Datorköp

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Datorköp

Inläggav Micke » 2008-07-07 20:19:09

Jag ska köpa en ny dator och har hittat två på "Net On Net" som verkar lovande och som kostar lika mycket, 3990:-. Dyrare dator har jag knappast behov utav. Men frågan är vilken utav dom som är det bästa köpet. Kanske någon här som har en uppfattning? Kanske finns det något annat företag som har bättre erbjudanden rentav? (Fast det betvivlar jag).

Alla åsikter tages tacksamt emot.


Fujitsu-Siemens SCALEO Pa 2506-30P

Från hemläxor till hemmakontoret, från surfning på Internet till att titta på DVD-filmer. Flexibla Pa 2506 är en PC för hela familjen. Med 360GB lagringsutrymme finns det gott om utrymme för att spara familjefoton, musik och film.

Operativsystem Windows Vista Home Premium
Språk på operativsystemet väljs vid första uppstarten. Språk du kan välja mellan är: finska, svenska, engelska, norska och danska.


Processor AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core 4000+ 2.0 GHz - 1MB L2-cache - HT 2000


Chipset AMD 690V chipset

Minne 2 GB (2 x 1GB) DDR2, 667MHz, PC2-5300. 4 DIMM-platser, 2 lediga. Max 4GB.


Lagring - 360GB SATA2, 7200 rpm med partition för återställning på 12GB.
- DVD-brännare Super Multi
- 20-i-1 Minneskortläsare


Kommunikation Gigabit Ethernet 10/100/1000BT integrerat nätverksgränssnitt


Grafik ATI Radeon™ X1200 med upp till 256MB delat grafikminne
Stöd för DirectX 9.


Ljud 7.1 high-definition audio


Portar (framsida) 1x USB 2.0
1x IEEE1394 (FireWire)
2x HD audio
1x 20-i-1 Minneskortläsare


Portar (baksida) 4x USB 2.0
1x IEEE1394 (FireWire)
1x LAN
1x seriell
6x HD Audio 7.1
1x VGA

Interna platser 1x PCI Express 16x
1x PCI Express 1x
2x PCI
4x SATA
1x PATA


Tillbehör som ingår Standard USB tangentbord
Standard optisk USB-mus


Programvara Microsoft Works 9
Microsoft Office Hem & Student Trial (60 dagars prova-på-version)
Norman Virus Control 5.9 (inklusive 3 års fria uppdateringar)
Nero Essentials S
Adobe Reader


Acer ASPIRE M3640/865K575


Aspire M3640 är en värdefull partner för dig som uppskattar högt ägandevärde. Den har ett integrerat NVIDIA GeForce 7100 grafikprocessor som stöder Shader Model 3.0 som ger god visuell multimediaupplevelse. Aspire 3640 innehåller även flera verktyg för att garantera en bekväm arbetsmiljö för dig.

Operativsystem Microsoft Windows Vista Home Premuim 32-bit Svensk


Processor Intel Celeron 440, 2.0GHz - 800MHz FSB, 512KB L2 cache


Chipset NVIDIA MCP73PV

Minne 3GB DDR2 (1x 2GB + 1x 1GB) - 667 MHz - PC2-5300. 2 dimmplatser, 0 lediga. Max 4GB.


Lagring - 250 GB SATA Hårddisk (7200 rpm).
- DVD-brännare
- 14-i-1 minneskortsläsare


Kommunikation Gigabit Ethernet 10/100/1000 Mbps integrerat nätverksgränssnitt

Grafik NIVDIA GeForce 7100, upp till 1024 MB delat grafikminne


Ljud High Definition Audio 7.1, Realtek ALC888S
6 analoga ljudportar på baksidan


Medföljande tillbehör Multimediatangentbord
Optisk mus


I/O-portar 4 x USB 2.0-portar (2 på framsidan)
6 x ljudportar


Programvara - Microsoft Office Trial (60-dagars prova-på-version)
- Microsoft Works 8.5
- Adobe Acrobat Reader
- eSobi
- Symantec Internet Security 2007 Trial (60 dagar prova-på-version)
- Cyberlink PowerProducer
- NTI CD/DVD Maker Gold
- NTI Backup Now!
- Empowering Technology for Aspire
Senast redigerad av Micke 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Micke
 
Inlägg: 2749
Anslöt: 2005-10-12

Inläggav Moggy » 2008-07-07 20:28:24

Det första alternativet är bäst. Celeron är ingen hit.

Helst skulle du ha en med Intel Core2Duo med till det priset så är det nog AMD X2 som gäller.
Senast redigerad av Moggy 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Inläggav Karl » 2008-07-07 20:38:24

Märkesdatorer suger socka, du kan köpa en PC i delar till samma pris och bygga ihop på en eftermiddag. Då får du även ett grafikkort med eget minne och en dator som är enkel att uppgradera i framtiden.

Intelpaket

AMDpaket
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Bjäbbmonstret » 2008-07-07 20:56:44

Hm...alla vill inte plocka ihop datorer. Man vill ha garanti och nånting att gnälla på om något inte funkar. Beställde ett RAM-minne till mitt ex för ett år sen när jag skulle beställa något annat jag skulle ha och han har fortfarande inte satt in det.

Men annars har sommarnumret av en av PC-tidningarna - antingen PC för alla eller Datormagazin just nu en artikel om hur man sätter ihop en PC för under 1500 kr tror jag det var. Så det kan finnas pengar att hämta för en fattig fan om man inte vill ha garanti om det pajar.
Senast redigerad av Bjäbbmonstret 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10568
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Inläggav Micke » 2008-07-07 20:57:33

Jag tackar både Moggy och Karl för tipsen.

Vete tusan dock om jag vill ge mig på att bygga ihop en egen dator. Har iofs bröder som gjort det där så jag ska nog ta förslaget i beaktande.

edit: Tackar även Bjäbbis. Jag tillhör nog dom som vill ha det okomplicerat och bekvämt, även om det inte blir det mest ekonomiska.
Senast redigerad av Micke 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Micke
 
Inlägg: 2749
Anslöt: 2005-10-12

Inläggav Karl » 2008-07-07 21:17:31

Bjäbbmonstret skrev:Hm...alla vill inte plocka ihop datorer. Man vill ha garanti och nånting att gnälla på om något inte funkar.

Jag vill ändå pusha för det eftersom det är så enkelt idag. Komplett har bra support och skickar dessutom med bra bruksanvisningar, garanti har du givetvis på alla delar.

Jag har sett att bl a Elgiganten och OnOff har börjat sälja "Komma igång"-tjänst till datorer för runt 1000kr där man skall ge support så att köparen kommer igång. Det visar väl hur dom ser på support generellt, det är lätt att tro att det är support som ingår annars.
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav MsTibbs » 2008-07-07 21:30:58

Har dom den i rosa? Har dom inte det ta en annan som är rosa. Har dom ingen rosa ta en mac. Har dom ingen mac helelr köp rosa billack och spraymåla din gamla dator istället. Det är viktigt med utseendet om man ska ha ny teknisk pryl... <3 :P
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 2 gånger.
MsTibbs
 
Inlägg: 22859
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Inläggav Bjäbbmonstret » 2008-07-07 21:32:19

Skulle...aaaldrig frivilligt skaffa mig en rosa dator. Skulle känna obehag av att behöva jobba på en. Fick väl tejpa den full av klistermärken eller nåt i så fall.
Senast redigerad av Bjäbbmonstret 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10568
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Inläggav Kvasir » 2008-07-07 21:51:54

Visserligen är det lätt att bygga ihop en PC idag, i alla fall om man väljer ett paket med delar som är garanterade att fungera ihop. Fast sedan beror det nog ändå på hur händig man är, och hur lätt eller svårt man har att följa bruksanvisningar. Jag kan mycket väl tänka mig att det kan gå väldigt fel för någon som är väldigt oteknisk eller har lite för bråttom och inte läser och tänker ordentligt i förväg. Jag menar inte att avråda utan bara balansera upp det hela. Bara för att det är enkelt för vissa av oss som har teknisk bakgrund är det inte självklart att det är enkelt för alla andra. Det bästa är förstås om man känner någon som har erfarenhet av att bygga ihop en PC, men det är förstås inte självklart att ha om man är aspergare.

Vissa butiker brukar dessutom kunna bygga ihop och testa maskinen mot en extra avgift, men det verkar inte som komplett har den servicen längre.

Jag har också en stark misstro mot märkesdatorerna, men de är trots allt ett enkelt alternativ för många, och handlar man över disk i lokal butik så har man någonstans som det är lätt att gå tillbaka och klaga och få hjälp om det krånglar.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Kvasir » 2008-07-07 21:53:09

Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Karl » 2008-07-08 1:38:57

Kvasir skrev:Visserligen är det lätt att bygga ihop en PC idag, i alla fall om man väljer ett paket med delar som är garanterade att fungera ihop. Fast sedan beror det nog ändå på hur händig man är, och hur lätt eller svårt man har att följa bruksanvisningar. Jag kan mycket väl tänka mig att det kan gå väldigt fel för någon som är väldigt oteknisk eller har lite för bråttom och inte läser och tänker ordentligt i förväg. Jag menar inte att avråda utan bara balansera upp det hela. Bara för att det är enkelt för vissa av oss som har teknisk bakgrund är det inte självklart att det är enkelt för alla andra. Det bästa är förstås om man känner någon som har erfarenhet av att bygga ihop en PC, men det är förstås inte självklart att ha om man är aspergare.

Vissa butiker brukar dessutom kunna bygga ihop och testa maskinen mot en extra avgift, men det verkar inte som komplett har den servicen längre.

Jag har också en stark misstro mot märkesdatorerna, men de är trots allt ett enkelt alternativ för många, och handlar man över disk i lokal butik så har man någonstans som det är lätt att gå tillbaka och klaga och få hjälp om det krånglar.

Jag förstår att det inte passar alla att bygga en dator, min poäng var nog snarare att man skall undvika märkesdatorer eftersom de har egna speciallösningar som gör det svårt/omöjligt att senare uppgradera datorn. Kan även vara ett elände att byta OS eftersom de har specialkomponenter som det inte går att hitta drivrutiner till.

Välj hellre en dator med standardkomponenter och vill du inte bygga själv så låt butiken eller någon vän bygga den.

Det fanns för några år sedan en kedja med datorbutiker på mindre orter, även här. De hade hyfsade priser och jag brukade handla komponenter där och även bolla lite tekniska frågor. De byggde även datorer på beställning och gav god support vilket du inte får när du handlar märkesdatorer. Kommer inte ihåg kedjans namn men affären här kursade och jag tror att kjedjan har upphört vilket är synd.
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Kvasir » 2008-07-08 1:54:29

Karl, instämmer. Som jag påpekade finns även internetbutiker som bygger ihop paketen och testar innan leverans. De brukar ha större urval och bättre priser än lokala butiker.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Micke » 2008-07-08 21:45:03

Jag är jättetacksam för all info som har kommit fram i den här tråden. :D
Har även läst en del äldre trådar och fått lite mer hum om det här med komponenter och operativsystem.

Jag hörde mig för och det visade sig att en av mina sex bröder (en bara halvbror dock) kan det här med att bygga dator (var inte helt säker innan). Så jag köper nog ett sådant där paket med lösa delar så bygger han ihop det och installerar allt inklusive Windows XP som han tydligen fixar på något sätt så det behöver jag inte köpa.
Skönt att slippa Vista med känns det som.

Nu skall jag kolla upp dom olika paketen lite närmare...
Senast redigerad av Micke 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Micke
 
Inlägg: 2749
Anslöt: 2005-10-12

Inläggav Kvasir » 2008-07-08 21:52:18

Micke skrev:Nu skall jag kolla upp dom olika paketen lite närmare...


Gör så, och återkom gärna med frågor. Inte för att jag garanterar att just jag kan besvara dem, men med gemensamma krafter ska det nog gå. :)

En sak att fundera på är om du vill ha en så tyst dator som möjligt? Då är det värt att fundera på val av fläktar och hårddiskar ur det perspektivet.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Micke » 2008-07-10 21:27:16

Det lutar åt Intelpaketet som Karl länkade till.

Står inget nämnt om operativsystem till detta paket så jag antar att det går att ha XP om man så vill.

Gissar att man behöver tangentbord med USB-utgång, men sådana kan man ju få billigt. Noterar att det tydligen är inne med svarta sådana tyvärr.

Får hoppas att min gamla datorskärm går att använda.

Det är väl dessa funderingar jag har just nu.
Intel verkar det vara mindre problem med enligt läsarrecensionerna. Då gör det inget om det kostar något mer.
Prestandamässigt så får jag troligen mer än vad jag kommer att behöva. Men hellre det än tvärtom. :-)146
Senast redigerad av Micke 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Micke
 
Inlägg: 2749
Anslöt: 2005-10-12

Inläggav Kvasir » 2008-07-10 21:55:19

Herrejösses så mycket dator man får för pengarna numera! :shock:

Det finns nog en risk att det kan finnas problem med drivrutiner till XP, om det är väldigt nytt moderkort. På det "motsvarande" AMD-paketet hade tydligen någon försökt köra XP och hade problem att få igång ljudet (men lyckades efter hjälp av supporten och samma problem kan säkert finnas med Intelpaketet). Jag föreslår att du mailar komplett och frågar om XP, för säkerhets skull. Jag tror nog annars att även AMD-paketet för några hundralappar mindre är ett bra köp. Vilken processor som är snabbast har jag inte koll på i dagsläget, dock, men behöver du inte topprestanda till spel eller liknande så lär du bli nöjd med båda. AMD var dock slut i lager, så det kanske är värt några hundralappar mera bara för att inte behöva vänta?

I både Intel- och AMD-paketen så finns PS2-kontakt för tangentbord och VGA-utgång för skärm, så det ska inte vara några problem att använda dina gamla grejor där.

Så var det det jag nämnde tidigare, om det är viktigt med tyst dator? I båda paketen har grafikkorten fläkt, och de brukar kunna väsnas. Fast det kanske inte är någon prioritet för dig?
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Karl » 2008-07-10 22:03:44

edit: blev lite upprepning av vad Kvasir skrev.

Du kan köra XP eller Vista, funkar bra med vilket som men många upplever Vista som segt. Din gamla mus och tangentbord kommer att fungera, det finns ps/2-portar på moderkortet. Moderkortets specifikationer kan du läsa här.

Det finns dock ingen firewire-port vilket du nämnde från början.


1 x ljud - linjeingång - 4 pin MPC
1 x lagring - diskettgränssnitt - 34 pin IDC
1 x tangentbord - allmän - 6 pin mini-DIN (PS/2-typ)
1 x mus - allmän - 6 pin mini-DIN (PS/2-typ)
1 x parallell - IEEE 1284 (EPP/ECP) - 25 pin D-Sub (DB-25)
1 x seriell - RS-232 - 9 pin D-Sub (DB-9)
1 x ljud - SPDIF-utgång - RCA
1 x ljud - SPDIF-utgång - TOSLINK
4 x Hi-Speed USB - 4 pin USB typ A
1 x nätverk - Ethernet 10Base-T/100Base-TX/1000Base-T - RJ-45
1 x ljud - linjeingång - minihörlurskontakt, stereo 3,5 mm
1 x ljud - linjeutgång - minihörlurskontakt, stereo 3,5 mm
1 x mikrofon - ingång - minitelefon 3,5 mm
1 x ljud - linjeutgång (sido-surroundljud) - minihörlurskontakt, stereo 3,5 mm
1 x ljud - linjeutgång (bakre) - minihörlurskontakt, stereo 3,5 mm
1 x ljud - linjeutgång (centrum/bashögtalare) - minitelefon 3,5 mm
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Karl » 2008-07-10 22:11:29

Några problem att köra XP skall det inte vara, finns drivrutiner på Gigabyte.
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Kvasir » 2008-07-10 22:22:49

Om du sedan har en laglig betald version av XP och installerar på en helt ny maskin och försöker registrera, så vet jag inte vad MS tycker, eftersom det kommer vara helt annan hårdvara och inte kan vara en uppgradering.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Micke » 2008-07-10 22:24:11

Kvasir skrev:Herrejösses så mycket dator man får för pengarna numera! :shock:

Japp. Även den för 2500:- är betydligt bättre än den jag har nu. (Möjligen sämre grafikkort dock).

Det finns nog en risk att det kan finnas problem med drivrutiner till XP, om det är väldigt nytt moderkort. På det "motsvarande" AMD-paketet hade tydligen någon försökt köra XP och hade problem att få igång ljudet (men lyckades efter hjälp av supporten och samma problem kan säkert finnas med Intelpaketet). Jag föreslår att du mailar komplett och frågar om XP, för säkerhets skull.

Bra idé.

Jag tror nog annars att även AMD-paketet för några hundralappar mindre är ett bra köp. Vilken processor som är snabbast har jag inte koll på i dagsläget, dock, men behöver du inte topprestanda till spel eller liknande så lär du bli nöjd med båda. AMD var dock slut i lager, så det kanske är värt några hundralappar mera bara för att inte behöva vänta?

Båda är väl närmast overkill för mig. Och ja, att AMD'n var slut spelar också in.

I både Intel- och AMD-paketen så finns PS2-kontakt för tangentbord och VGA-utgång för skärm, så det ska inte vara några problem att använda dina gamla grejor där.

Jättebra. :D

Så var det det jag nämnde tidigare, om det är viktigt med tyst dator? I båda paketen har grafikkorten fläkt, och de brukar kunna väsnas. Fast det kanske inte är någon prioritet för dig?

Hmm jag vet inte. Väsnas det för mycket så kan det ju vara störande förstås. Kanske blir det alltså att jag lägger pengar på ett grafikkort som jag inte nyttjar utan som bara irriterar... Det låter ju inte så smart.
I värsta fall kan man väl ta bort den och sälja den, men då måste man väl samtidigt köpa ett nytt mindre avancerat för det är väl ingen hit att vara helt utan? (Inte så hemma på detta som sagt).

Tack för att du tog dig tid.
Senast redigerad av Micke 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Micke
 
Inlägg: 2749
Anslöt: 2005-10-12

Inläggav Kvasir » 2008-07-10 22:29:10

Det finns numera många grafikkort utan fläkt, och behöver du inte några häftiga spelprestanda behöver de inte kosta många hundralappar. Tror jag gav drygt 500 för det jag har, och det räcker utmärkt för mina behov. Störs du av fläkten så kan du säkert sälja kortet och köpa något annat (billigt) utan. Å andra sidan kanske tillverkarna har börjat fatta att även grafikkort ska vara tysta så att de använder stora fläktar och temperaturstyrning?

Även CPU-kylare är ju lätt att byta i efterhand om den som följer med har för högljudd fläkt. Å andra sidan brukar original vara ganska tysta numera. Reaplanens tid är förbi, verkar det som. :)
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:38:01, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Micke » 2008-07-10 22:31:02

Karl skrev:Du kan köra XP eller Vista, funkar bra med vilket som men många upplever Vista som segt.

Utmärkt.

Det finns dock ingen firewire-port vilket du nämnde från början.

Lol vet jag inte ens vad det är för något så det har jag nog inte nämnt.

Tackar för listan över in- och utgångar, och för länken till drivrutinerna.
Senast redigerad av Micke 2011-05-04 14:38:04, redigerad totalt 1 gång.
Micke
 
Inlägg: 2749
Anslöt: 2005-10-12

Inläggav Micke » 2008-07-10 22:37:56

Kvasir skrev:Om du sedan har en laglig betald version av XP och installerar på en helt ny maskin och försöker registrera, så vet jag inte vad MS tycker, eftersom det kommer vara helt annan hårdvara och inte kan vara en uppgradering.

Nej det har jag inte. Hittar inte min gamla XP-skiva men det ordnar sig ändå.

Ska fundera på det här med grafikkortet, men nu är det dags att logga ut för ikväll.
Senast redigerad av Micke 2011-05-04 14:38:04, redigerad totalt 1 gång.
Micke
 
Inlägg: 2749
Anslöt: 2005-10-12

Inläggav Karl » 2008-07-11 1:09:51

Micke skrev:
Det finns dock ingen firewire-port vilket du nämnde från början.

Lol vet jag inte ens vad det är för något så det har jag nog inte nämnt.

Det var nog jag som noterat det när jag läste specen på Fujitsu-datorn som hade det. Det är en port som främst används för överföring av film mellan videokamera och dator.


Micke skrev:Tackar för listan över in- och utgångar, och för länken till drivrutinerna.

Varsågod, hoppas du blir nöjd med datorn.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Återgå till IT-forum



Logga in