoder för att ta fram vacciner, exv. för covid-19.

Metoderna tillhör fyra olika huvudgrupper. Alla baseras på att immunförsvaret reagerar när proteiner eller genetiskt material som den inte känner igen, som inte tillhör kroppen, kommer in i den.

* Virusvaccin. Levande försvagat, eller inaktiverat (ibland säger man "avdödat" även om det är formellt felaktigt). Har historiskt varit det vanligaste.
* Virusvektor-vaccin. Man skickar in virusgener i cellerna så de börjar producera virusets proteiner, vilket framkallar reaktion hos immunförsvaret. Som bärare av generna används ett annat virus, där man klipper in exv. sars-cov-2:s gener. (Experimentellt. Många försök har gjorts med detta för att ta fram vaccin mot AIDS. Effektiva vaccin lyckades man inte ta fram men man har iaf hittat att metoden är säker.)
* Nukleinsyrevaccin. DNA eller RNA skickas in i cellerna utan virusvektor. (Experimentellt. Verkar svårt med DNA-virus, kanske lättare med RNA. Inget existerande vaccin funkar så här men tydligen går immunförsvaret igång ordentligt på exv. dubbelsträngat RNA-virus inuti en cell.)
* Proteinbaserade vacciner. Man framställer virusets proteiner, exv. den där "taggen" som sticker ut från sars-cov-2, och injicerar.


https://www.nature.com/articles/d41586-020-01221-y

///

Nyhetsartikel i Nature. 15 maj. Berättelsen om hur man lyckades ta fram hur viruset ser ut - extra snabbt, eftersom det är så likt SARS. Viktigt för att lyckas producera läkemedel specifikt mot denna virusinfektion.


https://www.nature.com/articles/d41586-020-01444-z
atoms
Moderator
 
Inlägg: 14908
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Kampen för att hitta medel mot COVID-19

Inläggav atoms » 2020-05-19 0:34:19

Marjatta skrev:Biotech-företaget Moderna i Massachusetts har gjort sina första tester av vaccin i en liten grupp människor. Förefaller vara ett RNA-vaccin. Testen var primärt till för att studera om vaccinet är säkert, innan man går vidare med större grupper, men man har sett att försökspersoner fått antikroppar mot sars-cov-2 vilket förefaller lovande.

Stora kliniska försök för att undersöka om vaccinet faktiskt fungerar planeras påbörjas i juli.


https://www.bloomberg.com/news/articles ... e-response

https://www.washingtonpost.com/health/2 ... t-results/
atoms
Moderator
 
Inlägg: 14908
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in