Ebola - inget vaccin, inget botemedel, 7 av 10 sjuka dör

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Ebola - inget vaccin, inget botemedel, 7 av 10 sjuka dör

Inläggav Alien » 2018-05-26 11:45:44

Ebola har nu spritt sig till miljonstaden Mbandaka i Kongo-Kinshasa, vilket ökar spridningsrisken.

Repetetion av hur ebola uppkommer:

Ebola tros förekomma hos fladdermöss – som utan att insjukna – kan bära på och föra viruset vidare, ofta till apor som jagas för sitt kött i de berörda områdena. Precis som i Västafrika, där viruset skördade över 11 000 människoliv, tros den nu uppkomna situationen i Kongo-Kinshasa ha börjat med att någon som kommer i kontakt med vilda djur har smittats, innan personen fört smittan vidare till andra människor i sin närhet.
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/k ... -1.6191855

Men nu är situationen bättre:

Världshälsoorganisationen (WHO) fick efter utbrottet i Västafrika kritik för att inte ha agerat tillräckligt snabbt och kraftfullt. Den här gången är man därför på tårna. Bland annat finns nu vaccin, som kan användas dels för att ge sjukvårdspersonal skydd och dels för att ringvaccinera människor i smittades närhet eftersom det är verksamt också under inkubationstiden.


Men vidskepelse, religion och faktaresistens finns även i Kongo-Kinshasa. Då hjälper det inte ens att de sjuka finns på sjukhus.

De två ebolapatienterna låg döende på sjukhuset. Men då tog släktingar med sig dem till ett bönemöte, där de kan ha smittat minst ett 50-tal personer.

"Flykten" organiserades av familjerna, med sex motorcyklar eftersom patienterna var så sjuka att de inte kunde gå, berättar Jean-Clement Cabrol från MSF (Läkare utan gränser) om händelsen i den kongolesiska miljonstaden Mbandaka i måndags.
De fördes till en bönelokal med 50 personer för att be. De hittades vid tvåtiden på morgonen, en död och en döende. Så bara där har vi 50–60 kontakter.
http://unt.se/nyheter/ebolasjuka-flydde ... 52996.aspx

Trodde de att bönerna skulle bota de sjuka? Men det gick väl lika bra att be för dem utan att de var närvarande? Men jag inser att jag tänker helt annorlunda.

Det första fallet noterades i byn Iboko. Sedan har man även hittat fall i det större samhället Bikoro och i staden Mbandaka. Den sistnämnda är mest oroväckande vad gäller spridningsrisken, eftersom det är en stor flodstad nära gränsen till grannlandet Kongo-Brazzaville och med goda förbindelser längs Kongofloden till bland annat huvudstaden Kinshasa.

KAN TA MÅNADER
Det räcker med att en smittad reser nerför Kongofloden, så kan vi ha utbrott på många olika håll, säger Peter Salama vid Världshälsoorganisationen, WHO.


WHO har nu fördubblat satsningen på att bekämpa ebola, de satsar 57 miljoner amerikanska dollar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33851
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in