Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: atoms, Alien

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Alien » 2021-04-01 16:46:43

Kollade på Bredbandskollen.

På makens dator blev det 14,06 resp 7,72 Mbits/s. Bättre men inte bra.

Ringde Telia. 38 min väntetid. Äntligen kom jag fram till supporten men eftersom jag har stadsnätet IP-Only så kopplade hon mig till en annan. Dock kort väntetid.

Jag fick gå in på Bredbandskollen via mobilen och gå in rummet där routern var, och då fick hon 40,13 resp 4,50. Ändå inte bra nog.

Problemet tycks vara att routern är för långt bort från våra datorer. Vi kan köpa wifi-förstärkare (2 st) för 2.880 kr.

Det är alltså den långsamma bredbandsuppkopplingen som gör att jag får meddelande om inget internet nästan varje gång jag sätter på datorn.

Någon som har (haft) samma problem?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40573
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav slackern » 2021-04-01 17:13:45

Ett tipps gå in i "routern" och kolla vad inställningarna står på, du kan också sätta in en nätverkskabel mellan datorn och routern och mäta vad du får för hastighet för att utesluta att det är fel på routern, om du shopar runt på Prisjakt eller någon annan sådan sida så kanske du kan hitta billigare wifi-förstärkare.
slackern
 
Inlägg: 40429
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Alien » 2021-04-01 17:18:22

Kvinnan på Telia föreslog också kabel mellan routern och datorn. Denna kabel skulle i så fall gå från sovrummet genom kök och hall till vardagsrummet. Med risk för att snubbla på kabeln och bryta lårbenshalsen.

Ja, det finns billigare förstärkare. Men fungerar alla till alla routrar?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40573
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav nescio » 2021-04-01 17:21:05

Är det långsamt? Jag har för mig att det gick bra att se svtplay med bara 2 Mbits/s.
nescio
 
Inlägg: 3066
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav slackern » 2021-04-01 17:26:26

Alien skrev:Kvinnan på Telia föreslog också kabel mellan routern och datorn. Denna kabel skulle i så fall gå från sovrummet genom kök och hall till vardagsrummet. Med risk för att snubbla på kabeln och bryta lårbenshalsen.


Det var inte det jag skrev, jag skrev att du skulle pröva om du fick den utlovade hastigheten via det sättet men inte att du skulle göra det i vardagsrummet utan det kan du gott och väl göra i sovrummet. Måste ni ha routern i sovrummet har ni inget annat uttag eller har ni något modem i tex hallen? Så att ni kan koppla in routern där?
slackern
 
Inlägg: 40429
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav ufo » 2021-04-01 18:06:25

Om routern(den vita lådan) är gammal så kan det också påverka hastigheten negativt
ufo
 
Inlägg: 4637
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Alien » 2021-04-01 18:34:38

Den är inte så gammal, drygt ett år.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40573
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Paladinen » 2021-04-01 19:16:07

Alien skrev:Den är inte så gammal, drygt ett år.
vart har ni datorn/datorerna i förhållande till routern ?

Om ni bor i hus och tex har routern på övervåningen och datorerna på nedervåningen så blir signalstyrkan svag, samma sak sker om man har routern i ett slutet rum eller bakom en tjock betongvägg eller liknande .

Om ni har laptop så testa och sitt i samma rum som ni har routern och se hur det funkar.
Paladinen
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2492
Anslöt: 2020-12-23
Ort: För han är min soldat någonstans i Sverige

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Paladinen » 2021-04-01 19:19:26

Jag har min router i vardagsrummet och slår jag på wifi på tex mobilen och tar med mobilen in i sovrummet och stänger dörren så får jag dåligt wifi på mobilen men sitter jag i vardagsrummet så har jag full signalstyrka.
Paladinen
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2492
Anslöt: 2020-12-23
Ort: För han är min soldat någonstans i Sverige

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Vildsvin » 2021-04-01 19:32:16

Alien skrev:Med risk för att snubbla på kabeln och bryta lårbenshalsen.

Fäst den i taket eller låt den gå längs golvlisterna.
Vildsvin
 
Inlägg: 1994
Anslöt: 2011-01-03

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Alien » 2021-12-28 2:03:50

jag undrar hur lång den kabeln måste vara. som bäst visade datorn 47/48.

men de garanterar ingenting om man har trådlös wifi. trots detta får man betala 569 kr/mån för 250/250 mb.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40573
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav nallen » 2021-12-30 15:06:11

Du kan ha 100 m kabel från ethernet-switchen (i routern) till nätverkskortet i datorn.
nallen
 
Inlägg: 18343
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid flodkröken

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Skogkatt » 2021-12-30 15:13:10

Jag använder kablar och rekommenderar det. Försökte wifi och det var mycket mer instabilt. Och vem som helst kan ju ansluta sig till mitt wifi om de kommer tillräckligt nära mitt hus. Så hemma hos mig finns det bara kablar på allt, inget wifi.
Skogkatt
Får inte posta
 
Inlägg: 1423
Anslöt: 2021-10-02

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav slackern » 2021-12-30 15:36:47

Skogkatt skrev:Jag använder kablar och rekommenderar det. Försökte wifi och det var mycket mer instabilt. Och vem som helst kan ju ansluta sig till mitt wifi om de kommer tillräckligt nära mitt hus. Så hemma hos mig finns det bara kablar på allt, inget wifi.


Om du har WIFI kan du väl ändå spärra åtkomsten att du måste logga in på något säkert sätt? Eller så är det hemma hos mig har lösenordssäkrat det.
slackern
 
Inlägg: 40429
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Skogkatt » 2021-12-30 15:44:38

slackern skrev:Om du har WIFI kan du väl ändå spärra åtkomsten att du måste logga in på något säkert sätt?


Ja, man kan ha ett lösenord och en inloggning men jag litar inte på det alls. Allt kan hackas. Men jag vet att wi-fi är normalt, alla använder det nu. Jag bara klarar inte lita på det. Och jag gillar kablar. :)
Skogkatt
Får inte posta
 
Inlägg: 1423
Anslöt: 2021-10-02

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav melly » 2021-12-30 21:19:23

Skogkatt skrev:
slackern skrev:Om du har WIFI kan du väl ändå spärra åtkomsten att du måste logga in på något säkert sätt?


Ja, man kan ha ett lösenord och en inloggning men jag litar inte på det alls. Allt kan hackas. Men jag vet att wi-fi är normalt, alla använder det nu. Jag bara klarar inte lita på det. Och jag gillar kablar. :)

Jag kör också kabel till datorn. Det blir oftast hastighet närmare den utlovade så.

Men jag använder wifi för mobiltelefon och laptop. Jag har inte "bara" satt lösenord utan också vitlistat mina enheters macadresser i routern - andra enheter får helt enkelt ingen IP-adress av min router. Då blir det faktiskt rätt svårhackat. Inte omöjligt (det är det aldrig), men väldigt svårt, speciellt som routern dessutom är begränsad till att bara tillåta inloggning från det egna nätverket.
melly
 
Inlägg: 791
Anslöt: 2020-06-27

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav melly » 2021-12-30 22:12:13

Jag fick för mig att köra bredbandskollen (den från PTS). Jag betalar 399 kronor per månad för 250/250.

Jag använder oftast VPN. Men med VPN avslaget, som ju visar vad leverantören gav mig vid mättillfället, hamnade jag på 252,01 ned, 251,12 upp. Det kan man inte klaga på.

Men VPN förlorar jag en del: 141,04 ned, 236,43 upp - men det är faktiskt mer än tillräckligt för allt jag gör.

På laptopen, dvs med WiFi, får jag 202,38 ned och 209,09 upp utan VPN. Alltså lite lägre hastighet än på trådat, som man kan vänta sig. Routern kan påverka mycket; min klarar teoretiskt 867 Mbps på 5Ghz-bandet, medan den är begränsad till 300 Mbps på 2,4Ghz.
melly
 
Inlägg: 791
Anslöt: 2020-06-27

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav sebastiann » 2021-12-30 22:14:02

Skaffa inte "förstärkare". Det är det sämsta tänkbara eftersom de flesta wififörstärkare har enbart ett "modem" i sig, vilket gör att det hela tiden måste växla mellan att sända och ta emot.

Det är bättre om du skaffar det som kallas för "Mesh". Då pratar noderna via ett särskilt band kallat "Backhaul" vilket har ett eget "modem" och därmed får man en sömlös upplevelse.

Du har inga nätverksuttag i ditt hem? Även om fiberconvertern ligger långt borta (förstår ju att du har fiber eftersom man inte kan få 250/250 på något annat) så borde det finnas sk "döda jack" i ditt hem, som går till ett korskopplingsskåp (oftast på samma ställe som ditt proppskåp).

Här i detta korskopplingsskåp kan du koppla lite som du själv vill, och med en switch skapa ett backhaulsystem för dina meshnoder för ett ännu bättre nätverk hemma.
sebastiann
 
Inlägg: 719
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°37'45.9"N 11°55'31.1"E (CTRL+V i google maps)

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Skogkatt » 2021-12-30 22:20:54

sebastiann skrev:Skaffa inte "förstärkare". Det är det sämsta tänkbara eftersom de flesta wififörstärkare har enbart ett "modem" i sig, vilket gör att det hela tiden måste växla mellan att sända och ta emot.

Det är bättre om du skaffar det som kallas för "Mesh". Då pratar noderna via ett särskilt band kallat "Backhaul" vilket har ett eget "modem" och därmed får man en sömlös upplevelse.

Du har inga nätverksuttag i ditt hem? Även om fiberconvertern ligger långt borta (förstår ju att du har fiber eftersom man inte kan få 250/250 på något annat) så borde det finnas sk "döda jack" i ditt hem, som går till ett korskopplingsskåp (oftast på samma ställe som ditt proppskåp).

Här i detta korskopplingsskåp kan du koppla lite som du själv vill, och med en switch skapa ett backhaulsystem för dina meshnoder för ett ännu bättre nätverk hemma.


Jag har en känsla av att den här killen vet vad han pratar om. :) Detta är nog bra råd.
Skogkatt
Får inte posta
 
Inlägg: 1423
Anslöt: 2021-10-02

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav melly » 2021-12-30 22:41:48

@sebastiann, förutsättningarna är nog olika i olika lägenheter.

Jag har en "mediahubb" i klädkammaren bredvid entrén, förvisso tillsammans med säkringsskåpet. Där finns ethernetjack, Comhemjack (deras trippel med radio, TV och internet), samt ett telefonjack.

Men det enda som har patchats ut i lägenhetens rum är Comhem (och telefonjack, förstås). Inga RJ45-jack alls. Så jag har dragit en kabel från klädkammaren (dubbelhäftande tejp längs golvlisterna) sådär 15 meter till vardagsrummet, där jag har router och stationär dator.

Jag har valt en lokal leverantör genom stadsnätet. Jag skulle kunna välja Comhem, och då betala 519 per månad för 300 Mbps ner, men endast 100 upp, om jag körde den patchade lösningen med fiberkoaxial i rummen. (Med ren fiber tar de också 519 kronor, då för 250/250, och så skulle jag ju behöva samma långa kabel som jag använder nu.)

Så, vad mitt exempel visar är att även om alla skulle våga sig på att koppla om i ett korskopplingsskåp (det är egentligen inte så svårt, men jag tror att otekniska skulle tveka), så finns inte den möjligheten överallt.
melly
 
Inlägg: 791
Anslöt: 2020-06-27

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav sebastiann » 2021-12-31 3:21:19

melly: Det vet jag. Det gäller alla äldre hus/lägenheter. Då det är byggnadsstandard idag att ha ett korskopplingsskåp med utpatchade nätverksuttag i hela lägenheten/huset, så är det snarare vanligare med detta.

Det som dock kan vara problemet, är att vissa tror uttagen är "döda", de kopplar in en dator, får ingen signal och vet inte riktigt hur det fungerar. När man måste patcha korrekt för att det ska fungera.

Många äldre lägenheter/hus som fått fastighetsLAN från telia, brukar få 2 st jack i lägenheten, ett dubbeljack med en bryggslinga (kort kabel mellan uttagen) - detta jack brukar sitta i hallen där inkommande kommer in + ett annat jack som märks med "internet", detta brukar sitta i vardagsrummet.

Dessa uttag går också att använda på ett smart sätt för att skapa en bra mesh. Då tar man ur bryggslingan, sätter den i en meshnod. Sedan en kort kabel från meshnoden in i uttag nr 2.
Sedan i vardagsrummet så sätter man en meshnod till - denna i uttaget märkt "internet" (som nu är kopplat till uttag nr 2 i hallen) och på så sätt får man en backhaul via kabel vilket blir extremt snabbt och stabilt.
sebastiann
 
Inlägg: 719
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°37'45.9"N 11°55'31.1"E (CTRL+V i google maps)

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav melly » 2021-12-31 18:10:07

Lite OT, men huset jag bor i är byggt 2013. Även om det numera byggs som du säger, sebastiann, så vore det alltså bra att klargöra att man ska bo i ett ännu mer nybyggt (eller möjligen nyrenoverat) hus för att ha tillgång till ett korskopplingsskåp. Jag tror att de flesta hus är "äldre".

Som sidonot är det ju intressant om de patchar ut, men inte kopplar in, jack i lägenheterna. Avsiktligt eller misstag?
melly
 
Inlägg: 791
Anslöt: 2020-06-27

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav sebastiann » 2021-12-31 19:04:02

Har för mig standarden infördes runt 2010 och därefter blev den obligatorisk runt 2015 eller något. Är inte helt 100 på årtalen med något sådant är det, så hus/lägenheter mellan 2010-2015 är lite 50/50 om de har detta.

Och nej finns det nätverksuttag så är det alltid patchat någonstans. Antingen till ett korskopplingsskåp eller så är uttag "seriekopplade". ("Seriekoppling" brukar användas vid renovering)

I äldre hus som renoverats så brukar man ha "seriekopplade" uttag, dvs där man placerat dubbeluttag i en del rum, och ett enkeluttag i slutet. Så om inkommande internet är I, så kan uttag i rummen se ut såhär:

Hall: IA
Sovrum: AB
Vardagsrum: BC
Kök: C

Då brukar det sitta en bygel i uttaget, altså en kort typ 25cm nätverkskabel mellan I och A, sedan en kort nätverkskabel mellan A och B, och en kort nätverkskabel mellan B och C.

Tar man ut dessa stumpar, kan man sedan bygga ut ett bra meshnätverk, ungefär såhär:

Hall:
I --> Meshnod
A --> Meshnod

Sovrum:
A --> Meshnod
B --> Meshnod

Vardagsrum:
B --> Meshnod


Då får du ett nätverk med 3 meshar, med backhaul via kabel som går i väggarna. Huvudnoden blir då den i hallen.
sebastiann
 
Inlägg: 719
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°37'45.9"N 11°55'31.1"E (CTRL+V i google maps)

Betalar för 250 Mbit, får 9,89 (ned) och 5,26 (upp)

Inläggav Jicac » 2022-01-04 4:00:14

Alien skrev:Kvinnan på Telia föreslog också kabel mellan routern och datorn. Denna kabel skulle i så fall gå från sovrummet genom kök och hall till vardagsrummet. Med risk för att snubbla på kabeln och bryta lårbenshalsen.


https://www.kjell.com/se/produkter/ljud ... belkanaler

Kabelkanaler är bättre än lårbenshalsbrott!
Jicac
 
Inlägg: 127
Anslöt: 2020-10-01

Återgå till IT-forum



Logga in