Behöver hjälp att klä mig vettigt

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav Tassa » 2021-01-09 12:41:01

Jag har haft torgskräck så länge i mitt liv att jag aldrig lyckats lära mig det här. Men jag känner ingen som kan lära mig, de som försöker kan aldrig ta sig ner på min nivå för de inser inte hur lite det är jag egentligen förstår.

Jag har äntligen kommit underfund med att Cubus säljer kläder riktade mest mot tonåringar, och att Kappahl är lite mer åt tanthållet. Vilken butik ska man gå till om man är kvinna och omkring 30? Jag vill gärna se ganska proper ut.

Jag har heller aldrig lärt mig namnen på de olika plaggen och hur de ska användas. Vad är till exempel skillnaden på tunika, blus och topp, och när används de? Jag får ofta höra "sök på youtube!" men då sitter det en amerikan, 20 år och görsnygg som ger råd. Jag är svensk, 30, och ser ganska knepig ut så samma kläder kommer kanske inte fungera på mig, eller?

Ja, jag förstår att det inte finns några absoluta regler, så vi behöver inte ta den diskussionen. Men jag vill ju heller inte ha total klädanarki och gå runt i ikeakassar, så ett par grundläggande principer att gå efter skulle jag uppskatta jättemycket! Är det någon som vet vart jag kan vända mig?
Tassa
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2021-01-09

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav RapeRegs » 2021-01-09 13:25:46

Förutom att följa groomingkanaler på youtube skulle jag rekommendera butikspersonal i klädbutiker.

De flesta som arbetar i lite dyrare klädbutiker har ett stort intresse för mode. Och unga modemedvetna kvinnors entusiasm när det gäller att styla och kombinera är uppenbarligen stor.

Jag tror man blir som en levande provdocka för dem. Någon sorts förlängning av att leka med Barbiedockor antar jag. Oavsett orsak vet de vad de gör och resultatet blir bra.

Så våga utnyttja personalen!

mvh

RapeRegs, Aspergerforums modelejon.
RapeRegs
 
Inlägg: 1140
Anslöt: 2015-06-19

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav slackern » 2021-01-09 16:20:32

Om du vil se proper ut så är väl klassiskt mode den stilen jag kommer att tänka på, om du inte vill lägga ner en förmögenhet så funkar väl H&M.

Så mitt råd till dig är att Googla klassiskt mode för att få information.
slackern
 
Inlägg: 36914
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav Alien » 2021-01-09 16:55:14

Om du inte vill ha en jättegarderob så bestäm vilka färger du gillar bäst, och de bör helst passa ihop.

Så här ser en tunika ut:
https://www.fannymichel.se/klader/tunik ... icka-khaki

Skillnaden mot en blus är ju att en tunika är ledigare, passar den som inte är smal och bärs till långbyxor el tights. En blus är mer traditionell och har oftast krage och är instucken i byxorna och kjolen. Topp är inget ord jag själv använder. Går du till HM, Zara el Lindex så hittar du kläder som de flesta har.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37236
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav Teost » 2021-01-09 17:16:09

Ja...finns mkt att säga
Jag gillar inte då kläderna känns, som sitter åt, eller i fel material, speciellt inte närmast huden.
Dessvärre känns och ser dyrare kläder bättre ut. Oftast. Vanliga kedjorna har alltid vissa plagg som ser bättre ut, men så är de då dyrare än de flesta plagg där....
Ju högre budget gör det ju lättare att handla...Jag använder kläder länge, många år, har avsatt kläder för olika ändamål. Om jag hittar ett plagg i rimligt pris som jag gillar, så köper då flera av samma, ev i olika färg.
Vissa plagg passar olika personer olika bra....
Plagg som korta shorts som visar för mkt, tröjor glipar så magen visas, för åtsittande, märken med tryck, öht tryck, köp inte sånt om du vill se proper ut....
Färger kan såklart blandas hur man vill men kan se komiskt ut. Finns inga enkla regler, har med annat att göra men vill man inte se ”kul” ut, enklast att då låta bli att blanda mycket färger om inte vet vad du gör, om du vill se proper ut dvs.
Svart och mörkblått, grått är inte färg på det sättet enl mig.
Ja brukar ha någon sådan ickefärg nedtill och ev kombinera med färg upptill.
Mönster kan vara superfint. Eller inte alls. Säkrare val med enfärgat för proper dvs
Alla affärer har ju dockorna klädda i en hel dress. Oavsett stil på affären. Tycker du det ser ok ut så enkelt köpa helt enligt dockans klädsel?

Youtube..., vet inte jag för gammal kanske, googla annars, alla affärer typ finns på nätet ser du vad de menar med exemplen du tar upp, en blus är en blus (”kvinnans skjorta”) tunika lite lång, men kortare än klänning, Top - kan se väldigt olika ut på olika affärer lång eller korta ärmar på alla dessa
Personligen tycker jag lätt om man vill hitta överdelar, värre med byxor osv, superjobbigt, är inte fet men något rund...
Ett par underdelar räcker, och några fler tröjor,
Tunika är bekvämt men är det propert... Kan vara. Klänning gillar jag också, medens helt klädd.
Teost
 
Inlägg: 31
Anslöt: 2020-12-11
Ort: Stockholm förort

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav Teost » 2021-01-09 17:26:26

Glömde kjolar
Givetvis också bra

Finns som blandning mellan en kavaj och stickad tröja, som tycker trevlig, men har själv aldrig ägd kavaj så..
Behövs inte massa plagg om de passar dig, och passar kombineras med varandra
Vilket enklast om du köper dem från samma affär
Teost
 
Inlägg: 31
Anslöt: 2020-12-11
Ort: Stockholm förort

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav antonius » 2021-01-09 17:42:38

Bastkjol är ju luftigt...
antonius
 
Inlägg: 16843
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav yumxi » 2021-01-09 18:44:16

antonius skrev:Bastkjol är ju luftigt...


Eller höftskynke?
yumxi
 
Inlägg: 260
Anslöt: 2016-08-19
Ort: Appaloosa Plains

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav Teost » 2021-01-09 18:59:01

Alltså för mig är svårt om kläderna bara ser ok, men ffa ska de kännas ok, har ju hört också att om man inte känner sig bekväm i kläderna syns det, på ett negativt sätt då.
Vissa kläder kan mer passande för hemmabruk, sommar/strand, dvs att ser inte propert el som rubrik klä sig vettigt, ordet vettigt tänker jag ifs på hör ihop med vilket sammanhang de används,
I vilka sammanhang behövs proper klädseln, visst det kan också vara bekväma
Teost
 
Inlägg: 31
Anslöt: 2020-12-11
Ort: Stockholm förort

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav antonius » 2021-01-09 19:02:04

yumxi skrev:
antonius skrev:Bastkjol är ju luftigt...


Eller höftskynke?


ingen dum ide, de gamla urfolken visste vad som var praktiskt...
antonius
 
Inlägg: 16843
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Behöver hjälp att klä mig vettigt

Inläggav whatnow » 2021-01-18 16:46:41

Jag fick nog med mig väldigt mycket hemifrån när det kommer till mode och smink då min mamma var noga med sitt utseende. Blev dock inte intresserad av kläder själv förrän över tonåren, har haft alla stilar man kan tänka sig, typ!

Många dagar funkar det ju med att par jeans som sitter bra, lång eller kortärmad tröja samt en kofta/cardigan om man är frusen av sig.

Jag skulle föreslå att du först börjar med vilka färger du tycker om och känner att du klär i.
Jag tycker till exempel att kläder i ljusa pastellfärger är ursnyggt, men fick inse att jag inte alls trivs i det. :roll: Tycker mest om höstiga färger.

Sen kan du fundera på vilka klädesplagg du tycker om och istället för Youtube testa att till exempel söka "green sweater outfit" på Pinterest eller bara googla för lite inspiration.
Du kan även söka i stil med "woman 30s outfit".
Det kan också vara en idé att kolla lite vilka sorts plagg som klär din kroppsform ifall du är osäker. Det är såklart inget man behöver följa till punkt och pricka, ha på dig det du trivs bäst i. Jag hade till exempel gärna velat ha ett bara tajta jeans som är höga i midjan, men jag har knappt några höfter så tycker bara jag ser konstig ut när jag testat. :-|
Med byxor kan du fundera på om du vill att de ska sitta tajt eller mer baggy, högt eller lågt i midjan samt vilket material du trivs bäst med.
Med tröjor kan du fundera på om du tycker om att ha mönster/tryck eller föredrar enfärgat, vilken urringning du tycker om eller om du kanske rent utav vill ha polokrage. Kanske föredrar du skjortor eller blusar med krage och knäppning etc
När det kommer till kjolar och klänningar så ska man väl mest tänka på att inte ha alldeles för korta då det kan klassas som mer ungdomligt, men kort kan funka om du har tjockare leggings till.

Om du är bekväm med det kan du ju alltid fråga personal om hjälp också.

När du väl har lite mer hum om vad du trivs med kvittar det egentligen i vilken affär du handlar kläder, bara det passar det du är bekväm i, din stil så att säga.
Vet inte om jag är till särskilt mycket hjälp med allt mitt pladder... Men bara ställ mer frågor ifall du behöver och lycka till!
whatnow
 
Inlägg: 13
Anslöt: 2021-01-05

Återgå till Att leva som AspergareLogga in