Gör polisen för mycket el för litet? Effektiviteten

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav plåtmonster » 2012-11-04 5:13:42

Tänker primärt på mellanchefer, oftas de längst ner i organisationen.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Charlie72 » 2012-11-04 12:15:47

Det är tyvärr ofta fel personer som blir poliser, samma som att det är fel personer som blir socialarbetare
Charlie72
 
Inlägg: 3699
Anslöt: 2012-10-11

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav atoms » 2012-11-04 18:45:51

Zombie skrev:http://www.svt.se/min-sanning/carin-gotblad-om-sitt-arbete-och-sina-upp-och-nedgangar

Sedan har inte jag någon skildring från några tredje parter hur det hon talar om har gått, och den som gör sig synlig genom att väcka hopp kan det ju vara lätt att sedan kritisera för att inte hen heller var fullkomlig och ensam rådde på ett helt system; men iallafall.


Det där såg jag, ungdomsrådet var en intressant satsning.

...

Det stora problemet med polisen är att det är för många kockar, ni vet - ju fler kockar desto sämre soppa.

Ett förändrat pensionssystem, så att den polis som fullgjort t.ex. 25 års tjänst kan få en delpension och ta ett annat jobb med bibehållen ersättning från polismyndigheten.
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15199
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Alien » 2012-12-28 4:16:43

Det är lågt i tak inom polismyndigheten så poliserna är rädda för att framföra kritik.

"De högsta cheferna reagerar mest negativt på kritiken. Det visar en ny undersökning som polisfacket har gjort.
- Det kan säkert vara skadligt för karriären om man riktar kritik mot de högre cheferna, säger Leif G W Persson."
(DN 2012-09-11, "Poliser rädda för att lägga fram kritik")

Av enkäten framgår att 57% har avstått från att framföra kritik av rädsla för repressalier. 63% har framfört kritik inför sina arbetskamrater. Den närmaste chefen får ta del av kritik från 45%. Ju högre chefer, desto mer negativt mottagande får kritiken.

"Polisförbundets ordförande Lena Nitz varnar för att den 'tysta kulturen' inom polisen gör det svårt att klara den stora omorganisation som snart väntar. Enligt Lena Nitz blir det omöjligt 'om inte personalen vågar tala om vad de vill förändra'."

Vi tar kritiken på allvar och ska arbeta vidare med frågorna, säger en direktör på Rikspolisstyrelsen.

Professor Leif G W Persson:
"-Så här har det ju varit länge, och jag har alltid skakat på huvudet åt att alla poliser är så fega. Men jag har väl inte fattat min egen privilegierade position. Under årens lopp har jag fått bli en sorts klagomur för poliser som själva inte har vågat framföra sin kritik, säger han."
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36899
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Alien » 2012-12-28 4:25:10

Det är ju tydligen ett ständigt problem, som tidigare tagits upp av radioprogrammet Kaliber:

SR skrev:Kaliber har varit i kontakt med över 30 poliser från hela landet som vittnar om hur repressalier, hot och trakasserier drabbar enskilda poliser som kritiserar verksamheten.

I Örebro hölls en utbildning för samtliga närmare 750 polisanställda förra året, som gick ut på att inte kritisera den egna verksamheten utan hålla allt inom myndighetens väggar.
---
Temat för utbildningen är medarbetarskap. Och föreläsaren tar bland annat upp begreppen social lojalitet och meddelarfrihet.
Man ska tvätta byken internt. Det är egentligen grundidén. Men det krångliga med lojalitet, det är att det krockar med en rättighet ni har. Nämligen det som kallas meddelarfrihet.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... kel=502213
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36899
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Alien » 2012-12-28 5:18:10

Gentemot polisen är man rättslös, även om man själv är polis. Kaliber intervjuar polisen Frida från Östersund:

SR skrev:Men inom den polis som ska se till att vi medborgare känner oss trygga, finns exempel på rakt motsatt beteende mot de egna medarbetarna.
Kaliber har granskat en av Sveriges största och kanske viktigaste myndigheter. Och det vi ser är hur repressalier, hot, trakasserier och våld används mot enskilda poliser som kritiserar verksamheten eller helt enkelt bara är annorlunda.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5020284

Frida har förföljts av polisen i flera år för att hon känner "fel person":

Allting började strax efter hennes praktik. I januari 2006. Det som skulle komma att bli flera år av trakasserier och repressalier från chefer och kollegor inom den egna kåren.
– Jag var här under fem dagar och lärde känna lite poliser här uppe. De får kännedom om att jag är före detta flickvän med en kille som är här uppifrån. Som förekom i våra register. Det väcker deras intresse.
När den dåvarande aspirantrekryteraren i Östersund får reda på att Frida känner en person som finns i polisregistret, börjar Frida känna sig ifrågasatt.
– Rent ordagrant säger hon att "bara så du vet kommer du få jävligt svårt att bli polis".
Det är precis så Frida upplever att det blir. Aspirantrekryteraren hör av sig till Polishögskolan för att påpeka att Frida har ett olämpligt umgänge. Polisen sätter upp Frida på sina listor över misstänkta personer, trots att Frida själv inte är misstänkt för något brott. Frida berättar att polisen också söker upp och frågar ut hennes vänner.
– De kartlägger mig, när jag kommer till Östersund, vart jag befinner mig på för platser, vilka jag umgås med, tid och punkt.


Frida genomgår sin polisutbildning i Stockholm.
Efter sitt första år som polis i Stockholm, är Frida uppe i Östersund över julen. Då skriver en Östersundspolis till hennes chef och säger att han sett Frida narkotikapåverkad utanför en bar.

Eftersom ingen anmälan gjordes och ingen undersökning är det omöjligt för Frida att bevisa sin oskuld. Frida mår dåligt av detta och anmäler poliserna för förtal och tjänstefel. Men hennes anmälan läggs - givetvis - ner.

Det verkar vara farligt för Frida att åka hem över jul:
I december 2009 är Frida åter uppe i Östersund över julen. Natten till den 26 december är hon ute på en av krogarna tillsammans med vänner
– Jag och några vänner skulle på O'Learys, den årliga återträffen. Vi kommer in till stället, går till baren. Efter cirka en halvtimme så kom det in fyra stycken västklädda poliser, som börjar titta ut mig. Jag ser att de står och pratar med den här vakten som hade släppt in oss. De står och diskuterar, lämnar stället, och strax därefter kommer vakten och pickar mig på axeln och säger att "nu är det dags för dig att lämna". Vilket jag gör, med stor besvikelse givetvis, men ingenting att diskutera. Jag gick och hämtade ut min jacka, en tjock fjällrävenjacka,


Men det räcker inte. När Frida står utanför krogen vid en bensinmack fortsätter trakasserierna:
– Jag hinner inte stå där några många minuter. Det tar väl bara, ja, tre, fyra minuter. Så ser jag en polisbuss komma emot mig. Och de här västklädda personerna som var inne på O'Learys ser jag i bussen.
Frida blir omhändertagen för fylla, med motiveringen att hon bara har på sig en kort klänning och riskerar att frysa ihjäl i vinterkylan. Men det stämmer inte. När jag läser protokollet där poliserna fyllt i vilka tillhörigheter de tagit av Frida när de fått uppe henne till stationen, har de själva bockat av rutorna för både vantar och jacka. Frida placeras i cell där avvisiteringen fortsätter.


Och det blir värre, mycket värre:
– I slutändan så ligger jag ned på rygg, de håller i både mina armar och mina ben. Ena polisen sätter sig över mig och börjar slita och riva i min piercing. Jag skriker och gråter och är helt förtvivlad. Tillslut efter mycket om och men så slinker hon med sina otympliga handskar, skinnhandskar. Hon sliter upp ett sår på sidan varvid jag drar automatiskt mina händer och försöker skyla mig själv. Det är på grund av smärta och ren självbevarelsedrift.
Frida blir anmäld för våldsamt motstånd för att hon krängde och värjde sig när poliserna försökte ta loss hennes piercing i bröstvårtan. Under en nedläggning på britsen i cellen får hon också skrapskador på knä och fot. De skadorna, och en sårig och svullen bröstvårta, får Frida dokumenterade av en läkare efter att hon släpps morgonen efter.


Frida blir åtalad för våldsamt motstånd.
Ett drygt år efter natten i cellen senare kommer tingsrättens dom. Frida frikänns. Tingsrätten konstaterar att det inte är konstigt att Frida krängt med kroppen under avvisiteringen. Försöket att ta bort hennes piercing anses varken vara befogat eller försvarbart.
Men inte bara det – omständigheterna med den avbockade jackan och det faktum att det inte finns någon dokumentation på hur berusad Frida var när hon omhändertogs, gör att tingsrätten bedömer att det finns , ”tvivel angående riktigheten i grunden för beslutet att omhänderta” Frida.

Frida tycker sig ha domstolens stöd för att hon blivit trakasserad.

Fyra dagar efter att Frida inplockats i cellen skickar länspolismästaren i Jämtland ett brev till länspolismästaren i Stockholm:
Du kanske känner till Frida sedan tidigare. Hon umgås med för oss kända kriminella personer. Jag har kraftfulla betänkligheter över henne som företrädare för svensk polis. Jag är förundrad över hur hon har tagit sig igenom rekryteringsprocessen.

Det är min bestämda uppfattning att Frida har stora/enorma problem. Trist att behöva informera om detta, men vi har alla våra demoner i myndigheterna som vi ska hantera.


Frida är inte den enda:
Kaliber får kontakt med flera andra jämtlandspoliser som vittnar om diskriminering och trakasserier för att de lämnat kritiska synpunkter internt eller i media, för att de känner fel personer eller av anledningar som de själva inte förstår. Få vågar prata om det här på band. Men polisförbundets huvudskyddsombud i Jämtland, Kenth Lundgren, bekräftar att det förekommer.
– Ja, det gör det.
Är det vanligt?
– Ja, det finns ju X antal historier här. Totalt sett så är ju det här gräsligt helt enkelt, att man har det så här. Att man måste ha det så här.


12 huvudskyddsombud från övriga disktrikt berättar att det är vanligt att poliserna är rädda för att stöta sig med cheferna.
Nej, jag delar den uppfattningen att den som säger vad han tycker och tänker och det inte faller cheferna på läpparna när det är lite högre upp, de har satt sin potatis.
Chefen springer upp till nästa ovanlydande chef och berättar hur man gör, hur man säger, hur man inte fungerar, hur man inte är foglig. Det är därför folk är livrädda på jobbet. Hur bra jobb tror du en livrädd polis gör?

Vi pratar med både aktiva och före detta poliser, med poliser som jobbar i fält och före detta polischefer. Vissa händelser har vi kunnat styrka med dokumentation. Andra inte. Erfarenheterna är olika. Vissa upplever att de straffats för att de lämnat synpunkter på hur jobbet fungerar, andra för att de kort och gott är annorlunda.


Men det är två delar av samma kultur, säger Maria Knutsson, som är lärare i beteendevetenskap på Polishögskolan
– Den här kulturen i att inte få vara annorlunda liknar ju väldigt mycket kulturen i att uttrycka sig kritiskt. Att om man inte passar in utifrån en mall, om man inte passar in utifrån den idé som ledningen har eller som majoriteten har om vad som är ett bra polisarbete så blir man utstött. Och ibland har det kanske bara den funktionen att man ska visa andra vad som händer, och få dem att utöva en självcensur.
Om det inte går att ta upp fel och brister inom polisen, om ingen vågar säga stopp, säger hon, kommer de problem som finns idag inte bara fortsätta utan också öka.
– Poliser som har slagit larm om saker som har betydelse för allmänheten, om de blir utsatta för sanktioner så är det i förlängningen folket eller allmänheten som är utsatt för den sanktionen. För de har egentligen bara varit röst åt någon annan. Så att jag tycker att det är ett demokratiproblem om det händer.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36899
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav plåtmonster » 2012-12-28 12:49:25

Med den strukturen kommer det inte spela någon roll hur mycket pengar man pumpar in.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Miche » 2012-12-28 13:05:32

Som vanligt, pengarna rullar iväg till ingen eller låg nytta...

Tänk om någon kunde organisera om samtliga skattefinansierade verksamheter så de blev effektiva (utan att slita ut personal), jävlar vad mycket längre våra skattepengar skulle räcka!
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav plåtmonster » 2012-12-28 13:26:35

Frågan är varför ingen person med förmåga får mandat.

Snedrekrytering? ;)
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Chrilleb » 2012-12-28 14:26:20

Jag hoppas att intagningen av bra poliser är hård, så vi får bra poliser i tjänst :) Hoppas att polisen gör tillräckligt...jag litar på dom, vägens riddare.
Chrilleb
 
Inlägg: 4611
Anslöt: 2008-11-14
Ort: Sollentuna

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav plåtmonster » 2012-12-28 14:28:59

Det är vad som händer efter utbildningen som komprometerrar hela organisationen.

Och man ska som generalregel aldrig lita på de i maktposition.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Richard » 2013-01-07 21:46:13

Jag tycker de gör för lite, eller åtminstone prioriterar fel saker. Jag greps för ungefär 1,5 år sedan för brott mot strålskyddslagen. Jag erkände allt, dessutom hittades ämnen "som kan användas som kemiska stridsmedel" hos mig. Eftersom dessa var för farliga för SKL att hantera, så skickades de till FOI. Samt en massa radioaktiva grejer till SSM.

Detta var bara två dagar innan Breivik utförde sitt vansinnesdåd, o då jag även hade ett par polisuniformer hemma, så blev det världens hush-hush.

Nu har det gått 1,5 år, o jag har fått tillbaka mina datorer, tror att telefonavlyssningen har slutat, men jag är fortfarande under utredning, vilken jag undrar hur mycket den har kostat?
Richard
 
Inlägg: 1694
Anslöt: 2005-10-12
Ort: Ängelholm

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Alien » 2013-07-01 3:12:31

Det har ju klagats på att polisen struntar i vardagsbrotten/mängdbrotten. Och ingen ändring har tydligen skett. Här gör polisen för lite.

Fall 1. Inbrott på förskolan
Metro skrev:När personalen på Förskolan Karusellen i Solna kom till jobbet en morgon upptäckte de att förskolan hade haft inbrott.

De kontaktade polisen och såg till att barnen höll sig utomhus för att eventuella spår inte skulle förstöras. Det blev en heldag utomhus.

–  Polisen sa att de skulle skicka en bil men det kom aldrig någon, trots att vi ringde fler gånger. Som tur är har vi samarbete med en annan förskola så att vi kunde låna deras toalett. När vi ringde till polisen igen på eftermiddagen sa de att vi kunde gå in och städa, säger biträdande förskolechef Linn Jansdotter.
---
–  Det känns jättetråkigt, man blir lite förbannad. Det hade räckt med att de kommit ut i tio minuter.
http://www.metro.se/nyheter/inbrott-pa- ... rGS14UvgY/

Först kommer inte polisen och säkrar några spår, för att fallet är lågprioriterat. Sedan lägger de ner direkt, eftersom de inte har några spår.

Fall 2: Påkörd av "målvakt"
Muhammad Alis bil blev påkörd och skadad av en bil som var registrerad på en så kallad bilmålvakt.

När han ringde in sin polisanmälan fick han rådet att höra av sig om han såg bilen igen, vilket han gjorde samma dag.

Då fick han beskedet att polisen inte hade tid att komma ut.
---
Flera personer i Muhammeds bekantskapskrets har vittnat om liknande upplevelser, berättar han. Man ringer polisen och får beskedet att det bara kommer att göras en anmälan, trots vädjan om hjälp.
http://www.metro.se/nyheter/maste-kunna ... 9VMEXD04c/

Fall 3: Det pågående inbrottet
En granne var först att larma. Hon ringde flera gånger och ska bland annat ha berättat att hon sett sex personer utföra inbrottet. Men ingen polis kom.

–  Det är obehagligt och jag är alldeles chockad över att det kan gå till på det här viset. Om polisen inte kommer ut till ett pågående inbrott med sex personer som troligtvis är beväpnade, när kommer de då?, säger Marie Johansson, bekant till Amer.

Enligt Amer Mohamed Ali ska kontanter, datorer och andra maskiner stulits.

Enligt LKC har inga fler larmsamtal än grannens första vid 04.30 registrerats. Vid 09 på morgonen ringde den drabbade innehavaren själv upp och en polisanmälan upprättades. Då ansågs ärendet inte längre ”färskt”.
http://www.metro.se/nyheter/ingen-patru ... uTALITtXc/

Fall 4: Kabeltjuvarna
Kvinnan som såg de mystiska männen kvällen den 10 mars minns hur hon väntade och väntade på att polisen skulle komma.

– Jag har utsikt rakt över spåren. Sent på kvällen såg jag två män med pannlampor som jobbade i mörkret. Jag antog att det inte var Banverket som jobbade och ringde polisen, säger kvinnan som larmade.
---
Dagen därpå var det kaos i tågtrafiken sedan männen på bangården hade stulit kopparkabel värd ynka 2 000 kronor.
http://www.metro.se/nyheter/polisen-kom ... F1jjOCgLE/.

Visst, ibland saknar polisen bil inne. Men det är så många fall, att man misstänker nonchalans. Är det någon idé att vara en god medborgare och anmäla? Och varför lovar de att komma när de aldrig gör det?

Och varför kommer inte polisen till brottsplatsen?
–  Det handlar inte om att man saknar resurser. Tvärtom, vi har fler poliser än någonsin men försämrade resultat, säger Rolf Granér, lektor i polisvetenskap och forskningsansvarig på polisutbildningen vid Linnéuniversitetet.

Granér blir inte förvånad när han tittar närmare på de fall som Metro plockat fram.

–  De är bra exempel på de svårigheter som polisen har i att utnyttja sina resurser. Det handlar bland annat om problem med samordning, problem med prioritering, kommuniktionssvårigheter och krånglande datasystem. Men när ett pågående inbrott inte prioriteras så har det gått ganska långt, säger han.
http://www.metro.se/nyheter/darfor-komm ... XErtMLNkE/

I glesbygden är man redan van vid att polisen inte kommer. Så man får försvara sig själv och då kan det gå illa (Rödebyfallet).

Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten har tillsammans granskat kvaliteten i den brottsutredande verksamheten. Sammanlagt har man tittat på 2 152 förundersökningar fördelade på sju brottstyper, däribland bostads inbrott och misshandel. Brister som rapporten pekar på är bland annat att:

• tillräckliga målsägandeförhör inte har hållits vid en fjärdedel av bostadsinbrotten

• handläggningstiderna i barnpornografiärenden varit anmärkningsvärt långa

• alltför ofta fyller man i ”annat” som motivering till varför polisledda förundersökningar läggs ner

• skadedokumentationerna vid våldtäkter och misshandelsfall kan förbättras

• förundersökningar inleds alltför sällan vid fakturabedrägerier.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36899
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Miche » 2013-07-01 8:26:23

Det handlar mycket om en urusel toppstyrning, politikerna lägger sig i och har tvingat polisen att jaga poäng och för att komma upp till målet verkar det enda sättet att jaga rattfyllerister när chansen att hitta någon är som lägst (det har skrivits artikelserierier om detta i bl.a. Aftonblaskan tror jag, orkar inte leta källor nu).
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Alien » 2013-08-05 12:12:27

Hittade (ännu) en artikel om polisen som inte kommer vid brott:

DN skrev:Polisen fick flera miljarder av staten för att öka tryggheten i samhället. Ändå struntar de i tusentals larm om året – på grund av resursbrist, visar DN:s granskning. Bland fallen finns till exempel pågående skadegörelse, inbrott och misshandel.

Det är fredagskväll i jämtländska Hammarstrand. En silverfärgad Audi vinglar förbi genom samhället i riktning mot Sollefteå. Körstilen är typisk för en rattfylla och en trafikant larmar polisen som omedelbart ger ärendet högsta prioritet. Chanserna att stoppa föraren är sannolikt goda, eftersom ledningscentralen får uppgifter om både registreringsnummer och var bilen befinner sig.

Fem minuter senare förändras plötsligt polisinsatsen och talet ”128” noteras i händelserapporten. Det är polisens interna kod som avslöjar att ärendet har lagts ned och att det inte längre prioriteras. Orsaken är resursbrist.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/offren ... en-kommer/

En rattfyllerist riskerar andras liv, så det är ingen bagatell.

Under första halvåret i år [edit: 2011] struntade polisen i 6.427 larm – på grund av att de inte hade tillräckligt med personal. Här ingår endast fall där polisen bedömt att de borde ha ryckt ut – men inte haft tid.
---

Anders Stenlunds buss blev beskjuten och ena rutan krossades. Trots att polisen var i närheten kom aldrig någon patrull. ”Mitt förtroende för polisen har sjunkit”, säger han.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/anders ... i-skjuten/

De väntade förgävas på polisen. Det fanns patruller i närheten men de fick ingen order att åka dit. Den mänskliga faktorn. Eller en ingrodd vana att bortprioritera?

– Polisen måste använda sina resurser på ett bättre sätt, säger Jerzy Sarnecki.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/offren ... en-kommer/

Nå, det har var ju för nästan två år sedan. Nu är det förstås bättre - eller?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36899
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Miche » 2013-08-05 12:34:15

Alien skrev:Eller en ingrodd vana att bortprioritera?

Det handlar nog mycket om det samt att det är billigare att lägga ner utredningar än att göra korrekta ingripanden samt lagföra brottslingarna.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Nibor » 2013-08-05 14:22:33

plåtmonster skrev:Och man ska som generalregel aldrig lita på de i maktposition.


Klok regel.
Nibor
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 896
Anslöt: 2011-12-30

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav atoms » 2013-08-05 15:25:51

Jag tycker polisen gör för lite åt för mycket.
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15199
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav kiddie » 2013-08-05 16:44:54

Jag litar inte på polisen. När jag anmälde ett brott så blev jag själv behandlad som brottsling, det var väldigt skrämmande för man tror nu kommer polisen äntligen (naiv) och istället anklagar de mig och står och skriker och när jag säger att jag vill göra en anmälan hånskrattar de och säger att de inte tänker ta emot den.

Sedan hade jag en granne som blev misshandlad av en främling som tagit sig in i lägenheten. Ringde polisen, de skulle komma. Det kom aldrig någon. Ringde igen och fick tala med en annan som sa att nä i det området är det mest lägenhetsbråk, de åker inte på sånt.

Sedan har vår polis misshandlat oskyldiga invandrare på öppen gata, skjutit ner psykiskt sjuka som de ansåg uppförde sig hotfullt utan att ens varna, kommit 20 minuter till en rånplats efter att rånarna lämnat banken. Osv osv ända in i helvetet.

Det är möjligtvis så att polisen är bättre på andra orter. Men här är de helt oprofessionella. Händer det något, inte att jag ringer polisen.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Alien » 2013-08-06 11:39:16

Men om man inte kan ringa polisn när man blir misshandlad el utsatt för andra brott, vem ringer man då? Tar man lagen i egna händer el finner sig i det?

kiddie skrev:i det området är det mest lägenhetsbråk, de åker inte på sånt.


De poliserna verkar leva i det förflutna. Nuförtiden vet man att "lägenhetsbråk" ofta innebär kvinnomisshandel, inte bara att mannen och kvinnan står och skriker på varann.

Inte har väl polisen rätt att vägra ta emot anmälningar. Fast åas kan de tydligen skriva av den direkt, blir ju samma sak i praktiken.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36899
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Miche » 2013-08-06 11:59:22

Som vanlig medborgare så blir man rätt maktlös när polisen skiter i vardagsbrotten och brottsligheten sprider sig. Det är en väldigt skrämmande utveckling och jag tror det enda man kan göra är att försöka få politikerna att göra det till en valfråga. Moderaterna har ju länge snackat om att det behövs fler poliser, men sen de kom till makten så har utfallet visat sig vara totalt värdelöst, de har definitivt inte levt upp till vallöftena så det är kanske dags för sossarna att ta tag i problemet...
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav slackern » 2013-08-06 12:12:30

Miche skrev:Som vanlig medborgare så blir man rätt maktlös när polisen skiter i vardagsbrotten och brottsligheten sprider sig. Det är en väldigt skrämmande utveckling och jag tror det enda man kan göra är att försöka få politikerna att göra det till en valfråga. Moderaterna har ju länge snackat om att det behövs fler poliser, men sen de kom till makten så har utfallet visat sig vara totalt värdelöst, de har definitivt inte levt upp till vallöftena så det är kanske dags för sossarna att ta tag i problemet...


Tydligen har polisen börjat att bli bättre på att undersöka inbrott.

För något år sedan var det inte självklart att Stockholmspolisen skulle göra en brottsplatsundersökning efter ett villainbrott. Men sedan i fjol är inbrott i bostäder högprioriterade, på flera håll i landet.

– Nu ska polisen åka direkt på inbrotten. Vi ska spärra av och knacka dörr och vi ska binda ihop olika brott. Det har lett till att vi numera kan åtala för fler inbrott, berättar Fredrik Gårdare.

Hans egen grupp består av 37 poliser. De ska analysera inbrotten, se mönster och binda samman de olika inbrotten.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/intern ... a-polisen/
slackern
 
Inlägg: 36427
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Miche » 2013-08-06 13:22:02

Tyvärr verkar det som om polisen inriktar sig på en (eller ett fåtal) brottstyp(er) åt gången, för ett par år sedan var det nästan bara kvinnomisshandel som prioriterades, sen blev det inbrotten (och all misshandel nedprioriterades), trafikpolisen bryr sig primärt om hastigheter (men de tvingas utföra x antal alkotester per månad, eftersom varje träff innebär merarbete satsar de på platser och tider då risken att hitta någon rattfyllerist är som lägst).

Effekten är att polisen struntar i massor av brott som drabbar allmänheten, så som misshandel och farliga situationer i trafiken.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Gör polisen för mycket el för litet?

Inläggav Alien » 2013-08-06 13:30:09

Undrar vad som hände med detta förslag?

DN skrev:Ansvaret för fylleceller, utfärdandet av pass och omhändertagande av djur är inget polisen ska syssla med. Det anser rikspolischefen Bengt Svenson som vill att andra myndigheter ska ta över flera av polisens arbetsuppgifter. I går beskrev han i en DN-intervju hur han vill förändra polisens uppdrag.
---
Bengt Svenson vill bland annat att sjukvården ska ta ett större ansvar för omhändertagande av berusade personer. Han vill även bli av med till exempel utfärdande av pass, omhändertagande av djur och inspektioner av farliga istappar.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/leif-g ... -frigoras/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36899
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in