Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 13:44:22

Såg inte att det fanns någon sådan här tråd, så jag startar en.
Har jobbat som undersköterska i ett antal år, bland annat inom njursjukvård och geriatrik, och jag funderar lite på hur man kan få ordning på sina mediciner, vad som är bra att ha hemma för bassjukvård och liknande. Min sambo, som är NT, har absolut ingen susning om sådant här och frågar ofta om sådant som jag tycker är "självklart" - samma sak med våra vänner och bekanta - så jag antar att det där med egenvård och hemapotek inte riktigt finns på samma sätt som förr.

Som det är nu så är ju apoteksmonopolet upphävt också, och det finns det ju både bra och mindre bra sidor med. Det som är bra är ju det ökade utbudet och - ibland! - lägre kostnader, men jag tror också att många apotek försöker sälja in onödiga saker som kanske inte har någon medicinsk effekt alls.

Tänkte också på det här med att många unga inte vet hur man söker vård och inte riktigt har koll på vad som är bra att ha hemma eller ha med på en resa. Vet förstås inte hur det är med folk härinne, men jag har märkt att bland min sambos vänner så är kollen på vanliga symptom och huskurer lika med noll.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 14:11:19

Sårvård

Det viktigaste vid sårvård är att hålla det rent och inte pilla i onödan. (Tyvärr har jag själv "klöstics" och klöser mig ofta i sömnen på allt som känns "ojämnt" på huden, så jag är inte särskilt lyckad på den fronten själv...)

Tips på bra saker att ha hemma är:
Tvättsprit.
Koksalt.
Kompresser.
Gasbindor.
Sårtejp.
Plasthandskar.

Det är inte alltid nödvändigt med tvättsprit, men om du har fått ett sår som varar sig mycket, eller har återkommande herpesmunsår, så kan jag rekommendera det, för att vara på den säkra sidan. Det skyddar förstås inte mot virus, men jag tycker det känns bra att ha en helt ren vätska att tvätta mig med om jag ex. är iväg någonstans där jag inte har omedelbar tillgång till tvål och vatten och det finns gott om bakterier.

Precis som med tvättspriten, så kan koksalt vara bra att ha om man snabbt behöver göra ett sår rent. Att plåstra om ett sår som är smutsigt och kladdigt är inte bra eftersom bakterier sprider sig fort och kan göra såret infekterat.

1. Blöder såret kraftigt, så stoppa blodflödet innan du gör något annat.
2. Tvätta dig noga om händerna med tvål och vatten, eller handsprit om du har tillgång till det.
3. Engångsplasthandskar kan vara jättebra att ha, jag har alltid med mig sådana i ett litet fack i ryggsäcken. En del människor är känsligare än andra för bakterier, och dessutom blir det "trevligare" att tvätta ett smutsigt sår om du slipper ta i det.
4. Använd tvål och vatten, koksalt eller bara vanligt vatten om såret behöver tvättas. Jord, grus, glassplitter osv. är bra att få bort så fort som möjligt.
5. Försök att få såret torrt! Bakterier sprider sig snabbare i fuktiga miljöer.
6. Om såret är för litet för ett vanligt plåster, så är en kompress och sårtejp det bästa. Vanliga plåster använder jag nästan bara till sår på fingrar eller tår, eftersom de lätt faller av.
5. Tryck en ren kompress mot såret och sätt över en stor tejpbit.
6. Om du har använt plasthandskar, så samla först upp smutsiga kompresser, papperstussar osv och släng dem. Dra sedan av handskarna så att du inte rör vid utsidan av dem med huden.
7. Tvätta dig noga med handsprit eller tvål och vatten.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 14:47:28

Allmänna förkylningssymptom och feber

Först och främst: Förkylningar och feber har ett naturligt förlopp och kan i de allra flesta fall skötas av kroppen själv, utan en massa inblandning. Dock kan det ju vara rätt besvärligt, i synnerhet om det är långdraget, så det finns ju saker du kan göra för att göra det mer drägligt.

Tips på bra saker att ha hemma är:
Pepparmyntsolja.
Nässpray.
Honung.
Grönt te.
Mjölk.
Vitlök.
Kalla drycker med frisk smak.

Om du tar ett par droppar pepparmyntsolja i hett vatten och sitter lutad över med en handduk, så kan du lösa upp slem i näsa och hals effektivt. Det går förstås bra med bara vatten också, men jag tycker att det känns friskare med mintdoften. Det kan också göra att du slipper använda mer nässpray än nödvändigt, vilket blir både billigare och naturligare.

Honungsvatten eller te med honung är väl den vanligaste huskuren, och är överlag bra för att få kroppen att svettas mer. Grönt te är nyttigare för kroppen än svart te, så prova gärna det.
Varm mjölk med honung och ingefära är också bra.

Vitlökskapslar är ju populära nu - inte minst för de som säljer dem... Vitlök är bra mot förkylningar och jag förstår om man hellre sväljer en kapsel än knaprar i sig en klyfta, men prova att svälja dem som medicin istället. Bra mycket billigare och antagligen nyttigare än svindyra kapslar.

Kroppen förlorar mycket vätska vid feber, så drick så mycket du kan. Jag brukar inte ta febernedsättande om jag inte mår riktigt risigt, för det är bra om febern får svettas ut istället. C-vitaminer har endast placeboeffekt, men i och med att man kan få dålig aptit, så är fruktjuicer bra.

Kall dryck stimulerar dessutom aptiten. Dryck på citron och fläder tycker jag smakar friskast.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 15:04:50

Hosta och halsont

Hosta och halsont kan vara bra mycket jobbigare än feber, eftersom det kan hålla i sig så länge. Om det är riktigt jobbigt, men inte så jobbigt att man behöver receptbelagda mediciner, så kan du lindra eländet såhär istället. Hostreflexen är ju kroppens naturliga sätt att behandla irriterade luftvägar, så precis som vid feber är det bra att låta det naturliga förloppet gå, om det inte blir outhärdligt.

Tips på bra saker att ha hemma vid hosta och halsont är:
Teer.
Drycker som är goda att värma, ex. nyponsoppa, fruktsoppa.
Nipaxon hostmedicin.
Mucoangin eller Strepsils.

Varma drycker är "snällare" mot en irriterad hals, än kalla. Trögflytande likaså.
Nipaxon brukar jag ta om jag får svårt att sova för hostan. Det är en utmärkt, receptfri medicin som tas upp till 3 gånger per dag.

Det som är bra med de lite dyrare halstabletterna Strepsils och Mucoangin, är att effekten varar längre, och man inte behöver ta så många. Väldigt många halstabletter som säljs vid godishyllorna har ingen egentlig effekt, och funkar inte bättre än mintgodis.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 15:39:39

Smärtlindring

Alvedon i all ära, men det passar inte till allt och ska inte heller användas vid all form av smärta. Visst, det är skonsammare mot magen än många andra liknande preparat, men särskilt för oss som kanske redan äter ganska mycket mediciner eller av andra skäl helst inte vill ta smärtstillande i onödan, så finns det fler vägar att gå.

Tips på bra saker att ha hemma är:
Paracetamol
Eaze
Zonsalva
Vetekudde
Tigerbalsam
Mitella

Vid magont så känns det inte alltid bra med värktabletter om man har en känslig mage. Då kan en varm vetekudde vara hur bra som helst, eftersom värme lindrar spänningar och kramper. Dessutom har den inga biverkningar och tar inte slut. Går att värma både i ugn och micro.

Ät lätt och varm mat, så att tarmarna får lättare att jobba. Undvik sådant som kan oroa magen, som friterad mat, kaffe och alkohol. Själv äter jag gärna potatis- och morotssoppa.

Om du har muskelvärk som beror på stress, så är vetekudden återigen väldigt bra. Jag använder den ofta efter jobbet, om jag har svårt att varva ner, men också om jag har magont eller känner mig frusen om fötterna.

Har du muskelvärk som beror på överansträngning eller träningsvärk så kan Tigerbalsam eller zonsalva vara bra.

Om du får migrän eller liknande stark huvudvärk, så ta Eeze! Hjälper väldigt effektivt, fast jag var hemskt skeptisk först. Det tar bort den där riktigt skärande och molande smärtan väldigt bra och man behöver då inte knapra sig illamående på paracetamol.

I våras fick jag vid ett tillfälle riktigt ont i vänsteraxeln och det ville inte gå över. Jag köpte då en enkel mitella på apoteket - det går lika bra att göra en själv av ett tygstycke. Det såg knäppt ut, men hjälpte väldigt bra eftersom jag kunde avlasta axeln nästan helt. Behövde inte ens ta något smärtstillande, så det var ett väldigt bra köp.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 16:08:12

Fotvård

Jag kan inte påpeka det nog många gånger: Ta hand om era fötter! Vet ni vad ett par dåligt skötta fötter kan ställa till med? Om inte, så kan jag ge några exempel:

Nageltrång, fotsvamp, hälsprickor, hopklämda tår, svullnader, liktornar och ryggproblem!
Går det riktigt långt kan man få fotsår och det, kan jag lova, är ingen vacker syn. Innan jag ens nämner något att lindra saker och ting med, så vill jag slå ett slag för BRA SKOR.

Dåliga skor är förödande för fötterna, så snälla - och det här gäller särskilt ni som går i högklackat eller basketskor! - satsa på skor som ger stadga och funkar bra för just din fottyp. Om du har problem med ryggen kan det mycket väl vara så att du går i dåliga skor, som inte ger tillräckligt bra avlastning.

Tips på bra saker att ha hemma är:
En rymlig fotbalja.
En fotfil med en grövre och en slätare sida.
Fotsalt.
Mjukgörande salva.
Bra nagelsax.
Liten nagelfil.

Var noga med att klippa tånaglarna rakt, så att risken för inåtväxande naglar minskas. Fila gärna av vassa kanter - det minskar också risken för hål i strumporna! :-)Happy

Gör ett fotbad minst ett par gånger i månaden, gärna oftare om du tränar mycket eller har ett rörligt jobb. Fotsalt kan verka mjukgörande och fuktighetsbevarande, om du har problem med torra fötter.

Fila bort förhårdnader och flexa gärna med fötterna. Min sjukgymnast visade mig vilken skillnad det blev på fötterna om man bara torrgnuggar dem en stund. Det får igång blodcirkulationen väldigt bra, och sprider sig också uppåt i kroppen så att du blir pigggare.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav marcooleo » 2011-10-16 17:36:03

Fantastiskt bra initiativ, tack för mycket bra upplysningar!
Jag skulle vilja ha med Klorhexidin också i första kategorin dock :)
marcooleo
 
Inlägg: 610
Anslöt: 2011-04-01

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 17:38:48

marcooleo skrev:Fantastiskt bra initiativ, tack för mycket bra upplysningar!
Jag skulle vilja ha med Klorhexidin också i första kategorin dock :)


Tack! :)
Bra att du påminde om goa "klorhäxan". Måste ha fått hjärnsläpp själv :oops:
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav marcooleo » 2011-10-16 17:54:37

Henkkalexi skrev:
marcooleo skrev:Fantastiskt bra initiativ, tack för mycket bra upplysningar!
Jag skulle vilja ha med Klorhexidin också i första kategorin dock :)


Tack! :)
Bra att du påminde om goa "klorhäxan". Måste ha fått hjärnsläpp själv :oops:

Går ju bra med tvättsprit också iofs ;)
marcooleo
 
Inlägg: 610
Anslöt: 2011-04-01

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Parvlon » 2011-10-16 18:01:11

Alvedon är mycket bra att spara så man har i storpack hemma. Tror att jag har några hundra tabletter i en vit bordslåda. Har inte behövt använda dem efter att jag kom upp i ett par askar.
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14824
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 18:03:38

En hel del av oss som har ADD/ADHD medicinerar också med Concerta eller Ritalin. Många tar också olika SSRI-preparat och/eller bensodiazepiner mot depression, ångest osv.

Något som jag tycker har varit till stor hjälp är att göra en slags medicinlogg där det står om och när jag ex. ändrat dosen, bytt medicin osv. Jag skriver också ner förändringar jag märker av, och frågar min sambo om han märkt av några förändringar hos mig för att få lite mer koll.

En annan sak som jag tycker varit bra är dosett och medicinalarm.

Det finns små dosetter, en slags medicinfack, att köpa på apoteket där man kan fördela sin dagsdos. Jag tycker det har funkat väldigt bra för mig, eftersom jag har mycket dåligt närminne och inte alltid har koll på OM jag har tagit min medicin eller inte.

På mitt medicinlarm i min Handi har jag också en avbockningsmarkör, så att jag kan se vilken tid jag tagit medicinen. Skriver ex. in om jag tagit medicinen för sent, eller om jag helt enkelt inte haft medicinen, för då är det lättare för mig att se hur jag reagerar utan den.

Jag skriver också in om jag har tagit min vid behovsmedicin, i mitt fall stesolid, och orsaken. På det sättet får jag mer koll på hur jag mår, hur jag reagerar och vilka biverkningar jag har.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav mondo beyondo » 2011-10-16 18:29:31

Koksalt = koksaltlösning. Att skölja rent med i sår, hals och ögon? Kanske bra att dricka oxå om man dricker mkt? Om man ska transportera en lös kroppsdel i ngnting tills den kan opereras fast igen så är väl koksaltlösning bra? En lös (vuxen)tand kan man ha kvar i munnen tills man kan få hjälp med den har jag för mig.

Aloe vera gel till brännskador och solbränna är suveränt. http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/aloe-99-gel-tub-120-g
mondo beyondo
 
Inlägg: 2363
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Joakoni » 2011-10-16 18:56:40

Vilken bra ide!
Jag undrar, finns det ingen i Sverige som använder Rutin mot förkylning??
I Polen är det liksom förkylningsstandard: C-vitamin, Rutin och Aspirin (acetylsalicylsyra). Numera har Aspirin ersatts av Paracetamol, men C-vitamin med Rutin som blandning knapprar man alltid mot förkylning.
Joakoni
 
Inlägg: 2623
Anslöt: 2010-12-21
Ort: Hälsingland

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Henkkalexi » 2011-10-16 20:14:38

Angående vårdkontakter, så kan det vara bra att göra en förteckning över dem, gärna i samma bok som man skrivit upp sina mediciner.

Ex.
Vårdcentralen
Min husläkare: namn, telefonnummer och telefontid
Husläkarens sjuksköterska: namn, telefonnummer och telefontid

Öppenpsykiatrin
Min psykiatriker: namn, telefonnummer och telefontid
Min concertasköterska: namn, telefonnummer och telefontid (jag har en sköterska som kolla min concertamedicinering en gång om året och som jag kan kontakta om jag har funderingar om dosen)

Vuxenhabiliteringen
Min arbetsterapeut: namn, telefonnummer och telefontid
Min sjukgymnast: namn, telefonnummer och telefontid

Skriv gärna upp när du hade ditt senaste besök hos ex. arbetsterapeuten, och vad ni kom fram till. Det kan vara bra att ha om flera instanser behöver kontakta varandra. Om ex. någon från AMS vill ha ett intyg från din arbetsterapeut, så har du alla uppgifter om dina kontakter samlade på ett ställe, komplett med telefontider.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav LostInAForest » 2011-10-17 10:55:35

bra tråd!

för smärtlindring vill jag också flika in att ett sånt ispack fyllt med blå gelé är super, finns på apotek för en billig peng. perfekt vid stukningar, muskelinflammationer etc.
jag som tränar mycket har alltid mitt liggande redo i frysen.

det går även bra med en påse frysta ärtor eller vad som råkar finnas hemma om olyckan är framme!

(obs! varken fryspack eller ärtor bör användas direkt mot huden utan skall alltid lindas in i en handduk eller liknande, detta för att undvika köldskador.)
LostInAForest
 
Inlägg: 458
Anslöt: 2011-07-15
Ort: sthlm

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav marcooleo » 2011-10-17 11:07:50

Henkkalexi skrev:Angående vårdkontakter, så kan det vara bra att göra en förteckning över dem, gärna i samma bok som man skrivit upp sina mediciner.

Ex.
Vårdcentralen
Min husläkare: namn, telefonnummer och telefontid
Husläkarens sjuksköterska: namn, telefonnummer och telefontid

Öppenpsykiatrin
Min psykiatriker: namn, telefonnummer och telefontid
Min concertasköterska: namn, telefonnummer och telefontid (jag har en sköterska som kolla min concertamedicinering en gång om året och som jag kan kontakta om jag har funderingar om dosen)

Vuxenhabiliteringen
Min arbetsterapeut: namn, telefonnummer och telefontid
Min sjukgymnast: namn, telefonnummer och telefontid

Skriv gärna upp när du hade ditt senaste besök hos ex. arbetsterapeuten, och vad ni kom fram till. Det kan vara bra att ha om flera instanser behöver kontakta varandra. Om ex. någon från AMS vill ha ett intyg från din arbetsterapeut, så har du alla uppgifter om dina kontakter samlade på ett ställe, komplett med telefontider.


Nummer till psykakuten och mobila teamet kan vara bra att ha uppskrivet också :)
marcooleo
 
Inlägg: 610
Anslöt: 2011-04-01

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Iridia » 2011-10-17 11:08:23

Mycket informativ tråd!

Läste den först nu men igår när jag var sjuk så kände jag spontant för tomatsoppa istället för vanlig mat och två kannor grönt te istället för mitt vanliga svarta.

Men mot migrän ska man givetvis ta migränmedicin med sumatriptan och inte värktabletter eftersom de har helt olika verkan.
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Miche » 2011-10-17 11:21:29

Har man brännskador så kan man lägga vanligt koksalt (sån man har i mat) på brännskadan (sätt plåster över för att hålla saltet på plats) så drar saltet åt sig vätska och förhindrar att det skapas en blåsa som senare måste punkteras.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Miche » 2011-10-17 11:26:34

Öroninflammation kan behandlas med vitlök.

Pressa en vitlöksklyfta, blanda ut med olivolja till en tjockflytande konsistens, badda örongången med blandningen, använd ex.vis bomullstoppar (även känt som Tops), upprepa behandlingen ett par gånger varje dag tills inflammationen har lagt sig.

Blandningen går bra att spara i kylskåp.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav imperativ » 2011-10-17 11:30:40

Miche skrev:Har man brännskador så kan man lägga vanligt koksalt (sån man har i mat) på brännskadan (sätt plåster över för att hålla saltet på plats) så drar saltet åt sig vätska och förhindrar att det skapas en blåsa som senare måste punkteras.

Nej. Förstör inte kroppens egna läkningsprocesser. Vid brännskador finns det bara en sak: kyla.

_____
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Brannskador/
Mindre sår ska hållas rena och skyddas med förband. Man ska inte sticka hål på blåsor eftersom de skyddar. Om man fått en lindrig brännskada finns det mycket man kan göra själv, men större skador kan behövas opereras.Bokmärk gärna:
www.1177.se
imperativ
 
Inlägg: 2135
Anslöt: 2008-11-22

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav mondo beyondo » 2011-10-17 11:37:30

På Animal Planet i TV använde veterinär honung på ett uppfläkt sår på hund, sen bandage på.

Ni som bränt er och inte använt aloe vera ni har missat lindring och snabbare läkning, utöver kyla ner omedelbart med kallt vatten eller fryspack, aloen har man på sen.
mondo beyondo
 
Inlägg: 2363
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav Iridia » 2011-10-17 11:38:08

Ja, aloe vera funkar jättebra på brännskador.
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav imperativ » 2011-10-17 11:55:32

mondo beyondo skrev:På Animal Planet i TV använde veterinär honung på ett uppfläkt sår på hund, sen bandage på.

Notera gärna att såret antagligen var väldigt rent innan honungen användes. Socker har en positiv effekt på sårläkning. Att såret är rent är livsviktigt. Har du ett stort sår som inte är rent ska du inte trycka igen det en längre stund.

Sårvård, sammanfattning:
Första hjälpen-påse/kudde/väska är bra att ha i hemmet, bilen och väskan. Se till att du vet vad som finns i den och vet ungefär hur sakerna används, första hjälpen-väskan är i regel proppfull med saker.
imperativ
 
Inlägg: 2135
Anslöt: 2008-11-22

Re: Egenvård, vårdkontakter och hemapotek

Inläggav calima » 2011-10-17 12:12:53

Vid förkylning:

Timjantea:
Häll två dl kokande vatten över en tsk torkad timjan. Låt dra i tio min, sila bort blad. Tillsätt ev honum för smakens skull.
Drick max tre koppar om dagen. Fungerar fantastiskt bra.
Timjan är slemlösande, antibakteriell och dämpar rethosta.

Sårvård

Koka en näve torkad rölleka i tio min. Sila och ha till sårtvätt.
Rölleka desinficerar och skapar en hinna över såret som skyddar.

Honung desinficerar och läker sår. Funkar också som mjukgörande på exv armbågar eller fötter. Läker och mjukar upp vid alla former av självsprickor i huden
En riktig dunderkur mot torra fötter med självsprickor: Tvätta fötterna noga, torka och smörj in med honung. Sätt plastpåsar över fötterna och sedan ett par tighta strumpor. Ha kvar över natten, ta ett fotbad på morgonen.
Måste man gå upp mitt i natten bör man tänka på att gå försiktigt! Jäklar vad halt det blir inne i plastpåsen :-)

Ringblomssalva/olja är bra mot irriterad hud, småeksem och småsår.
Man kan göra egen:
Full en burk med torkade blomblad och häll över olivolja. Låt dra i 2 veckor, sila och förvara i kyl.

Smält bivax, finns i många hälsokost- och hobbyaffärer, i vattenbad och häll i rejält med torkade blomblad. Låt stå en stund, sila och låt stelna i exv en låda för iskuber. Det går ju inte åt så mycket så jag brukar frysa in de jag inte använder direkt.

Har man tillgång till slaktsvin är ister det bästa att använda. Smält ister i kastrull, blanda i torkade blomblad, låt småputtra en stund och sila. Jag använder iskubslådor till det här också, och fryser in.

Miche skrev:Har man brännskador så kan man lägga vanligt koksalt (sån man har i mat) på brännskadan (sätt plåster över för att hålla saltet på plats) så drar saltet åt sig vätska och förhindrar att det skapas en blåsa som senare måste punkteras.


Nej, absolut inte! Vätskan/blåsan är till för att skydda och påskynda bildandet av ny hud.
calima
 
Inlägg: 1217
Anslöt: 2011-07-24

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in