"Din dator är inte skyddad mot virus, spionprogram"

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: marxisten, Titti

"Din dator är inte skyddad mot virus, spionprogram"

Inläggav Alien » 2008-03-11 19:24:51

Står det plötsligt. (Jag har Norton 360)

Ett rött kryss, under det ordet Datorsäkerhet och under står det "Din dator är inte skyddad mot virus, spionprogram och andra risker"

Längre ner står "Detaljer" men det är gråmarkerat.

Nånstans står det också att Norton 360 är avaktiverat, men inte hur jag gör för att aktivera det igen.

Klickar jag på support får jag instruktioner om att kicka på "Ändra avancerade inställningar", men det går inte (också gråmarkerat)

Nån som har Norton och vet vad jag ska göra?

Varför är det så himla krångligt och hur kan det avaktivera sig självt? :?
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 10:57:25, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 21086
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Parvlon » 2008-03-11 19:46:52

De vill att du ska betala troligen, då kan man byta antivirus,installera om windows, skaffa sig ett "crack" eller använda någon annans kod och köra olagligt..
Senast redigerad av Parvlon 2011-05-04 10:57:25, redigerad totalt 1 gång.
Parvlon
 
Inlägg: 11665
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav underjord » 2008-03-11 20:52:41

Var står det någonstans? Står det i en liten ruta som dyker upp mitt på skärmen? Vilket program är det som rapporterar "felet"?

Dyker felmeddelandet upp när som helst? Dyker det upp just när du surfar?
Senast redigerad av underjord 2011-05-04 10:57:25, redigerad totalt 1 gång.
underjord
 
Inlägg: 4474
Anslöt: 2006-01-12

Inläggav Alien » 2008-03-11 21:01:11

Parvlon skrev:De vill att du ska betala troligen, då kan man byta antivirus,installera om windows, skaffa sig ett "crack" eller använda någon annans kod och köra olagligt..


Men jag har ju redan betalat Norton, köpte programmet i affär.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 10:57:25, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 21086
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Alien » 2008-03-11 21:08:19

underjord skrev:Var står det någonstans? Står det i en liten ruta som dyker upp mitt på skärmen? Vilket program är det som rapporterar "felet"?

Dyker felmeddelandet upp när som helst? Dyker det upp just när du surfar?


Det dök upp idag. Det står Symantic/Norton 360 och "Hotad" i en röd ruta. Sen står det Det finns två problem. (Det andra är säkerhetskopiering men det kommer jag heller ingen vart med, allt är ju bara gråmarkerat.)

Först kom det från nåt som kallas "Säkerhetscenter", där det står "Norton 360 verkar vara avaktiverat". Det var då jag gick in på Norton.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 10:57:27, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 21086
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav underjord » 2008-03-11 21:46:55

Det kan vara ett virus i din dator som har avaktiverat Norton. Har du gjort något särskilt på sistone som kan ha orsakat att ett virus smugit sig in? Till exempel klickat på skumma popups eller öppnat e-postbilagor.

Du kan testa att scanna datorn (det vill säga leta efter virus) med någon online scanner (en online scanner körs via en vävläsare (till exempel Firefox eller Internet Explorer)). Till exempel någon av dessa:
http://support.f-secure.com/enu/home/ols.shtml
http://housecall.trendmicro.com/
http://www.bitdefender.com/scan8/ie.html

Använder du Windows XP? Jag har för mig att "Säkerhetscenter" är en del av Windows, men det kan också vara någon som försöker lura dig. Till exempel kan det hända om du är ute och surfar att det dyker upp en skum popup som försöker få dig att klicka på popupen genom att påstå att farliga saker är i görningen (eller kommer att vara i görningen om du inte klickar).
Senast redigerad av underjord 2011-05-04 10:57:27, redigerad totalt 1 gång.
underjord
 
Inlägg: 4474
Anslöt: 2006-01-12

Inläggav Parvlon » 2008-03-11 22:10:19

Alien skrev:
Parvlon skrev:De vill att du ska betala troligen, då kan man byta antivirus,installera om windows, skaffa sig ett "crack" eller använda någon annans kod och köra olagligt..


Men jag har ju redan betalat Norton, köpte programmet i affär.
Norton sägs vara ett program med många problem. Fast problemet du beskriver kan ju lika gärna vara bara ett 'popup fönster' som Underjord skriver om.
Konstigt dock isf att det är just Norton som kommer upp som reklam tycker jag.
Ibland så när man köper ett program får man bara 1års uppdateringar, sen efter 1år så stänger programmet av sig automatiskt och man måste betala mer. Ibland är det t.om bara 3månader.

Sen så måste du nog vara inloggad som administratör för att kunna ändra på inställningar eller så kan det oxå vara ett lösenord som du måste trycka in innan de gråa fälten blir valbara. Så har du bara ett 'gästkonto' kan du logga in som admin och testa där.
Senast redigerad av Parvlon 2011-05-04 10:57:27, redigerad totalt 1 gång.
Parvlon
 
Inlägg: 11665
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav Alien » 2008-03-12 1:37:33

underjord skrev:Det kan vara ett virus i din dator som har avaktiverat Norton. Har du gjort något särskilt på sistone som kan ha orsakat att ett virus smugit sig in? Till exempel klickat på skumma popups eller öppnat e-postbilagor.

Du kan testa att scanna datorn (det vill säga leta efter virus) med någon online scanner (en online scanner körs via en vävläsare (till exempel Firefox eller Internet Explorer)). Till exempel någon av dessa:
http://support.f-secure.com/enu/home/ols.shtml
http://housecall.trendmicro.com/
http://www.bitdefender.com/scan8/ie.html

Använder du Windows XP? Jag har för mig att "Säkerhetscenter" är en del av Windows, men det kan också vara någon som försöker lura dig. Till exempel kan det hända om du är ute och surfar att det dyker upp en skum popup som försöker få dig att klicka på popupen genom att påstå att farliga saker är i görningen (eller kommer att vara i görningen om du inte klickar).


Tack, jag har scannat med Housecall (som sa att min connection var slow). Men jag blir alltid osäker när de vill ta bort cookies, kanske får jag bekymmer med vissa sajter jag brukar vara på. Housecall påstod att jag hade 2 spyware/greyware och tog bort dem, men jag får samma felmeddelanden från Windows och Norton.

Ja, jag har Windows XP. Jag har en ikon längst ner till höger på skärmen, som lyser röd och när jag klickar på den så kommer Säkerhetscenter fram. Och det måste ju stämma, iom att jag får felmeddelande från Norton också.

Nej, jag har inte öppnat några e-postbilagor. Får jämt en massa skumma mail på engelska med länkar till diverse ställen, men jag klickar aldrig på länkarna.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 10:57:27, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 21086
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Alien » 2008-03-12 2:21:57

Parvlon skrev:
Alien skrev:
Parvlon skrev:De vill att du ska betala troligen, då kan man byta antivirus,installera om windows, skaffa sig ett "crack" eller använda någon annans kod och köra olagligt..


Men jag har ju redan betalat Norton, köpte programmet i affär.
Norton sägs vara ett program med många problem. Fast problemet du beskriver kan ju lika gärna vara bara ett 'popup fönster' som Underjord skriver om.
Konstigt dock isf att det är just Norton som kommer upp som reklam tycker jag.
Ibland så när man köper ett program får man bara 1års uppdateringar, sen efter 1år så stänger programmet av sig automatiskt och man måste betala mer. Ibland är det t.om bara 3månader.

Sen så måste du nog vara inloggad som administratör för att kunna ändra på inställningar eller så kan det oxå vara ett lösenord som du måste trycka in innan de gråa fälten blir valbara. Så har du bara ett 'gästkonto' kan du logga in som admin och testa där.


Det skulle gälla ett år och det har inte gått ett år ännu.

Hur då inloggad som adminstratör? På Norton, det finns ingenstans att logga in sig. Och jag har aldrig loggat in mig som adminstratör på datorn (vet inte hur man gör), och det gjorde jag inte när jag installerade Norton heller.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 10:57:27, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 21086
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Parvlon » 2008-03-12 11:46:44

Du har nog administratörrättigheter skulle jag tro, iallafall om du inte vet vad det är samt har haft datorn ett tag.

För att testa ifall ditt antivirus är påslaget kan du kopiera texten som finns på följande URL och lägga den i en fil:
http://www.eicar.org/download/eicar.com.txt
Ifall inget händer när du kopierat över texten och lagt den i en ny fil, så testa att byt namn på filen till "Eicar.com" - och dubbelklicka sen på filen.
Nu borde Norton ploppa upp, men med en speciell varning bara för att det är "EiCartestFil", dvs inget virus eller elakartad kod övht.
http://www.EiCAR.org kan du läsa mer om vad det är för fil, det är för att testa bara.

Det står alltså från säkerhetscentret att ditt antivirusprogram kanske inte är aktiverat? Det är möjligt att den varningen är helt fel. Åtminstonde ifall det är windows egna 'säkhetscentervarning' dvs den som ploppar upp nere vid klockan. Den kan aktivera sig automatiskt ifall man gör en windowsupdate om jag inte minns fel så har den gjort det ett par gånger iallafall här med.
För att få bort den varningen så kan du gå in där jag gjort en cirkel i bilden och avbocka för 'antivirusvarning'.
Men gör inte det förrän du är helt säker på att Norton fungerar.

Har du Norton igång så borde du ha en ikon nere vid klockan som är ifrån den. Högerklickar man där så brukar man få se en massa alternativ, de flesta antivirus jag sett brukar ha som alternativ: 'Aktivera' 'Deaktivera' osv
Det som är gråskuggat är det som är valt för tillfället.

[img]http://i31.tinypic.com/fa05j5.jpg[/img]
Senast redigerad av Parvlon 2011-05-04 10:57:29, redigerad totalt 1 gång.
Parvlon
 
Inlägg: 11665
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav Alien » 2008-03-12 14:25:00

I natt avinstallerade jag Norton och installerade det på nytt. Det tog lång tid. Sen lät jag det köra Liva Update och kolla igenom efter virus, det tog väldigt lång tid. Men sen verkade allt vara ok när jag gick och la mig i gryningen.

Nu igen lyste den till min fasa röd! Men den här gången gick det att klicka (inte allt gråmarkerat som förut). Sen måste jag starta om datorn igen. Tydligen saknades några uppdateringar, men kan Norton inte sköta det automatiskt?

Nu lyser Norton grönt i stället för rött. Under Datorsäkerhet står det nu "Skyddat".

Testade eicar men Norton verkade inte reagera. Men när jag går in på Norton står det "6 problem måste åtgärdas. Norton 360 kommer att åtgärda dem automatiskt nästa gång du lämnar din dator".
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 10:57:29, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 21086
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Parvlon » 2008-03-12 17:30:49

Fungerade inte EicarTestet så är det något som är tokigt.
Är du säker på att du kopierade all text som fanns på länken jag skickade över till en helt ny fil och sen scannade den?
Om du döper den till någonting.exe eller någonting.com så ska den varna automatiskt när du dubbeklickar, annars är ditt antivirus ej aktiverat.
Om man högerklickar på en fil brukar det finnas att välja; 'scanna efter virus', eller liknande.
Tyvärr har jag inte använt Norton på länge, men har den hållt på och stänga av datorn redan ett par gånger så är den troligen färdiguppdaterad. Bara virusdatabaserna brukar ej behövas att starta om, så det är nog en gammal version som uppdateras sig första gången du installerar programmet.

Här står det hur man gör på Symantecs hemsida med EiCAR för att vara säker på att Norton fungerar. Det finns även en länk till deras EiCAR fil på sidan som du kan spara, på det sättet behöver man ej kopiera och få den felformaterad pga X orsak.
Parvlon
 
Inlägg: 11665
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Återgå till IT-forum



Logga in