Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Trefjorton » 2019-01-01 20:18:38

Jag letar främst efter svaret om jag själv behöver ta SSRI. Själv tar jag inget, samt är rädd för biverkningarna.

"Serotonin is a neurotransmitter (i.e. brain chemical) involved in the regulation of a variety of crucial functions including mood, sleep, memory, and appetite (Brady, Siegel, Albers, & Price, 2005).

Researchers have found “evidence for abnormalities of the neurotransmitter serotonin in both epilepsy and autism” (Diane C. Chugani, 2004).

Another study recognized that these serotonin abnormalities in people with Autism Spectrum Disorder (ASD) involve decreased receptors and transporters in the brain for this critical neurotransmitter (Daly et al., 2012).

Researchers have also found data that, “suggest that humans undergo a period of high brain serotonin synthesis capacity during childhood, and that this developmental process is disrupted in autistic children” (D. C. Chugani et al., 1999)."

"the brains of autistic individuals have abnormalities in both serotonin transporter and dopamine transporter binding." - https://jamanetwork.com/journals/jamaps ... cle/210505

"Research has also linked low Serotonin with what we call the “negative symptoms” of schizophrenia. These symptoms are social and emotional in nature such as lack of social interest, inability to experience pleasure, difficulty in social interactions, impaired emotional reciprocity, difficulty with emotional expression, etc."
Låter väldigt likt autism.

Detta var bara ett par länkar jag klicka på. Finns nog mycket mer. Så som det låter så ligger en stor del av problemet hos en obalans av serotonin.

- Min fråga är om detta gäller dom flesta, att vi behöver SSRI för att må bättre?
- Hur många av er tar den?
- Hur är det med biverkningarna? Någon här sa att deras hår börja falla, eller att deras hår blev sämre. Har läst att vissa får dessa biverkningar. Vill själv inte ha dom.

Väldiga många negativa kommentarer/recensioner om SSRI. Har läst få fall där folk har lyckats bra med medicinen. Jag antar att dom det funkar för inte sitter på nätet och gnäller.

Vill också höra av folk som har fått det väldigt bra av medicinen.

Personligen har jag aldrig kunnat vara på någon medicin långvarig, så vet inte om denna skulle va bra för mig.
Trefjorton
 
Inlägg: 224
Anslöt: 2018-07-14

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav ByggareBob » 2019-01-04 20:56:57

Har läst i böcker att det finns en mycket stark korrelation mellan Aspergers syndrom och ångestrelaterade sjukdomar. Stämmer bland annat för mig själv.

Det är dock oklart om ångesten beror på att man har en störning i hjärnan på grund av aspergern eller om svårigheterna av aspergern gör att man får ångest.

De länkar du hittat verkar öka på det första. Dvs att det finns en faktiskt medicinsk störning i hjärnan som gör att de som har asperger lättare drabbas av sjukdomar som kan kopplas till för låg serotoninnivå t.ex. depressioner och ångest.
ByggareBob
Ny medlem
 
Inlägg: 12
Anslöt: 2019-01-03

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Bjäbbmonstret » 2019-01-05 1:55:42

Det är ju inte så enkelt som att SSRI gör att man får mer serotonin. Det hämmar återupptaget så att det utnyttjas på ett annat sätt och det är ju inte riktigt samma sak. Enligt kritikerna så förstör preparaten hjärnans normala sätt att fungera. Jag antar att det kan vara okej om hjärnan inte funkar som den ska ändå som vid en djupare depression. Men att experimentera med SSRI för ett tillstånd som det inte ens är indicerat för? Nja!
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10341
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Pinghis Khan » 2019-01-05 2:27:38

För mycket serotonin som ligger o skräpar i hjärnan är dåligt.
Man kan säkert ha för mycket och för litet serotonin samtidigt.
Kroppen är väldigt opedagogisk på det hela taget.
Pinghis Khan
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 1495
Anslöt: 2016-01-17

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav ByggareBob » 2019-01-05 13:46:08

Det finns ganska omfattande studier gjorda på SSRI. Några oberoende har kommit fram till att vissa mediciner inte gav bättre kliniska resultat än placebo. Denna teorin har dock klart sämre stöd än de som är gjorda som visar att SSRI faktiskt fungerar för det de är utskrivna för.

Man kan också öka serotoninnivån genom att inta kosttillskott innehållande 5-HTP. Hur bra detta fungerar har jag ingen aning om. Johannesört är en annan medicin som också visat äs ge effekt på GABA i kliniska tester.
ByggareBob
Ny medlem
 
Inlägg: 12
Anslöt: 2019-01-03

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Arkadisk » 2019-01-05 18:21:41

Läste nån artikel som menade att många patienter som får ssri skulle må bättre av ett preparat som verkade mer mot dopamin . Folk som har social fobi t ex, får ju ofta ssri, men enligt den där texten skulle många sociala fobiker inte alls lida brist av serotonin. Snarare kan för mycket ge mer ångest och inåtvändhet.

Tänker mig nån sorts amfetaminliknande preparat med minimerad euforiserande effekt skulle kunna ge bättre resultat på vissa sjukdomstilstånd. Vissa upplever ju att Voxra gör dem mer fungerande. Det ska tydligen verka mer på dopamin och noradrenalin och inget på serotonin.
Arkadisk
 
Inlägg: 25
Anslöt: 2018-09-13

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Lyktgubben » 2019-01-05 20:33:08

För mig var SSRI (Citalopram) mer eller mindre sockerpiller trots maxdos. Avbröt behandlingen tvärt också utan några direkta utsättningsbesvär.
Lyktgubben
 
Inlägg: 13
Anslöt: 2018-01-11

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Trefjorton » 2019-02-07 21:38:56

Jag vill veta mer om SSRI. Kan tänka mig att någon medicin skulle hjälpa mig, men är rädd för biverkningarna.
Trefjorton
 
Inlägg: 224
Anslöt: 2018-07-14

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Karamell » 2019-02-07 23:21:13

Jag äter Paroxetin mot panikångest. Tror min panikångest beror på ångest p.g.a. autismen. Den funkar bra för mig, ytterst sällan jag får känningar, i så fall väldigt små. Om jag inte skulle må extremt dåligt förstås, men det gör jag typ aldrig. Den enda bieffekten för mig är muntorrhet. Jag har ätit det i 20 år, trappade ner en tredjedel ett tag, det gick rätt bra, men efter några månader fungerade det inte, så höjde tillbaka till samma dos igen.
Karamell
 
Inlägg: 1189
Anslöt: 2016-03-28

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Toblerone » 2019-02-09 23:34:44

Det jag har hört och läst om sammanhang mellan serotonin och autism gick ut på att folk med klassisk autism ofta har ovanligt hög serotonin. Det skulle då också förklara att folk med autism inte bryr sig så mycket om vad andra tycker. Däremot kan folk med NPF ofta ha för låg serotonin-nivå.

Om man nu har har diagnos inom autism-spektrum, så vet man inte riktigt om man nu har för hög eller för låg serotonin. Men.... har man depression, så kan man nog vara ganska säker på att man har för låg. Humörsvängningar brukar också tala för för låg serotonin.
Toblerone
 
Inlägg: 5815
Anslöt: 2010-11-19
Ort: Stockholm

Behövs extra serotonin vid autism (SSRI)

Inläggav Zima33 » 2019-02-17 11:43:57

Toblerone skrev: Men.... har man depression, så kan man nog vara ganska säker på att man har för låg. Humörsvängningar brukar också tala för för låg serotonin.

Det är en myt att serotoninbrist orsakar depression. Man har gjort tester där folk fick serotoninsänkande läkemedel. De fick inte depression.
Källa: Läkartidningen. http://www.lakartidningen.se/Functions/ ... leId=16969
Zima33
 
Inlägg: 3002
Anslöt: 2011-05-09

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in