Förföljelserna av uigurer o andra minoriteter i Kina

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Förföljelserna av uigurer o andra minoriteter i Kina

Inläggav Alien » 2018-10-28 2:43:58

Sydsvenskan skrev:Vakter i de enorma interneringslägren för uigurer i Kina beväpnas med elpistoler och tårgas – med order om att hålla kontroll som i fängelser. I statlig tv visas entusiastiska elever som lär sig mandarin och folkdans.

Upp emot en miljon personer från muslimska minoritetsgrupper uppges ha placerats i lägren i Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina. Det som kommunistregimen har beskrivit som gratis yrkesutbildningsläger har av en kritisk omvärld beskrivits som politiska indoktrineringsprogram.
Lägren omges av taggtråd, övervakas med hjälp av värmekameror och vakter utrustas med mängder av vapen, visar runt 1 500 myndighetsdokument som nyhetsbyrån AFP tagit del av.
Lägren ska "lära ut som en skola, förvaltas som militären och försvaras som ett fängelse", vilket Kommunistpartiets partisekreterare i Xinjiang förmedlar i ett av dokumenten.
https://www.sydsvenskan.se/2018-10-25/s ... inas-lager

Hjärntvätt som under kulturrevolutionen.

För att de intagna ska bli bättre kinesiska medborgare måste lägren i första hand "bryta deras släktband, bryta deras rötter, bryta deras kontakter och bryta deras ursprung", lyder ett dokument.


Detta gör man för att bekämpa separatism och terrorism, säger de kinesiska myndigheterna.

Snarare vill man förhindra att etniska grupper tror på något annat än partiets propaganda. Religion är ett hot mot regimen, det gäller islam, kristendom, Falun Gong. Buddism och konfucianism är bättre, de räknas som inhemska traditionella religioner och inte samma hot.

Det kan kallas för religiös förföljelse. Men det innebär också målet att utrota en kultur.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33521
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Förföljelserna av uigurer o andra minoriteter i Kina

Inläggav Huggorm » 2018-10-28 9:42:17

Kineserna har insett att det inte i längden går att hålla ihop ett rike bestående av vitt skilda kulturer. Man får välja om man skall offra riket eller minoritetskulturerna och som väntat tycker minoriteterna och statsmakten olika i den frågan.

Det är intressant att se skillnaderna i hur kineserna hanterar "integrationen" av de olika minoriteterna. Uigurerna slås ner med våld och tvång medan tibetanerna urvattnas. Man byggde en järnväg upp till denna tidigare svårnådda platå och började relokera stora mängder hankineser dit från andra delar av landet. Planen är att tibetanerna snart skall vara en minoritet även i sin region, och deras kultur skall urvattnas av att ständigt ha den kinesiska runt sig.

Man kan jämföra med EU, men det är en annan diskussion...
Huggorm
 
Inlägg: 15801
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ranrike

Förföljelserna av uigurer o andra minoriteter i Kina

Inläggav Alien » 2018-11-18 14:40:23

Vad kallar man det när en regim vill utrota en kultur? Alltså man utrotar inte hela minoriteten men gör allt för att utplåna deras kultur, språk och religion. Ett slags långsamt folkmord där bara generna finns kvar men allt annat försvunnit.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33521
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Intressanta intressenLogga in