Färre (privata) mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Färre (privata) mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Alien » 2013-10-16 17:08:41

Det har blivit tryggare och fredligare, iaf i vår del av världen. Vem kunde tro det, jag tycker man jämt läser om mord och skottlossning?

DN 2013-10-16 skrev:Våldsbrottsligheten minskar i Sverige och i hela västvärlden. Trenden är tydlig och har pågått en längre tid. Inte minst i Stockholms city där en ny undersökning visar att antalet offer för gatuvåld som hamnar på sjukhus har minskat med 30 procent på fem år.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/antale ... -90-talet/

Grafiken är intressant.
1989: 150 mord/dråp anmälda, 127 faktiska
2012: 236 mord/dråp anmälda, bara 62 faktiska

En del misstänkta mord/dråp visade sig vara olycksfall el självmord. Som detta fall i Veckans brott: En kvinna troddes mördad, maken blev misstänkt, men dråparen visade sig vara en okänd älg (det hände under brunsten och kvinnan hade en hund med sig).

Siffrorna för Sverige är inte unika. I själva verket har våldsbrotten, liksom de flesta anda brottskategorier, minskat i hela västvärlden de senaste decennierna. I flera länder är fallet ännu mer dramatiskt än i Sverige.

Den federala polismyndigheten FBI redovisar en halvering av det dödliga våldet i USA. Årets data visar att staden New York är på väg mot en mordsiffra som inte setts sedan Dwight Eisenhower var president på 1950-talet.

Frankrike, Tyskland och Italien har hälften så hög andel dödligt våld i förhållande till folkmängden som i mitten av 1990-talet, framgår av FN:s mordstatistik. I Spanien är minskningen en femtedel, i Danmark en fjärdedel.


Orsaken till minskat våld är minskad alkoholkonsumtion. Många killar sitter hemma vid datorn istf att gå ut och supa och slåss.

Edit: Lade till "privata" i rubriken då det tycks stämma bättre.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Miche » 2013-10-16 18:40:24

Förut var det ökade våldet våldsspelens fel men nu verkar det vara tvärtom...
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav antonius » 2013-10-16 18:47:18

Alien skrev:Orsaken till minskat våld är minskad alkoholkonsumtion. Många killar sitter hemma vid datorn istf att gå ut och supa och slåss.


Ha, dom har blivit så tjock att dom inte orkar supa och slåss, och ragga brudar förstås :-)018
antonius
 
Inlägg: 21868
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav plåtmonster » 2013-10-16 18:53:30

Kan också bero på att polisen har mindre resurser att reda ut ordentligt och helt enkelt kan sitt jobb sämre. Eller att det sprids kunskap om hur man fixar ev spår.

Möjligen att det är mindre faktiska brott också iofs..
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Alien » 2013-10-16 19:48:14

Om mördarna fixar undan alla spår borde det ändå synas, i fler försvunna personer. Men det är ju de som slår ihjäl andra i fyllan och villan som blivit färre, och de brukar inte klara av att fixa undan några spår.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Alien » 2013-10-16 19:55:48

Alla mord och skjutningar i t ex Malmö och Göteborg, som vi läst om då?

DN skrev:Det finns en typ av våldsbrottslighet som trots allt ökar i Sverige: uppgörelser mellan organiserade gäng. Den är ännu på en ganska beskedlig nivå jämfört med många andra länder, men spektakulära skjutningar får alltid rubriker. Enligt Jerzy Sarnecki kan vi vara på väg mot en polarisering, där den organiserade brottsligheten står för en allt större andel av det grova våldet i takt med att detta minskar i resten av samhället.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/antale ... -90-talet/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Alien » 2013-10-20 13:46:48

En annan förklaring är att folk som förr blev ihjälslagna överlever idag pga förbättrade medicinska möjligheter. Men då borde siffrorna på misshandel ökat i stället. Och så verkar det faktiskt vara.

BRÅ skrev:Under 2012 anmäldes omkring 87 100 misshandelsbrott i Sverige. Den anmälda misshandeln har ökat sett över en tioårsperiod. Brottsofferundersökningar visar att en stor del av ökningen kan bero på att fler brott faktiskt anmäls.
Antalet anmälda misshandelsbrott minskade år 2012. Totalt anmäldes 87 100 misshandelsbrott, vilket är en minskning med 3 procent jämfört med 2011. Antalet misshandelsbrott mot kvinna 18 år eller äldre ökade med 1 procent till 28 400. Under 2012 anmäldes 40 400 misshandelsbrott mot man, vilket är 5 procent färre än 2011.

De anmälda misshandelsbrotten mot såväl män som kvinnor och barn har, med något undantag, ökat kontinuerligt under de senaste tio åren. Under 2012 anmäldes 34 procent fler misshandelsbrott än 2003. Samtidigt uppger varje år 2–3 procent av Sveriges befolkning att de har blivit misshandlade. Så har det sett ut under en längre tid. Också sjukvården uppger oförändrade nivåer av patienter med skador som orsakats av misshandel eller grövre våldsbrott.
http://www.bra.se/bra/brott--statistik/ ... andel.html

När det gäller våldsbrott så är det alltså oklart om de verkligen ökat el om bara anmälningsbenägenheten ökat. Så då får man gå på vilka som hamnat på sjukhus, och där verkar det inte vara någon skillnad.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Alien » 2014-03-28 16:41:52

Bump!

Mer på samma tema i en ny artikel i DN. 80-talisten är mindre brottsbenägen än 60-talisten.

DN Goda Nyheter 2014-03-18 skrev:Unga mäns brottslighet har minskat kraftigt i Sverige. Det visar en ny studie av brottsligheten bland samtliga ungdomar i tre årskullar. Den största riskfaktorn för att hamna i brottslighet är svaga skolresultat.

– Vi kan konstatera att brottsbelastningen sjunkit påtagligt bland de unga männen, medan den ökat något bland kvinnor, säger Felipe Estrada, professor i kriminologi, till DN.

Han ingår i den grupp forskare på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet som för första gången har studerat brottsligheten i tre årskullar i Sverige, födda 1965, 1975 och 1985. Totalt rör det sig om cirka 300.000 personer.
http://www.dn.se/goda-nyheter/forskare- ... ega-brott/

Den goda nyheten är alltså att unga mäns brottslighet minskat, den dåliga att kvinnornas ökat. Men eftersom de flesta brott begås av män blir slutresultatet ändå positivt.

Siffrorna pekar entydigt på att de unga männens brottslighet har minskat kraftigt. Bland dem som är födda 1965 hade 21,4 procent dömts för något brott. Hos 85:orna hade den siffran sjunkit till 14,1 procent. Av dessa hade de flesta dömts för ett enda brott, medan 4,6 procent var dömda två eller flera gånger.

Nåja, med tanke på vad man läst om polisens ineffektivitet, så skulle det kunna bero på att polisen är sämre på att klara upp brott.

Det viktigaste skälet till den minskade brottsligheten tror forskarna är att det helt enkelt är svårare att begå brott i dag. De tekniska säkerhetssystemen har gjort att bilstölder har minskat kraftigt. Även dyrare varor i affärer är bättre skyddade med elektroniska larm och övervakningskameror.

Felipe Estrada tror att de minskade trafikbrotten beror på ändrade ungdomsvanor med ökat umgänge via mobiler och internet.

– När det blir mer intressant att umgås i den virtuella världen än vid korvkiosken så blir den bilrelaterade brottsligheten uppenbarligen mindre, säger han.

De sitter framför datorn istf att vara ute och begå brott. Fast det går ju att begå brott framför datorn också. Bedrägerier, sexuella trakasserier, hot och utpressning. Men det går ju iaf inte att döda via datorn.

Våldsbrotten tycks dock ha ökat. Eller anmälningsbenägenheten?
Av männen födda 1965 var 2,5 procent dömda för våld eller hot, medan det bland männen födda 85 var 4 procent som dömdes för motsvarande brott. Även våldsbrott bland kvinnorna har ökat, men från mycket lägre nivåer. Forskarna är tveksamma till om ökningen beror på ökat våld, eftersom andra undersökningar pekar på motsatsen. Brottsförebyggande rådets så kallade trygghetsundersökningar tyder på att färre utsätts för våldsbrott. Dessutom visar undersökningar att alkoholkonsumtionen bland unga har minskat, vilket brukar innebära mindre våld.


Det finns sju kända riskfaktorer för att begå brott: Låg utbldningsnivå, att vara man, ha tagit emot socialbidrag, förälder i fängelse under barndomen, född utanför Sverige, splittrad familj och låg inkomst.

En riskfaktor innebär alltså en ökad risk men leder inte automatisk till att någon begår brott. Även bland personer i tydliga riskgrupper har de flesta inte blivit dömda. Den faktor som är tydligast och som dessutom har fått ökad betydelse är dåliga resultat i skolan. Det är faktiskt en tydligare riskfaktor än att tillhöra det manliga könet. Det är sedan länge välkänt att brottsligheten bland män är betydligt högre än bland kvinnor. Andra riskfaktorer är att vara uppvuxen i en splittrad familj eller ha en förälder som har avtjänat fängelsestraff.

Forskarna har också undersökt om invandrarbakgrund har betydelse för att hamna i kriminalitet. Undersökningen visar att ungdomar där föräldrarna eller de själva är födda i ett annat land har högre risk att hamna i kriminalitet än de som har åtminstone en svensk förälder. I dessa grupper finns många nyanlända som ofta har haft svårt att klara sig i skolan.

Men även bland invandrarungdomar har brottsligheten gått ned. Under tidsperioden har andelen ungdomar som härstammar från länder utanför Europa ökat kraftigt utan att brottsligheten har stigit.
(min fetning)

Så färre brottslingar men för dem som dömts för brott är det svårare att komma in på arbetsmarknaden. Det är ju svårt för alla som har låg utbildning och invandrarbakgrund, än värre då med ett kriminellt förflutet också.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav plåtmonster » 2014-03-28 17:02:40

Undersökningar som frågar ett statistiskt urval av folk och summering av fall till sjukhusen visualiserat som ett diagram över tiden med antal förekomster samt antal förekomster i procent av befolkningen borde visa mer handfast vilka trender som förekommer. Anmälda brott är egentligen en rätt dålig metod att mäta på.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Alien » 2016-03-20 18:07:54

Nu två år senare ökar antalet mord och dråp. 2014 var det 82 mord och dråp i Sverige, år 2015 var det 103.

I många fall mördades fler än en person. I Göteborg dödades tre vuxna och ett fyraårigt barn av en bilbomb. I Uddevalla sköts tre ihjäl. På en skola i Trollhättan högs tre ihjäl med svärd. Två personer höggs ihjäl med kniv på Ikea i Västerås.

Göteborgsregionen är värst, där dödades 34 personer förra året.

Och alla kommer vi väl ihåg de två lustmorden (sexualsadistiska) på två unga tjejer:
UNT skrev:Ett par kvinnor mördades av för dem okända gärningsmän: Lisa Holm på Kinnekulle i juni och sedan en 21-årig kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby utanför Stockholm.

- De här händelserna är sällsynta men det hände flera gånger förra året, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.
http://www.unt.se/omvarld/kraftig-oknin ... 56799.aspx

Nå, mord begångna av störda personer är svåra att förebygga.

Är det en allmän mordvåg på gång? De flesta begås av personer tillhörande kriminella gäng. Men de har blivit allt hänsynslösare så man kan bli skjuten bara för att man är på fel ställe, på en restaurung t ex.

Tillgängligheten till illegala kraftigare vapen och höghastighetsammunition är anledningar till de höga dödstalen i Göteborgsregionen.

- Förr sköt man ett pistolskott i benet. Nu skjuter man 20 skott med automatvapen för att döda. När människor träffas så blir dödligheten större, säger Karlsson.


Men något trendbrott tror inte Brå-utredaren Sven Granath på:
Det är främst det dödliga våldet som drabbar gemene man, som befinner sig utanför de kriminella miljöerna, som har minskat.

Färre barn och kvinnor i nära relation dödas. Det spontana alkoholrelaterade dödliga våldet mellan män har även minskat, säger Granath.


Kort sagt, dödligt våld från svensson har minskat men ökat från organiserade kriminella.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Huggorm » 2016-03-20 18:29:57

Alien skrev:Kort sagt, dödligt våld från svensson har minskat men ökat från organiserade kriminella.
Och jag tror bara vi sett början på den ökningen. De kriminella gängen kommer bli allt fler och konkurrera allt hårdare. Den svenska polisen är inte van vid den här sortens kriminalitet eftersom vi varit förskonade från den tidigare, och frågan är hur lång tid det kommer ta innan de lär sig.

Sverige ville bli mer som andra länder när vi gick med i EU och öppnade våra gränser, och det blev vi också.
Huggorm
 
Inlägg: 22256
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav nallen » 2016-03-20 18:35:29

Huggorm skrev:Sverige ville bli mer som andra länder när vi gick med i EU och öppnade våra gränser, och det blev vi också.
:-)004
nallen
 
Inlägg: 19465
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav slackern » 2016-03-20 18:38:30

Huggorm skrev:
Alien skrev:Kort sagt, dödligt våld från svensson har minskat men ökat från organiserade kriminella.
Och jag tror bara vi sett början på den ökningen. De kriminella gängen kommer bli allt fler och konkurrera allt hårdare. Den svenska polisen är inte van vid den här sortens kriminalitet eftersom vi varit förskonade från den tidigare, och frågan är hur lång tid det kommer ta innan de lär sig.

Sverige ville bli mer som andra länder när vi gick med i EU och öppnade våra gränser, och det blev vi också.


Det där med globaliseringen och ökande utav den organiserade brottsligheten är inte bara ett svenskt problem utan ett världsligt, det är järnridåns kollaps och Östeuropas fel.
slackern
 
Inlägg: 43755
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Huggorm » 2016-03-20 18:41:55

slackern skrev:Det där med globaliseringen och ökande utav den organiserade brottsligheten är inte bara ett svenskt problem utan ett världsligt, det är järnridåns kollaps och Östeuropas fel.
På vilket sätt kan det vara Östeuropas fel att vi har fått en gangsterkultur från mellanöstern i Sverige?
Huggorm
 
Inlägg: 22256
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav slackern » 2016-03-20 18:46:42

Huggorm skrev:
slackern skrev:Det där med globaliseringen och ökande utav den organiserade brottsligheten är inte bara ett svenskt problem utan ett världsligt, det är järnridåns kollaps och Östeuropas fel.
På vilket sätt kan det vara Östeuropas fel att vi har fått en gangsterkultur från mellanöstern i Sverige?


Läs boken Macmafia så har du ditt svar, förövrigt så får bara "västerländska" människor gå med i HA. Men om du tittar på vilken som är den största organiserade brottsligheten i Sverige är det väl Juggemaffian?

Här har du en gammal artikel som stödjer det jag säger.

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9807/11/mord2.html
slackern
 
Inlägg: 43755
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Huggorm » 2016-03-20 19:00:25

Hur många har HA och juggemaffian dödat i år? Den artikeln var verkligen gammal ja, på 18 år har allt ändrat sig.
Huggorm
 
Inlägg: 22256
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav slackern » 2016-03-20 19:23:38

Huggorm skrev:Hur många har HA och juggemaffian dödat i år? Den artikeln var verkligen gammal ja, på 18 år har allt ändrat sig.


Såhär ser det ut i Malmö. Det är tydligen den värsta staden i Sverige när det gäller brottslighet.

År 2011 bedömdes Malmö ha 16 organiserade kriminella gäng. Många har rötter i det forna Jugoslavien eller i Iran, Irak och Libanon. Andra är etniska svenskar. Polisen kallar vissa grupper för ”klaner”, då de ofta bygger på släkter med ursprung i Libanon, Albanien eller Serbien.


Mellanöstern och Östeuropa verkar vara dom som sysslar mest med brott.

Hela 76 procent av gängmedlemmarna var första eller andra generationens invandrare, med stor tonvikt på ursprung från västra Asien eller östra Europa.


http://fof.se/tidning/2015/5/artikel/da ... ngens-makt

Såhär ser tydligen ökningen utav folk som blir skjutna.

Bild
slackern
 
Inlägg: 43755
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Wine » 2016-04-01 12:45:59

Alien skrev:Det har blivit tryggare och fredligare, iaf i vår del av världen. Vem kunde tro det, jag tycker man jämt läser om mord och skottlossning?


Tydligen så har det vänt, siffrorna ser annorlunda ut nu:

DN - Dödligt våld ökade 2015
Publicerad 2016-04-01 00:00

Antalet mördade och dödade människor har inte varit så högt tidigare under detta årtusende. Det visar ny statistik om dödligt våld under 2015.

Den nya statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, kan bli sprängstoff i debatten om vart Sverige är på väg. Det dödliga våldet i Sverige ökade kraftigt förra året.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav atoms » 2016-04-01 15:46:29

Wine skrev:
Alien skrev:Det har blivit tryggare och fredligare, iaf i vår del av världen. Vem kunde tro det, jag tycker man jämt läser om mord och skottlossning?


Tydligen så har det vänt, siffrorna ser annorlunda ut nu:

DN - Dödligt våld ökade 2015
Publicerad 2016-04-01 00:00

Antalet mördade och dödade människor har inte varit så högt tidigare under detta årtusende. Det visar ny statistik om dödligt våld under 2015.

Den nya statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, kan bli sprängstoff i debatten om vart Sverige är på väg. Det dödliga våldet i Sverige ökade kraftigt förra året.


Sprängstoff för den som har ett kort uppmärksamhetsspann -

Konstaterade fall av dödligt våld 2002–2015:
2002: 98
2003: 81
2004: 102
2005: 83
2006: 91
2007: 111
2008: 82
2009: 93
2010: 91
2011: 81
2012: 68
2013: 87
2014: 87
2015: 112
atoms
Moderator
 
Inlägg: 18072
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav slackern » 2016-04-01 16:37:54

atoms skrev:
Wine skrev:
Alien skrev:Det har blivit tryggare och fredligare, iaf i vår del av världen. Vem kunde tro det, jag tycker man jämt läser om mord och skottlossning?


Tydligen så har det vänt, siffrorna ser annorlunda ut nu:

DN - Dödligt våld ökade 2015
Publicerad 2016-04-01 00:00

Antalet mördade och dödade människor har inte varit så högt tidigare under detta årtusende. Det visar ny statistik om dödligt våld under 2015.

Den nya statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, kan bli sprängstoff i debatten om vart Sverige är på väg. Det dödliga våldet i Sverige ökade kraftigt förra året.


Sprängstoff för den som har ett kort uppmärksamhetsspann -

Konstaterade fall av dödligt våld 2002–2015:
2002: 98
2003: 81
2004: 102
2005: 83
2006: 91
2007: 111
2008: 82
2009: 93
2010: 91
2011: 81
2012: 68
2013: 87
2014: 87
2015: 112


Jo exakt vi är inne på det 16 året under detta årtusende, så ett väldigt kort tidsspann.
slackern
 
Inlägg: 43755
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Wine » 2016-04-04 21:39:48

Får väl se hur det utvecklas i Sverige framöver, för närvarande ser det inte särskilt ljust ut vad gäller kampen mot den organiserade brottsligheten:

Färre dömda, kortare straff och försumbara brottsvinster i beslag. Det är resultatet av svenska myndigheters 78 gemensamma insatser mot den organiserade brottsligheten under 2015.

Antalet personer som dömdes till fängelse sjönk mellan 2014 och 2015 från 78 till 30. Ännu större var tillbakagången mätt i utdömda fängelseår, från 328 till 104. Och bara 12 kriminella dömdes till näringsförbud jämfört med 16 året innan.

Ledord i satsningen är att ”slå mot pengarna”. Men under 2015 stannade de förverkade brottsvinsterna på knappt en halv miljon kronor jämfört med 3,7 miljoner året innan.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav slackern » 2016-04-08 15:56:33

Tydligen begicks det betydligt mycket fler mord under medeltiden i STHLM än i dagsläget.

Räknat per 100 000 invånare var våld med dödlig utgång bland stockholmare högst under medeltiden, för att sedan mer än halveras fram till sekelskiftet 1700. Det vanligaste var bråk som uppstod mellan två män och oftast var alkoholhaltiga drycker inblandade.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mord
slackern
 
Inlägg: 43755
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Alien » 2016-04-15 1:40:11

Jag skrev ju här att det vänt: post1377121.html#p1377121. Men vi vet inte om det är en tillfällig uppgång el om det dystert nog är en stadigvarande ökning. Inte heller vet jag om det gäller bara Sverige el om det gäller hela Europa.

Redan år 2011 skrev den kanadensiske forskaren Steven Pinker hoppfullt om att våldet minskat i boken The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined. Och då syftade han inte just på Sverige utan på hela världen.

DN Ledare skrev:Människan har blivit fridfullare och våldet har successivt trängts tillbaka. Mord var i förhållande till folkmängden 30 gånger så vanligt i Europa på medeltiden som det är i dag. 1900-talets krig och folkmord var exempellösa när man ser till det industriella dödandets metod. I förhållande till äldre tiders stamkrig var ändå andelen dödade låg, bara en niondel, hävdade Pinker.
---
Texten handlade om själva grundbudskapet att statens våldsmonopol, handelns utbredning och den successiva civilisationsprocessen tillsammans trängt tillbaka våldet.
http://www.dn.se/ledare/signerat/brott- ... a-retratt/

Även större jämställdhet bidrar till en fredligare värld, eftersom kvinnor har en fredsskapande karaktär (enligt Pinker alltså). Även läskunnigheten bidrar till mindre våld liksom fler rättigheter för homosexuella och minoriteter.

Här står mer om Pinkers bok:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bette ... Our_Nature
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/s ... ur-nature/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Färre mord och mindre våld, iaf i Europa och USA

Inläggav Wine » 2017-01-15 23:16:56

Alien skrev:Nu två år senare ökar antalet mord och dråp. 2014 var det 82 mord och dråp i Sverige, år 2015 var det 103.


Ja, utvecklingen är inte särskilt positiv:

Aftonbladet - Trendbrottet: Morden i Sverige ökar
Kriminolog: Ett gigantiskt samhällsproblem

KRIM sön 01 jan 2017

105 personer föll ­offer för dödligt våld under 2016.

Samtidigt ökar morden – för första gången sedan 1990-talet.

–  Vi har haft en minskning i 25 år men trenden är på väg att brytas mot fler mord, säger Mikael Rying, kriminolog vid Polisens nationella operativa avdelning.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in