"Don Quixote" av Miguel de Cervantes

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien

"Don Quixote" av Miguel de Cervantes

Inläggav manne » 2008-11-03 13:01:42

Moderator: Markerat citat och tagit bort döda länkar. Flyttat från Off-topic.


Don Quijote av La Mancha

denna ska ni läsa om ni inte redan har läst boken läste den stjälv för många år sedan nu . :wink:


Den ryktbare junkern Don Quijote av La Mancha

Picareskroman är en roman som skildrar brokiga äventyr och händelser som följer slag i slag utan något logiskt samband. Don Quijote är världslitteraturens mest berömda picareskroman.

Av Britt-Marie Ekmam

http://www.svenskamagasinet.nu/article.517.html

”I en by i La Mancha,vars namn jag inte gitter dra mig till minnes, levde för inte länge sedan en av de slags adelsjunkrar som äger en lans i ett gediget ställ, ett ök och en vinthund.”

Riddarromaner
Så börjar romanen om den 50-årige långe Alonso Quijano, som förläst sig på riddarromaner och ger sig ut i världen för att söka äventyr. Han kallar sig själv Don Quijote av la Mancha och sin magra häst Rocinante. Han behöver en hjärtats dam i vars namn han ska utföra sina bedrifter. Det blir grannflickan Aldonza Lorenzo som han döper om till Dulcinea av Toloso.
Flickan själv har ingen aning om detta. Don Quijote måste också ha en vapendragare, och denna roll får den kortväxte Sancho Panza, en fattig bonde i grannskapet ”tämligen klent utrustad till förståndet.” Så drar detta omaka par ut på äventyr.

Fantasivärld
Don Quijote lider av överskott på mening, allt blir betydelsebärande i hans fantasivärld. Därför angriper han dödsföraktande väderkvarnar, fårhjordar och forkarlar.
Han ”slaktar” värdshusvärdens vinsäckar tills golvet är täckt av ”blod”, han hittar en förtrollad båt och är nära att krossas i en kvarnränna. Sancho Panza betraktar nyfiket, förskräckt, bekymrat och medlidsamt äventyren. Don Quijote blir en symbol för idealistens kamp och Sancho Panza sinnebild för realisten.

Spoiler: visa
Två delar
Romanen är skriven i två delar och i andra delen bjuds paret in i förnäma familjer som ett slags driftkucku. En person klär ut sig till riddare och besegrar Don Quijote till slut och får denne att lova upphöra med sina riddaräventyr.
Don Quijote återvänder hem sjuk och desillusionerad och lägger sig att dö. På dödsbädden blir han befriad från sina griller och dör som Alonzo Quijano den Gode.
Cervantes pekar här på att det kan vara farligt att ta ifrån en människa de illusioner som ger tillvaron mening.
Cervantes ville skriva en rolig bok, tillgänglig för alla människor. Grundtemat i romanen är konflikt mellan ideal och verklighet skildrat i dråpliga situationer. Cervantes har skapat en ramberättelse runt olika episoder, exempelvis den i kapitel åtta då Quijote slåss mot, som han tror, jättar men i verkligheten väderkvarnar.

900 sidor
De båda delarna av Don Quijote är på 900 sidor. Den första delen kom ut 1605 och den andra 1615. Romanen översattes till svenska första gången 1888 – 1892. År 2001 kom en ny utgåva översatt av Jens Nordenhök med illustrationer av Gustave Doré.
Den spanska titeln lyder: El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha.
Romanen räknas som ett av de stora klassiska mästerverken och som den första moderna romanen.

Skrift, konst och musik
Romanen om Don Quijote har påverkat andra författare. Charles Dickens i “Pickwickklubben”, Gustave Flaubert i “Madame Bouvary”, Graham Greene i “Monsigneur Don Quijote”.
Till och med i en Astrerixberättelse finns han med. Inom musikens värld har Telemann, Mendelsson, de Falla, Ravel, Richard Strauss, med flera inspirerats av Don Quijote, och Dave Wesserman har skapat en musikal av äventyren. Också konstnärer som Gustave Doré, Picasso, Dalí, har porträtterat romanens huvudpersoner. Flera gånger har man filmatiserat äventyren, bland annat har Sofia Loren spelat Dulcinea.
Spoiler: visa
År 2005 var det 400-årsjubileum för Don Quijote. Man präglade då ett mynt på
2 € med bild på riddaren. President Hugo Chavez i Venezuela skänkte en miljon fria kopior av boken i sitt program för att stimulera läslusten. Don Quijote är översatt till mer än 60 språk.

Miguel de Cervantes Saavedra
Författaren Cervantes liv var också fullt av äventyr. Han föddes 1547 i Alcala de Henares utanför Madrid. Hans far var en slags läkare för enklare åkommor och han kallade sig adelsman. Modern hade judiskt påbrå.
Familjen flyttade från stad till stad och man vet föga om sonens barndom. 1568 gjorde Cervantes sin litterära debut med fyra dikter i en samlingsvolym. 1570 skrevs han in som soldat i spanska armén, stationerad i Neapel, som då tillhörde Spanien.
Ett år senare gick han ombord på skeppet Marquesa som tillhörde ”Heliga Ligans” flotta understödd av påven och Malteserriddarna. Vid Lepanto utanför Korint besegrade man den ottomanska flottan. Trots feber deltog Cervantes i striden, och han sårades så svårt att hans vänstra hand blev obrukbar för resten av livet. Efter sex månaders sjukhusvistelse deltog han i flera slag. På väg mot Barcelona 1575 angreps skeppet av algeriska sjörövare. Cervantes tillsammans med alla överlevande fördes till Alger som fångar. Efter fem år hade hans familj samlat ihop så mycket pengar att de kunde lösa ut honom, och han återvände hem till år av fattigdom.

Skatteindrivare
Fängelsevistelsen gav honom stoff till ett par dramer och en episod i Don Quijote.
1584 gifte han sig med den betydligt yngre Catalina de Salazar. Året efter publicerades hans roman Galatea. Cervantes hade arbete som spannmålsuppköpare åt flottan och skatteindrivare. Han gick i konkurs och fängslades ett par gånger på grund av oreda i räkenskaperna.
Mellan 1587 och1593 arbetade Cervantes som kungens kommissarie i Álora, där man satt upp en minnestavla av den händelsen. 1607 bosatte sig paret i Madrid efter några år i Sevilla. Då hade Don Quijote gjort succé och Cervantes kunde fortsätta som författare.

Avled 1616
Innan andra delen av Don Quijote kom ut 1615 hann Cervantes publicera tre nya romaner. Dessa hade inte någon större framgång och familjens ekonomi var skral trots stipendier. Någon tryckte illegalt första delen av Don Quijote utan att Cervantes fick något arvode, och en spökskrivare skrev del två av romanen innan den riktiga kom ut 1615. Miguel Cervantes dog 23 april 1616.
Medeltidens berättande dikter ansågs länge vara finare litteratur än romanen, som blev vanlig först under 15- och 1600-talen. Don Quijote blev den första moderna romanen och den befäste också det moderna spanska språket.
Trots de burleska äventyren och den skämtsamma tonen är berättelsen samhällskritisk. Kyrkan och myndigheterna med sina krav på lydnad hämmade människornas frihetslängtan.


Miguel Cervantes.jpg

Miguel Cervantes (1547-1616)

Cervantesmonumentet.jpg

Cervantesmonumentet i Madrid
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Senast redigerad av manne 2008-11-03 13:15:42, redigerad totalt 1 gång.
manne
 
Inlägg: 17503
Anslöt: 2007-08-23

Don Quijote De La Mancha.?

Inläggav manne » 2023-09-08 14:44:14


någon mera än mig som tror att man kan göra bra tv serie eller spel film på denna bok.? :o :-)063 :?:

Don Quijote De La Mancha
av Miguel De Cervantes

https://www.bokus.com/bok/9788467016901 ... gID4PD_BwE

lyssnar på boken nu väldigt bra. :-)049 :-)Happy :D
manne
 
Inlägg: 17503
Anslöt: 2007-08-23

Don Quixote av Miguel de Cervantes

Inläggav manne » 2023-09-08 15:54:33

så någon som vet om det är några filmer eller tv serier på gång grundat på denna bok.? :o :-)063 :?:
manne
 
Inlägg: 17503
Anslöt: 2007-08-23

"Don Quixote" av Miguel de Cervantes

Inläggav Alien » 2023-09-08 19:56:15

Don Quijote har ju filmatiserats massor av gånger under hundra år.

Filmatiseringar i urval
1915 – Don Quixote, amerikansk stumfilm regisserad av Edward Dillion, med DeWolf Hopper i huvudrollen.
1926 – Don Quixote, en spansk-dansk samproduktion i regi av Lau Lauritzen Sr., med de danska komikerna Carl Schenstrøm och Harald Madsen.
1933 – Don Quixote, film i flera språkversioner regisserad av Georg Wilhelm Pabst, med bland andra Feodor Chaliapin, George Robey och Miles Mander i rollerna.
1957 – Don Quixote, sovjetisk film regisserad av Grigorij Kozintsev, med bland andra Nikolaj Tjerkasov, Jurij Tolubejev och Serafima Birman i rollerna.
1971 – Kanske en Sherlock Holmes, film baserad på pjäsen They Might Be Giants (av James Goldman), vars titel är en referens till Don Quixotes tro på att väderkvarnar är jättar. Med George C. Scott och Joanne Woodward i huvudrollerna.
1972 – Man of La Mancha, regisserad av Arthur Hiller, filmversion av scenmusikalen Mannen från La Mancha av Dale Wasserman. I huvudrollerna ses Peter O'Toole, Sophia Loren och James Coco.
1973 – The Adventures of Don Quixote, en brittisk TV-film regisserad av Alvin Rakoff, med Rex Harrison och Frank Finlay i huvudrollerna.
1973 – Don Quixote, filmversion av Minkus balett, med bland andra Rudolf Nurejev, Lucette Aldous och Robert Helpmann i rollerna.
1991 – Monsignor Quixote, en TV-film baserad på Graham Greenes roman från 1982, i regi av Rodney Greene och med Alec Guinness, Leo McKern, Ian Richardson och Rosalie Crutchley i huvudrollerna.
2000 – Don Quijote, en amerikansk TV-film regisserad av Peter Yates, med John Lithgow, Bob Hoskins, Vanessa L. Williams och Isabella Rossellini i huvudrollerna.
2018 – The Man Who Killed Don Quixote, film av Terry Gilliam, en fri tolkning som utspelar sig i nutid.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Don_Quijo ... ar_i_urval

I väntan på ännu en filmatisering kan du ju försöka få tag på någon av dessa.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45313
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

"Don Quixote" av Miguel de Cervantes

Inläggav manne » 2023-09-08 19:57:58

Alien skrev:Don Quijote har ju filmatiserats massor av gånger under hundra år.

Filmatiseringar i urval
1915 – Don Quixote, amerikansk stumfilm regisserad av Edward Dillion, med DeWolf Hopper i huvudrollen.
1926 – Don Quixote, en spansk-dansk samproduktion i regi av Lau Lauritzen Sr., med de danska komikerna Carl Schenstrøm och Harald Madsen.
1933 – Don Quixote, film i flera språkversioner regisserad av Georg Wilhelm Pabst, med bland andra Feodor Chaliapin, George Robey och Miles Mander i rollerna.
1957 – Don Quixote, sovjetisk film regisserad av Grigorij Kozintsev, med bland andra Nikolaj Tjerkasov, Jurij Tolubejev och Serafima Birman i rollerna.
1971 – Kanske en Sherlock Holmes, film baserad på pjäsen They Might Be Giants (av James Goldman), vars titel är en referens till Don Quixotes tro på att väderkvarnar är jättar. Med George C. Scott och Joanne Woodward i huvudrollerna.
1972 – Man of La Mancha, regisserad av Arthur Hiller, filmversion av scenmusikalen Mannen från La Mancha av Dale Wasserman. I huvudrollerna ses Peter O'Toole, Sophia Loren och James Coco.
1973 – The Adventures of Don Quixote, en brittisk TV-film regisserad av Alvin Rakoff, med Rex Harrison och Frank Finlay i huvudrollerna.
1973 – Don Quixote, filmversion av Minkus balett, med bland andra Rudolf Nurejev, Lucette Aldous och Robert Helpmann i rollerna.
1991 – Monsignor Quixote, en TV-film baserad på Graham Greenes roman från 1982, i regi av Rodney Greene och med Alec Guinness, Leo McKern, Ian Richardson och Rosalie Crutchley i huvudrollerna.
2000 – Don Quijote, en amerikansk TV-film regisserad av Peter Yates, med John Lithgow, Bob Hoskins, Vanessa L. Williams och Isabella Rossellini i huvudrollerna.
2018 – The Man Who Killed Don Quixote, film av Terry Gilliam, en fri tolkning som utspelar sig i nutid.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Don_Quijo ... ar_i_urval

I väntan på ännu en filmatisering kan du ju försöka få tag på någon av dessa.


tack man kan göra tv serier på boken också ju netflix kan göra tv serier. :-)049 :-)Happy
manne
 
Inlägg: 17503
Anslöt: 2007-08-23

"Don Quixote" av Miguel de Cervantes

Inläggav manne » 2023-09-08 20:01:00

Alien skrev:Don Quijote


Don Quijote var väl galen och sinnessjuk. :o :-)063 :?:
manne
 
Inlägg: 17503
Anslöt: 2007-08-23

Återgå till Intressanta intressenLogga in