Barnböcker om AS?

Alla frågor om Asperger i relation till barn och/eller föräldrarollen.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Barnböcker om AS?

Inläggav Mamasnest » 2012-04-30 9:15:39

Är det någon som har tips på banböcker om AS?
Vi har redan "Abbe 8 år och 43 dagar".

Böcker på engelska fungerar lika bra eftersom mina barn är tvåspråkiga.
Mamasnest
 
Inlägg: 187
Anslöt: 2011-11-09

Re: Barnböcker om AS?

Inläggav Alien » 2012-05-01 13:39:44

Kolla i denna tråd: boktips-om-asperger-t7085.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Re: Barnböcker om AS?

Inläggav Mamasnest » 2012-05-01 15:14:57

Alien skrev:Kolla i denna tråd: boktips-om-asperger-t7085.html


Stort tack! :-)Happy
Mamasnest
 
Inlägg: 187
Anslöt: 2011-11-09

Barnböcker om AS?

Inläggav Alien » 2014-11-19 0:33:02

Bump!

Just i dagens DN såtr det om Abbe 8 år och 43 dagar av Kicki Polleryd (text och Anna Lundqvist bild) och Coolt med ADHD av Malin Roca Ahlgren m fl.

DN Insidan skrev:Alice 11 år, har adhd. Abbe, 8 år, har Aspergers syndrom. I två böcker för barn berättas om hur det kan vara att leva med diagnoserna – både om starka sidor och om svårigheter.
http://www.dn.se/insidan/alice-och-abbe ... rstaelsen/

Abbe är en vanlig kille, men tänker och fungerar ofta på ett sätt som är lite ovanligt jämfört med majoriteten. Han gillar till exempel inte överraskningar eller snabba förändringar. Ska klassen göra en utflykt behöver han få veta i förväg vart de ska och vad som ska hända där. Annars känner han obehag och oro i stället för positiv spänning och förväntan.

Det kan vara svårt att konkret förklara för barn (och ibland vuxna) vad autismspektrumtillstånd som Aspergers syndrom innebär. I boken ”Abbe 8 år och 43 dagar” låter författaren, Kicki Polleryd, Abbe själv berätta om sin vardag.


Och känner jag igen mig:
”Om jag håller på med någonting som jag gillar, kan jag sitta still hur länge som helst. Då är jag riktigt bra på att koncentrera mig. Jag tycker absolut inte om att avbryta en uppgift när jag väl kommit i gång. I skolan brukar jag be fröken att få vara kvar I klassrummet under rasterna för att göra färdigt det jag håller på med. Ibland går det bra men ibland säger fröken att jag ska gå ut och leka med de andra barnen i stället. Det tycker jag är onödigt eftersom jag ändå inte vill spela fotboll eller basket som de andra alltid gör.”


Abbe är nlöjd med att ha bara två kompisar, men hans föräldrar inte inte lika nöjda. De vill gärna att han tar med en klasskompis hem:
”Det konstiga är att det aldrig blir särskilt roligt eftersom kompisen inte vill göra det jag har bestämt. Det tycker jag är oartigt. Mina föräldrar säger till mig att kompisen ska få bestämma eftersom den är gäst. Det förstår jag inte, för när mamma och pappa bjuder hem goda vänner på middag så bestämmer de innan vad alla ska äta, var de ska sitta vid bordet och att alla ska spela kubb efter maten.”


Social på sina egna villkor var det.

Författren Kicki Polleryd är psykolog, specialiserad på neuropsykiatri.

Boken ”Coolt med adhd” vänder sig främst till barn mellan 9 och 12, både till dem som själva har adhd och deras kompisar, men också till exempelvis släktingar och lärare.
---
– Det behövs mer öppenhet, säger Malin Roca Ahlgren. I dag hyss­jas det lite för mycket, det är lite tabubelagt med adhd. Det gör att det blir ännu jobbigare för dem som har diagnosen. Och så behövs mer kunskap, många tror att det bara handlar om att man har svårt att sitta stilla.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Barn och föräldraskapLogga in