Finska kriminalserier

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Finska kriminalserier

Inläggav Alien » 2019-12-12 0:13:56

Jag har ju sett en del svenska, danska, norska och t o m isländska kriminalserier.

Men finländska är det ont om. Kanske för att finska är så olika, man fattar inget utan är helt beroende av textremsan. Men iofs gäller samma sak isländska, jag kan bara känna igen något enstaka ord. Eller har det med det där flummiga som kallas kultur att göra?

Den serie jag kollar på är Farliga beroenden. Handlar om en polis, Oskari, som arbetar på narkotikaroteln. Han är ensamstående far till tonåringen Niko och sambo med Juulia. Modern till Niko är Krista, narkoman bosatt utomlands, och Oskari har sagt till Niko att hon är död. Men plötsligt dyker hon upp efter 17 år. Hon har inga pengar (har hon knarkat hela tiden i Thailand?), men är drogfri och vill börja ett nytt liv.

Hon får arbete på en bar och blir plötsligt knarklangare. Dels blir hon misshandlad av en knarklangare för att han vill att hon ska arbeta för honom, dels vill Oskari att hon ska bli informatör åt honom. I gengäld vill Krista få träffa Niko men det vägrar Oskari. Konstigt nog går hon med på det ändå i stället för att sätta hårt mot hårt. Jag antar att det beror på att hon fortfarande har känslor för Oskari.

Spoiler: visa
Krista blir misshandlad i "tjänsten". Det är inte ofarligt för Oskari heller, på jobbet vill man veta vem hans kontakt är men det vill han inte uppge. Oskar ljuger för Niko, för arbetskamrater och chef och för sin sambo Juulia. En arbetskamrat blir misstänksam och lägger ihop två och två.

De farliga beroendena kanske inte bara är knark utan Kristas beroende av Oskari och tvärtom.

Ledare för knarkligan är Julius Ahlberg. Helt finskspråkig trots namnet. Man får tänka sig svenska förfäder en gång i tiden. Hans gravida fru Emmi har ingen aning om vad maken egentligen jobbar med.


Personerna ser iaf rätt vanliga ut, inga perfekta typer. Oskari ser ut som en knarklangare själv med sitt flottiga hår i en "manbun" och allmänt orakade utseende. Krista skulle se bra ut om hon fixat tänderna med tandställning.

Det slutade rätt oklart.

Men nästa vecka kom helt oväntat för mig en ny omgång med åtta avsnitt, som utspelar sig tre år efteråt.

Då är Krista i Thailand och har ihop det med en svensk som äger en bar. Givetvis talar de engelska med varandra (finnarna vägrar att lära sig svenska även om det ingår i skolans undervisning). Knarket flödar och alla turister tycks vara där för att festa med alkohol och knark.

Spoiler: visa
Oskari förlorade sitt jobb och sin bostad och blev alkoholist. Nu är han nykter och jobbar på ett bygge. Nu är det hans tur att bli infiltratör åt polisen.

Som strulig tonåring var Niko långhårig med glasögon. Tre år efter ser han likadan ut fast med mustasch. Han visar sin arbetsgivare hur han kan hacka dem och tror att han ska få ansvaret för datasäkerheten. I stället blir han avskedad.


Är det någon annan som sett/ser serien? Det finns väl iaf några som kommer från Finland/kan finska här?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35009
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Finska kriminalserier

Inläggav mondo beyondo » 2019-12-12 12:36:19

Kan du visa länk till var man kan se den serien?

På Yle Areena är säsong 2 inte sebar i Sverige https://areena.yle.fi/1-4425708

Första sidan till Yle Areena https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/sarjat
mondo beyondo
 
Inlägg: 2125
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Finska kriminalserier

Inläggav Alien » 2019-12-12 15:17:49

Här börjar avsnitt 1 i första säsongen, på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/23745982/f ... -avsnitt-1

Mänskliga beroenden och kärlek är starkare än förnuft och moral. Det blir tydligt när Krista från det förflutna dyker upp i narkotikapolisen Oskari Autios liv. I rollerna: Matleena Kuusniemi, Tommi Eronen, Jussi Nikkilä, Marja Salo, Eero Milonoff m.fl. Del 1 av 10.


Matleena måste vara den finska formen av Magdalena/Madeleine.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35009
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Finska kriminalserier

Inläggav Alien » 2020-01-08 23:10:45

Jag kände till "terve" (hej) men nu har jag lärt mig en ny variant "moi".

I föregående avsnittet blir "knarkbossen" Roiha arg på en underhuggare kallad Putte som importerat en ny variant, som verkar dödlig. Han vill inte att hans kunder dör för då slutar de ju att vara kunder. (Då borde polisen också bli extra intresserad.) Men sen blir han och Putte överens och kramar om varandra. Hur gulligt som helst. Han kommer att låta döda Putte, tänkte jag då.

Få se om det stämmer i veckans avsnitt.

Jag tycker nu riktigt illa om Krista som vägrade att besöka sin mor när modern var döende. Även om hon tycker att modern svek henne när hon tog avstånd från Krista pga att hon knarkade, kan inte förlåta det inför döden?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35009
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Finska kriminalserier

Inläggav Birgitte » 2020-01-13 12:20:41

Farliga beroenden är en magnifik, intressant och oförutsägbar tomt! Det finns några plussmål i serien, det är väldigt svårt att hitta nackdelarna ... Alla kommer att hitta något för sig själva. Jag gillar att varje serie är en separat berättelse!
Birgitte
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2020-01-13

Finska kriminalserier

Inläggav mondo beyondo » 2020-01-18 0:19:23

Alien skrev:...Jag tycker nu riktigt illa om Krista som vägrade att besöka sin mor när modern var döende. Även om hon tycker att modern svek henne när hon tog avstånd från Krista pga att hon knarkade, kan inte förlåta det inför döden?


Är det inte så att missbruk kan vara en flykt från verkligheten? Nu flyr Krista även mötet med sin mamma och självklart undrar man varför, är det mamman som är orsaken till att hon vill fly från sin verklighet, om det är så är det inte konstigt att hon inte vill träffa sin mor, men hon gjorde ett försök i varje fall. En annan anledning till missbruk är väl att man söker kickar och då borde hon ha kunnat möta sin mor. Jag kan inte komma på någon annan förklaring till att Krista inte var med sin döende mor. Att tycka illa om henne för att hon saknade den styrkan känns brutalt. Helt klart är det att hon helst håller andra människor på avstånd.
mondo beyondo
 
Inlägg: 2125
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Finska kriminalserier

Inläggav Alien » 2020-01-18 1:08:39

Jag tyckte Krista hade ett hjärta av sten som inte kunde besöka sin mor inför döden. Inte bara för moderns skull utan för sin egen skull och för sonens skull.
Spoiler: visa
Jag kan förstå att hon inte ville göra det så länge modern levde och var frisk. Eftersom de båda var så envisa skulle de bara ha grälat när de träffats. Modern skulle ha anklagat Krista för att hon knarkat och valt knarket framför sonen. Krista skulle väl anklagat modern för att (också) ha varit en dålig mor som inte stöttat Krista.


Sen är ju varken Krista el Oskari några trygga stabila föräldrar till Niko. När han behöver prata med dem är de onåbara el vill inte prata. När de vill prata är Niko fortfarande den truliga tonåringen som vägrar att prata som hämnd. Det är ändå han som är mest sympatisk hittills.
Spoiler: visa
Det är han som säger att även informatörer är människor och att de riskerar att dödas om deras namn kommer ut. (Fast det är iofs inte rätta orsaken.) Då blir han utstött ur den anarkistiska gruppen. Manusförfattarna har sett till att datanörden Niko inte lyckats skaffa några andra vänner.


Men finns det annars någon människa att sympatisera med i serien? Kanske polisen Pentti. Polisen Riku tycks bara vara ute efter att hämnas på Krista och Oskari, oklart varför.

Oskari lät Pete brinna inne i bilen, det chockade mig.


Roiha överraskade mig i senaste avsnittet.
Spoiler: visa
När han gick till polisen för att avslöja Putte. Tydligen valde han det sättet att bli av med Putte.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35009
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Finska kriminalserier

Inläggav Alien » 2020-01-24 23:25:39

Ja, nu är serien slut och någon tredje säsong lär det knappast bli. Det talas om "Scandinavian Noir" men "Finnish Noir" är ännu mörkare.

Spoiler: visa
En oskriven regel är att hjälten i en kriminalfilm inte får bli skurk och än mindre dö. Nu blev Oskari både det ena och det andra. Logiskt, när hjälten blir skurk och avsiktligt låter en människa (även om det var en kriminell) dö, då finns bara en utväg: att han själv dör.

Iofs var det flera saker jag inte fattade:
Varför gick Roiha till polisen? Visserligen skulle han bli av med både Putte och Oskari, men samtidigt brände han sina kontakter och åkte själv i fängelse.

Varför dödade Nata Oskari? Visserligen kanske hon hatade honom för att han var infiltratör och alltså förrådde Roiha. Åas förrådde ju Roiha både Nata och Putte. När Natas dotter inte kom hem, då orkade inte Roiha leta efter henne. Det var det Oskari som gjorde. Dessutom var det han som hjälpte henne att fly från ön och såg till att hon skulle få träffa barnen. Till tack hatade hon honom så mycket att hon lät honom drunkna. Det hade väl räckt att skvallra om Petes död.


Vad var det för beroenden Oskari hade? Kärleken till Krista? Eller kanske kärleken till polisyrket? Utan möjlighet att återkomma till polisyrket var livet egentligen inte värt att leva.

I Finland heter serien f ö "På kroken" på svenska.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35009
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Finska kriminalserier

Inläggav mondo beyondo » 2020-01-24 23:49:47

Alien skrev:Ja, nu är serien slut och någon tredje säsong lär det knappast bli. Det talas om "Scandinavian Noir" men "Finnish Noir" är ännu mörkare.

Varför dödade Nata Oskari?
Det är väl en risk med instabila relationer.


Vad var det för beroenden Oskari hade? Kärleken till Krista? Eller kanske kärleken till polisyrket? Utan möjlighet att återkomma till polisyrket var livet egentligen inte värt att leva.

I Finland heter serien f ö "På kroken" på svenska.


Serien presenteras ju som att den ska handla om det mest beroendeframkallande - relationer. Och det handlade den ju verkligen om, mänskliga relationer. Jag vet inte hur relation till arbete kan ses i det sammanhanget men Finländare och hårt arbete hänger liksom ihop och vi tackar Luther för det. https://sv.wikipedia.org/wiki/De_95_teserna
mondo beyondo
 
Inlägg: 2125
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Finska kriminalserier

Inläggav Alien » 2020-01-25 1:08:17

Tycker inte det står något om arbete bland dessa teser. Såvida man inte syftar på de två sista:

Luther skrev:Uppmuntra de kristna att flitigt följa Kristus, deras huvud, genom straff, död och helveten...
... och därmed att komma till himlen snarare genom många prövningar, än genom försäkran om fred.


Men det handlar ju om att man ska följa Kristus och utstå prövningar för den skull än direkt arbete.

Jag misstänker att skylla hårt arbete på Luther är något missförstånd. Kanske prästerna uppmanade till det. Om man arbetar hårt hinner man inte synda. Men det var framför allt fattigdomen som tvingade folk till hårt arbete. I Finland har man genomlidit flera krig på finsk mark, inte undra på att man tvingats arbeta hårt för att överleva.

Det är snarare kalvinismen som leder till arbetsnarkomani. Kalvinisterna trodde att Gud visade vilka som skulle komma till himlen redan på jorden, dvs de blev rika. Alltså måste man jobba hårt för att bli rik, så man visste att man kom till himlen.

För Oskari gällde det inte att jobba flitigt i allmänhet; då kunde han ha nöjt sig ett annat arbete. Det var just polisyrket han älskade.

Jag skulle snarare kalla det "gammal kärlek rostar aldrig" än just relationer. Oskari hade ju redan en fungerande relation med Juulia. Men när Krista kom tillbaka kom också känslorna för henne tillbaka. Alltså var han beredd att bryta mot reglerna för att skydda henne.

Samma sak med Krista, hon kom tillbaka till Finland för att börja ett nytt liv och kanske för att få kontakt med Niko. Men istf ett vanligt hederligt drogfritt liv blev hon knarklangare och infiltratör. Allt för att få hålla kontakten med Oskari.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35009
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Finska kriminalserier

Inläggav mondo beyondo » 2020-01-25 1:26:56

Alien skrev:Tycker inte det står något om arbete bland dessa teser. Såvida man inte syftar på de två sista:

Luther skrev:Uppmuntra de kristna att flitigt följa Kristus, deras huvud, genom straff, död och helveten...
... och därmed att komma till himlen snarare genom många prövningar, än genom försäkran om fred.


Men det handlar ju om att man ska följa Kristus och utstå prövningar för den skull än direkt arbete.

Jag misstänker att skylla hårt arbete på Luther är något missförstånd. Kanske prästerna uppmanade till det. Om man arbetar hårt hinner man inte synda. Men det var framför allt fattigdomen som tvingade folk till hårt arbete. I Finland har man genomlidit flera krig på finsk mark, inte undra på att man tvingats arbeta hårt för att överleva.

Det är snarare kalvinismen som leder till arbetsnarkomani. Kalvinisterna trodde att Gud visade vilka som skulle komma till himlen redan på jorden, dvs de blev rika. Alltså måste man jobba hårt för att bli rik, så man visste att man kom till himlen.

För Oskari gällde det inte att jobba flitigt i allmänhet; då kunde han ha nöjt sig ett annat arbete. Det var just polisyrket han älskade.

Jag skulle snarare kalla det "gammal kärlek rostar aldrig" än just relationer. Oskari hade ju redan en fungerande relation med Juulia. Men när Krista kom tillbaka kom också känslorna för henne tillbaka. Alltså var han beredd att bryta mot reglerna för att skydda henne.

Samma sak med Krista, hon kom tillbaka till Finland för att börja ett nytt liv och kanske för att få kontakt med Niko. Men istf ett vanligt hederligt drogfritt liv blev hon knarklangare och infiltratör. Allt för att få hålla kontakten med Oskari.


Den länken var för att presentera Luther. Nämner man Luther för en svensk så tänker de Martin Luther King. Det är möjligt att du har rätt om Kalvinismen, Luther kan vara helt oskyldig, men det är han som utpekas när det pratas om finsk arbetsmoral.

Det var ju även andra interpersonella relationer i serien utöver kärleksrelationerna.
mondo beyondo
 
Inlägg: 2125
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Finska kriminalserier

Inläggav Alien » 2020-01-25 2:54:12

Vi pratar ju om "Luther" här i Sverige också för att "skylla på" för vår höga arbetsmoral (som jag misstänker är inte så hög längre), som om det vore något negativt. Det är ju tack vare den som vi kan leva så bra här uppe i höga och kalla nord.

Jag tyckte serierna fokuserade mest på Oskari, Krista och Niko och deras relationer. Relationer borde ju vara något positivt, men här ledde de dem bara i fördärvet. Nikos relation till och beundran för Jaakko ledde honom till anarkisterna som hatade poliser.

Spoiler: visa
Kanske kan man se Natas relation med Roiha som ledande till hennes fördärv också. Så länge det bara var affärer gick det bra, när det blev känslor (enbart från hennes sida) handlade hon irrationellt (dödade Oskari).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35009
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Intressanta intressenLogga in