En fråga om arbetsträning och hur gick det till för er?

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

En fråga om arbetsträning och hur gick det till för er?

Inläggav miasvall » 2020-10-02 17:55:54

Jag skall arbetsträna och har haft kontakt med habiliteringen gällande detta. I början av året hade jag en sius men när corona hände så blev alla sius-konsulenterna borttagna och skulle jobba i kundtjänst tillsvidare och då fick jag en en vanlig arbetsförmedlare. Denna arbetsförmedlare har inte varit speciellt tillmötesgående, min kurator på hab hörde av sig till henne på grund av detta då hab ofta har möten tillsammans med arbetsförmedlare för att informera om vilket typ av stöd en person behöver, men min arbetsförmedlare vägrade att komma på ett möte och sa att hon inte tänker ha någonting med hab att göra.

Nu ska jag få arbetsträna och då har min arbetsförmedlare föreslagit tre olika företag som arbetsförmedlingen har avtal med. Dessa ligger utanför där jag bor och jag har inte råd med bussresorna, dessutom har jag även social ångest och vill helst inte åka buss varje dag eftersom jag lätt får fysiska symptom av min ångest så i längden blir jag sjuk och då påverkar det min arbetsförmåga. Jag efterfrågade därför att få arbetsträna i närheten av där jag bor istället, jag håller även på att ta körkort och är färdig snart så när jag har arbetstränat och fått jobb så behöver jag inte vara i närheten men just nu skulle det fungera bäst. Min arbetsförmedlare sa då att jag inte får välja arbetsplats själv och gör jag det så kommer hon att skriva ut mig från arbetsförmedlingen. Tydligen kan inte alla arbetsplatser utvärdera arbetsförmåga enligt min arbetsförmedlare utan det måste en arbetsträningsarena göra. Jag får heller inte ha sius längre eftersom jag ska arbetsträna.

Det jag har hört tidigare är att man brukar få välja plats helt själv. Jag har även pratat med en vän om detta vars sius hjälpte hen med att hitta ett ställe där hen först arbetstränade och nu har fast jobb där, min sius säger dock att sius-konsulenter inte har någonting med arbetsträning att göra. Anledningen att jag inte vill ha arbetsträning på något av de företag AF kan erbjuda är att inget av dessa har någonting att erbjuda som jag vill syssla med och jag vill gärna att det leder till jobb sedan + att jag vill kunna trivas på platsen där jag arbetstränar. Min arbetsförmedlare påstår att dessa arbetsträningsarenor har kontakter och därför kan hjälpa mig att hitta jobb sedan via jobbcoacher men jobbcoacher har jag gått till förr och de har inte gjort någonting. Jag vill själv välja ut några företag där jag skulle känna att jag trivdes i själva omgivningen och där jag gärna skulle kunna tänka mig att stanna kvar om det skulle gå bra och jag blev erbjuden att göra det.

Alltså stämmer det att ifall arbetsförmedlingen har avtal med vissa företag så är man tvungen att välja något av dessa?
miasvall
Ny medlem
 
Inlägg: 10
Anslöt: 2017-06-19

En fråga om arbetsträning och hur gick det till för er?

Inläggav Sarah1 » 2020-10-05 18:12:25

Tråkigt att höra om dina erfarenheter av AF. Jag har flera liknande erfarenheter och upplever att AF oftare stjälper än hjälper människor.

Vilket program/åtgärd är du inskriven i just nu?

Det finns något som heter "LOV", lagen om valfrihet och inom vissa program så har du rätt att utnyttja just LOV. Detta gäller exempelvis "Stöd och matchning" där du själv kan välja "leverantör". Däremot, om du är inskriven i t ex "Introduktion till arbete" så gäller inte LOV och inom denna åtgärd kan alltså AF bara rakt av placera dig.

Jag tror att det AF är ute efter är enbart att testa av din arbetsförmåga, dvs inte att tiden på arbetsplatsen i förlängningen ska leda till jobb. Har de sagt något om hur länge du ska arbetsträna? Det är ju en sak om du ska arbetsträna och visa på vissa grundläggande färdigheter som att kunna komma i tid, ha med matlåda, kunna följa instruktioner. Detta kan man kanske tycka är rimligt att syssla med i ett par månader. Men vad är planeringen sedan?

Det gynnar ju varken dig eller AF att de sätter dig på ett ställe dit du har svårt att ta dig och dessutom egentligen inte vill vara. Det är ju en sak att komma överens med handläggaren om att vara på en plats en mycket begränsad tid men sedan få hjälp vidare.

Har du förlorat din SIUS-placering? Du borde ju ha rätt att få fortsätta den åtgärden om det inte är så att SIUS-insatsen helt avslutats? Om du en gång ansetts vara i behov av en SIUS så ändras ju inte det för att AF inte har resurser utan låter SIUS-konsulenterna jobba i vanlig kundtjänst.

Ett annat tips, om du har kontakt med socialtjänsten, kan vara att efterfråga insatser via antingen ekonomienheten eller socialpsykiatrin. De kan ha olika åtgärder inom kommunen som kanske kan passa bättre, kommunen har även avtal med vissa externa aktörer.

Hoppas att de lyssnar på din vilja, de lär ju inte vara hjälpta av att göra rakt emot det du själv önskar.
Sarah1
 
Inlägg: 126
Anslöt: 2015-10-03

Återgå till Studier och arbetslivLogga in