Historia: Nya rön om drottningens far

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Historia: Nya rön om drottningens far

Inläggav Alien » 2020-02-24 4:38:46

Detta måste vara goda nyheter för drottningen. Tidigare har det avslöjats att Walther Sommerlath varit medlem av nazistpartiet, troligen av opportunism och inte av ideologiska skäl. Men nu visar fakta på att han hjälpt motståndsmän fly.

DN skrev:Nya historiska dokument kan visa nya uppgifter om drottning Silvias pappa Walther Sommerlath. Enligt dagboksanteckningar från 1944 hade Sommerlath en roll när det gällde att rädda motståndsmän, som ville störta Adolf Hitler, ur Nazityskland i slutet av andra världskriget.

– Uppgifterna är trovärdiga, säger kulturhistorikern Sven Rosborn som arbetat med historiskt källmaterial i nästan 50 år och som undersökt dokumenten.
https://www.dn.se/nyheter/varlden/dokum ... ias-pappa/

Walther Sommerlath hade all anledning att hata nazisterna, eftersom hans fru Alice Sommerlath förföljdes för att hon inte var "arisk" nog.

Enligt Emma Wegners dagbok ska Walther Sommerlath också vid flera tillfällen ha uttryckt sitt hat mot nazisterna. Något som enligt Sieski hängde samman med att Walter Sommerlaths fru utsattes för repressalier då hon inte hade ariskt utseende och inte heller behärskade tyska så bra.

– Hon blev både slagen och nedsparkad av folk som trodde att hon var judinna. Till sist fick hon lämna Berlin och gömmas i Heidelberg, säger Tomas Sielski.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35091
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Historia: Nya rön om drottningens far

Inläggav slackern » 2020-02-24 17:16:06

Dagböcker går ju att förfalska. Dessutom så var det ju gräddan utav nazismen som utförde 20 juliattacken. Så han verkar ha räddat nazister som hade tröttnat på Hitler.

Men det här verkar ju vara hedervärt.

I dagboken skriver Emma Wegner, som var med under smugglingen tillsammans med Walther Sommerlath och den svenska Berlinförsamlingens sekreterare svensken Erik Wesslén, att gruppen var orolig för att de ombordsmugglade judarna skulle upptäckas av gränsvakternas hundar:
slackern
 
Inlägg: 34805
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Historia: Nya rön om drottningens far

Inläggav Alyana » 2020-02-24 18:17:35

Allt är inte vad det verkar vara.
Alyana
 
Inlägg: 2040
Anslöt: 2009-08-01

Återgå till Intressanta intressenLogga in