Hjälp med medicinering, Sertralin, Voxra etc

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, Puzzle, marxisten, atoms, Sjuckert

Hjälp med medicinering, Sertralin, Voxra etc

Inläggav avb00 » 2018-05-07 22:51:37

Hej,

Har haft min AS-diagnos sedan 15 års ålder -- är 22 idag. Har ätit Sertralin i varierande doser (50-200 mg) sedan 17 års ålder mot depression och ångest. Nyligen tog jag ett initiativ att ändra om medicineringen, eftersom jag var trött på att konstant känna mig orkeslös och omotiverad. SSRI har helt klart hjälpt att dämpa min ångest under svårare perioder, men jag har blivit enormt avtrubbad, känslokall och nästan apatisk på senare tid. Saknar att ha energi, vilja och driv att göra saker. Rejält nerdummad. Saknar mitt pigga, ångestfulla (medicinfria) jag, ibland. Min psykiatriker föreslog 150 mg Voxra, i kombination med en sänkt dos SSRI (från 150 mg till 50 mg dagligen). Har gått på denna cocktail i 6 veckor men tyvärr har jag inte märkt någon positiv effekt. Känner mig mest småirriterad och förvirrad i huvudet, om något. Förmodligen blir nästa steg att höja Voxra till 300 mg dagligen, men jag tvivlar på att det kommer göra stor skillnad. Kanske förväntade jag mig för mycket?

I alla fall, jag vill gärna ha lite råd av er ang. medicinering. Jag har funderat på att lägga ner medicineringen helt, givetvis under min psykiatrikers råd med nertrappning etc. Känns lite som vägens ände när det gäller antidepressiva. Vet inte hur sugen jag är på att testa en massa olika varianter av SSRI och SNRI. Om Voxra 300 mg inte fungerar så lägger jag nog ner helt. Trött på att vara trött hela tiden. :cry:

Men, alternativt, för några veckor sedan (innan Voxra), testade jag Ritalin (10 mg) tablett av en kompis som har ADHD. Desperat, som jag var. Testade två tabletter, under två dagar och WOW. Sådan energi har jag inte känt sedan innan medicineringen med SSRI. Helt fantastiskt. Fick saker gjorda och kände mig pigg, glad och bara allmänt motiverad. Mitt dimmiga huvud klarnade upp. Ville inte ta mer eftersom jag inte vill göra någonting utanför läkares ordination. Jag har funderat lite på det där, eftersom det är ökad energi och motivation jag eftersöker. Dock så verkar det vara omöjligt för en med AS-diagnos att få ADHD-medicin utskrivet? Enligt Fass. Finns det undantag? Går någon här på någon form av Ritalin el. liknande med bara AS-diagnos? Vad krävs för att en psykiatriker ska skriva ut det? Finns det andra preparat som kan skrivas ut till AS som ni kan tipsa om för ökad energi och motivation? Tipsa gärna, innan jag hoppar av medicineringen helt. :-)063

Tack så mycket på förhand. Långt inlägg, jag vet :-)005
avb00
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2018-05-07

Hjälp med medicinering, Sertralin, Voxra etc

Inläggav Flia » 2018-05-08 8:28:52

Jag äter Venlafaxin, som också är SNRI.

Både Voxra och Venlafaxin påverkar noradrenalinet, som är viktigt just för att "komma igång".
Jag blev mycket mer vaken av Venlafaxin, så jag tycker du ska prova Voxra.
Flia
 
Inlägg: 2244
Anslöt: 2008-11-28
Ort: Östhammar

Hjälp med medicinering, Sertralin, Voxra etc

Inläggav Fretshi » 2018-05-08 8:41:41

Jag står på 100 kg sertralin nu och den här funkar helt klart bäst av de mediciner jag testat.

Jag åt voxra förra sommaren och var uppe i maxdos på 300 mg och den fick jag verkligen energi utav! Men det kom till ett pris att jag kände mig konstant rastlös vilket inte var så trevligt, jag kanske hade kunnat börja träna mer för att få bukt med rastlösheten, men jag valde att sluta istället då rastlösheten och ångesten vart för stark. Så voxra är en stark medicin och kan faktiskt hjälpa för att få igång en.

Jag kände samma effekt som dig av ritalin i början, sen mattades effekten av och jag trappade ut den. Jag har add så fick ritalin av den orsaken.

Tycker också att du borde testa att höja dosen på voxra.
Fretshi
 
Inlägg: 344
Anslöt: 2015-05-26

Hjälp med medicinering, Sertralin, Voxra etc

Inläggav manne » 2018-05-17 10:40:47

kolla in denna super medicin. :-)049
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
manne
 
Inlägg: 10083
Anslöt: 2007-08-23

Hjälp med medicinering, Sertralin, Voxra etc

Inläggav Smoyy » 2018-05-17 13:43:04

Hade sertralin under hela min uppväxt typ. Gjorde mig ännu mera aspig och tillbakadragen men ändå skulle jag fortsätta. Jag var under 18 så jag lyssnade på läkaren.
SSRI har ju på sikt visats sänka dopamin rejält och leda till alla symptom du beskriver. Hade jag varit du hade jag sakta trappat ut sertralinet. Kolla in nofap om du anser att du har eller haft problem med porrberoende. Det sänker dopamin som satan det också. Att få adhd-mediciner utan en sådan diagnos är tyvärr väldigt svårt och beror helt på läkarens inställning och erfarenhet. Finns folk som får det ändå, det kan faktiskt även skrivas ut off label på licens mot svåra depressioner.
Värt att nämna är att många med asperger även finns på adhd-spektrumet. Jag själv tjatade till mig en kompletterande utredning på senare år och fick add också. Om det nu är så att jag har add eller om symptomen beror på alla mediciner i alla år är ju frågan. Låg dopamin leder ju till adhd-symptom.

Värt att nämna är att om man bara har autism/asperger så kan man snedtända på stimulantia rejält. Vissa mår bra av energin och kan bli mer sociala och utåt medanns andra drabbas av extrem ångest och förvärrad autism pga ökade intryck. Nu verkar ju du dock ha reagerat positivt på ritalin. Jag hade faktiskt nämnt det för läkaren du träffar då det ger bra indikationer på vilken medicinering du kan behöva och eventuell ny utredning mot adhd.
Smoyy
 
Inlägg: 162
Anslöt: 2017-12-02

Hjälp med medicinering, Sertralin, Voxra etc

Inläggav Smoyy » 2018-05-17 14:03:14

manne skrev:kolla in denna super medicin. :-)049


Prozac/fluoxetin är ett annat SSRI. TS har ju redan gått igenom sertralin som faktiskt är ett bättre alternativ än fluxetin eftersom den även är en svag hämmare av återupptaget av dopamin.
Tycker det är helsjukt att psykiatrin kastar ut SSRI som godis som man får stå på flera år utan uppföljning. Man måste utvärdera medicinen regelbundet och funkar den inte optimalt får man lägga till något annat eller tänka om.

Kan lägga till att sertralinet och voxra "tar ut" varandra lite grann och det är nog därför du inte får så mycket effekt. Voxra är ganska svag i 150 mg. Den dosen kom att bli startdos efter att medicinen var tvungen att dras tillbaka från marknaden pga stor risk för muskelkramper. Förr var rekommenderad dos 300-600 mg.
Smoyy
 
Inlägg: 162
Anslöt: 2017-12-02

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in