För hög och lättvindig utskrivning av testosteron

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

För hög och lättvindig utskrivning av testosteron

Inläggav Alien » 2021-09-14 1:37:20

(Ja ännu en tråd om testosteron. Tyckte inte någon av de andra passade.)

Fördubblad utskrivning av testosteron till män. De får det bl a för trötthet. Har män blivit tröttare de senaste tio åren? Nej, läkarna är förstås påverkade av reklam från läkemedelsföretagen. Trenden drivs av dessa företag.

TT/UNT 5 SEPTEMBER 2021 skrev:I flera år har det manliga könshormonet sagts kunna bromsa ålderstecken som trötthet, bukfetma, minskad sexuell lust och impotens.

De senaste tio åren har utskrivningen av könshormonet fördubblats, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Har testosteronbrist blivit så mycket vanligare? Nej, är svaret från Mikael Lehtihet, docent, överläkare och endokrinolog vid St Görans sjukhus i Stockholm.

– Det här är ingen folksjukdom. Testosteronbrist är extremt ovanligt, men medier och företagen vill få det till att det är jättevanligt, säger Mikael Lehtihet.

Det finns många företag som erbjuder män att testa sin testosteronhalt. Men det gäller att tolka resultat rätt.

– Om vi säger att vi har ett normalvärde som ligger mellan 10–30 (nmol/L), och så är svaret 12. Då tänker de flesta killar "oj vad lågt – tänk hur jag hade mått om jag hade haft 30". Men vad killarna inte förstår är att testosteronvärdet i sig är ganska oväsentligt eftersom det hänger ihop med så mycket annat.

Värdet är beroende av vilken känslighet man har för hormonet, förklarar han. Ett lågt värde kan bero på en bra känslighet, och kan därmed vara bättre än ett högt värde, som i sin tur kan signalera en dålig känslighet för hormonet.

En frisk man har inte testosteronbrist.

En del medelålders män tror att de kan bli unga på nytt med extra testosteron.

– Män i 50-årsåldern, de är lite bekvämare, de åker bil till jobbet, de äter mer gott, dricker kanske mer alkohol, går upp i vikt. Men man vill ändå vara som om man vore 20. Många tror att de kan stoppa stagnationen och att testosteron kan vara svaret, säger Mikael Lehtihet.

TT: Det här är testosteron som förskrivits av läkare – är det de som gör fel?

– Det är doktorer som skriver ut för mycket. Privata läkare som inte ens är specialister skriver ut mängder. Och förr eller senare kommer ofta de här patienterna till mig – de fall där man inte längre vill ta ansvar för patienter som fått testosteron.

Denna överförskrivning kommer som så mycket annat från USA.

Testosterontrenden kommer ursprungligen från USA, där könshormonet skrevs ut i stora mängder under början av 2010-talet, berättar Stefan Arver, överläkare och docent vid Karolinska universitetssjukhuset.

Omfattande studier visade dock inte någon särskild nytta med behandlingen hos många patienter. Exempelvis förbättrades varken sexlust eller potens.

Det förskrivna testosteronet kanske inte har avsedd verkar. Men biverknngar har det förstås ändå.

En vanlig biverkan när man överbehandlar är höga blodvärden, alltså att blodet blir tjockare, vilket är jobbigare för hjärtat men kanske också ökar risken för blodproppar, säger Stefan Arver.

Det är fler män som tar testosterong än som syns. Många köper på nätet från skumma sajter.

Fakta: 70 000 kan vara drabbade
Testosteron räknas som ett manligt könshormon och bildas i testiklarna. Även kvinnor har testosteron, men det bildas i äggstockarna.

Den vanligaste orsaken till låga testosteronnivåer är inte ålder utan fetma, vilket gör att tillståndet är nästan lika vanligt bland unga och medelålders män som bland äldre.

Spoiler: visa
Bristande sexuell lust, försämrad potens, minskad muskelmassa, nedstämdhet och/eller aggression är de vanligaste symtomen.

I dag behandlas cirka 23 000 svenska män med testosteron, antingen med gel eller regelbundna injektioner. Uppåt 70 000 svenska män beräknas lida av tillståndet.

Förskrivningen ska ske efter en klinisk bedömning av läkare där patientens samtliga symtom vägs samman.
Källa: Stefan Arver vid centrum för andrologi och sexualmedicin på Karolinska universitetssjukhuset


Låter som det är en ofarligare metod att gå ned i vikt. Men testosteron låter som en bekväm genväg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38647
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

För hög och lättvindig utskrivning av testosteron

Inläggav manne » 2021-09-14 10:26:20

MEn varför så tar man testosteron då.?
finns andra mediciner tex HCG.? :o :-)063 :?:

https://houstonmenshealth.com/posts/gat ... ne-levels/
och denna medicin är inte farlig utan höjer upp T nivån till en naturligt hög nivå. :-)063 :?:
manne
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 13096
Anslöt: 2007-08-23

För hög och lättvindig utskrivning av testosteron

Inläggav manne » 2021-09-15 15:53:20

Placentahormon (koriongonadotropin, human chorionic gonadotropin, HCG) uppträder i moderns kropp under graviditeten. Det kan isoleras från gravida kvinnors urin. Till sin struktur och sina effekter påminner det om det luteiniserande hormon (LH) som hypofysen avsöndrar (LH) [1].

mera fakta här.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Humant_koriongonadotropin
manne
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 13096
Anslöt: 2007-08-23

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in