Deep thinking

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Deep thinking

Inläggav Micke » 2019-02-13 23:46:31

Då förstår jag bättre.
Micke
 
Inlägg: 2180
Anslöt: 2005-10-12

Deep thinking

Inläggav sussi83 » 2019-02-14 3:00:38

Micke skrev:Då förstår jag bättre.

Japp, inget nytt kanske men ändå
sussi83
 
Inlägg: 1000
Anslöt: 2010-10-21
Ort: Betongen

Deep thinking

Inläggav Vildsvin » 2019-02-14 22:20:19

Micke skrev:Yngre själar, vilka kan sägas vara motsatsen till oss då, är i regel mer för att göra saker än för att grubbla över saker, och kan på så vis vara mer effektiva (men kan sakna konsekvenstänk i varierande grad). Medans vi kanske sitter och planerar saker noga men sen händer det inte så mycket mer. Men att tänka är också utvecklande för själen tror jag. En annan skillnad är att för oss handlar det mer om att förstå, medans dom allra yngsta själarna nöjer sig med att tro och följer gärna auktoriteter.
Tycker snarare att de flesta aspergare har problem med auktoriteter, antingen är man auktoritetstrogen eller så är man rebellisk bara för sakens skull långt upp i medelåldern. Det märks också i poliktrådarna här där många tycker att samhället skall bevaras som det är. Är man rädd för att invandrare ska förändra samhället röstar man SD, är man rädd för att Trump och SD ska förändra samhället röstar man V.
Vildsvin
 
Inlägg: 1075
Anslöt: 2011-01-03

Deep thinking

Inläggav Micke » 2019-02-14 23:06:13

Vildsvin skrev: Tycker snarare att de flesta aspergare har problem med auktoriteter, antingen är man auktoritetstrogen eller så är man rebellisk bara för sakens skull långt upp i medelåldern. Det märks också i poliktrådarna här där många tycker att samhället skall bevaras som det är. Är man rädd för att invandrare ska förändra samhället röstar man SD, är man rädd för att Trump och SD ska förändra samhället röstar man V.

Jag syftade väl mer på sådant som har med livsåskådning att göra. En blind tro på en religion eller religiös auktoritet (typiskt för yngre själar), kontra att skapa sig sin egna uppfattning om tillvaron (typiskt för äldre själar, men undantag finns förstås). Och det exemplet som du ger är väl snarare ett resultat av att man kommer fram till olika saker om vad som är bäst (för sig själv och/eller för samhället i stort) och sen håller fast vid sina uppfattningar, än ett resultat av att man blint tror på den första auktoritet man kommer i kontakt med i livet (även om så också skulle kunna vara fallet). Det är ju lätt för dom flesta att vara auktoritetstrogna om auktoriteten står för det man själv tycker är bra.
Micke
 
Inlägg: 2180
Anslöt: 2005-10-12

Deep thinking

Inläggav Batte » 2019-02-17 1:26:16

Denne er vel alltid like aktuell:

Batte
 
Inlägg: 4695
Anslöt: 2016-08-04
Ort: Smaalenenes amt

Deep thinking

Inläggav Bounce » 2019-02-18 11:33:53

Micke hur skulle du definiera vad en själ är?
Bounce
 
Inlägg: 68
Anslöt: 2019-01-09

Deep thinking

Inläggav Micke » 2019-02-18 21:11:42

Bounce skrev:Micke hur skulle du definiera vad en själ är?


Det där är ingen lätt fråga, och jag kan inte påstå att jag har någon klar bild av vad en själ är.

Men om jag ska försöka mig på en definition:

Vad vet vi egentligen säkert angående allt och alltet? Det enda man kan veta helt säkert om man verkligen går på djupet med denna fråga, det är att 'man upplever något'. Det finns alltså någon, en 'upplevare', som upplever något. Det här går knappast att ifrågasätta, till skillnad från allt annat som t ex sådant man upplever. Det man upplever behöver ju inte i grunden vara vad det ser ut att vara. Det kanske bara är en dröm eller en gigantisk datorsimulering t ex som man är med om. Men oavsett så 'upplever man något'.

Själen är då för mig 'upplevaren', ens djupaste essens. Det blir min definition. Den är vad man verkligen är, på ett djupare plan än ens nuvarande personlighet och kropp.


Utifrån den fysiska kroppen (och hjärnan) kan man förklara hur vi kan förnimma saker. Eller rättare sagt, förklara vissa förutsättningar för att vi skall kunna förnimma vissa saker. För som jag ser det kan inte kroppen och hjärnan förklara vår grundläggande förmåga att kunna ha en upplevelse, utan kan enbart förklara vissa förutsättningar för att den skall fungera här och nu. Följaktligen så finns det något mer, något då icke-fysiskt som man kan kalla själen. Och som jag ser det är då kroppen och hjärnan blott redskap åt denna och kan därmed inte samtidigt vara vad som ligger bakom den. I linje med detta är också min tro den att ens personlighet inte är någon exakt spegling av ens själ, utan personligheten är förstås ofta färgad utav en massa annat också.

Själen är alltså som jag ser det något som är fristående från kroppen och hjärnan, och kan således överleva dessa. Jag tror även på annat materieslag än det fysiska, och att själen kan bebo dessa också. Jag tror att när vi lämnat det fysiska 'skalet' så besjälar vi därefter en 'icke-fysisk' eller en s k 'andlig' kropp och lever vidare i den ett tag tills det är dags att återvända ner till den fysiska 'skolgången' igen. Men först får vi en ofta välbehövlig semester mellan jordeliven. Ju längre jordeliv, desto längre vila blir det normalt.

Men hur kan det finnas 'icke-fysisk' materia? Ja det behövs ju bara partiklar och energier som inte interagerar med de fysiska energierna, då blir det ju osynligt för våra sinnen och våra apparater. Eller ja, för det mesta osynligt. En viss interaktion tycks vara möjlig om man frågar medium och mängder utav andra 'vanliga' människor.

Allt det här är vad jag tror och inte ett hopplöst försök att leda något i bevis. :-)Happy
Micke
 
Inlägg: 2180
Anslöt: 2005-10-12

Deep thinking

Inläggav nomemorytoday » 2019-02-18 23:17:03

Micke skrev:Jag tror att när vi lämnat det fysiska 'skalet' så besjälar vi därefter en 'icke-fysisk' eller en s k 'andlig' kropp och lever vidare i den ett tag tills det är dags att återvända ner till den fysiska 'skolgången' igen.

Det som kan tala emot det är att det verkar inte vara så många som säger att de levt ett annat liv typ. Bara att vissa har en viss känsla av det. Och oavsett fall man nu går vidare i något har det kanske inte för jaget någon betydelse, fall man inte har något minne eller erfarenheter lagrade från sist. Kanske är själen bara minnet.
nomemorytoday
 
Inlägg: 1317
Anslöt: 2018-01-13

Deep thinking

Inläggav Micke » 2019-02-19 0:36:27

nomemorytoday skrev:Det som kan tala emot det är att det verkar inte vara så många som säger att de levt ett annat liv typ. Bara att vissa har en viss känsla av det. Och oavsett fall man nu går vidare i något har det kanske inte för jaget någon betydelse, fall man inte har något minne eller erfarenheter lagrade från sist. Kanske är själen bara minnet.


Jag tror att man normalt faller i glömska när man inkarnerar på nytt för att det vore besvärligt annars med gamla minnen som säkert inte alltid är av det trevligare slaget. Det är nog bättre att starta om med blankt sinne för att kunna vara i nuet och få dom erfarenheter som man behöver. Dessutom skulle man nog längta tillbaka till den s k andliga världen om man mindes denna.

Dock så tror jag att själen utvecklas genom alla erfarenheter man gör, och att detta har stor betydelse för ens nuvarande liv när man talar om vad man har lätt respektive svårt för, men också när det handlar om intressen. Sådant man har tränat på i tidigare liv har man lättare för att lära sig igen i nuvarande liv tror jag. Man får talang för det, vilket kan kulminera i ett liv som geni på motsvarande område. Sedan falnar intresset så småningom och när man inte längre sysslar med det så minskar också talangen för det i kommande liv, och istället tränar man upp nya talanger.

Men man går hela tiden framåt. Bl a så kommer allt upplevt lidande att någon gång ha utvecklat medlidandet så pass starkt att man är mogen för något trevligare än att återfödas här. Det är vad jag tror iaf.
Micke
 
Inlägg: 2180
Anslöt: 2005-10-12

Deep thinking

Inläggav nomemorytoday » 2019-02-19 1:12:41

Micke skrev:Men man går hela tiden framåt. Bl a så kommer allt upplevt lidande att någon gång ha utvecklat medlidandet så pass starkt att man är mogen för något trevligare än att återfödas här. Det är vad jag tror iaf.

Ok, jo jag har träffat flera som tänker och mer eller mindre hävdar det du beskriver. Dock är jag vilsen där. Ser inte meningen med att ha levt andra liv, fall man inte kommer ihåg dem. Det blir samma som bara levt ett liv, för mig.
nomemorytoday
 
Inlägg: 1317
Anslöt: 2018-01-13

Deep thinking

Inläggav Micke » 2019-02-19 2:14:17

nomemorytoday skrev:Ok, jo jag har träffat flera som tänker och mer eller mindre hävdar det du beskriver. Dock är jag vilsen där. Ser inte meningen med att ha levt andra liv, fall man inte kommer ihåg dem. Det blir samma som bara levt ett liv, för mig.

Jo det kan jag förstå. Dock kan man kanske tänka sig att man efter det här livet, på förmodade 'andra sidan', kanske återigen kan se tillbaka på sina tidigare liv. Och just då ser man nog en mening med det...
Micke
 
Inlägg: 2180
Anslöt: 2005-10-12

Deep thinking

Inläggav nomemorytoday » 2019-02-19 3:48:35

Micke skrev:Jo det kan jag förstå. Dock kan man kanske tänka sig att man efter det här livet, på förmodade 'andra sidan', kanske återigen kan se tillbaka på sina tidigare liv. Och just då ser man nog en mening med det...

Jo, kanske, vi får se :-)Happy - eller på vilket sätt man nu kommunicerar på där. :-)138
nomemorytoday
 
Inlägg: 1317
Anslöt: 2018-01-13

Deep thinking

Inläggav Micke » 2019-02-19 10:08:09

Gautama Buddha, som ju skall ha varit en 'upplyst' person, ska förresten ha kunnat se tillbaka på sina tidigare liv sägs det. Så det kanske är en förmåga vi får så småningom här i det fysiska.
Micke
 
Inlägg: 2180
Anslöt: 2005-10-12

Deep thinking

Inläggav Bounce » 2019-02-19 11:29:31

Micke

Måste säga att jag blir varm i hjärtat och ler lite när jag läser det du skriver. Med en ödmjuk, detaljerad känsla, så lyfter du forumet.


Jag har läst det du skrivit nu och jag måste säga att dina tankar har nog större djup än vad många kan tro initialt. Du har vidareutvecklat ett intresse hos mig, när det gäller det spirituella.


Började googla lite efter vetenskapliga artiklar/studier med anknytning till "själ"

Fann även denna videon.

Bounce
 
Inlägg: 68
Anslöt: 2019-01-09

Deep thinking

Inläggav Micke » 2019-02-19 14:35:17

Det är alltid trevligt när man kan inspirera någon med det man skriver. :-)Happy
Micke
 
Inlägg: 2180
Anslöt: 2005-10-12

Deep thinking

Inläggav Bounce » 2019-02-20 13:30:57

Ja verkligen!
Bounce
 
Inlägg: 68
Anslöt: 2019-01-09

Deep thinking

Inläggav Bounce » 2019-02-21 13:22:51

Ska man skapa en ASI ska deras microcircuits vara ännu mer hyper-reaktiva än autistiska.

Om den finns har han så känsliga sinnen att han var tvungen att växa upp i ett mörkt ljudisolerat rum där ett ljus sakta gradvis trädde fram. Sakta kärleksfullt, gradvis mer stimuli.
Bounce
 
Inlägg: 68
Anslöt: 2019-01-09

Återgå till Att leva som AspergareLogga in