Hur går en utredning till ?

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Hur går en utredning till ?

Inläggav Hannahpanna » 2020-02-15 4:22:12

Hej! Ny här , omständigheter i livet har lett till att jag ev ska utredas för Aspbergers och har nu blivit kallad till en läkare på psyk och nu undrar jag om själva utredningen börjar el ska den läkaren ta beslut om i fall att det blir en utredning ? Hur lång väntetid är det i så fall ? Hur går utredningen till och hur många träffar behövs ? Tacksam om nån vill hjälpa mig reda ut vad som kommer hända .
Hannahpanna
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2020-02-15

Hur går en utredning till ?

Inläggav CityOfTheSun » 2020-02-15 6:53:40

läkaren tar beslut om du ska utredas efter intervju/samtal.
hur länge du får vänta på själva utredningen verkar bero på vart du bor i landet.
jag väntade 19 mån (östergötland), men har sett både längre och kortare väntetid.
själva utredningen tog c:a 2 månader, 6-7 tillfällen (tror även det varierar lite).
det är samtal och diverse begåvningstester och så vill dom gärna intervjua någon som kände dig som barn.
CityOfTheSun
 
Inlägg: 62
Anslöt: 2020-01-15

Hur går en utredning till ?

Inläggav ShakeItOut » 2020-02-15 13:48:24

Om du inte har fått ett brev där det står att utredning börjar vid det tillfället så lär det antagligen bara vara ett samtal där ni pratar lite för att hen ska kunna ta beslut. Alternativt att hen informerar om hur utredningen går till :) Kötiden varierar rejält och på vissa ställen kan man söka till privata företag för att korta ner tiden. Jag väntade i 3 år. Utreddes mer "brett" (olika diagnoser men antagligen mot autism mest) och minns inte riktigt men tror det kan varit ca 5 utredande tillfällen plus återgivning och blodprov/urinprov. Ungefär ett i veckan så för mig var det inte jätteintensivt men vet att andra fått i snabbare takt.
ShakeItOut
 
Inlägg: 285
Anslöt: 2018-10-19

Hur går en utredning till ?

Inläggav Richard » 2020-02-15 14:46:28

Jag gick i samtalsterapi mellan 2002 o 2008 hos en psykolog. Så föreslog jag; -Jag tror att jag har Asperger syndrom. O psykologen tänkte också på det, fick min diagnos 2005, så innan så fick jag göra en massa tester, minns inte vad de hette, men det visade tydliga aspergerdrag. Inför vissa tester ska man hålla upp med vissa mediciner, särskilt bensodiazepiner.
Richard
 
Inlägg: 1681
Anslöt: 2005-10-12
Ort: Ängelholm

Hur går en utredning till ?

Inläggav Liljan » 2020-02-19 1:53:35

Läkaren kommer ta beslut om du ska utredas, du kommer troligtvis få fylla i lite olika självskattningsskalor, prata om varför du vill göra en utredning och varför du tror att du har en diagnos och vad du har för typ av problem. Är du helt ny inom psykiatrin kan det behövas upp till tre samtal.

Hur lång kötiden är varierar jättemycket, vissa får vänta i flera år andra i några veckor. Jag gick vänta 6-8 veckor. Min utredning tog fem veckor, det var ett besök i veckan som tog två timmar per tillfälle, vid sista besöket fick jag min utredning och vi pratade lite om det. Under utredningen fick jag fylla i en massa formulär, göra en djupintervju om min uppväxt, mina svårigheter etc, jag fick göra tester där man skulle bygga med klossar, min allmänbildning testades och jag fick göra ett uppmärksamhetstest på datorn. Normalt sätt ska föräldrarna intervjuas också men eftersom jag inte har några skippades det steget.
Liljan
 
Inlägg: 970
Anslöt: 2013-01-17
Ort: Stockholm

Hur går en utredning till ?

Inläggav kontramarsch » 2020-03-17 0:10:43

Kanske är din utredning redan påbörjad, det vet jag ju såklart inte... Min erfarenhet skiljer sig lite från exemplen ovan, så det är nog till viss del olika från person till person. Ibland behövs en bredare utredning för att kunna diffa mellan olika "tillstånd" som kan ge upphov till liknande svårigheter. I mitt fall gjordes en "avgränsad utredning" som innebar ett första bedömningssamtal med läkare och personen som nu är min kontakt på psyk där beslutet om utredning fattades och hur omfattande den skulle vara. Därefter var det ett besök med en såkallad strukturerad intervju (standardiserade frågor) och jag fick med mig två självskattningsformulär hem. Därefter var det en anhörigintervju med mitt samtycke. Efter detta fick jag min diagnos. Totalt tog det ca 6 månader från egenremiss till diagnos (ovanligt kort tror jag).

Du kan med stor sannolikhet utgå ifrån att personerna du kommer att möta har erfarenhet av att utreda och gör sitt bästa för att du ska känna dig trygg i situationen.
kontramarsch
Ny medlem
 
Inlägg: 2
Anslöt: 2020-03-16

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in