Går det verkligen till så här?

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Går det verkligen till så här?

Inläggav Alien » 2020-11-12 2:04:44

Jossie94 skrev:Men förstod du vad jag menade när jag tog upp de där exemplena? för när jag försöker förklara sådant så känns det som att de själva inte förstår vad jag menar och därför bara du kan inte tycka så...Så om jag tycker det är konstigt att folk beter sig konstigt i sociala situationer, så får jag inte tycka så, för enligt dessa personer är det ju jag som gjort fel och inte de andra? Det känns mer som att de tycker jag hittar på olika händelser, eller typ du tänker för mycket, man bara VAA? Kanske finns folk som är kapabla till vad som helst, men varför skulle man hitta på att man har vart mobbad, eller liknande?

Man kan ju inte bara säga, att nej men du missförstod nog bara det hela. Det är det sämsta du kan säga till någon. Det är samma sak gällande de som kanske har olika hjälpmedel för sin funktionsnedsättning, man säger ju inte till den personen som sitter i rullstol, Ställ dig upp och gå! Uppenbarligen kan den ju inte gå, den sitter ju i rullstol.. Likaså om någon har en sjukdom, man säger ju inet då att den ska ta bort sin sjukdom eller diagnos, det är inte bara att ta bort den..

Det är klart du får tycka att de beter sig konstigt, men du kan inte begära att vi ska ge dem en diagnos för den skull. Dessutom så är det inte så att de själva tycker att de betett sig konstigt. Du tycker att de brutit mot de sociala regler du trodde gällde. Men de kanske följer andra regler. Och de är i majoritet. Även om de har "fel" så är det de som bestämmer här. Du kan strunta i dem eller försöka bli som dem. Men du kan aldrig få dem att att bete sig som du vill.

Varför får man inte säga att du kanske missförstod det hela? Det är vanligt att vi aspergare missförstår saker just för att vi inte förstår hur NT tänker. Du tycks tro att det är värsta förolämpningen att säga det. Jag förstår inte jämförelsen med den rullstolsbundne. Ingen har sagt "sluta missförstå eller sluta vara autist".
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36875
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Går det verkligen till så här?

Inläggav Jossie94 » 2020-11-12 4:43:52

Nej alltså med det menar jag att folk förstår om en person har en väldigt grav diagnos. Folk sätter den i facket som grav diagnos medan syns inte diagnosen trots att personen har adhd så kommer båda att bli olika behandlade. Det är det jag menar med att min diagnos är som adhd att den inte syns utåt alltså man kan inte peka på mig och säga att jag har en diagnos. Men man kan peka på en person med tex downs och säga att den har en diagnos för att det syns utåt. Rätt svart och vitt tänkande kanske då det absolut kan vara varierande men jag är mer NT än att vara som personen man ser att den har en diagnos och dessutom så har jag delarna från båda hållen. Jag har både svårigheter med min diagnos men också mindre svårigheter pga att jag är mer åt NT hållet.
Jossie94
 
Inlägg: 1013
Anslöt: 2019-06-25

Går det verkligen till så här?

Inläggav Alien » 2020-11-12 5:23:48

Nej, det syns inte utåt men den kan märkas.

Precis som en ADHD-person kan märkas genom att vara rastlös och otålig och lätt tappa koncentrationen. Säger inte att alla är så, men det är väl så man tänker sig en ADHD-person. Likaså känns en aspergare/autist igen genom sitt udda beteende. Men eftersom alla aspergare/autister är olika så är inte alla udda på samma sätt.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36875
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Går det verkligen till så här?

Inläggav Jossie94 » 2020-11-12 7:39:43

Jag har ju sagt det där du skrev hela tiden. Jag menar ju att jag märker på diagnosen utifrån de egenskaperna att adhd märks på att personen är rastlös, har svårt med koncentrationen osv. På en Aspergare så märker man att personen pratar kontant om tex datorer, han som uppfann Microsoft har aspergare om jag har rätt. Så jag har ju bara sagt det ytliga man märker men jag skulle inte säga att jag klassas som en person med en diagnos just för att ingen har haft någon aning om att jag haft en diagnos förutom de som har haft diagnoser. För dem är det kanske tydligt men för någon som inte har någon koll på ämnet så skulle den inte fatta att det berodde på en diagnos. Förmodligen för den inte bryr sig eller inte har någon kunskap om ämnet.

Därför jag blev chockad själv var ju för att jag inte visste någonting om diagnoser och så kommer det fram att några fattade det och pga detta så gick de till läraren om det hela och ville hjälpa mig genom att få lärarna att göra en utredning. Jag lovar att ni också skulle känns er kränkta eller lite wtf i ett sådant sammanhang framförallt om det inte är tydligt att du har en diagnos. Vad säger man. Alla vet mer om dig än vad du vet om dig själv. Så för mig vart det ju typ lite konstigt att ingen hade fattat innan eller det framgick inte och så kommer de några tjejer med adhd och löser gåtan.
Jossie94
 
Inlägg: 1013
Anslöt: 2019-06-25

Går det verkligen till så här?

Inläggav Marjatta » 2020-11-12 9:08:49

Det är klart att det är jobbigt när någon annan har fattat om en som man inte fattat själv.

När jag tänker tillbaka på olika situationer och saker som folk har sagt finns det nog minst fyra olika personer och tillfällen när någon har misstänkt något NPF-aktigt om mig utan att säga det rent ut.

Människor som själva har NPF lär sig ofta rätt mycket inom området. Det är inte så konstigt om en del av dem blir bra på att känna igen det hos andra. Aspergarna i min omgivning har antytt att jag kanske har ADHD, och ADHD-arna har snarare trott asperger. Sanningen är förmodligen både och.

Men jag är inte ADHD-igt flipprig. Åtminstone inte på ytan. Och jag pratar inte konstant om exv. datorer ...
Marjatta
 
Inlägg: 2277
Anslöt: 2020-02-15

Går det verkligen till så här?

Inläggav Jossie94 » 2020-11-12 10:16:04

Ska jag då ifrågasätta dig då varför du inte är adhd flipprig? För ni ifrågasätter ju hur jag kan tycka att jag är mer åt NT hållet. Jag har inte sagt att jag inte har en diagnos men gradmässigt så hamnar jag inte i facket där väldigt grava hamnar. Jämfört med dem har jag en lätt diagnos som jag säger mild.
Jossie94
 
Inlägg: 1013
Anslöt: 2019-06-25

Går det verkligen till så här?

Inläggav Marjatta » 2020-11-12 10:47:15

Min poäng var, att det kan gå att gissa att folk har nåt NPF även utan att de har de här mest klyschiga, uppenbara tecknen som du brukar nämna. Riktigt så enkelt är det inte.

Det är ju en av de frågor du hela tiden upprepar, även strax här ovanför: hur det var möjligt att folk kan märka det, fast du inte har lika tydliga, synliga funktionshinder som en del andra. De här tjejerna hade tydligen bättre "NPF-radar" än du. Jag ser inget mysteriöst i det. Däremot förstår jag att det blev en jobbig upplevelse.
Marjatta
 
Inlägg: 2277
Anslöt: 2020-02-15

Går det verkligen till så här?

Inläggav Alien » 2020-11-12 18:22:35

Jossie94 skrev:Om ni redan förstått detta så kan ni bara skriva att ni gjort det. Men om inte:

Detta är ett exempel på hur jag menar. Kortfattat.
Petra har sett att majoriteten har en fjällrävenjacka, en sån där blå dunjacka som fjortisar hade. Detta var alltså en trend i min generation 2011-2012. Kanske tidigare också. Petra har då utgått från att det är så det ska vara, man ska bete sig som de där tjejerna och ha en fjällrävenjacka, då passar man in.

Redan här blir det konstigt. Går Petra m fl i mellanstadiet, högstadiet el i gymnasiet? Som vuxen brukar man inte kolla på andra vilken jacka som man får köpa för att passa in. Man kan bli inspirerad av andra men man känner inte att man måste köpa en viss jacka för att "coola tjejgänget" har en sån.

Jossie94 skrev:Kort och gott så köper Petra en fjällrävenjacka, precis som resten av tjejerna i klassen. Inga konstigheter. Men Petra blir då utpekad som annorlunda. Men hon har ju en fjällrävenjacka? Hur ska då Petra förstå att problemet här är ngt annat än att hon har en fjällrävenjacka? Den är ju blå precis som de andras jackor. Då kanske det är att hon inte är lika poppis som Stina och Berit.

Alltså poängen är att just detta med rangordningen är inte självklart. Kanske man hade sett detta som utomstående men tror knappast att både Stina, Berit eller Petra tänker på rangordningen. Eller tänker man seriöst på det?

Barn brukar vara medvetna om rangordningen även om de inte känner till ordet. Det har gjorts tester på det. Stina och Berit och alla de andra NT-tjejerna känner väl till det. Men om Petra är längst ned och något av en hackkyckling så kommer hon att bli mobbad vad hon än gör. Köper hon en annorlunda jacka blir hon mobbad för det, köper hon en exakt likadan så blir hon mobbad för det. Hon anklagas för att härma Stina och Berit.

Jossie94 skrev:För jag tänker ju som Petra i detta fallet, att jag har ju en likadan jacka som dem och då är man ju precis som de andra. Om nu detta är konstigt, så skulle man ju ha dragit alla över en kam isf för att tro mig, i min generation så har många sett just likadana ut. Samma kläder och ja allt är likadant.

Hur kan man då hitta fel på någon som är likadan? Då är det ju samma system som mobbning har. För den där tjejen har ju en tröja från Stadium och resten av Sverige, då är det ju konstigt om bara 1 enda person anses som annorlunda....Är det något man ska fatta eller som man missar här?

Vad Petra ska göra nu när hon inte längre går i mellan- el högstadiet är att strunta i vilka jackor de andra har. Petra är annorlunda och det har inte med kläderna att göra. Petra tror att hon är precis som de andra, men de andra har märkt att något är annorlunda med henne.


Jossie94 skrev:Jag kan dra hur många exempel som helst, logiken finns fortfarande inte där. Jag ser däremot en lucka som är för mig ett frågetecken.

Det handlar inte om logik utan om instinkter. Du kan fråga efter logik tills du blir blå i ansiktet, det finns ingen. Folk går efter känslor och instinkter.


Jossie94 skrev:så menar jag utifrån detta exempel att man har sett att majoriteten har gjort på rätt sätt och därför härmat de andra och då har folk reagerat negativt på att man har härmat dem och köpt en likadan jacka eller vad sjutton det kan vara. Har de redan bestämt sig för att den där personen är annorlunda? Hur bestämmer man sådant, pratar man om det eller är det bara att någon säger "Hon är annorlunda" och så hakar folk bara på ?

Är dessa personer då 3 år? :shock: :-)063

De känner instinktivt att personen är annorlunda och reagerar på det. Sen kan de också ha pratat om hur konstig Petra är bakom hennes rygg. Kanske skrattat åt henne "har ni sett att Petra köpt en precis likadan jacka som Stina och Berit, vilken härmapa hon är! Hon tror hon kan blir med i gänget men det blir hon aldrig!".

Alltså jag tycker du har pratat om dessa exempel flera gånger. Du söker en förklaring, vi ger dig förklaringar men de duger tydligen aldrig. Du tror att vi inte har fattat, men det är du som inte fattar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36875
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Går det verkligen till så här?

Inläggav TheWonderer92 » 2020-11-12 18:36:38

Jossie påminner faktiskt lite om Anna som framförde "Ring ring" på sin audition i Idol 2006. Det spelade ingen roll vad juryn sa och hur det sades. Inget gick in. Juryn blev den stora stygga vargen och Anna blev ett särbehandlat offer. När självinsikten är 0 och ingenting.
TheWonderer92
 
Inlägg: 984
Anslöt: 2014-05-14
Ort: Norr om stan

Går det verkligen till så här?

Inläggav LordNelson » 2020-11-12 19:48:19

TheWonderer92 skrev:Jossie påminner faktiskt lite om Anna som framförde "Ring ring" på sin audition i Idol 2006. Det spelade ingen roll vad juryn sa och hur det sades. Inget gick in. Juryn blev den stora stygga vargen och Anna blev ett särbehandlat offer. När självinsikten är 0 och ingenting.

Anna i Idol sjöng väl ungefärliga dåligt ’som Svensson gör” och många popstjärnor som försörjer sig på sin sång låter nog lika illa.
LordNelson
 
Inlägg: 3895
Anslöt: 2010-06-25

Går det verkligen till så här?

Inläggav TheWonderer92 » 2020-11-12 19:51:01

LordNelson skrev:
TheWonderer92 skrev:Jossie påminner faktiskt lite om Anna som framförde "Ring ring" på sin audition i Idol 2006. Det spelade ingen roll vad juryn sa och hur det sades. Inget gick in. Juryn blev den stora stygga vargen och Anna blev ett särbehandlat offer. När självinsikten är 0 och ingenting.

Anna i Idol sjöng väl ungefärliga dåligt ’som Svensson gör” och många popstjärnor som försörjer sig på sin sång låter nog lika illa.


Det stämmer verkligen inte. Hon var ett extremfall.

Nu tänkte jag mer på hennes attityd - inte sången i sig.
TheWonderer92
 
Inlägg: 984
Anslöt: 2014-05-14
Ort: Norr om stan

Går det verkligen till så här?

Inläggav LordNelson » 2020-11-12 19:58:56

TheWonderer92 skrev:Det stämmer verkligen inte. Hon var ett extremfall.

Nu tänkte jag mer på hennes attityd - inte sången i sig.

Jo jag förstår, men jag tycker fortfarande många sjunger dåligt. Och många verkar ha en åsikt om hennes sång,
LordNelson
 
Inlägg: 3895
Anslöt: 2010-06-25

Går det verkligen till så här?

Inläggav TheWonderer92 » 2020-11-12 20:03:00

LordNelson skrev:Jo jag förstår, men jag tycker fortfarande många sjunger dåligt. Och många verkar ha en åsikt om hennes sång,


Hennes sångklang är bland det märkligaste jag hört. Inte genomfalsk, men extremt gäll och nasal. Aja, nu är det OffTopic.
TheWonderer92
 
Inlägg: 984
Anslöt: 2014-05-14
Ort: Norr om stan

Går det verkligen till så här?

Inläggav Jossie94 » 2020-11-13 1:22:33

Men hon sjöng ju pipigt. Sedan testa att stå för själv.
Jossie94
 
Inlägg: 1013
Anslöt: 2019-06-25

Går det verkligen till så här?

Inläggav Jossie94 » 2020-11-13 1:23:08

Där
Jossie94
 
Inlägg: 1013
Anslöt: 2019-06-25

Går det verkligen till så här?

Inläggav TheWonderer92 » 2020-11-13 1:32:19

Jag kan sjunga och har dessutom inga attitydsproblem som Anna har :-)Happy så jag skulle förmodligen klara det bättre än henne
TheWonderer92
 
Inlägg: 984
Anslöt: 2014-05-14
Ort: Norr om stan

Går det verkligen till så här?

Inläggav Jossie94 » 2020-11-13 1:33:47

Jag missförstår ja och jag är dålig på att formulera mig. Det är en grej att jag blir osäker om folk förstår. Det ingår i diagnosen. Men folk kanske tror jag är dum eller korkad. Jag frågar inte för att det är kul eller för att jag är osäker. Jag har koll på läget. Men jag söker åsikter tips råd. Inte några dumförklaringar. Jag tycker inte illa eller att jag är bättre än någon om ni nu tror det. Jag försöker bara säga att det finns skillnader och det är inte att jag menar att någon är bättre eller sämre. Det är som att jag skulle säga varför jag tycker blått är fint och ni tycker inte det. Då säger jag bara skillnaden på varför jag tycker blått är fint och varför jag vet att andra inte gör det. Vi pratar bara om olika åsikter här och ingenting annat. Min avsikt var inte att säga att om man har diagnoser så är man dålig. Jag menade bara att jag själv tycker att min diagnos inte syns visuellt och jämförde bara då med diagnoser som var väldigt tydliga och som verkligen syntes.

Ni får tycka vad ni vill eller tro vad ni vill om det. Om ni tror tex på spöken eller något annat så gör det. Jag har inte tvingat er att inte tro på det men det betyder inte att jag tror på samma sak som ni eller att andra gör det.
Jossie94
 
Inlägg: 1013
Anslöt: 2019-06-25

Återgå till Att leva som AspergareLogga in