Dr Berg om DSM-5

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Dr Berg om DSM-5

Inläggav mondo beyondo » 2019-12-27 17:46:46

Dr Berg kommenterar på engelska vissa DSM-5 diagnoser och om behandling och konsekvenser av behandlingen enligt rekommendationerna. Watch it and weep.

https://youtu.be/r6ZCH_KoFts
mondo beyondo
 
Inlägg: 2125
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Dr Berg om DSM-5

Inläggav Dagobert » 2019-12-28 14:13:23

En snabb googling säger att han är kiropraktor och alternativmedicinare.
På youtube kallar han sig Dr. Eric Berg DC. "DC" torde stå för Doctor of Chiropractic https://en.m.wikipedia.org/wiki/DC#Other_uses
Det kräver en rätt lång utbildning, vad jag kan se, men undrar hur kvalificerad han är att uttala sig i det här ämnet.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chiropractic_education
Dagobert
 
Inlägg: 11265
Anslöt: 2010-11-30

Dr Berg om DSM-5

Inläggav Toblerone » 2019-12-28 14:59:22

mondo beyondo skrev:Dr Berg kommenterar på engelska vissa DSM-5 diagnoser och om behandling och konsekvenser av behandlingen enligt rekommendationerna. Watch it and weep.

https://youtu.be/r6ZCH_KoFts


Ähhhh.... jag är väldigt misstänksam mot den där personen. Det är lätt att kritisera något och det är dåligt att bagatellisera andra människors lidande. Dessutom försöker han argumentera att vissa saker inte hör dit för att de är fysiska?? ALLT är fysiskt. Delvis åtminstone. Och det är inget som säger att man inte ska ha tillstånd där som är fysiska - bara de yttrar sig psykiskt.

Och den berättelsen att läkarna röstar om vilka tillstånd ska med i DSM - den kommer ursprungligen från Scientologerna. Scientologerna ljuger inte ens längre - de säger numera sanningen, men får den att låta konstigt. Några experter jobbar med att förnyar en diagnosmanual och måste komma överens om vad som ska vara med. Och där kan det finnas fall, där man måste avgöra om något ens ska med. Ganska logiskt att man går efter vad de flesta tycker.

Självklart är diagnoser "påhittade". Diagnoser är arbetsmaterial. De skapas så att läkare som pratar med varandra har lättare att prata om samma sak. Och även om något ska medicineras så är det förstås hjälpsamt om man vet vad en medicin brukar hjälpa mot. Då är det bra att ha diagnoser. Naturligtvis ska man bara skapa en diagnos för ett tillstånd som orsakar patienten problem, som patienten vill ha hjälp med.

Alltihop är ovetenskaplig svammel, och personen är helt uppenbart ingen läkare. Men det hade ju Dagobert också redan konstaterat. Men det märks verkligen, då han inte verkar förstå några grundläggande saker....
Toblerone
 
Inlägg: 6264
Anslöt: 2010-11-19
Ort: Stockholm

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in