Hoppingivande medicinska nyheter

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Alien » 2022-07-25 12:43:35

Finns det inte redan en sådan tråd? Hittar ingen. (Men om jakten på mediciner mot covid-19 finns det en tråd: kampen-for-att-hitta-medel-mot-covid-19-t56464.html)

Enda problemet är att om någon ny medicin är lovande så kommer den ut på marknaden först efter typ tio år, så man kan inte glädja sig för mycket.

Ett botemedel mot Alzheimers, det vore något. De mediciner som finns nu är bara symtomlindrande.

Demenscentrum skrev:Läkemedlen innebär inte att den bakomliggande sjukdomsprocessen går långsammare.
Däremot kan symptom som minnesstörningar och andra kognitiva nedsättningar lindras
under en period.
Spoiler: visa
Hur länge varierar. Det kan handla om några månader upp till något år,
ibland ännu längre.
En del personer får mycket bra lindring i början av sjukdomsförloppet. Andra svarar inte
alls på medicineringen. Vad de här variationerna beror på vet man inte säkert. Vid
Alzheimers sjukdom drabbas bland annat de nervbanor som kallas kolinerga och som
använder signalsubstansen acetylkolin. Hur patienten svarar på medicinerna hänger
sannolikt samman med graden av så kallad kolinerg störning.
https://www.demenscentrum.se/sites/defa ... kemedel.pd

FDA (U.S. Food and Drug Administration) har godkänt ett nytt läkemedel:

Hjärnfonden skrev:På måndagen godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för första gången ett läkemedel som bromsar Alzheimers sjukdom. Aduhelm, som det nya medlet heter, är en antikropp, aducanumab, som reducerar mängden av de giftiga amyloida plack som ansamlas i hjärnan hos den som har Alzheimer.

Det är det första läkemedel som godkänts av FDA mot Alzheimer sedan 2003 och det första som angriper den underliggande sjukdomsprocessen och inte bara symtomen. Godkännandet kommer efter många års forskning och ger hopp till alla som är drabbade av sjukdomen.

Aduhelm godkändes med förbehållet att Biogen, som tagit fram antikroppen, måste göra ytterligare kliniska studier för att visa att medlet har effekt på kognitiva funktioner som ex minne och planeringsförmåga. Om det inte går att bevisa den kliniska nyttan kan FDA dra tillbaka preparatet.

Snabbgodkännande
Godkännandet skedde genom en sk ”accelerated approval”, ett snabbgodkännande som FDA använder för att tidigt kunna godkänna behandlingar mot allvarliga, livshotande sjukdomar trots att det fortfarande behövs mer forskning om läkemedlets effekter.

I det här fallet var det antikroppens förmåga att minska mängden plack i hjärnan på patienter som gjorde att FDA godkände den, man menar att kopplingen mellan ansamling av plack i hjärnan och Alzheimer är stark och att minskningen av plack rimligen borde ge en klinisk nytta. Amyloida plack och ansamling av trådlika nystan av proteinet tau är sjukliga förändringar i hjärnan som karakteriserar sjukdomen och resulterar i att nervceller dör.
https://www.hjarnfonden.se/2021/06/nytt ... -godkants/

Lite OT. När det gällde vaccin mot covid-19 så uttrycker många stor misstänksamhet för att det godkänts så snabbt. Men när det gäller en allvarlig sjukdom så går det att snabba på godkännandet. Skulle vidare forskning visa att medicinen inte hjälper el har för stora biverkningar så kan FDA dra tillbaka godkännandet.

TT/UNT skrev:Varje år får 25 000 svenskar någon form av demenssjukdom – och ungefär lika många dör. Den vanligaste är Alzheimers sjukdom som gör att nervcellerna i hjärnan förtvinar, särskilt i de delar där minnet sitter. Totalt beräknas drygt 100 000 personer i Sverige lida av sjukdomen, som inte har något botemedel.

Ett fungerande läkemedel skulle förstås betyda allt för de drabbade – men frågan om dess effektivitet har splittrat forskarvärlden.

Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tror att det kan vara ett första steg mot ett effektivt preparat mot sjukdomen.

– Det kommer inte vara det finala eller perfekta alzheimerläkemedlet, men jag tror att det kommer att låsa upp baklåset vi har fastnat i. Sedan kan andra varianter av läkemedel jämföras med aducanumab och vi kommer äntligen få fram effektiva bromsmediciner, säger han.

Preparatet, som säljs under namnet Aduhelm, ges månadsvis med dropp och är det första i sitt slag att godkännas.
https://unt.se/nyheter/inrikes/medicin/ ... s/jogo4y1r

Men en del forskare är skeptiska:
– Jag känner tveksamhet för jag tycker inte att datan håller. Studierna har inte tydligt visat att den effekt som finns på plack i hjärnan översätter till en faktiskt klinisk förbättring för patienterna, säger Hugo Lövheim, Alzheimersforskare vid Umeå universitet.

Biverkningar finns alltid:
40 procent av försökspersonerna i Biogens studier drabbades av biverkningar med svullnader i hjärnan och behövde gå på regelbundna kontroller för att undvika farliga komplikationer, enligt Nature.

Men Alzheimers är en hemsk sjukdom och de som drabbats och deras anhöriga hoppas samtidigt som de är rädda att det kommer att vara för sent för dem när det godkänns.

Som för Kent som fått diagnosen trots att han bara är 55 år och hans fru Karin.

– Jag skulle kunna åka till USA och köpa medicinen där bara för att få ta den.

Paret hoppas också att det inte kommer att dröja allt för länge, och återkommer till ovissheten kring vad två, tre års väntan kan innebära.
---
– Några år är jättemycket för oss. Man vill ha det nu på en gång. Man tar alla halmstrån i det här läget och testar vad som helst.

Ja, jag känner typ "strunt i biverkningarna, ge mig medicinen, vadsomhelst är bätte än Alzheimers".
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45276
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Alien » 2022-07-25 13:01:07

En annan hoppingivande nyhet är att p-medel för män är på gång. Men det dröjer många år innan det är ute på marknaden.

Det är komplicerat med att ge män p-piller.

Medan p-piller för kvinnor bara behöver deaktivera ett ägg i månaden måste p-piller för män fungera som ett bålverk mot de 20–60 miljoner spermier som en man producerar varje dag.

Spoiler: visa
Antalet spermier måste reduceras med minst 90 procent för att garantera en preventiv effekt.

Att sätta stopp för spermieproduktionen kräver en betydligt högre dos hormoner, vilket normalt medför diverse biverkningar.

År 2016 hoppade en rad försökspersoner av ett försök med ett nytt p-piller för män efter att ha fått biverkningar som minskad sexlust, impotens, viktproblem och i några fall rentav bestående infertilitet.
https://illvet.se/medicin/medicinsk-tek ... ar-pa-gang

Det har också varit svårt att hitta finansering för forskningen.
Som Allan Pacey, professor i andrologi (läran om medicinska problem med de manliga könsorganen) vid University of Sheffield i England, sa till BBC år 2016: ”Läkemedelsbolagen har tyvärr visat väldigt litet intresse för att få ut p-piller för män på marknaden. Jag förstår inte helt varför, men jag misstänker att det handlar mer om affärer än om vetenskap.”
Tror inte läkemedelsbolagen att män är intresserade av att köpa p-medel?

Men nu är både p-piller och p-gel på gång:
P-piller gör det omöjligt för spermierna att simma
De flesta p-piller för män som forskarna arbetar med att utveckla syftar till att reducera antalet spermier. Det gäller dock inte det nya p-piller som en grupp amerikanska forskare presenterade i tidskriften Nature i februari 2021.

Pillret innehåller ämnet triptonid, som även förekommer i vissa kinesiska örter. Triptonid gör spermierna defekta på ett sätt som hindrar dem från att förflytta sig framåt, vilket gör dem oförmögna att befrukta ägget.
---
Hormongel hämmar spermieproduktionen
Detta är ett gel som appliceras på kroppen – helst på axlarna eller ryggen, eftersom det minimerar risken att överföra gelet till andra via kroppskontakt – och tas upp via huden.

Gelet innehåller hormonet progesteron, som hämmar bildning av såväl spermier som det manliga könshormonet testosteron.

Det är verkligen behövligt. Kvinnor slipper att ensamma ha ansvaret för preventivmedel, slipper må dåligt av p-piller, slipper aborter och ovälkomna graviditeter. Män slipper att bli fäder (och betala underhåll) mot sin vilja. Kanske bra mot överbefolkningen också?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45276
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Skogkatt » 2022-07-26 14:29:08

Det är ju riktigt goda nyheter. Alzheimer är en fruktansvärd sjukdom. Fruktansvärt för familjen till dem som får det också.


Men det här:
Hormongel hämmar spermieproduktionen
Detta är ett gel som appliceras på kroppen – helst på axlarna eller ryggen, eftersom det minimerar risken att överföra gelet till andra via kroppskontakt – och tas upp via huden.

Gelet innehåller hormonet progesteron, som hämmar bildning av såväl spermier som det manliga könshormonet testosteron.

Det hämmar bildning av det manliga könshormonet testosteron. :shock: Det är ju inte hälsosamt. Det blir samma sak som att hämma östrogen hos kvinnor, det är inte bra för kroppen. Ohälsosamt. Jag vägrar tro att läkara godkänner detta. Om män har för låg testosteronproduktion blir de deprimerade, svaga och sjuka. Det finns en anledning till att män producerar testosteron, vi behöver det. Det är ju inte ett misstag som behöver rättas till, det är naturligt.
Skogkatt
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 5463
Anslöt: 2021-10-02

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Alien » 2022-07-26 15:43:12

Alltså gelet innehåller testosteron. Det väl meningen att de ska få lagom mycket. Dvs det naturliga testosteronet hämmas, i stället får de ett konstgjort.

Men biverkningar då? Listan på vanliga biverkningar för hormoniella preventivmedel för kvinnor är lång, hur ser det ut med p-gelen?

Den ökade mängden testosteron har visat sig i större muskler, ökad sexlust, svettningar och kort stubin, men varken Jonas eller Carl har upplevt det som något större problem hittills.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har- ... el-for-man

Vad biverkningar beträffar så finns det för alla mediciner.

Vill man leva helt biverkningsfritt så får man finna sig i alla barn som kommer, sterilisera sig el leva i celibat. Vi vill inte längre leva "naturligt", då får vi betala priset.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45276
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Skogkatt » 2022-07-26 18:04:20

Alien skrev:Alltså gelet innehåller testosteron. Det väl meningen att de ska få lagom mycket. Dvs det naturliga testosteronet hämmas, i stället får de ett konstgjort.

Det låter skrämmande. :shock: När man börjar manipulera kroppen med konstgjort testosteron.. det låter illa. Och det låter lite märkligt, att blockera den naturliga testosteronproduktionen för att lägga till konstgjort testosteron. Och för att de ska få lagom mycket? Jag tror nog att kroppen själv producerar det som är lagom. Det var intressant att de som testade det fick större muskler, svettningar och kort stubin. Det är nog vad som kallas "roid rage", de kommer förmodligen att klicka och döda någon om de fortsätter att ta det.
Skogkatt
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 5463
Anslöt: 2021-10-02

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Alien » 2022-07-26 22:01:03

Och hur många år har kvinnor tagit p-piller med hormoner då? Är det rimligt att kvinnor ensamma ska ta ansvaret för p-medel och risken med p-medel?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45276
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Alien » 2023-07-18 0:58:01

Ännu ett läkemedel mot Alzheimer (vad hände med det förra?).

UNT 15 juli 2023 skrev:Det första läkemedlet som kan bromsa Alzheimers sjukdom finns ute på marknaden i USA – förra veckan fick det ett fullt godkännande i landet. En upptäckt som gjordes i Uppsala för över 20 år sedan ligger till grund för läkemedlet.
---
Förra veckan kom ett genombrott när läkemedlet Leqembi godkändes i USA.

Spoiler: visa
Rötterna till världsnyheten sträcker sig till Rudbecklaboratoriet i Uppsala, till år 1999 när Uppsalaprofessorn Lars Lannfelt upptäckte antikroppen Lecanemab.

Sedan dess har det gjorts studier, bland annat på Akademiska sjukhuset, kring hur effektivt läkemedlet är i att bromsa Alzheimerspatienters sjukdomsförlopp. Resultaten ledde tidigare i år fram till att läkemedlet snabbgodkändes i USA för patienter med mild eller tidig alzheimer, och nu har det till slut fått fullt godkännande i landet.

---
Forskning pågår också kring hur behandlingen ska utvecklas – Lena Kilander berättar att patienten än så länge behöver komma till en läkarmottagning varannan vecka för att få läkemedlet som dropp.
---
Att läkemedlet godkänns i USA stärker chansen att det kommer bli godkänt även av den europeiska läkemedelsmyndigheten, säger Lena Kilander.


Undrar när det kommer ut i Sverige? Vad kommer först, demensen för mig el medicinen mot demensen? Det finns iofs flera sorters demens, den här medicinen fungerar bara mot Alzheimers.

Fakta om medicinen:
Lecanemab
Lecanemab är en antikropp riktad mot en variant av ett protein kallat beta-amyloid som tros orsaka Alzheimers sjukdom.

Spoiler: visa
Läkemedlet säljs under namnet Leqembi och har utvecklats av det svenska läkemedelsföretaget Bioarctic, som Lars Lannfelt varit med och grundat, och av det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen och japanska Eisai.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45276
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Alien » 2023-08-22 14:01:59

Alkohol utan baksmälla och hälsorisker är på gång. Låter det inte för bra för att vara sant?

SVT igår skrev:Brittiska forskare har uppfunnit en ny sorts alkoholliknande dryck. Den som dricker blir lätt berusad, mer avslappnad och social, men slipper baksmälla eller negativa hälsorisker, hävdar professor David Nutt.

– Ur mitt perspektiv skulle det vara ganska bra om vi kunde ge människor ett alternativ så att de kunde få vad de vill ha av alkohol, vilket är sällskapligheten och avslappningen, men med mycket mindre risk att ta skada. Det är verkligen vad vi har försökt åstadkomma, säger David Nutt, forskningschef på företaget GABA labs och professor i psykofarmakologi vid Imperial College London.

Alcarelle-molekylen är framtagen för att bara påverka en viss signalsubstans i hjärnan, GABA som leder till avslappning, men undvika andra signalsubstanser som ökar risken för beroende och bakfylla. Alcarelle ska dessutom bara koppla till 2 typer av de 15 olika GABA-receptorer som finns i hjärnan, för att minska folks blyghet.
---
Hittills har bara en vetenskaplig artikel publicerats om Alcarelle. Många kliniska tester krävs dessutom innan den skulle kunna bli godkänd som ett livsmedel iblandad i alkoholfri öl, vin och sprit.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/dr ... v-forskare
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45276
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hoppingivande medicinska nyheter

Inläggav Skogkatt » 2023-08-22 14:15:32

Alien skrev:Alkohol utan baksmälla och hälsorisker är på gång. Låter det inte för bra för att vara sant?

SVT igår skrev:Brittiska forskare har uppfunnit en ny sorts alkoholliknande dryck. Den som dricker blir lätt berusad, mer avslappnad och social, men slipper baksmälla eller negativa hälsorisker, hävdar professor David Nutt.

– Ur mitt perspektiv skulle det vara ganska bra om vi kunde ge människor ett alternativ så att de kunde få vad de vill ha av alkohol, vilket är sällskapligheten och avslappningen, men med mycket mindre risk att ta skada. Det är verkligen vad vi har försökt åstadkomma, säger David Nutt, forskningschef på företaget GABA labs och professor i psykofarmakologi vid Imperial College London.

Alcarelle-molekylen är framtagen för att bara påverka en viss signalsubstans i hjärnan, GABA som leder till avslappning, men undvika andra signalsubstanser som ökar risken för beroende och bakfylla. Alcarelle ska dessutom bara koppla till 2 typer av de 15 olika GABA-receptorer som finns i hjärnan, för att minska folks blyghet.
---
Hittills har bara en vetenskaplig artikel publicerats om Alcarelle. Många kliniska tester krävs dessutom innan den skulle kunna bli godkänd som ett livsmedel iblandad i alkoholfri öl, vin och sprit.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/dr ... v-forskare


Det låter bättre, allt de behöver göra nu är att uppfinna något som hindrar folk från att bli så irriterande av alkohol. :wink: Att lyssna på berusade folk kan ju vara väldigt irriterande.
Skogkatt
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 5463
Anslöt: 2021-10-02

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in