Erfarenheter av SIUS

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Erfarenheter av SIUS

Inläggav Tor_och_i2p » 2014-12-05 19:17:12

Man blir inte bara av med SIUS utan man måste skriva varför man inte vill vara inskriven längre på Arbetsförmedlingen, samt varför. Jag skrev att det är så att jag kan börja på daglig verksamhet/sysselsättning. Min SIUS sa dock att när mitt liv är i bättre form så får jag gärna skriva in mig igen och då kan jag åter få SIUS.
Tor_och_i2p
Inaktiv
 
Inlägg: 773
Anslöt: 2011-08-11
Ort: IPv4+IPv6

Erfarenheter av SIUS

Inläggav Alien » 2014-12-05 20:06:07

Så sen måste du "skriva ut dig" från LSS och Daglig verksamhet för att kunna skriva in dig i SIUS igen.

Hoppas du får en DV du trivs med och berätta gärna om det, t ex i denna tråd: vilken-daglig-verksamhet-gar-du-pa-t33017.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38664
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Erfarenheter av SIUS

Inläggav Tor_och_i2p » 2014-12-06 10:19:16

Alien skrev:Så sen måste du "skriva ut dig" från LSS och Daglig verksamhet för att kunna skriva in dig i SIUS igen.

Hoppas du får en DV du trivs med och berätta gärna om det, t ex i denna tråd: vilken-daglig-verksamhet-gar-du-pa-t33017.html

Tack! Ska skriva där när jag sätter igång :)
Tor_och_i2p
Inaktiv
 
Inlägg: 773
Anslöt: 2011-08-11
Ort: IPv4+IPv6

Erfarenheter av SIUS

Inläggav Tor_och_i2p » 2014-12-08 13:07:54

Som det ser ut just nu så fattade jag ett dåligt beslut av att 'skriva ut mig' från Arbetsförmedlingen... nu vill jag skriva in mig igen efter att ha konsulterat min gamla och min nya kurator.

I fortsättningen ska jag vara mer försiktig när det gäller att fatta beslut... :!:

Så min SIUS har fått ett mejl där jag säger att jag vill skriva in mig igen och där jag frågar om jag behöver besöka Arbetsförmedlingen för att det ska kunna ske.
Tor_och_i2p
Inaktiv
 
Inlägg: 773
Anslöt: 2011-08-11
Ort: IPv4+IPv6

Erfarenheter av SIUS

Inläggav JWS » 2015-01-14 11:55:53

värdelösa, fick träffa Erik Skojare först, hände inget på 1 halvår, sen blev det ännu värre: "Gå till Slav AB" annars tänker vi inte hjälpa dig, nu ringde jag precis en gubbe, har du inte fått dasspappret ännu?
JWS
 
Inlägg: 536
Anslöt: 2009-05-31
Ort: Stockholm

Erfarenheter av SIUS

Inläggav svempus » 2015-03-23 19:55:52

Kan lägga till lite mer info nu när det har gått ett år med den nya SIUS:en. Visst kan han lite om åkeribranschen och sådant men inte mycket mer.

Sitter just nu och väntar på att han ska höra av sig eller bara svara på mailen jag har skickat till honom. Det ena 5 Mars och det andra 15 Mars utan svar.
Skulle ha hört av honom under vecka 9 vilket inte skedde.
Har snart nu gått sju veckor sen jag sist träffade han börjar tröttna på att inte höra av från honom för varenda gång jag har träffat honom har jag fått uppfattningen att det ska gå hyfsat snabbt att komma ut i praktik men det verkar bara rinna ut i sanden som det verkar nu.
Än har kontakten med han bara lett till en tre månader lång praktik som skulle leda till jobb var det sagt i början. Men efter 6 veckor vart det förlängt lika länge till utan att det ledde till ett jobb.
svempus
 
Inlägg: 312
Anslöt: 2009-11-15
Ort: Örebro....

Erfarenheter av SIUS

Inläggav Alienerad » 2015-04-30 17:45:10

Hur länge fick ni vänta på att få en SIUS?
Jag är hänvisad till en kö och de har inte ens en prognos på hur länge det kan ta.
Alienerad
 
Inlägg: 27
Anslöt: 2015-03-21

Erfarenheter av SIUS

Inläggav TheLooser » 2015-05-13 15:22:53

1,5 år fick jag vänta och har äntligen fått komma ut på ett jobb. Stödet jag fick av SIUS konsulenten var mycket bra tycker jag. :-)Happy
TheLooser
 
Inlägg: 45
Anslöt: 2010-11-11
Ort: Ödemarken

Erfarenheter av SIUS

Inläggav aspiemason » 2015-06-02 12:13:22

Jag fick aldrig anställning men jag föreslog redan vid arbetspraktiker om SIUS men allt rann ut i sanden.
aspiemason
 
Inlägg: 304
Anslöt: 2015-05-01

Erfarenheter av SIUS

Inläggav InfiniteDream » 2015-06-07 14:08:26

Jag var på arbetsintervju med SIUS-arbetsförmedlare och arbetsgivare. När jag skulle prata om vad jag kan och vad jag har gjort tidigare så började denna arbetsförmedlare prata om mig i tredje person som om jag vore helt oförmögen att prata själv. :cry: Kände mig helt efterbliven och arbetsgivaren måste ha fått det intrycket också. I framtiden ska jag försöka ordna så jag kan få gå på alla intervjuer själv, detta blev bara väldigt konstigt.
InfiniteDream
 
Inlägg: 53
Anslöt: 2015-01-03

Erfarenheter av SIUS

Inläggav misshopeless » 2016-03-13 15:08:51

Fantasy skrev:Har haft ytterligare tre möten med SIUS...

Det blir bara värre och värre. Senast var det med både SIUS och arbetsförmedlare som insinuerade att jag skulle vara ute efter att få full förtidspension :shock: :shock: :shock: !!! Knappast!!! Man sliter inte ut sig på pendling för timanställningar, timanställningar i flera år utan att komma in ordentligt på arbetsmarknaden. Man söker inte praktiker (som man är kvar på så länge de varar och även sliter häcken av sig på fritiden för....) , och knappast att man pluggar 5 år på högskolan för att bli förtidspensionär!! Det var så jag gick i väggen - vill inget hellre än gå tillbaka till att arbeta inom skola men jag orkar inte heltid! Att jag därefter har känt osäkerhet och bett om att i allafall få hjälp att ta ECDL-datakörkort för att känna mig säkrare i de administrativa arbeten, praktiker osv som AF anser vara lämpliga, räknas tydligen inte. Jag vill bara minska risken att jag känner för stor stress för att området är nytt - men den förklaringen vägrar AF lyssna på!!!

Jag har bett SIUS att åtminstone hjälpa mig till en praktik eftersom jag mår botten av att inte ha något att göra - jag lyckas inte skapa struktur på dagarna själv vilket får ruskiga följder nu.

Dessvärre har tjafset med SIUS gjort att jag helt tappat självkänsla och självförtroende - just när jag behöver det som allra mest. :cry: :cry:

För övrigt har jag begärt att SIUS och arbetsförmedlare ska vara med på möte med hab, men då fick jag en hånfull fråga till svar "vad ska det vara bra för?" Följt av ett hånskratt från arbetsförmedlaren.

Får det gå till så här?

Detta är en gammal tråd men kan inte låta bli att kommentera, kanske någon har nytta av det.
I mina öron låter det mest som taktik från AF, man måste hålla isär myndigheternas intressen då de ser olika ut men gemensamt är ju målet att hålla nere kostnaderna.

Deras jobb är ju bland annat att nöta ut folk för att de ska välja att söka arbete på egen hand och därmed bli av med Dig. De anspelar ju mycket på att folk faktiskt skäms för att söka hjälp för sitt handikapp och att de faktiskt vill vara som alla andra. Det gäller att inte ha någon skam i kroppen och Inte börja bråka om det, det värsta man kan göra är att ta det personligt. Se det som en förhandling. Speciellt om De anser att man har bra meriter sedan tidigare. Läget kan ju förändras men det tas ingen hänsyn till det. Jag kan tänka mig att det får en mobbing aktig karaktär tillslut. De vet ju inte vad psykologen har att säga. Ta med dig någon till mötet eller spela in det.

Sedan får man även vara vaksam på Hab, de samarbetar ju med myndigheter och är därmed ingen frizon på något sätt. Anledningen till att de finns är bla för att hålla nere bidragen tex. då de måste kontrollera om det finns ett behov men räkna inte med att de är på din sida. Och det är enbart problem kopplade till funktionshindret som tas upp, inte andra hemska saker man varit med om för då hänvisas man till psykiatrin. Och ni vet ju hur lätt man får hjälp där.

Ingen myndighet är din kompis även om det görs goda försök att få dig att tro det.
misshopeless
 
Inlägg: 320
Anslöt: 2013-06-17
Ort: Upprorsmakare

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Sarah1 » 2019-11-18 16:51:03

Jag har länge köat för att få komma till en SIUS-konsulent och vill nu varna alla som funderar på att söka sådant stöd. Trots att SIUS-stöd ska vara för personer som av olika anledningar inte kommit in på arbetsmarknaden är handläggarna nedlåtande och misstänksamma.

Jag har en del arbetslivserfarenhet och mycket studier bakom mig och har inga anmärkningar eller liknande. De gånger jag väl arbetat har jag gjort det på 100%. På grund av sjukskrivning och ett dåligt mående har jag hamnat utanför arbetsmarknaden men det innebär inte att jag behöver vara i en dagverksamhet eller i andra verksamheter utanför den reguljära arbetsmarknaden.

När jag hade det första mötet med en SIUS tar hon inte fram något som helst som är positivt utan enbart negativa saker. Hon frågade mig om sjukersättning/sjukpension diskuterats, vilket det inte har, och tittade enbart på hur länge jag varit borta från arbetsmarknaden och vad jag inte har/kan osv.

Jag vill varna andra att ta kontakt med SIUS eller att försöka få sådant stöd för med "fel" SIUS hamnar man bara ännu längre ned i depression, i ett dåligt mående och i en låg självkänsla.

De är inte där för att hjälpa, utan stjälper bara.

atoms -

Slog ihop två trådar om samma ämne.
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
Sarah1
 
Inlägg: 126
Anslöt: 2015-10-03

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav ShakeItOut » 2019-11-18 17:42:14

Fast va? Du har mött En dålig(?) Siuskonsulent och avråder då alla från att ha kontakt med en? Trist att denna enbart fokuserade på mer negativa saker dock men det är väl deras jobb att utröna ens svagheter.
ShakeItOut
 
Inlägg: 592
Anslöt: 2018-10-19

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Braincandy » 2019-11-18 17:55:48

Tråkigt att höra, jag lovar att inte alla är på det där sättet (vet av egen erfarenhet). Du har haft otur.

Kanske är det så att den här personen är ny, arbetsförmedlingen går trots allt återigen igenom en misshandel av politikerna så att säga, mycket bra kompetens har fått gå eller slutat.

I den bästa av världar så var hon helt enkelt stressad och tänkte igenom alla eventualiteter utan att för den skull mena något illa även om det onekligen blev tokigt i det här fallet.
Braincandy
 
Inlägg: 1564
Anslöt: 2012-09-27

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Ericus » 2019-11-18 18:14:37

ShakeItOut skrev:Trist att denna enbart fokuserade på mer negativa saker dock men det är väl deras jobb att utröna ens svagheter.


Om man får träffa en SIUS-konsulent så har man redan genomgått en utredning där ens styrkor/ svagheter bedömts. Det är inte SIUS-konsulentens uppgift eller ens kompetensområde.
Ericus
 
Inlägg: 2301
Anslöt: 2015-11-25

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav ShakeItOut » 2019-11-18 18:21:57

Ericus skrev:
ShakeItOut skrev:Trist att denna enbart fokuserade på mer negativa saker dock men det är väl deras jobb att utröna ens svagheter.


Om man får träffa en SIUS-konsulent så har man redan genomgått en utredning där ens styrkor/ svagheter bedömts. Det är inte SIUS-konsulentens uppgift eller ens kompetensområde.

Bedöma är inte samma sak som att prata om dessa :) Denna måste väl ändå vara insatt i dessa för att kunna göra ett bra jobb.
ShakeItOut
 
Inlägg: 592
Anslöt: 2018-10-19

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Ericus » 2019-11-18 18:33:08

Braincandy skrev:Tråkigt att höra, jag lovar att inte alla är på det där sättet (vet av egen erfarenhet). Du har haft otur.

Kanske är det så att den här personen är ny, arbetsförmedlingen går trots allt återigen igenom en misshandel av politikerna så att säga, mycket bra kompetens har fått gå eller slutat.

I den bästa av världar så var hon helt enkelt stressad och tänkte igenom alla eventualiteter utan att för den skull mena något illa även om det onekligen blev tokigt i det här fallet.


Alla är säkert inte på det sättet, men de SIUS-konsulenter jag själv haft att göra med har varit nedlåtande och misstänksamma. Och självklart så kan ett sådant agerande ställa till med skada hos människor som redan mår psykiskt dåligt.

Min egen bakgrund påminner om Sarah1, och trots att varken utredning eller studie/yrkesbakgrund indikerar behov av sjukersättning/sjukpension så har jag fått utstå sådana frågor. Vad det sedan beror på är en annan femma. Tidsbrist? Lathet? Brist på engagemang? Orsakerna kan man bara spekulera i.
Ericus
 
Inlägg: 2301
Anslöt: 2015-11-25

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Ericus » 2019-11-18 18:37:05

ShakeItOut skrev:Bedöma är inte samma sak som att prata om dessa Denna måste väl ändå vara insatt i dessa för att kunna göra ett bra jobb.


Ja, det är väl därför som de jag hade gjorde ett dåligt jobb, dvs. konsulenterna var inte insatta (hade inte brytt sig om att läsa utredningen).
Ericus
 
Inlägg: 2301
Anslöt: 2015-11-25

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Chilehead » 2019-11-18 23:40:26

Ericus skrev:Ja, det är väl därför som de jag hade gjorde ett dåligt jobb, dvs. konsulenterna var inte insatta (hade inte brytt sig om att läsa utredningen).

Vilken utedning borde de ha läst. Inte utredningen på psykiatrin i alla fall, den har de inte tillgång till.
Chilehead
 
Inlägg: 718
Anslöt: 2008-06-26
Ort: Göteborg

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Chilehead » 2019-11-18 23:49:16

Ja en dålig handläggare kan ställa till det något alldeles enormt.
Jag har själv fått jobb via SIUSen 2 gånger.
Under de första samtalen så har jag försökt att själv ta rodret
genom att berätta om både styrkor och svagheter/svårigheter.
Styrkor är ju viktigt för att få fram vilka yrken man ska rikta sig mot.
Men svagheterna är nästan viktigare för att få fram vilka yrken man absolut
inte ska hamna i.
Chilehead
 
Inlägg: 718
Anslöt: 2008-06-26
Ort: Göteborg

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Ericus » 2019-11-19 17:29:50

Chilehead skrev:Vilken utedning borde de ha läst. Inte utredningen på psykiatrin i alla fall, den har de inte tillgång till.


Om man inte själv ger dom tillgång till delar av den. Bra eller dåligt? Smart eller dumt? Så här i efterhand kan jag säga att jag INTE hade gjort så om jag känt till deras agerande.
Ericus
 
Inlägg: 2301
Anslöt: 2015-11-25

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Flinta » 2019-11-19 19:30:12

Chilehead skrev:Men svagheterna är nästan viktigare för att få fram vilka yrken man absolut
inte ska hamna i.


Ja det kan bli farligt annars. Minst lika mycket vikt, om inte mer, behöver läggas på svagheterna. Vissa verkar tro att de gör samhället en tjänst genom att enbart uppmärksamma våra styrkor :-)051

De proffs vi tilldelas behöver ha kunskaper om autism både i teori och praktik. Alltför många av de proffs vi är hänvisade till har ju inte läst ngt om npf i sina universitetsutbildningar och även om de har det kan det vara riktigt svårt för många att kunna använda dom för att sedan stödja oss i praktiken. Även om ens lillebror fick autismdiagnos som 4-åring, man jobbat på DV, i specialklasser etc.

Sedan är det livet i övrigt som måste funka ok för att ett jobb ska vara möjligt. Det är nödvändigt att förhöra sig om de förutsättningarna och hänvisa vidare till biståndshandläggare för boendestöd, psykiatrin etc.
Flinta
 
Inlägg: 5068
Anslöt: 2007-07-21

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Chilehead » 2019-11-19 23:39:02

Ericus skrev:
Chilehead skrev:Vilken utedning borde de ha läst. Inte utredningen på psykiatrin i alla fall, den har de inte tillgång till.


Om man inte själv ger dom tillgång till delar av den. Bra eller dåligt? Smart eller dumt? Så här i efterhand kan jag säga att jag INTE hade gjort så om jag känt till deras agerande.

Varför skulle man ge dem tillgång till den? Krävde de att få se det eller? Det enda de frågade efter för min del vid inskrivning på Af var ett utskrift där själva diagnosen stod med och ingenting annat.
Chilehead
 
Inlägg: 718
Anslöt: 2008-06-26
Ort: Göteborg

Varning för SIUS på arbetsförmedlingen!

Inläggav Kentarou » 2019-11-20 0:40:44

SIUS enligt min erfarenhet är kassa som örviga af.
Kentarou
 
Inlägg: 752
Anslöt: 2019-05-17

Återgå till Studier och arbetslivLogga in