Folie à deux

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-16 16:46:56

Det första fallet handlar om fallet Papin. Råkade på det på youtube, som tydligen tyckte att det var något för mig.

Paret Gustave och Clemence Papin i Le Mans fick tre döttrar. De borde inte fått några barn alls. Fadern var alkoholist och “abusive”. Modern ansågs vara olämplig för moderskap.

Den äldsta dottern Emilia föddes 1901, Christine 1905 och Léa 1911. Modern tyckte detta blev för mycket för henne och gav bort Christine till en av Gustaves systrar. Kort efter Léas födelse upptäckte Clémence att Gustave hade våldtagit den äldsta dottern, då 10 år gammal. Clémence ansökte genast om skilsmässa och skickade Emilia till klostret Le Bon Pasteur (den gode herden).

Man skulle kunna tro att hon skickade iväg sin dotter för att skydda henne. Men det var för att straffa henne. Hon ansåg nämligen att Emilia (10 år gammal!) hade förfört sin far och lockat honom till otrohet. På köpet straffade hon också Christine genom att skicka bort henne från sin faster till samma kloster. För att slippa alla modersplikter skickade hon även iväg Léa att uppfostras av en annan släkting.

Klostret var känt för sin hårda disciplin och flickorna fick arbeta hårt. Men de kom varandra väldigt nära. Émilia trivdes så bra att hon tog doket när hon fått åldern inne (16 år, 18 år?). Hennes mor blev rasande när hon fick veta det. Hon hade andra planer. Hon hade räknat med att Émilia skulle lämna klostret och arbeta. Lönen tänkte modern ta hand om. Christine planerade att följa i sin älskade storasysters spår och bli nunna när hon fått åldern inne. Men modern satte stopp för det. Hon skaffade en anställning som piga till henne. Christine hade lärt sig att arbeta hårt i klostret och hennes arbetsgivare var nöjda med henne. Modern lade beslag på lönen. Mat och husrum fick Christine hos arbetsgivaren. Men modern var inte nöjd med lönen utan tvingade Christine att byta anställning flera gånger för att få högre lön.

Även Léa tvingade modern börja arbeta som piga och lämna lönen till modern. Christine och Léa träffades när de var lediga och fick ett starkt band till varandra. Léa var tyst, lydig och mindre begåvad än Christine, som var medelbegåvad. År 1926 anställdes Christine som piga och kokerska hos familjen Lancelin. Fadern var advokat, modern hette Léonie och dottern Geneviève. En äldre dotter hade gift sig och lämnat hemmet. Familjen var nöjd med Christines arbete, och efter några månader lyckades hon övertala dem att anställa hennes yngre syster som kammarjungfru.

Men en tidigare arbetsgivare hade funnit Christine trotsig. Hon blev upprörd om hon befalldes utföra en syssla hon ansåg vara under hennes värdighet. Butiksinnehavarna fann dem kalla och underliga. Men till en början kom flickorna väl överens med sina arbetsgivare. De hade ett uppvärmt rum, de fick bra mat och löner enligt tidens standard. De fick också jobba enligt tidens standard, dvs 14 tim/dag och 6 dgr/vecka. Systrarnas rum hade t o m en liten balkong, där de kunde sitta och betrakta folket i Le Mans när de gick omkring.

Christine och Léa kallade t o m madame Lancelin för “Maman” och sin egen mor för “den där kvinnan”. När madame Lancelin fick veta att flickorna sände hela lönen till sin mor tog hon saken i egna händer. Hon uppmanade dem att behålla sina löner och kontaktade deras mor om att pengarna inte längre skulle komma till henne.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav Dagobert » 2020-08-16 17:11:55

Vadå, är det en tv-serie? Dokumentär eller dramatiserad? Att det har "verklighetsbakgrund" fick jag veta genom google.
Bygger din text på youtube-klippet eller annan källa?
Dagobert
 
Inlägg: 11866
Anslöt: 2010-11-30

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-16 17:23:05

Allt gick bra i några år…

Men husets fru började bli missnöjd med Christines städning. Det står på vissa ställen att Léonie Lancelin drabbats av dåligt humör pga depression och tog ut det på tjänarna. Hon brukade gå med vita vantar och kontrollera hur väl dammat det var. En dag nöp hon Christine och tvingade henne att knäböja för att ta upp papper hon missat sopa bort. Christine sade sedan till Léa att om frun gjorde något sådant igen så skulle hon minsann försvara sig. (*olycksbådande musik*)L

En dag gick advokaten som vanligt till sitt kontor. Hans fru och dotter gick ut för att shoppa. På kvällen var familjen bortbjuden på middag. Detta var den 2 februari 1933. Sedan blev det kortslutning och mörkt i huset när Christine skulle stryka. När Lancelin damerna kom hem möttes de av Christine som förklarade varför huset var mörkt. Madame Lancelin blev då rasande och skällde ut Christine. Christine tog då en tennkanna och slog den i huvudet på sin matmor. Dottern försökte hjälpa sin mor men då hoppade Léa fram för att hjälpa sin syster. “Jag ska slakta dem!” ropade Christine. Det var också Christine som gav order.

Jag förbigår detaljerna som är otäcka. Men när kvinnorna låg hjälplösa på golvet hämtade systrarna hammare och kniv för att avsluta jobbet. Kvinnorna skrek men ingen hörde dem utom systrarna som inte brydde sig.

Sedan förberedde systrarna kropparna för att kokas och ätas. De förnedrade kropparna ytterligare. Sedan gjorde de sig i ordning för att gå till sängs som vanligt.

När advokaten kom hem fann han hela huset mörkt och tyst. Då antog han att hans fru och dotter redan begett sig till middagen och for dit själv. Väl där såg han inte till dem. Han blev obehaglig till mods och tog en vän med sig när han for hem igen. De såg då att hela huset var mörkt förutom ljus som fladdrade genom fönstret till tjänarnas rum på översta våningen. De kallade på en gendarm som kom in genom att klättra över trädgårdsmuren på baksidan.

Gendarmen lyste med sin ficklampa när de kom in i trapphuset. Det han såg i trappan gjorde att han sade till advokaten och hans vän att stanna där nere.

På andra våningen såg han det blodbad systrarna åstadkommit. Offrens ansikten var oigenkänneliga. Han fruktade att tjänarna skulle mött samma öde och fortsatte upp till tredje våningen. Ljuset från nyckelhålet ledde honom till systrarnas rum. Han hörde dämpade röster och försökte öppna dörren men den var låst. Han knackade men fick inget svar. Då slog han sönder låset. I sängen låg systrarna och på ett bord låg den blodiga hammaren.

Systrarna erkände morden men påstod sig ha handlat i självförsvar. De häktades och åtalades för mord.

Folk i allmänhet förfasade sig över de bestialiska morden och ville se mördarna döda. Märkligt nog ställde sig flera intellektuella på systrarnas sida: Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och Jean Genet. De såg det som en klasskamp - de fattiga mot de rika.

Systrarnas advokat åberopade sinnessjukdom. Båda systrarna erkände bara för egen räkning och ville inte säga något om vad systern gjort. Advokaten åberopade deras dysfunktionella barndom. Han påpekade att en kusin dött på sinnessjukhus, att deras farfar brukade få våldsamma raseriutbrott och att en onkel begått självmord. Allt för att visa att sinnessjukdom fanns i släkten. Men åklagaren hade tre medicinska experter som vittnade att systrarna var vid sina sinnens fulla bruk och iskallt beräknande. Hur de kunde få ihop det med stympningarna av offrens kroppar och förberedelsen att tillreda kropparna. De hade helt klart agerat i okontrollerat raseri.
Spoiler: visa
Om de varit kyligt beräknande skulle de tänkt ut en plan för vad de skulle göra efteråt. Antingen rymma innan brottet upptäcktes. Eller på något sätt skaffat undan liken och påstått att kvinnorna aldrig kommit hem efter sin shopping. Men det var ju inte lätt att göra sig av med två lik. Såvida de inte tänkt koka köttet och servera det till mannen. Men då borde de inte låtit kvarlevorna ligga kvar utan styckat och kokat liken innan de gått och lagt sig.


Domstolen såg Léa som dominerad av sin äldre syster och dömde henne till 10 års fängelse. Christine dömdes till offentlig avrättning med giljotin.

Frankrikes president Albert Lebrun inställde avrättningen. Vid en ny rättegång dömdes Christine till livstids straffarbete. Hon skrev ett brev med begäran om att få vara med Léa men det beviljades inte. Då slutade hon att äta och dog utmärglad år 1937 vid 32 års ålder. Léa släpptes ut efter åtta år pga gott beteende år 1941. Då flyttade hon till sin mor i Nantes och började åter arbeta som piga men nu under falskt namn. Det är oklart när hon dog (1982 el 2001), men det finns ett foto av henne som gammal.

Det sades också om systrarna att de var ett lesbiskt incestiöst par. En teori var att de blivit överraskade i sina förbjudna lekar och hotade med avsked och att alla skulle få veta. Men jag tvivlar på det. Herrskapet gick inte upp på vinden till tjänarnas boning; de ringde på dem.


Folie à deux el symbiogen psykos brukar drabba syskon el par, ibland en hel familj.

I allmänhet är den ena personen "den primära patienten" som har en äkta psykos, och den andra personen har påverkats av sin dominerande, mer störda släkting. Folie à deux kallas därför också för inducerad psykos. Om de störda personerna separeras kvarstår vanföreställningarna hos den som initialt var psykotisk, medan den andra personen kan bli symptomfri utan specifik behandling.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Folie_%C3%A0_deux
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav HGJ » 2020-08-16 18:26:34

Dagobert skrev:Vadå, är det en tv-serie? Dokumentär eller dramatiserad?
Bygger din text på youtube-klippet eller annan källa?

Det verkar finnas många källor.
HGJ
Assistent
 
Inlägg: 4953
Anslöt: 2007-06-02

Folie à deux

Inläggav Karamell » 2020-08-16 18:51:31

Dagobert skrev:Vadå, är det en tv-serie? Dokumentär eller dramatiserad?
Undrar jag också.
Karamell
 
Inlägg: 1950
Anslöt: 2016-03-28

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-16 19:14:17

Kulturella följder

Jean Genet skrev en pjäs inspirerad av fallet Papin: Jungfruleken (Les Bonnes), premiär 1947 i Paris. Den har också blivit både film (The Maids 1974) och opera av Peter Bengtson (Jungfrurna 1994).

Wendy Kesselman skrev pjäsen My sister in this house (1982). Den filmatiserades 1994 som Sister, my sister.

Les Abysses, fransk film från 1963

Filmen Ceremonin (1965) är också inspirerad av fallet även om det är en filmatisering av Stenarna skola ropa av Ruth Rendell. Det handlar inte om två systrar denna gång och motivet är också annorlunda. Men klasshatet är gemensamt.

Många fler böcker och filmer inspirerade av fallet och även dokumentärer om fallet. Den berömde psykoanalytikern Jacques Lacan har också utgått från fallet i sin essä Motifs du Crime Paranoïaque, le crime des sœurs Papin, 1933.
Enligt Lacan banar ett barns igenkännande av sig själv i spegeln vägen för inträdet i den symboliska ordningen. Systrarna Papin kände, menade Lacan, igen sig i sina offers ögon men förkastade det de såg.
http://flm.nu/2011/04/mordiska-systrar/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-16 19:23:57

Youtubeklippet The Gruesome Case of the Papin Sisters är av någon som kallar sig Obsolete Oddity:Det är text som han läser upp. Det är bilder från den tiden och även bilder på systrarna i slutet. Melankolisk musik i bakgrunden.

Dessutom:
http://flm.nu/2011/04/mordiska-systrar/
http://murderpedia.org/female.P/p/papin-sisters.htm
https://sv.wikipedia.org/wiki/Christine ... %A9a_Papin
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav Marjatta » 2020-08-16 20:10:35

Så rubriken Folie à deux har du själv satt, Alien? och där samlar du sånt som du tycker passar in?

Har jag förstått rätt?
Marjatta
 
Inlägg: 2493
Anslöt: 2020-02-15

Folie à deux

Inläggav Dagobert » 2020-08-16 20:40:35

WP ledde mig till några avsnitt av Law and order, men det var visst fel.
I Aliens länkar nämns uttrycket "Folie à deux" bara på http://murderpedia.org/female.P/p/papin-sisters.htm
En slående men tveksam rubrik.
Dagobert
 
Inlägg: 11866
Anslöt: 2010-11-30

Folie à deux

Inläggav HGJ » 2020-08-16 21:03:21

Dagobert skrev:I Aliens länkar nämns uttrycket "Folie à deux" bara på http://murderpedia.org/female.P/p/papin-sisters.htm
En slående men tveksam rubrik.

Detta fall tycks vara ett av de mest kända exemplen på fenomenet. I den franska Wikipedia-artikeln om folie à deux nämns systrarna Papin redan i den andra meningen:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Folie_%C3%A0_deux
HGJ
Assistent
 
Inlägg: 4953
Anslöt: 2007-06-02

Folie à deux

Inläggav Dagobert » 2020-08-16 21:12:07

HGJ skrev:
Dagobert skrev:I Aliens länkar nämns uttrycket "Folie à deux" bara på http://murderpedia.org/female.P/p/papin-sisters.htm
En slående men tveksam rubrik.

Detta fall tycks vara ett av de mest kända exemplen på fenomenet. I den franska Wikipedia-artikeln om folie à deux nämns systrarna Papin redan i den andra meningen:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Folie_%C3%A0_deux

Att jag inte tänkte på att leta på franska WP! :-)051
Dagobert
 
Inlägg: 11866
Anslöt: 2010-11-30

Folie à deux

Inläggav Marjatta » 2020-08-16 21:56:32

Det är ju en effektiv strategi detta, att inte ge för mycket info. Vilken energi det blir på infoletandet!
Marjatta
 
Inlägg: 2493
Anslöt: 2020-02-15

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-17 3:45:08

Marjatta skrev:Så rubriken Folie à deux har du själv satt, Alien? och där samlar du sånt som du tycker passar in?

Har jag förstått rätt?


Ja, jag känner till begreppet sedan tidigare. När jag läste/lyssnade på The Gruesome Case of the Papin Sisters tänkte jag genast på detta. Och ville förstås dela med mig av denna hemska men fascinerande historia.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav Marjatta » 2020-08-17 8:02:34

Ingmar Bergmans pjäs De två saliga handlar om fenomenet.
Marjatta
 
Inlägg: 2493
Anslöt: 2020-02-15

Folie à deux

Inläggav slackern » 2020-08-17 10:33:49

Om man inte är allmänbildad skulle man ju kunna tro att det handlar om anklever som heter foie gras samma som gås gås.
slackern
 
Inlägg: 36851
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-17 11:15:33

Foie gras är också otäckt:
Fåglarna tvångsmatas enligt en metod som på franska kallas gavage vilket innebär att ett långt rör förs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret.[1] Detta upprepas två till tre gånger om dagen i ungefär en månads tid innan fåglarna slaktas. --- Vid spontan självgödning kommer levern sällan upp i mer än ca två gånger sin vanliga storlek, men vid tvångsmatning (så kallad gavage) är tiofaldiga ökningar inte ovanliga.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Foie_gras

Den läckra gåslevern tas fram genom djurplågeri.

Foliehattar betyder galningar som tror på diverse konspirationsteorier. Men det har inget med franska "folie" (galenskap) att göra utan kommer av aluminiumfolie. Likheten är en slump.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-17 11:24:12

Marjatta skrev:Ingmar Bergmans pjäs De två saliga handlar om fenomenet.


Den är byggd på Ulla Isakssons roman med samma namn.

Jag kan ha läst den för oändligt många år sedan. Ämnet skulle vara för plågsamt att se som pjäs el långfilm, men en bok kan man pausa när det blir för mycket.

I detta fiktiva fall gällde det ett gift par. Kvinnan är den starkare, och mannen dras in i hennes vanföreställningar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav Fabela » 2020-08-17 11:59:46

Svenska tvillingsystrar, som levde om i UK:

Ursula Eriksson and Sabina Eriksson (born 3 November 1967) are Swedish twin sisters who came to national attention in the United Kingdom in May 2008.

Sabina later pleaded guilty to manslaughter with diminished responsibility, after an apparent episode of folie à deux (or "shared psychosis"), a rare psychiatric disorder in which delusional beliefs are transmitted from one individual to another. Ursula was released from the hospital after recovering, but Sabina was sentenced to five years imprisonment and released on parole in 2011 before returning to Sweden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ursula_an ... a_Eriksson

Handlar om dem, men reserverar mig ang. innehållet; hinner inte kolla om det är samma dokumentär jag sett tidigare.
Fabela
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 6412
Anslöt: 2013-12-08

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-17 12:18:26

Ja, fallet med enäggstvillingarna Sabina och Ursula Eriksson är väl känt både i Storbritannien och Sverige. Hade faktiskt tänkt skriva om dem också. Vad jag vet finns det inga böcker el långfilmer om fallet, men det finns ju youtubevideor.

Motorvägsincidenten

Polisen anropades för att två kvinnor sprang i omkörningsfilen på motorvägen M6 i England. Fotgängare ska inte springa på motorvägen, allra minst i den snabbare omkörningsfilen (fast lane).

När polisen kom dit träffar de på två långa kvinnor, en i röd kappa och en i grön jacka. Polisen står och pratar med dem vid vägkanten, men plötsligt och chockartat springer kvinnan i grönt ut mitt framför bilarna och blir överkörd av en trailer. En polis som försöker gripa tag i henne får bara tag i den gröna jackan. Polisen försöker ta hand om henne och ringer ambulansen. Hon är svårt skadad, i princip är benen krossade. Men trots detta är hon otroligt aggressiv och skriker “Police, help” och “Fucking assholes” och spottar på och klöser dem. Hon tycks inte fatta att det är trafikpoliser (i gula västar) som försöker hjälpa henne. Det verkar som hon är påverkad av något, hon tycks inte ens märka hur skadad hon är. "Calm down, calm down, you're hurt!"

Plötsligt springer kvinnan i rött ut i körbanan och blir påkörd av en personbil. Två galna kvinnor, är bägge höga el har de ingått en självmordspakt? Den rödklädda kvinnan är först medvetslös men när hon vaknar lika aggressiv som den andra, ropar på polis och skriker “fuck you”. Hon tar sig upp och smäller till den kvinnliga polisen och hoppar över mitträcket, men blir som tur är inte påkörd igen (el det var snarare otur mtp vad som hände sedan). Hon slänger av sig de röda kappan för att slåss bättre.Det krävs sex poliser för att hon ska kunna föras till ambulansen. "Help, police!" "- We are the police!" För att hon ska kunna undersökas måste hon först få en lugnande spruta.

Det är inte att undra på att de chockade poliserna tror att kvinnorna är narkotikapåverkade: "That one is going to be the worst one, the problem is that they are so high it's masking any injuries they got." Den kvinnliga polisen säger om kvinnan i rött: "Her strength was absolutely phenomenal!"

Kvinnan i grönt körs till sjukhus. Där tar man blodprover men hon tycks inte ha tagit någon narkotika el alkohol. Hon blir kvar på sjukhuset i flera veckor.

Kvinnan i rött körs också till sjukhus men är inte skadad så hon körs till en polisstation. Hon pratar och skojar, verkar udda men annars normal och lugn. Antagligen för att hon blivit sederad. Vid det laget har polisen fått veta att hon heter Sabina Eriksson och är svenska men bor på Irland. Hon talar irländsk dialekt. Polisen ringer hennes sambo på Irland som inte ens visste att hon rest till Storbritannien. Den andra kvinnan är hennes tvillingsyster Ursula Eriksson. Hon säger bl a till polisen: We say in Sweden that an accident rarely comes alone. Usually at least one more follows – maybe two. Ja, en olycka kommer sällan ensam. Här var det två och snart kommer det värsta att hända.

Det konstigaste av allt är att Sabina inte ens frågar hur det gått med hennes tvillingsyster. Hon blir ställd inför rätta för misshandel av polis och “trespassing” på motorvägen. Straffet tycks bara vara en dags fängelse och så släpps hon. Ingen psykiatrisk undersökning.

Ursula bodde i USA och våren 2008 kom hon till Irland för att besöka Sabina. De umgicks intensivt och plötsligt bestämde de sig för att resa till England. De anlände till Liverpool och tog en buss mot London. Men vid ett stopp i Stoke-on-Trent kastades de av. Bussföraren blev misstänksam när de inte vill lägga sina väskor i bagageutrymmet. Han tyckte att de uppförde sig konstigt och misstänkte att de hade droger i väskorna. I stället för att vänta på en ny buss så började de gå på motorvägen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-17 12:29:55

Mordet

Det verkar inte som om Sabina far direkt för att besöka Ursula på sjukhuset. Två dagar senare träffar hon två män. Hon berättar att hon söker efter ett Bed & Breakfast att bo på eftersom hon ska besöka sin syster på sjukhuset. Men det finns inga Bed & Breakfast i närheten. Den ene av männen, Glenn Hollinshead, som verkar för snäll för sitt eget bästa, erbjuder henne att bo hos honom. Alla tre går hem till Glenn och dricker öl och pratar.

Dagen därpå ringer Glenn sin bror Paul, som jobbar på sjukhuset, för att fråga om han vet hur Ursula mår. Strax därefter går Glenn ut till sin granne och frågar om han kan få ett par tepåsar. Men sedan kommer Glenn ut igen och säger “Hon knivhögg mig!” Grannen ringer ambulansen. Enligt en uppgift på internet är det sista Glenn säger till grannen är “Ta hand om min hund!”. Han dog av sina skador.

Sabina springer ut ur huset med en hammare i handen. En bilist ser henne slå sig i hvudet med hammaren och försöker hejda henne. Medan de brottades tog Sabina en takpanna (?) och slog honom i huvudet. Ambulanspersonal jagade henne men hon stack iväg och hoppade nedför en bro, 12 meter ovanför marken. Hon skadade sina fotleder och huvudet men överlevde.

Ursula släpps ut från sjukhuset. Hon har ju också brutit mot lagen genom att springa på motorvägen. Men inget åtal utan hon får resa hem till Sverige och sedan tillbaka till USA. Man tycks inte heller ha förhört henne om bakgrunden till motorvägsincidenten.

Sabina lämnade sjukhuset i rullstol och åtalades för mord. Hon hade stuckit Hollinshed med en kökskniv fem gånger. Hon fick genomgå en psykiatrisk undersökning. De kom fram till att hon lidit av en psykos men inte gjorde det längre. Försvaret menar att tvillingarna led av folie à deux. Ursula "smittade" Sabina. Sabina erkände knivhuggningen men sade annars inte mycket. Inga förklaringar till mordet el till motorvägsincidenten.

Sabina döms till fem års fängelse för dråp (manslaughter). Hon släpps “on parole” 2011.

Glenn Hollinsheds anhöriga var kritiska mot att Sabina släpptes utan någon utvärdering av hennes psykiska tillstånd.

Psykosen utlöstes av att tvillingarna träffades. Alltså borde de aldrig träffas mera. Åtskilda tycks de varit helt normala. Undrar om något liknande hände tidigare, när de bodde tillsammans i Sverige.

Edit: Bild på Sabina https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/09 ... 33x423.jpg
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Folie à deux

Inläggav ShakeItOut » 2020-08-17 12:47:17

Läst om svenskorna tidigare, antagligen sett klipp för vågar inte klicka på videon pga obehag.
Hade dock totalt missat att den ena mördat :o
ShakeItOut
 
Inlägg: 512
Anslöt: 2018-10-19

Folie à deux

Inläggav Micke » 2020-08-17 12:51:14

Intressant ämne som påminner mig om en dokumentär jag nyligen såg på, nämligen "Slender man - ondskans flickor" som finns på svtplay.

https://www.svtplay.se/video/27623333/s ... ns-flickor


Spoiler: visa
Det mest skrämmande med denna tragiska historia tycker jag är att man dömde en flicka till 40 års fängelse trots att hon vid tillfället för brottet var blott 12 år och led utav någon form av schizofreni. Och det här alltså i nutid i ett civiliserat samhälle.Historien om dom svenska tvillingsystrarna är ny för mig så den ska jag se vid tillfälle.


Angående the Papin sisters så fann jag en dokumentär som i vart fall lockar mig lite mer än den med en massa text och lite stillbilder:För min del hade den gärna fått vara svensktextad dock. :-)Happy
Senast redigerad av Micke 2020-08-17 13:04:04, redigerad totalt 1 gång.
Micke
 
Inlägg: 2965
Anslöt: 2005-10-12

Folie à deux

Inläggav Kahlokatt » 2020-08-17 12:59:20

I min tråd "Riktigt konstiga mysterier" skriver jag om de tysta tvillingarna June och Jennifer Gibbons, också ett exempel på folie à deux.
Kahlokatt
 
Inlägg: 20144
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Folie à deux

Inläggav Alien » 2020-08-17 13:23:20

Ja, det var verkligen tragiskt. post1578608.html#p1578608

Just att enäggstvillingar kan ha ett eget, för andra obegripligt språk, verkar inte ovanligt.

Jag får uppfattningen att nära väninnor är farliga, systrar är ännu farligare men galnast är enäggstvillingar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Intressanta intressenLogga in