Dox "Miljöterroristerna" (SVT1 tor 19 apr kl 12.25)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Dox "Miljöterroristerna" (SVT1 tor 19 apr kl 12.25)

Inläggav Alien » 2012-04-19 2:59:37

Kan aktioner där ingen människa dödas eller kommer till skada räknas som terrorism? Ska man vara i eller utanför systemet för att framdriva förändring? Och hur ändamålsenliga är egentligen traditionella och fredliga protester?
Frågorna väcks i Dox: Miljöterroristerna där vi möter en stillasinnad medelklassmedborgare som drivs till extrema handlingar och anklagas i domstol för terroraktioner, trots att det gått flera år och han tagit avstånd från sitt förflutna.

Marshall Currys dokumentär handlar om politiska aktioner och miljöengagemang. Han utforskar en modern revolutionär rörelse och dess effektivitet. Det var en slump att Curry kom i kontakt med ekoterrorism och den organisation som främst utövat detta, ELF (Earth Liberation Front).
http://svt.se/2.174794/1.2769198/miljoterroristerna

Visserligen finner jag deras metoder tvivelaktiga, men förstår väl deras frustation när demonstrationer och fredliga protester inte ledde någonstans. Och när man fick se hur polisen sprutade pepparsprej i ögonen på demonstsranter.

ELF utsågs av såväl Bushadministrationen som FBI till "Nr 1 bland inhemska terrorhot i USA". Men organisationen började sin tillvaro som en internationell sammanslutning, utan ledare, av radikala miljögrupper. Under 1990-talet, i frustration över att inte nå sina mål, började ELF ta till civil olydnad och skadegörelse av det man betraktade som symboler för miljöförstöring. Det rörde sig om sabotage för flera miljoner dollar, men var det terrorism? Å andra sidan, kan man hävda icke-våld när man bränner ner en firma och tar ifrån dess anställda sitt levebröd?


Alla som griper till våld är ju inte terrorister, särskilt inte när inga människor dödats.

Och de verkliga miljöterroristerna är företagen som skövlar för vinsten och politikerna som stöder dem.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46091
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Re: Dox "Miljöterroristerna" (SVT1 tor 19 apr kl 12.25)

Inläggav lars_britta » 2012-04-19 5:34:47

:-)Happy Om folk vill ha en ren miljö så är det bara att satsa resurser på det. Samarbeta med företagen på lagligt sätt, samla in pengar så kan ni rädda det som ni vill.

Det är dessutom olagligt att sprida miljöfara, så om ni äger tex. en ö och ni kan bevisa ( ni kan dessutom vara skyddade av utsläppsrättigheter som kostar pengar, så ni är rätt så väl skyddade ) att det sprids miljögifter som påverkar er, så har ni ett gott mål i domstol. Det finns så mycket som skyddar er i detta så det är inte klokt! Ni skulle t.o.m. kunna åberopa att miljögifter "med tiden" kommer att spridas mot er ö, därför måste företaget ifråga sluta genast att sprida gifter, medan företaget då kanske säger att dom kommer att ha utvecklat en teknik att sanera det hela innan det hinner nå er ö.

Då är det bara för dom mest kompetenta juristerna i världen att bedöma detta på ett lagligt vis. Utifrån marknaden, inte utifrån enskilda människor som tänker med hjärtat eller socialism.

Så ni miljökämpar får göra som ni vill sålänge ni låter oss andra vara, annars är alternativet fängelse. Själv så tycker jag att en ren miljö är viktig, men jag skulle aldrig tvinga andra att tycka samma sak som dessa kriminella element.

Dessutom avslutningsvis så kan man ev. göra ett mål av att man överhuvudtaget ej får förstöra naturen. Det finns som jag ser anledningar till detta, bl.a om man kan bevisa att skadan som göra icke går att reparera på ett godtagbart sätt.
lars_britta
 
Inlägg: 283
Anslöt: 2012-04-14

Re: Dox "Miljöterroristerna" (SVT1 tor 19 apr kl 12.25)

Inläggav plåtmonster » 2012-04-19 5:37:07

Rättvisan ägs av den med mest resurser.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Dox "Miljöterroristerna" (SVT1 tor 19 apr kl 12.25)

Inläggav lars_britta » 2012-04-19 5:41:23

Alien skrev:Alla som griper till våld är ju inte terrorister, särskilt inte när inga människor dödats.


Jag vet inte om detta är ett skämt, men människan kan direkt översättas till ett penningvärde, även om detta tal kanske inte blir exakt.

Det enda sättet som man kan motbevisa detta påstående, är om man kan leva helt utan pengar på samma enkla sätt som man kan leva med pengar. (man bör förstå den här meningen, annars vet jag inte om man överhuvudtaget ska uttala sig om politik?). Om man dessutom anser att människoliv inte kan mätas i kronor och ören så har man missförstått vad pengar är för någonting. (alt. har rätt i att pengar är av ondo, och kan då göra ett mål av att sluta använda pengar i samhället).


Moderator: fixade citatet så det framgår vem som citeras.
lars_britta
 
Inlägg: 283
Anslöt: 2012-04-14

Re: Dox "Miljöterroristerna" (SVT1 tor 19 apr kl 12.25)

Inläggav lars_britta » 2012-04-19 6:01:45

lars_britta skrev:även om detta tal kanske inte blir exakt.


Det kan bli precist, men ingen människa kan räkna ut ett exakt värde på öret för ett liv, det var vad jag menade.

Tillägg

Startar kanske en ny tråd om detta, ska inte röra till det i den här diskussionen, kunde inte hålla mig ifrån att kommentera bara.


Moderator: fixade citatet
lars_britta
 
Inlägg: 283
Anslöt: 2012-04-14

Re: Dox "Miljöterroristerna" (SVT1 tor 19 apr kl 12.25)

Inläggav Kimmelie » 2012-04-20 10:10:26

Och hur miljövänliga var deras aktioner? Brandrök är ju inte ofarligt, särskilt inte blandad med en massa bensin mm. De ansträngde sig inte ens för att ta reda på vad det egentligen var för företag, innan de tände på. I ett av fallen hade en tidigare ägare till företaget ägnat sig åt genmodifiering, men inte den nuvarande. "Ojdå, vi tog visst fel..." Det var ju ren vandalisering de höll på med, inget annat! Det såg ju rätt illa ut också med han som rökte - snacka om miljöförstöring... Även om det gått några år sen attentaten (han kanske inte rökte och knarkade då?), men han är alltså inte ett dugg bättre själv nu. Så mycket för de idealen...

I övrigt är vi väll lika skyldiga som miljöbovar allihop, som använder den moderna tekniken och förbrukar enorma mängder el, men vem vill leva som de gjorde på stenåldern? Det fanns garanterat en anledning till att utvecklingen drevs framåt, för att slippa leva som på stenåldern...
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in