Fascineras av det onda.

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Fascineras av det onda.

Inläggav Trinus » 2019-01-04 17:13:24

När jag var liten farsinerades jag ofta av det onda i barnfilmer. Exempelvis vargen i Bamse. Eller den tuffare pojken som spelar biljard och röker i Pinocchio. Eftersom empati hos autistiska ser lite annorlunda ut så gissar jag att det har med empatin att göra.

Autistiska har oftast bättre affektiv empati än vanliga människor men begränsad kognitiv empati (som vanliga människor också kan ha). Den kognitiva empatin utvecklas med åren och kan hos intellektuella autistiska bli riktigt stark med tiden. Eftersom så många autistiska är extra känsliga (intense world theory), så gissar jag på att många autistiska lätt hamnar lite väl högt upp i den narcissistiska skalan som vi alla befinner oss i. Detta kan man förebygga genom att föräldern förklarar att det inte är något fel på en, du tänker bara annorlunda eftersom du är autistisk. Samt att man har en regelbunden mycket öppen dialog med sitt barn och lär barnet hur man tänker.

För min egen del så skämdes jag så mycket för att tänka annorlunda. Jag kände att jag måste vara sjuk i huvudet. Så jag levde så småningom i en förnekelse för att försöka vara normal. Detta är inte ett bra tillstånd och måste förebyggas genom att man som förälder får barnet att känna sig stolt över att vara autistisk och således inte behöva utveckla förnekelsestrategier. Som exempelvis det narcissistiska tänket är.

Enligt min erfarenhet skall man som förälder se till att ett autistiskt barn inte exponeras mot dessa "onda karaktärer" mer än nödvändigt. Man skall också ha djupgående förklaringar och diskussioner om dessa karaktärer både i fiktion och verkligheten. Samt att man lär barnet tänka intellektuell (kognitiv empati). Det är inte särskilt avancerat om man förklarar och ger exempel.


Hur behandlar man narcissism? Har personen hamnat för högt upp i den narcissistiska skalan är personen så inne i sin egocentrala bubbla att det förmodligen är svårt. Men om personen bara våga erkänna för sig själv sina svagheter och analysera sig själv objektivt samt regelbundet träna på att vilja tänka på andra människor och deras behov före sina egna så går det att komma ur den narcissistiska bubblan.

De intelligentaste människorna på jorden är inte narcissistiska även om dom kan uppfattas som intelligenta i konversationer. Då det kan få den andre personen i obalans lätt. Narcissistiska personer sätter krokben för sin egna intelligenspotential. De intelligentaste människorna på jorden har en balans mellan det starka emotionella och det matematiska/logiska.


Moderator Alien: Ändrade lite i rubriken.
Trinus
Ny medlem
 
Inlägg: 15
Anslöt: 2018-12-12

Återgå till Att leva som AspergareLogga in