Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Alien » 2018-08-23 16:46:04

Vården är ju en viktig valfråga. Det är inte bra men frågan är varför och vad som kan göras.

Speciellt illa är det att vara akutsköterska på Danderyds sjukhus.

Aftonbladet 15 aug 2018 skrev:23-åringarna Daniela Tapia och Matilda Varli började jobba på ”världens bästa jobb”, som akutsjuksköterskor vid Danderyds sjukhus, för ett år sedan.
De ville vårda de mest utsatta – och rädda liv. Nu tvingas de och deras kollegor att arbeta upp till 15 timmar i sträck, utan möjlighet att äta eller gå på toa.
Om de vägrar?
Det får de inte. Daniela och Matilda är skyddsombud åt Vårdförbundet. Enligt deras papper har akutsjuksköterskor beordrats jobba över på sin fritid minst 21 gånger den senaste månaden – något de inte får neka till, då det skulle innebära samhällsfara.
---
– Många bryter ihop efter arbetspassen. De börjar gråta, eftersom de inte känner sig tillräckliga, säger Matilda Varli.
– Vi har gått in i ett katastrofläge. Det är krigzon nästan varje dag på akuten, hela dygnet. Man klarar inte av situationen, det är ohanterbart, säger Daniela Tapia.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rx ... -varje-dag
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45284
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Julianus » 2018-08-23 16:55:28

Byt jobb, problemet löst!
Julianus
 
Inlägg: 9159
Anslöt: 2013-11-03
Ort: Recóncavo Baiano

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav ankhh » 2018-08-23 16:56:51

Det är väl Danderyds sjukhus (och något till) som anmälts för brott mot arbetsmiljölagen. Med rätta, tycker jag. Dels är det omänskliga förhållanden för vårdpersonalen, dels blir det följdverkningar både för personal och patienter när personalen helt enkelt inte orkar längre.
ankhh
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2959
Anslöt: 2016-06-27

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Huggorm » 2018-08-23 16:58:33

Vården är bara en av många institutioner i detta land som håller på att haverera. Polis, tåg, post, listan är lång. Ni förstår väl allihop att detta land håller på att falla ihop som ett korthus?

Men för att ta vården specifikt så antar jag att en stor del av akutfallen är gamla människor som råkar ut för någonting åldersrelaterat, typ hjärtfel, fallskador och liknande. Och detta har bara börjat, nu skall den stora generationen fyrtiotalister igenom sista fasen i sina liv och sedan kommer det lugna sig inom vården. Vi får se om vårdapparaten och de som jobbar där klarar trycket till det är över. Jag hade åtminstone inte klarat det som dessa akutsjuksköterskor får genomlida.
Huggorm
 
Inlägg: 22073
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en kundvagn bak konsum

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Toblerone » 2018-08-23 16:58:39

Ja. Jag förstår inte heller varför läkare på sjukhus måste göra jättelånga pass, 24 timmar eller sånt. Och det är så i olika länder. Vad kan det vara för anledning?
Toblerone
 
Inlägg: 6366
Anslöt: 2010-11-19
Ort: Stockholm

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Batte » 2018-08-23 17:06:41

Hvor mye overtid er det lov å pålegge i Sverige da? Dette virker fryktelig...
Batte
 
Inlägg: 6223
Anslöt: 2016-08-04
Ort: Smaalenenes amt

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Alien » 2018-08-23 17:10:59

Julianus skrev:Byt jobb, problemet löst!


Och på vilket sätt hjälper det patienterna som får vänta i timtal på vård?

Problemet är att sjukvården inte fungerar. Det är därför sköterskorna vänt sig dels till tidningen, dels till Arbetsmiljöverket.

En del sköterskor slutar pga stressen. Så börjar nya oerfarna (om det kommer några nya alls), och de sjuksköterskor som är kvar får lära upp dem.

Media ställer riksdagspolitikerna till svars. Men det är ju landstingspolitikerna som har ansvaret. Eller borde sjukvården förstatligas?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45284
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Fretshi » 2018-08-23 17:47:08

Viktig fråga som bör tas upp!

Sjuksköterskor kan ju drabbas av enorm stress som kan leda till psykiska besvär. Då får de läkemedel istället för annan hjälp.

Vinnarna? Läkemedelsföretagen!

Är det inte stresen i samhället som är ett problem och det hårda klimatet i Sverige med sociala medier och allt? Samt bristen på kompetenta psykologer.

Jag hade en psykolog som brukade säga "gaska upp dig ut och spring" och "gå och knulla" så kommer du må bättre.
Är det verkligen den hjälpen man behöver?
Att veta att sex och fysisk aktivitet är bra för hälsan?
Den informationen kan man ju få från gratistidningar numera.

Gillar för övrigt miljöpartiets valaffischer "unga ska få hjälp inte en kölapp" den går det att göra humor på så det skriker om det. Får man inte en kölapp först?
Vill vi ha ett Sverige där allt går i 180 och man ska lägga upp bilder på hur lycklig man är på sociala medier för att kunna skryta.
Fretshi
 
Inlägg: 1285
Anslöt: 2015-05-26

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Alien » 2018-08-23 20:39:22

Det är ju problem rent generellt på landets akutmottagningar. Men just i Stockholm beror det på det dyra Nya Karolinska.

Sjuksköterskorna är överens: jobbet var tungt förut, men blev omänskligt när det beslutades att Nya Karolinska sjukhuset inte skulle ta emot akutpatienter. Det har inneburit ett kraftigt ökat tryck på de andra mottagningarna i Stockholms landsting.
Nu tvingas patienter sitta i åtta timmar i väntrummet innan de får en första bedömning.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rx ... -varje-dag

Dvs Nya Karolinska ska bara ta emot mycket få speciella akuta fall. Där har man för lite att göra medan man på akuten på andra sjukhus i Stockholm stressar otroligt.

Aftonbladet 8 maj 2018 skrev:Nya Karolinskas akutmottagning öppnade den 1 maj i år. Intensivakuten ska enbart ta emot svårt sjuka och skadade patienter som kommer med helikopter eller ambulans och som har svårare akuta trauman. Övriga patienter hänvisas till andra akutsjukhus.

Karolinska sjukhusets tidigare akut tog emot 85 000 patienter om året medan den nya intensivakuten ska ta emot 15 000. Den stora anledningen till det minskande antalet patienter är på grund av det smala uppdraget att bara ta emot patienter från ambulans, helikopter eller remiss.
---
Bilder tagna på akuten en vanlig eftermiddag visar rader av tomma rum.

”Det är helt galet”
– Det är helt galet, samtidigt går de andra akuterna på knäna medan Karolinska sitter på resurser som inte används, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.
Spoiler: visa
– Bara häromkvällen fick Södersjukhuset ambulansstopp då de hade över 100 patienter som ingen hade tittat på, säger han.
Johan Styrud poängterar att allt handlar om politiska beslut.
– Akuten på Nya Karolinska skulle kunna ta emot fler patienter men det måste till beslut från politikerna. Vi kan inte ha så stora kolosser som inte fungerar, säger Johan Styrud.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/A2m745
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45284
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav kiddie » 2018-08-24 3:15:59

Det är likadant på vårt sjukhus. Dessutom beordras dubbelskift om det fattas personal, dvs det är brottsligt för den beordrade personalen att gå hem även om hen egentligen avslutat sitt skift. Man har börjat använda måltidsersättningar som är gjorda för gamla och sjuka för de kan man få i sig under tiden man kissar och det blir dagens enda måltid. Alla dagar är naturligtvis inte lika stressiga men när det är som värst är det överjävligt. Och de som suttit hos en döende patient får inte ens samla sig fem minuter förrän jobbet ska gå vidare. Sköterskorna går ofta på after work med varandra för att de ska orka, då får de dricka och prata jobb, om det som varit överväldigande den dagen. Sedan går de hem och sover.

Många som är bra sköterskor orkar inte utan byter jobb vilket är ganska enkelt iallafall om man är sjuksköterska. Trots att de har en passion för akutsjukvård men de klarar inte att gråta när de stämplar ut var och varannan dag, utan väljer ett tristare men lugnare jobb. Då kommer mindre rutinerad och mindre empatisk personal att anställas, ju fler bra sköterskor som drar, ju färre bra orkar vara kvar, så blir det de som orkar mentalt dvs inte bryr sig egentligen, inte tar åt sig av sina misstag och de som går hem med gott samvete utan att ha gjort ett bra jobb.

Och tyvärr var det inte bättre för ca 8 år sedan heller då våra akutsjuksköterskor gick till media och varnade allmänheten för sin egen verksamhet, då de ansåg att den inte var patientsäker pga uttröttad personal och andra brister.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15536
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav ankhh » 2018-08-24 9:34:06

Det vore ju bra med fler sjuksköterskjor (och övrig vårdpersonal), men...
Under de senaste [sju] åren har antalet sjuksköterskor och andra ur Vårdförbundets medlemsgrupper minskat i flera landsting och regioner, visar Vårdfokus granskning. Samtidigt har höga chefer, handläggare och administratörer ökat med 36 procent.
(...)
En del skulle kunna hävda att statistiken är skev eftersom landstingens köp från privata vårdutförare har ökat mellan 2010 och 2017. Det innebär att egen personal försvinner till företag och därmed ut ur statistiken. Men även när vi tittar på utvecklingen mellan 2014 och 2017, en period då köpen från privata utförare legat på en relativt jämn nivå, är utvecklingen tydlig:
– 231 årsarbetare (-0,35 procent) bland Vårdförbundets yrkesgrupper
+ 3 911 årsarbetare (+14,32 procent) inom administration

https://www.vardfokus.se/webbnyheter/20 ... patienter/
ankhh
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2959
Anslöt: 2016-06-27

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Huggorm » 2018-08-24 11:16:43

Administration är ju den växande medelklassens drömsysselsättning eftersom man slipper bli svettig eller smutsig. Det är där vi alla kommer hamna när robotarna slutligen tar över och vi blir överflödiga.
Huggorm
 
Inlägg: 22073
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en kundvagn bak konsum

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav nomemorytoday » 2018-08-24 13:58:44

Huggorm skrev:Administration är ju den växande medelklassens drömsysselsättning eftersom man slipper bli svettig eller smutsig. Det är där vi alla kommer hamna när robotarna slutligen tar över och vi blir överflödiga.

Var inte orolig Huggorm, tror lönetanten blir av med sitt innan du blir av med ditt.
nomemorytoday
 
Inlägg: 3827
Anslöt: 2018-01-13

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Fretshi » 2018-08-24 16:05:09

Det är hemskt att robotar kommer ta över.
Den utvecklingen gillar jag inte alls.

Angående sjuksköterskor så träffade jag en kristen sjuksköterska som sa att stress var bra för systemet.
Hon är dock pensionär nu.

Så alla sjuksköterskor lider inte av stressen.
Fretshi
 
Inlägg: 1285
Anslöt: 2015-05-26

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Huggorm » 2018-08-24 16:40:16

Fretshi skrev:Det är hemskt att robotar kommer ta över.
Den utvecklingen gillar jag inte alls.

Angående sjuksköterskor så träffade jag en kristen sjuksköterska som sa att stress var bra för systemet.
Hon är dock pensionär nu.

Så alla sjuksköterskor lider inte av stressen.
Det var kanske inte samma stress när hon var yrkesaktiv? Jag tror ingen mår bra av att ofta jobba 15-timmarspass utan raster
Huggorm
 
Inlägg: 22073
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en kundvagn bak konsum

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav antonius » 2018-08-24 18:58:45

En robot får gärna ta över mitt jobb, any time, så jag kan vila min arbetsskadade och utslitna lekamen... :-)004
antonius
 
Inlägg: 21544
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Fretshi » 2018-08-24 22:08:08

Huggorm skrev:
Fretshi skrev:Det är hemskt att robotar kommer ta över.
Den utvecklingen gillar jag inte alls.

Angående sjuksköterskor så träffade jag en kristen sjuksköterska som sa att stress var bra för systemet.
Hon är dock pensionär nu.

Så alla sjuksköterskor lider inte av stressen.
Det var kanske inte samma stress när hon var yrkesaktiv? Jag tror ingen mår bra av att ofta jobba 15-timmarspass utan raster


Nej men jag tror mycket av stressen man upplever är psykisk och den kan man ju göra något åt.
Fast 15h i sträck utan rast låter inte så kul.
Då måste man ha hela fria dagar så man hinner vila upp sig från en stressig period.
Fretshi
 
Inlägg: 1285
Anslöt: 2015-05-26

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Dagobert » 2018-08-25 0:01:45

kiddie skrev:Dessutom beordras dubbelskift om det fattas personal, dvs det är brottsligt för den beordrade personalen att gå hem även om hen egentligen avslutat sitt skift.

Är det inte brottsligt att sätta i system att beordra dubbelskift?
Dagobert
 
Inlägg: 13794
Anslöt: 2010-11-30

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav antonius » 2018-08-25 9:49:30

Dagobert skrev:
kiddie skrev:Dessutom beordras dubbelskift om det fattas personal, dvs det är brottsligt för den beordrade personalen att gå hem även om hen egentligen avslutat sitt skift.

Är det inte brottsligt att sätta i system att beordra dubbelskift?


Jag tror att de utnyttjar klausulen att kunna kalla till "stabsläge", och då är de tvungen. Stabsläge var tänkt att beordras i händelse av krig, naturkatastrofer och epidemier, men tycks nyttjas allt mer även vid "personalbrist"... :-)063
antonius
 
Inlägg: 21544
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Dagobert » 2018-08-25 18:05:21

Ja, och jag undrade om inte det missbruket var brottsligt.
Dagobert
 
Inlägg: 13794
Anslöt: 2010-11-30

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Batte » 2018-08-25 18:18:32

Hvor står disse lovene?

Jeg undrer om bruken av klausulen kan kalles brottslig dersom den ikke er dokumentert systematisk misbruk?
Batte
 
Inlägg: 6223
Anslöt: 2016-08-04
Ort: Smaalenenes amt

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav kiddie » 2018-08-25 18:24:53

I realiteten används ju inte tvånget så ofta men sköterskorna vet att det finns där. Så när det behövs att någon stannar kvar så börjar de naturligtvis på frivillig basis och frågar om någon vill jobba ett skift till. Det brukar ju tyvärr bli samma folk som stannar varje gång det behövs, de som vill vara solidariska med de som behöver hem till familjen t ex. Men de vet att den dagen då ingen vill stanna så kommer någon att hållas kvar, det hänger lixom över huvudet på dem som ett moln.

Så när de verkligen hålls kvar är förhållandevis få gånger, men de gånger de stannar kvar "frivilligt" för att de vet att det annars kan bli värre är alldeles för många.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15536
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav antonius » 2018-08-25 19:56:54

Batte skrev:Var står dessa lagar?


https://sv.wikipedia.org/wiki/Stabsl%C3%A4ge

Nyttjas hos de som är kommunal, landsting och statsanställda. Iaf som jag fattat det... :-)063
antonius
 
Inlägg: 21544
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Jobba 15 tim utan lunch- el toapaus? Apropå vårdkrisen

Inläggav Dagobert » 2018-08-25 20:02:03

kiddie skrev:Så när de verkligen hålls kvar är förhållandevis få gånger, men de gånger de stannar kvar "frivilligt" för att de vet att det annars kan bli värre är alldeles för många.

Och det är därför det inte blir nån bättring - det funkar ju ändå!
Dagobert
 
Inlägg: 13794
Anslöt: 2010-11-30

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in