Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Alien » 2016-11-11 15:00:51

Dagens Medicin skrev:Sverige behöver en nationell strategi mot barnfetma, skriver åtta forskare på Dagens Nyheters debattsida.

17 procent av landets sju- till nioåringar är överviktiga, vilket ökar risken för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
”Vi menar att Sverige, likt flera andra länder, nu måste samla aktörer från hela samhället, utveckla en nationell strategi och vidta åtgärder på flera plan för att motverka barnfetma”, skriver de.
http://www.dagensmedicin.se/artiklar/20 ... arnfetman/

Ja, feta barn behöver verkligen hjälp. Dels för att de riskerar sin framtida hälsa, dels för att de riskerar att bli mobbade. Är man överviktig redan som barn är man det förstås som vuxen också.

Här är hela DN-artikeln: http://www.dn.se/debatt/sverige-maste-k ... arnfetman/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Alien » 2016-11-11 15:41:26

Man kan ju tro att det beror på att familjerna har dåliga matvanor, de äter massor av sötsaker och chips och dricker läsk. Och så kan det förstås vara. Men det räcker faktiskt att ha en ovanligt god aptit och äta för mycket av vanlig mat.

Ett sätt att stoppa barnfetmaepidemin är att skapa ECHO-zoner.

UNT skrev:ECHO är förkortning för Ending CHildhood Obesity, dvs att få ett slut på barnfetma.

– Grundtanken med ECHO-zoner är att skapa en miljö, en zon, där våra barn kan växa upp utan risk att de blir överviktiga och sjuka. Aktörer på flera nivåer i samhället behöver gå samman för att åstadkomma en vardagsmiljö, som motverkar övervikt och fetma hos barnen, säger Peter Bergsten, professor i diabetes- och överviktsforskning vid Uppsala universitet och en av organisatörerna vid Uppsala Health Summit.
---
I staden Seinäjoki, som 2009 startade en bred hälsosatsning för att få alla barn att äta bättre och röra sig mer, har andelen överviktiga femteklassare på bara några år halverats, från 16 till 8 procent. Medier över hela världen har rapporterat om vad hälsosatsningen i Seinäjoki åstadkommit.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/uppsa ... 98302.aspx

Ja, går det i Finland så bör det gå i Sverige också.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav slackern » 2016-11-11 15:45:16

Klart ungarna blir feta om bägge föräldrarna arbetar heltid och föder upp ungarna på halvfabrikat istället för mat som är lagad från grunden.
slackern
 
Inlägg: 37152
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Flinta » 2016-11-11 17:29:36

Jag är själv inte så insatt i barnfetma men senast jag läste om det läste jag om Pappa Daniel, en orolig förälder: http://www.aftonbladet.se/debatt/article23490355.ab

My som bloggar på lchfingenjoren.se har erfarenhet av barnfetma och bemöter pappa Daniel, en orolig förälder: http://lchfingenjoren.se/2016/september ... aniel.html
Flinta
 
Inlägg: 4916
Anslöt: 2007-07-21

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Alien » 2016-11-11 19:18:13

slackern skrev:Klart ungarna blir feta om bägge föräldrarna arbetar heltid och föder upp ungarna på halvfabrikat istället för mat som är lagad från grunden.

Nja, så enkelt är det inte. I de flesta familjer arbetar bägge föräldrarna, men det är ändå en minoritet av barnen som är överviktiga el feta.

I Indien har många tjänare i hemmet så maten är alltid hemlagad, ändå blir barnen feta.

UNT skrev:I dag beräknas drygt 40 miljoner småbarn i världen vara överviktiga.

– Allra snabbast är ökningen av övervikt och fetma hos barn numera i låg- och mellaninkomstländer. Enligt WHO:s beräkningar lever i dag drygt 70 procent av dessa barn i Asien och Afrika, säger Rikard Landberg.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/toppm ... 98307.aspx

Det här är inte bara den enskilda familjens problem utan ett samhällsproblem. Alltså behövs ett samlat grepp och stöd.

En workshop ägnas särskilt åt individens respektive samhällets ansvar.

– Det är synnerligen viktigt att kampen mot barnfetma förs på ett sätt som inte stigmatiserar utsatta barn och familjer, säger Rikard Landberg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Alien » 2016-11-12 0:55:24

Flinta skrev:Jag är själv inte så insatt i barnfetma men senast jag läste om det läste jag om Pappa Daniel, en orolig förälder: http://www.aftonbladet.se/debatt/article23490355.ab


Pappa Daniel utgick från denna krönika:
Aftonbladet skrev:Till dig som har en tonårsdotter: sluta snacka LCHF och hur många kilo du borde gå ner när ni äter middag. Sucka inte över att du måste gömma dig i vassen i år igen när det är dags att gå till stranden och kommentera inte Lets dance-deltagarnas kroppar – har hon inte gått ner lite väl mycket? – under fredagsmyset.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/usava ... 3857076.ab

Visst ska man inte prata om bantning och andras kroppar. Men om föräldrarna lägger om till LCHF-kost, hur ska de kunna låta bli att prata om det? Tonåringen lär ju upptäcka all kolhydratrik mat som försvinner (spaghetti, ris, potatis, bröd etc) och fråga varför.

Det är ju verkligen lätt att identifiera sig med "Pappa Daniels" oro och frustration:
Först ville jag inte ens ta hjälp av sjukvården av oro för att det skulle stigmatisera min dotter. Först när de kunde lova att alla samtal om hennes kropp skulle ske när min dotter var i ett annat rum gick jag med på att skriva in henne på en mottagning för barn med övervikt eller fetma. Det enda jag kunde tänka på var att inte skapa sår i min dotters självkänsla.
Och så började processen med en då sexårig flicka.

Vi har aldrig varit stora konsumenter av godis och sötsaker men efterrätter och fika försvann, till och med när vi hade gäster. Det gav inga resultat.
En dag plockade vi ner mattallrikarna i källaren och sedan dess har hela familjen ätit på assietter för att hålla nere storleken på matportionerna. Inga resultat.
Vi har pratat med skola och fritids och bett dem hålla koll på henne. Inga resultat.
Grannbarnen springer med godispåsar och chipsbehållare och min nioåring tittar bedjande upp mot mig när de erbjuder henne att smaka.

– Nja, vi ska snart äta middag, svarar jag.
---
Hon har känt sig annorlunda, orättvist behandlad och konstig under alla dessa år och jag har svikit henne genom att ta dessa beslut över hennes huvud utan att inkludera henne i processen. ”Varför är jag annorlunda?”


Men varför gav inte åtgärderna något resultat? Kanske för att dottern blev hungrig/sugen och åt mellan målen. När kompisarna bjuder och föräldrarna inte är närvarande tackar dottern säkert inte nej.

Och det verkar iaf inte som hon blivit retad pga att hon är tjock, annars skulle hon själv fattat varför pappa var så "orättvis".

Alltså det kan ju räcka med att föräldrarna ändrar kosthållning för hela familjen och börjar leva mer aktivt. Men har det gått så långt att barnet inte får äta samma/lika mycket som kompisarna, då måste man ju förklara orsaken.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Alien » 2016-11-13 1:23:42

Flinta skrev:My som bloggar på lchfingenjoren.se har erfarenhet av barnfetma och bemöter pappa Daniel, en orolig förälder: http://lchfingenjoren.se/2016/september ... aniel.html


Hon beskriver sitt liv och hur hon bara gick upp i vikt:
När jag var lika gammal som din dotter är, nio år - så började jag på Viktväktarna första gången. Jag hade då gått hos dietist sedan 7-årsåldern.

Precis som med din dotter så hade vi nästan aldrig sötsaker hemma. Precis som din dotter så fick jag tacka nej när kompisarna bjöd på sött. Precis som din dotter fick jag allt mer krympande portioner. Och kanske den största likheten: precis som din dotter så hände ingenting med mitt BMI, hur många restriktioner jag än fick. Eller jo. Det kröp uppåt. Sakta men säkert så jojobantade jag mig till en vikt på 170 kilo som 20-åring.


Om hon bara ökade sitt BMI så måste hon ha fuskat. Kanske för svårt för henne att klara av dieten.

Livet/biologin/genetiken är orättvist.

Varför hon alltid måste gå omkring och vara hungrig, trött och vara annorlunda de andra barnen. Varför hon måste vara så utpekad i skolan, det är ju bara hon av alla barn som får maten uppmätt. De andra barnen får äta hur de vill, vad de vill.

Snart kommer matdagboken introduceras i din dotters liv, om den inte redan har gjort det. Där kommer dietisten be din dotter bokföra allt hon äter. Din dotter kommer ljuga och smyga med maten, skriva att hon ätit mindre än vad hon gör. Du och dietisten kommer inte förstå någonting, enligt dagboken gör hon ju allt rätt. När din dotter sedan blir några år äldre och har mer makt över maten kommer hon börja med olika dieter.


Och enda räddningen var LCHF. Hon fick äta sig mätt men undvika kolhydratrik mat.

Men att börja med LCHF som barn ger ju samma problem med att vara annorlunda. Godis går bort. Tårtan på barnkalaset går bort. Hon kan inte äta pizza och fikabröd som de andra. Hon kan äta hamburgaren och salladen men inte brödet och chipsen.

Usch, jag får en sån obehaglig känsla när jag tänker på hur föräldrarna och barnen har det. Varken jag el min dotter var tjocka som små (och hon är det inte än idag). Men det var andra matvanor och annan livsstil då.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Alien » 2020-08-28 1:18:11

En norsk studie visade ett intressant resultat:

TT/Aftonbladet skrev:Precis som i Sverige har antalet överviktiga barn och vuxna ökat i Norge, där undersökningar har visat att nära sju av tio norrmän är överviktiga. I Sverige har mer än halva befolkningen övervikt eller fetma, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet att om man är överviktig som barn och ungdom så är risken större att bli överviktig även som vuxen. Därför är det viktigt att förhindra att problemet växer, säger Kirsti Kvaløy, forskare vid Hunt, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet.

– Vår studie är ett led i att hitta orsakssamband för viktökning, för att kunna hitta en strategi för att begränsa detta.

Undersökte 4 000
Tillsammans med sina kollegor har Kvaløy undersökt runt 4 400 föräldrar och barn i fylket Nord-Trøndelag i mellersta Norge under en elvaårsperiod. Forskarna samlade in uppgifter om föräldrarnas vikt och fysiska aktivitet och om barnens BMI, kroppsmasseindex – alltså ett mått på relationen mellan längd och vikt.

Tanken var att ta reda på hur förändringar i föräldrarnas livsstil påverkade barnens BMI. Och det visade sig att det verkar bero på om det är pappan eller mamman som genomgår förändringar.

Studien, som presenteras i tidskriften BMJ Open, visar att om mammorna gick ner mellan två och sex kilo kunde det kopplas till ett lägre BMI hos barnen.

– När mamman gick ner i vikt var det positivt för barnens vikt. Och när hon reducerade sin fysiska aktivitet var det också negativt för barnens vikt, säger Kvaløy.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xR ... en-det-med

Om papporna gick ned i vikt el rörde sig mindre? Nej, det hade ingen inverkan.

Det är väl så att dels lagar mammorna fortfarande maten, dels är barnen mer tillsammans med mamman.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Huggorm » 2020-08-28 9:49:26

Så för att få bukt med barnfetman måste kvinnorna gå ner i vikt, medan vi män kan fortsätta vara småfeta? Låter nästan för bra för att vara sant :-)063
Huggorm
 
Inlägg: 20428
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Alien » 2020-08-28 10:11:34

Ja, det är orättvist.

Men om problemet är att barnet rör på sig för lite så kan ju pappan ta med sig barnet på jogging och skogspromenader, det borde ha inverkan. Lagar mamman nyttig mat så får ju pappan samma mat. Men dels kan man äta för mycket även av nyttig mat, dels vet man ju inte vad pappan stoppar i sig på jobbet.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav slackern » 2020-08-28 14:16:55

Det är ju skitbra kan ju männen skicka iväg frugan och ungarna på träningsläger över sommaren och njuta utav livet som gräsänkling.
slackern
 
Inlägg: 37152
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav antonius » 2020-08-28 14:30:34

vi har väl det för bra helt enkelt, om man bor i en indisk by är det kanske det omvända, där tillgången på lösviktsgodis och pommes frites är lika med noll, och tre mil till skolan och ingen toyota prius att skjutsa med utan det är apostlahästar som gäller för alla där...
antonius
 
Inlägg: 17023
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav LordNelson » 2020-08-28 16:21:48

Jag tror inte man behöver oroa sig eftersom det finns fettsugning.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4027
Anslöt: 2010-06-25

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Vildsvin » 2020-08-28 18:25:08

Alien skrev:I Indien har många tjänare i hemmet så maten är alltid hemlagad, ändå blir barnen feta.

UNT skrev:I dag beräknas drygt 40 miljoner småbarn i världen vara överviktiga.

– Allra snabbast är ökningen av övervikt och fetma hos barn numera i låg- och mellaninkomstländer. Enligt WHO:s beräkningar lever i dag drygt 70 procent av dessa barn i Asien och Afrika, säger Rikard Landberg.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/toppm ... 98307.aspx

Det här är inte bara den enskilda familjens problem utan ett samhällsproblem. Alltså behövs ett samlat grepp och stöd.


I slike land lever minnet om sultkatastrofer og koblingen mellom magerhet og AIDS videre i den kollektive bevisstheten. Det tar nok et par generasjoner før de slutter å gi barna sine for mye mat.
Vildsvin
 
Inlägg: 1494
Anslöt: 2011-01-03

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Huggorm » 2020-08-28 19:01:29

Ja, i Indien ses ju övervikt fortfarande som ett tecken på rikedom, åtminstone bland folk som inte är allt för mycket på internet och översköljs av utländsk media.

Men något liknande kan fortfarande ses även i Sverige. Många äldre här håller fortfarande på och spetsa sin mat med socker, eftersom det var en lyxartikel när de var unga.
Huggorm
 
Inlägg: 20428
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Alien » 2020-08-29 14:34:47

Vildsvin skrev:
Alien skrev:I Indien har många tjänare i hemmet så maten är alltid hemlagad, ändå blir barnen feta.

UNT skrev:I dag beräknas drygt 40 miljoner småbarn i världen vara överviktiga.

– Allra snabbast är ökningen av övervikt och fetma hos barn numera i låg- och mellaninkomstländer. Enligt WHO:s beräkningar lever i dag drygt 70 procent av dessa barn i Asien och Afrika, säger Rikard Landberg.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/toppm ... 98307.aspx

Det här är inte bara den enskilda familjens problem utan ett samhällsproblem. Alltså behövs ett samlat grepp och stöd.


I slike land lever minnet om sultkatastrofer og koblingen mellom magerhet og AIDS videre i den kollektive bevisstheten. Det tar nok et par generasjoner før de slutter å gi barna sine for mye mat.

Varför skriver du på norska?

Ja, det kan ju vara så att man fortfarande förknippar friskhet med fetma. Och tycker att man är snäll när man ger barnen socker- och fettdrypande godis. Sedan blir det inte bättre när man börjar med västerländsk mat som hamburgare, coca-cola och pommes frites. Sådan mat kan ha hög status men ger fetma.

Den senaste svältkatastrofen här upp i Norden var 1867-68. Den tycktes ändå levt kvar så att min mor tyckte att min dotter var för smal som barn. Men barn (före puberteten) är ofta smala (om de inte fått fel kost). Samtidigt ansåg man redan när hon var ung att en kvinna skulle vara smal. Dvs man skulle gärna vara tjock som barn men smal som kvinna. Det går inte ihop.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Hur stoppa barnfetmaepidemin?

Inläggav Flinta » 2020-08-29 14:41:59

Fråga de egenerfarna :!:
Flinta
 
Inlägg: 4916
Anslöt: 2007-07-21

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in