Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Bounce » 2019-01-16 11:25:12

I grunden är vi egentligen ganska lika.

Hjärnan har två olika tankesystem, som båda grupperna växlar emellan. System ett är intuitivt tänkande som är mer känslopåverkat. System två är analytiskt/logiskt tänkande.

Det som skiljer oss är att autistiska människor tänker mer detaljerat dvs att man väger in fler pusselbitar och det blir ett mer komplext tänkande.

För att ge ett exempel på hur jag menar kan vi ta en tonåring som är neurotypisk. Han kan lättare spela den sociala självsäkrare rollen i sociala situationer för att han inte uppfattar alla detaljer lika detaljerat förstått som en autistisk. Tänk er att han glider in i klassrummet med en skön självkänsla och attityd, han missar lättare omgivningens alla detaljerade signaler. Exempelvis att en klasskompis visar med sitt subtila kroppsspråk att hen inte tycker det känns så bekvämt när han glider in i klassrummet. Den autistiska personen känner alla andras känslor för mycket och ser alla detaljer som avslöjar mer vad omgivningen känner och tänker. Vilket leder till att den autistiska människan får svårare att dunka in i klassrummet med världens självkänsla och ignorera den mer detaljerade och avslöjande världen.

Man kan likna det med att autister upplever världen i 4k:s superdetaljrikedom & normala människor i 1080. Autistiska människor slussas in i en värld där övriga befolkningen inte tänker lika detaljerat förstått som autister, där bland annat sociala tänket är uppbyggt på lögner och inte lika ackurat förhållningsätt som hos autistiska perceptionen.

Det resulterar många gånger att autister gång på gång intalas & tillslut tror att vi inte förstår så bra, eftersom vi lever i ett dominerat icke autistiskt tankesätt i samhället, där vår syn/tanke sällan bekräftas i 1080 världen. Som många gånger leder till signifikant sämre självkänsla, utanförskap, ångest & att inte individen utvecklas till sin fulla potential när hen går runt & känner att det är något fel på hen.

Barn som föds med dessa hyperkänsliga sinnen måste få växa upp i en vadderad mycket lugn och trygg miljö. Där man som förälder integrerar med barnen mycket sakta och ömt. Barnet behöver förstå sin omvärld och kunna förutsäga den. Dvs inga plötsliga rörelser eller ljud. Inget tv-tittande med starka färger eller oförutsägbara händelser som skrämmer. Saker skall stå på samma plats i hemmet för att minimera oförutsägbarhet som skapar rädslor, känslomässiga eller andra sensoriska problem. Förstår föräldern detta och kan sedan klara av att ge sitt barn denna vadderade miljö, där man tidigt fokuserar på barnens specialintressen i kreativa, utvecklande och lugna aktiviteter, så kan barnet komma ur det första 6 kritiska åren som mycket högfungerande autistisk människa. Och om personen fortsätter stretcha sin passion genom livet nå exceptionell begåvning. Tack vare sin hyperplasticitet och enorma intensiva fokus.

Om autistiska människor inser att världen förhåller sig på detta sätt, kan autistiska människor lättare integrera med omvärlden, om du också analyserar och förstår den med tiden.
Bounce
 
Inlägg: 310
Anslöt: 2019-01-09

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav opteron » 2019-01-18 11:27:16

Asperger och Neurotypiska är motsatsen till varandra, både och är smarta på sitt sätt. Med aspergers kan du ha ett intresse som du är bra på, med Neurotypisk hjärna kan du ha flera intressen som skiljer sig åt.

Man skall inte ångra sig för att man har aspergers, man är inte konstig på något sätt för det. :-)Happy
opteron
 
Inlägg: 588
Anslöt: 2009-06-04

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Bounce » 2019-01-18 16:39:26

Ja skulle snarare säga att man som autistisk kan ha flera intressen och att vi i grunden (system 1 & 2) är lika. Högre intellektuell nivå tenderar ofta att bidra med fler intressen hos både autistiska och neurotypiska. Poängen med det initiala inlägget var att reda ut vad som skiljer oss i våra tankar. Jag försöker ibland prata med min far och vara helt mig själv, det slutar ofta med att han tycker det blir för jobbigt att prata och ibland för komplext. Han har projicerat sin brusigare värld sedan jag var liten. Många gånger har min värld inte blivit verbalt bekräftad av han. Tillslut kanske man tror att det är något fel i ens tänk och man försöker under uppväxten istället börja applicera det brusigare tänket som det rätta. Enligt min erfarenhet och uppfattning så är det bättre att inte göra det.
Bounce
 
Inlägg: 310
Anslöt: 2019-01-09

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Pinghis Khan » 2019-01-18 19:12:34

opteron skrev:Asperger och Neurotypiska är motsatsen till varandra, både och är smarta på sitt sätt. Med aspergers kan du ha ett intresse som du är bra på, med Neurotypisk hjärna kan du ha flera intressen som skiljer sig åt.

Man skall inte ångra sig för att man har aspergers, man är inte konstig på något sätt för det. :-)Happy


Nej man behöver inte vara bra på något varken som autist eller nt.
Pinghis Khan
 
Inlägg: 1496
Anslöt: 2016-01-17

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Vildsvin » 2019-01-18 19:16:04

Bounce skrev:För att ge ett exempel på hur jag menar kan vi ta en tonåring som är neurotypisk. Han kan lättare spela den sociala självsäkrare rollen i sociala situationer för att han inte uppfattar alla detaljer lika detaljerat förstått som en autistisk. Tänk er att han glider in i klassrummet med en skön självkänsla och attityd, han missar lättare omgivningens alla detaljerade signaler. Exempelvis att en klasskompis visar med sitt subtila kroppsspråk att hen inte tycker det känns så bekvämt när han glider in i klassrummet.

Är nog många tillbakadragna NPF:are som uppfattar detta som neurotypiskt. Men att missa omgivningens subtila signaler är inte sunt och kan också vara en form av NPF. En sådan person söker troligen aldrig vård och blir därför inte diagnosticerad. Det funkar att bete sig så som tonåring, men i vuxen ålder kommer man att komma i konflikt med folk.
Vildsvin
 
Inlägg: 1164
Anslöt: 2011-01-03

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Bounce » 2019-01-19 0:27:42

Ja det kan bli för intensivt att uppleva världen mer detaliierat som också kan leda till att man skärmar av sig och missar information.

Hur ska en exakt skriven kod i ett program (medvetande) kunna identifiera och veta om ett annat program har mindre kod (mindre program). Det enda möjliga sättet är om det bara finns ett medvetande och ett program.
Bounce
 
Inlägg: 310
Anslöt: 2019-01-09

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav antonius » 2019-01-19 11:25:53

Aspisar är generellt mer soltär, medan NT i högre grad uppmärksamhets sökande... :-)063
antonius
 
Inlägg: 14722
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Batte » 2019-01-20 2:50:19

Det er individuelt først og fremst, og forskjellen er om man oppfyller tilstrekkelig diagnosekriterier eller ikke.

Jeg tror likevel at "innebörden" av alle de vanligste trekkene mange har kan oppsummeres med:
-Neurotypiske avgrenser og regulerer i hovedsak automatisk. Det innebærer at de i stor grad baserer seg på normer, sannheter, risikotoleranser, hierarkier, dogmer etc. etablert av samfunnet. Det innebærer også at de i stor grad automatisk filtrerer og prioriterer bort input.
-Aspier avgrenser og regulerer i hovedsak manuelt.
Batte
 
Inlägg: 5216
Anslöt: 2016-08-04
Ort: Smaalenenes amt

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Bounce » 2019-02-20 16:34:14

Autistiska förstår världen mer detaljerat förstått och får då svårt att anpassa sig till den lägre upplösningen av förståelse. Men detta kan vara klurigt att förstå sig på dels för att man inte vill tänka så och även för att icke autistiska inte bekräftar vår bild. Det kan då leda till att man tror (fördummas och intalas) att man är dum eller inte förstår så bra. När det i själva verket är tvärt om. Hade dom haft lika hög förståelse så hade dom ju tänkt som vi.
Bounce
 
Inlägg: 310
Anslöt: 2019-01-09

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Liljan » 2019-02-24 16:02:51

Om man ser vad andra känner på det sättet är man feldiagnosticerad, en av kärnpunkterna med autism är att msn inte uppfattar sånt. Autister har inte större problem än neurotypiska att självsäkert glida in i ett klassrum heller.
Liljan
 
Inlägg: 846
Anslöt: 2013-01-17

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Liljan » 2019-02-24 16:04:22

Bounce skrev:Autistiska förstår världen mer detaljerat förstått och får då svårt att anpassa sig till den lägre upplösningen av förståelse. Men detta kan vara klurigt att förstå sig på dels för att man inte vill tänka så och även för att icke autistiska inte bekräftar vår bild. Det kan då leda till att man tror (fördummas och intalas) att man är dum eller inte förstår så bra. När det i själva verket är tvärt om. Hade dom haft lika hög förståelse så hade dom ju tänkt som vi.

I så fall behövs ju inte diagnosen överhuvudtaget, det du beskriver låter mer som särbegåvning, autism är en funktionsnedsättning.
Liljan
 
Inlägg: 846
Anslöt: 2013-01-17

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Kahlokatt » 2019-02-24 18:37:14

Ibland kan jag irritera mig på andra aspergare och tänka "men guuud vad de är autistiska!" Men sedan umgås jag med NTs och upptäcker hur autistisk jag själv är... :-)051
Kahlokatt
 
Inlägg: 18282
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav antonius » 2019-02-24 20:07:41

Många NT är virtuoser på att komma med kompletta lögner, medan en stor del aspisar är rena katastrofen när de ska ljuga och alla ser lång väg att det där var väl inte helt sant, "eller hur, URBAN!!" och han sitter där moloken. "Gå nu fram och säg att du ljög". Medan NT:isarna dansar omkring på de perfekt lögnernas våg, hipp, hipp... :roll:
antonius
 
Inlägg: 14722
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Batte » 2019-02-24 20:25:48

antonius skrev:Många NT är virtuoser på att komma med kompletta lögner, medan en stor del aspisar är rena katastrofen när de ska ljuga och alla ser lång väg att det där var väl inte helt sant, "eller hur, URBAN!!" och han sitter där moloken. "Gå nu fram och säg att du ljög". Medan NT:isarna dansar omkring på de perfekt lögnernas våg, hipp, hipp... :roll:
Haha, morsomt skrevet! :lol:
Batte
 
Inlägg: 5216
Anslöt: 2016-08-04
Ort: Smaalenenes amt

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Bounce » 2019-02-24 23:33:30

Liljan

Det gäller bara att förstå det själv, att det är så. Det blir ett handikapp eftersom det avviker och vi lever i ett dominant icke autistisk värld. Läs om intense world theory för mer information.
Bounce
 
Inlägg: 310
Anslöt: 2019-01-09

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Bounce » 2019-02-24 23:55:36

Eftersom vi vi lever i en mycket intensivare värld så bygger vi upp världen som ett detalierat pussel. För att få ordning i allt kaos. Icke autistiska behöver inte det då dom inte levt i ett intensivt kaos.
Bounce
 
Inlägg: 310
Anslöt: 2019-01-09

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Bounce » 2019-02-25 0:11:45

Om man växt upp och fått mycket rädslor på grund av plötsliga händelser som man inte var beredd på. Så blir det extremt läskigt i ett intensivt kaos som toddler. Rädslorna gör att du inte utvecklar fler kopplingar i det aktuella neurala nätverket som berörs. Du gör en ritrett för att undvika det läskiga. Men om du bara vågar möta rädslorna och samla mod genom förståelse för rädslan kan du låsa upp det neurala nätvekets kopplingar och expandera. Men det betyder inte att hela det neurala nätverket begränsas. Men ju fler rädslor som du inte kan förstå varför. Ju fler murar så att säga.
Bounce
 
Inlägg: 310
Anslöt: 2019-01-09

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav antonius » 2019-02-25 9:21:54

Batte skrev:Haha, morsomt skrevet!


Tack! jag växte lite...
antonius
 
Inlägg: 14722
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav slackern » 2019-02-25 16:30:50

Vi är diagnostiserade med autism, neurotypiska är det inte, där har du skillnaden.
slackern
 
Inlägg: 32766
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Aspies vs neurotypiska, vad skiljer egentligen?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2019-02-26 1:35:26

Resultatet på AQ och RAADS?
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10345
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Återgå till Att leva som AspergareLogga in