Funktionsnedsatta utsatta för brott (våldtagen på boendet)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Funktionsnedsatta utsatta för brott (våldtagen på boendet)

Inläggav Alien » 2020-08-26 11:20:18

Som funktionsnedsatt är man extra utsatt. Man kan bli slagen av andra boende el av personalen. Eller våldtagen.

GT 13 aug 2020 skrev:Gång på gång berättade den svårt funktionsnedsatta kvinnan hur hon våldtagits av en anställd på gruppboendet i Göteborg.

För att dämpa hennes oro, fick hon ett graviditetstest av personalen. Men ingen anmälde eller utredde saken vidare.

Två och ett halvt år senare gick en anställd vid samma gruppboende in på polisstationen och erkände – att han våldtagit och utsatt flera på boendet för sexuella närmanden.

– Det är en fullständig skandal, säger forskaren Barbro Lewin som skrivit flera böcker om bland annat funktionsnedsatta som brottsoffer.
https://www.expressen.se/gt/gt-granskar ... ts-larmen/

Varför gjorde personalen ingen anmälan? För att de inte trodde på kvinnan, antar jag. De trodde att hon bara hittade på. Jag antar att hon var förståndshandikappad.

GT:s granskning visar att minst fem anställda vid gruppboendet i olika omgångar vittnar om att de redan 2017 hörde kvinnan berätta att hon tvingats till sex mot sin vilja på sitt tidigare gruppboende.

Trots det gjordes aldrig någon anmälan. Eller vidare utredning av händelsen.
Om jag hade ett svårt handikappat barn så skulle jag ju vilja att det fick bo på ett gruppboende som vuxen. Tryggt och bra med både sällskap och personal.

Den 22 juni dömdes mannen till fem års fängelse för våldtäkten på boendet och för fyra fall av sexuellt övergrepp mot barn, varav tre fall bedöms som grovt brott.

Två dagar senare varslades han om avsked.
Det är upprörande att det kan hända. Men det är nästan ännu mer upprörande att kommunen inte gjorde något när kvinnan berättade. På så sätt kunde han fortsätta ända tills han själv erkände.

På boendet så tänkte man bara på att lugna ner kvinnan, att hon var för gammal för att vara gravid. Till slut fick hon genomgå ett test som visade att hon inte var det. Och då var tydligen allt frid och fröjd för personalen.

– Det är helt obegripligt att de agerar på det viset, säger Barbro Lewin, som forskat i många år och skrivit flera böcker om bland annat funktionsnedsatta som brottsoffer.

– Det är helt klart att det är en skyldighet för personalen att rapportera in. Sedan ska man avgöra om det är så allvarligt att det ska gå till IVO, och det har de tydligen inte gjort. Det är en fullständig skandal att de inte gjort det.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Funktionsnedsatta utsatta för brott (våldtagen på boendet)

Inläggav Alien » 2020-08-26 11:29:45

Barbro Lewin har skrivit bl a För din skull, för min skull eller för skams skull? Om LSS och bemötande (2011). Där skriver hon bl a om språket Omsorgska.

Omsorgska är det språk den överordnade använder sig av för att tysta ner den underordnade.
https://ringaldrigtillsoc.wordpress.com ... bro-lewin/

Några exempel:
”Om jag skulle kallas utvecklingsstörd skulle jag inte bli upprörd över att behandlas på ett kränkande sätt, utan aggressivitet ingår i min handikappbild

Om jag skulle kallas för utvecklingsstörd skulle jag inte vara energisk, utan överaktiv

Om jag skulle kallas utvecklingsstörd skulle jag inte vara en kreativ individualist, utan ha problem med gruppanpassning

Om jag skulle kallas utvecklingsstörd skulle jag inte vara uttråkad, utan ha dålig koncentrationsförmåga
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37428
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in