Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav ankhh » 2019-09-21 14:51:59

RapeRegs skrev:För det första; utvecklingsstörning handlar om ett kliniskt orsakssamband. Termen är knuten till de tänkta skadornas uppkomst och symptom. Asperger en utvecklingsstörning per definition. Även F70-79 handlar om utvecklingstörningar.

Att människor ute i samhället inte är insatta eller använder ordet utvecklingsstörd i mer svepande eller slarvig betydelse påverkar inte detta faktum.

För det andra handlar tråden om att en läkare i en remiss, fullt korrekt, angivit att en patient med asperger är psykiskt utvecklingsstörd. Det är så remisser fungerar. Ett antal skribenter påstår att läkaren gjort fel. Det är viktigt att vi förstår att läkaren inte gjort fel och att det svenska systemet bygger på vetenskap, inte daltande med sanningen eller hänsyn till politiskt korrekt tramsbajs.


Varför man på något sätt vill skyla över det faktum att asperger är en utvecklingsstörning kan säkert variera. En orsak kan t.ex. vara att man lider av grav funkofobi och inte vill förknippas med de människor som normalt sett kallas "utvecklingsstörda" ute i samhället.

Men på aspergerforum är det viktigt att vi upplyser om att asperger per definition innebär utvecklingsstörning och att det i remisser, diagnoskoder, forskning, litteratur et.c. kommer behandlas som en sådan.


1177 och habiliteringen är inte "människor ute i samhället" som använder termen "utvecklingsstörd" lite slarvigt.

Trådämnet: skriver man "psykisk utvecklingsstörning" tolkas det rimligtvis som F70-F79, och är alltså inkorrekt om diagnosen ska vara F84(.5).

Det handlar inte om att skyla över något - oavsett ditt retoriska knep att hitta på psykologiska förklaringar till varför de som vill använda korrekt terminologi (och, för TS, få rätt diagnos på remissen) i själva verket skulle ha andra drivkrafter som (jösses!) "grav funkofobi".

(Det är en helt annan diskussion om AS faktiskt handlar om störningar/skador, eller om variation. Det hör till någon annan tråd.)
ankhh
Inaktiv
 
Inlägg: 2960
Anslöt: 2016-06-27

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 15:06:37

ankhh skrev:Trådämnet: skriver man "psykiskt utvecklingsstörning" tolkas det rimligtvis som F70-F79, och är alltså inkorrekt om diagnosen ska vara F84(.5).


Nej, det tolkas rimligtvis enligt den diagnoskod som vanligtvis medföljer remissen och den förklarande texten skrivs av en läkare som förmodligen kan ICD utantill. Det kan också vara så att läkaren nöjde sig med att konstatera att utvecklingsstörningen är psykisk snarare än fysisk och angav F00-99 för utredning.

Med tanke på att 4 läkare gjort bedömningen att remissens eller journalens formulering ska kvarstå kan vi rimligtvis utesluta att den första läkaren knappat in en fullständig (och felaktig F7x-kod) av misstag.

Det är naturligtvis inte fel att kalla asperger en utvecklingsstörning eftersom det faktiskt är en utvecklingsstörning.

Det handlar inte om att skyla över något - oavsett ditt retoriska knep att hitta på psykologiska förklaringar till varför de som vill använda korrekt terminologi


Nej, det var ett svar på dina egna spekulationer kring "fåfänga" här samt ett eko till metadiskussionen kring ordet "funkofobi". Med tanke på min redovisade inställning till just det ordet borde du dessutom förstå att det är en markering av något slag...

inte om något fåfängt försök att påstå att AS (eller andra NPF-diagnoser) inte kan innebära nedsättningar.


Det spelar ingen roll vilka teorier du har. Asperger är per definition en utvecklingsstörning och kommer behandlas som en sådan av den medicinska expertisen. Såväl F70-F79 som F80-F89 handlar om utvecklingsstörningar.
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav ankhh » 2019-09-21 15:31:56

RapeRegs skrev:[... se ovan]


Jag har kollat mina remisser (jag har en hel hög), och ingen av dem innehåller någon diagnoskod; diagnoser anges "bara" enligt medicinsk terminologi. Den enda plats där koderna används är i diagnosfältet i journalen. Jag ser ingen anledning att anta att TS remiss innehöll någon diagnoskod, i vilket fall "psykisk utvecklingsstörning" sannolikt tolkas som F70-F79.

Jag tror inte att TS uppgift om att fyra andra läkare har angett diagnosen "psykisk utvecklingsstörning" ska tolkas som att de har bedömt att den är korrekt. Där står ingenting om att de har gjort någon bedömning. Jag läser det snarare som att den första diagnosen har upprepats/citerats, dvs. att felaktigheten spritt sig då andra läkare skrivit av vad som stod i remissen.

Jag håller inte koll på din inställning till funkofobi, och håller mig allmänt till att besvara vad som faktiskt sägs i inlägg.

Det är riktigt att både F70-F79 och F80-F89 handlar om störningar i utvecklingen; det ändrar inte det faktum att "psykisk utvecklingsstörning" som angiven diagnos utläses som F70-F79.
ankhh
Inaktiv
 
Inlägg: 2960
Anslöt: 2016-06-27

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 16:57:29

ankhh skrev:Jag har kollat mina remisser (jag har en hel hög), och ingen av dem innehåller någon diagnoskod; diagnoser anges "bara" enligt medicinsk terminologi.


Logikfelet ankhhedotisk bevisföring.

Vanligtvis brukar redan etablerade- troliga eller spekulerade diagnoser tillsammans med hänvisningar för vidare utredning ingå i remisser. Syftet med en remiss är just att hänvisa patienten till en mer specialiserad utredning eller vårdenhet. Många vårdenheter vill att man inkluderar redan redan etablerade diagnoser /ICD-koder med tillhörande löptext, men det är inget tvång. Remisser kan i princip se ut hur som helst / får författas av patienten själv.

ankhh skrev:Jag läser det snarare som att den första diagnosen har upprepats/citerats, dvs. att felaktigheten spritt sig då andra läkare skrivit av vad som stod i remissen.


Exakt vad som hänt kan varken du eller jag veta. TS uppger att han upprepade gånger ringt och bett läkare ändra diagnosen. Minst 4 olika läkare har öppnat TS journal och lagt till anteckingar, det är rimligt att åtminstone några av dessa återupprepade tillägg beror på att man faktiskt gjort det man ska göra om man mottar sådana samtal, dvs bett andra läkare göra en bedömning.

Också enhetschefen har varit inblandad.

Faktum är att "enhetschefen slutade svara", förmodligen för att TS på aspergervis ringde ganska mycket om saken.

Din teori om att flera läkare och en enhetschef skulle tro att asperger sorterar under F7x snarare än F8x låter inte heller särskilt sannolik. Särskilt inte när de ombeds kontrollera just det. Snarare har läkarna torrt konstaterat att jodå, asperger är en utvecklingsstörning. Det kan vi inte ändra bara för att patienten är missnöjd med att vara utvecklingsstörd.

ankhh skrev:Det är riktigt att både F70-F79 och F80-F89 handlar om störningar i utvecklingen


Utmärkt, då är vi överens om att asperger är en utvecklingsstörning! Jag tror också vi kan enas om att det handlar om en psykisk snarare än fysisk utvecklingsstörning.

det ändrar inte det faktum att "psykisk utvecklingsstörning" som angiven diagnos utläses som F70-F79.


Om en läkare blir ombedd att titta lite extra på en journal eftersom en patient anser att det blivit helt fel kommer han inte släppa igenom att patienten fått felaktig diagnoskod.

Om flera (sic !) läkare och en enhetschef ombeds göra samma sak är det än mer osannolikt.

Med all respekt är det mer sannolikt du som tolkar situationen fel eftersom du varken har tillgång till remissen eller patientens journaler.
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav kiddie » 2019-09-21 17:15:59

ankhh skrev:Det är olyckligt att termen används t.o.m. i diagnosmanualen med olika betydelse, men ordet "utvecklingsstörningar" i F84 innebär inte att F84 i själva verket hör till F70-F79.


Vissa verkar ha svårt för att greppa detta. Att begreppet psykisk utvecklingsstörning inte är ett allmänt begrepp som kan användas på aspergare eftersom det enbart betyder begåvningshandikapp.

Psykisk utvecklingsstörning = begåvningshandikapp
Genomgripande störning i utvecklingen alt. genomgripande utvecklingsstörning = aspergers, autism (och även Rett syndrom som man numera vet inte har med autism att göra)

Och de vet med sig att i folkmun betyder utvecklingsstörning begåvningshandikapp, så de vill alltså att vi ska skapa oreda och missförstånd genom att kalla oss själva utvecklingsstörda.

Dessutom ofta samma personer som bråkar om något som är helt självklart, som om begåvningshandikapp och autism är under samma paraply i diagnosmanualen, vilket alltså inte är fallet.

Så jag fattar inte varför vissa anser det är bajs och PK att hålla sig till de korrekta manualerna där begreppet psykisk utvecklingsstörning inte har något med aspergers att göra. Men känns ju som man blir trollad här, eller hur?
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 17:41:18

kiddie skrev:Psykisk utvecklingsstörning = begåvningshandikapp


Nej, detta är fel, psykisk utvecklingsstörning betyder att utvecklingsstörningen är av psykisk snarare än fysisk karaktär. Dvs det är inte så att man saknar en arm eller lider av dvärgväxt. Det är först när man börjar hänvisa det till felöversatta svenska ICD-koder det ens kan vara relevant att leka med orden som du gör nu.

hålla sig till de korrekta manualerna där begreppet psykisk utvecklingsstörning inte har något med aspergers att göra. Men känns ju som man blir trollad här, eller hur?


Det är inte att trolla att påpeka att asperger är en utvecklingsstörning.

Tvärtom, den enda som verkar trolla just nu är du. "Aspergers" kommer naturligtvis att används mindre och mindre när det tas bort ur din "korrekta" manual. Varför man ändrar och uppdaterar något som är korrekt kan man undra :-)051

Klart är att det måste ändras och att utvecklingsstörningarna ska sorteras annat vis. Den medicinska forskningen kanske inte har fått ditt memo om vad en utvecklingsstörning är?
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav slackern » 2019-09-21 18:02:31

För att röra om lite mer i grytan så finns ju även äldre namn för AS med i ICD-10. Själv tycker jag att det är rätt lustigt och kan driva om det självironi eller galghumor.

Jag tror det handlar om självförtroende och att jag vet själv vem jag är och hur jag fungerar och struntar blankt i om någon människa missuppfattar mig, deras förlust och inte min.

Här presenteras diagnoskriterierna för Aspergers syndrom som de är formulerade i diagnosmanualen ICD-10.
Diagnostiska kriterier i ICD-10:
Kod: F84.5
Innefattar:
Autistisk psykopati
Schizoid störning i barndomen


http://habilitering.se/autismforum/om-d ... rs-syndrom

Att diagnosen går under genomgripande utvecklingsstörningar stör mig inte det minsta bara att konstatera fakta och ta reda på vad det egentligen betyder.
slackern
 
Inlägg: 36130
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav ankhh » 2019-09-21 18:21:02

RapeRegs skrev:
ankhh skrev:Jag har kollat mina remisser (jag har en hel hög), och ingen av dem innehåller någon diagnoskod; diagnoser anges "bara" enligt medicinsk terminologi.


Logikfelet ankhhedotisk bevisföring.

Vanligtvis brukar redan etablerade- troliga eller spekulerade diagnoser tillsammans med hänvisningar för vidare utredning ingå i remisser. Syftet med en remiss är just att hänvisa patienten till en mer specialiserad utredning eller vårdenhet. Många vårdenheter vill att man inkluderar redan redan etablerade diagnoser /ICD-koder med tillhörande löptext, men det är inget tvång. Remisser kan i princip se ut hur som helst / får författas av patienten själv.

Citera ordentligt; det du gör nu är direkt ohederligt. Jag påstod inte att diagnoskoden saknades i TS remiss, utan påvisade utifrån min egen mångfald av remisser (för olika diagnoser, multisjuk) att diagnoskod enligt min erfarenhet vanligen inte anges i remisser. Jag skrev, fortsatt, "Jag ser ingen anledning att anta att TS remiss innehöll någon diagnoskod, i vilket fall "psykisk utvecklingsstörning" sannolikt tolkas som F70-F79." Det finns inget logiskt fel i det. Du påstår å andra sidan att diagnoskoder vanligtivis anges i remisser, utan att visa något stöd för detta. Jag säger: diagnoser, ja - men inte, enligt min erfarenhet, diagnoskoder.

RapeRegs skrev:
ankhh skrev:Jag läser det snarare som att den första diagnosen har upprepats/citerats, dvs. att felaktigheten spritt sig då andra läkare skrivit av vad som stod i remissen.


Exakt vad som hänt kan varken du eller jag veta. TS uppger att han upprepade gånger ringt och bett läkare ändra diagnosen. Minst 4 olika läkare har öppnat TS journal och lagt till anteckingar, det är rimligt att åtminstone några av dessa återupprepade tillägg beror på att man faktiskt gjort det man ska göra om man mottar sådana samtal, dvs bett andra läkare göra en bedömning.

Också enhetschefen har varit inblandad.

Faktum är att "enhetschefen slutade svara", förmodligen för att TS på aspergervis ringde ganska mycket om saken.

Din teori om att flera läkare och en enhetschef skulle tro att asperger sorterar under F7x snarare än F8x låter inte heller särskilt sannolik. Särskilt inte när de ombeds kontrollera just det. Snarare har läkarna torrt konstaterat att jodå, asperger är en utvecklingsstörning. Det kan vi inte ändra bara för att patienten är missnöjd med att vara utvecklingsstörd.

Just det. verkligen du eller jag vet vad som har hänt. Men så mycket kan jag ju säga att jag betvivlar att andra läkare kallas in för att bedöma rimligheten i en diagnos som en patient klagar på, och därefter antecknar i journalen. Av TS inlägg framgår att detta gjorts "medan ingenting hände"; det går inte att uttolka att TS skulle ha ringt fyra olika läkare medan TS väntade på att den felaktiga diagnosen skulle ändras. TS kontaktade vårdcentralen igen efter att dessa andra anteckningar noterats.

Däremot är det riktigt att enhetschefen vanligen får ta beslut, om inte vårdpersonalen själv vill ändra (dvs. stryka över och lägga till) i den ursprungliga journalanteckningen.

RapeRegs skrev:Resten ovan

Nej du. Läs, läs igen. "Störning i utvecklingen" != "Psykisk utvecklingsstörning" i medicinsk terminologi.
ankhh
Inaktiv
 
Inlägg: 2960
Anslöt: 2016-06-27

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 18:27:05

Kentarou skrev:Du menar alltså att man blir kallad elaka saker om man säger fel saker om handikappade?


Ja, ordet är tänkt att användas så. Låt oss titta på ett exempel:

"Det är med stor ledsamhet men samtidigt en ökad kämpaglöd som Förbundet Unga Rörelsehindrade tar emot Novus unika undersökning av svenska folkets attityder och inställning till personer med någon form av funktionsnedsättning. "


Förbundet unga rörelsehindrade är alltså väldigt ledsna och upprörda. Över vad frågar vi oss?

Unga Rörelsehindrade skrev:"undersökningen visar också en allvarlig situation där såväl fördomar som bred okunskap kring vår grupp breder ut sig bland svenskarna. Exempelvis kan vi läsa om att hela 78 procent, det vill säga närmare fyra av fem svenskar, aldrig någonsin har hört talas om begreppet funkofobi"


Det är ju jättehemskt, svenskarna har inte ens hört talas om ordet funkofobi!

Man kanske kan invända att ordet, när undersökningen genomfördes, just hittats på av unga rörelsehindrade. Det var kanske därför inte så konstigt att det inte är så många svenskar som känner till dess innebörd. Men varför bry sig om sådana petitesser? Låt oss dra skruvade slutsatser istället!

Unga Rörelsehindrade skrev:Det är ungefär som att 78 procent av svenskarna aldrig skulle ha hört talas om ord som rasism, sexism och homofobi, begrepp som troligen de flesta är bekanta med."


Ja, skandal! SOM OM MAN INTE ENS HÖRT TALAS OM RASISM ELLER HOMOFOBI :-)003
Senast redigerad av RapeRegs 2019-09-21 18:37:53, redigerad totalt 2 gånger.
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav kiddie » 2019-09-21 18:30:34

RapeRegs skrev:Nej, detta är fel, psykisk utvecklingsstörning betyder att utvecklingsstörningen är av psykisk snarare än fysisk karaktär. Dvs det är inte så att man saknar en arm eller lider av dvärgväxt. Det är först när man börjar hänvisa det till felöversatta svenska ICD-koder det ens kan vara relevant att leka med orden som du gör nu.


http://icd.internetmedicin.se/diagnos/F ... rning.html

Så du anser att detta är en felöversättning och att du översätter mycket bättre? Nu är det så att det är så här manualen ser ut för begåvningshandikapp och det är bara att acceptera. Du kan inte komma och säga åt alla läkare att de ska börja kalla aspergers för psykisk utvecklingsstörning bara för att du vill det. Befängt.

Du anser oxo att TS inbillat sig vara diagnostiserad med AS. Föga troligt. Mycket mer troligt att någon i all hast råkat välja fel diagnosnamn.

Men snart kan vi alla sluta tramsa då rubriken till de olika autismformerna i ICD inte kommer vara genomgripande störning i utvecklingen utan autismspektrumstörning. Vissa kommer väl gråta då då de inte kommer ha utvecklingsstörning i sitt diagnosnamn.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav kiddie » 2019-09-21 18:59:00

Bara som liten notis. Rett syndrom kommer ju tas bort eftersom man förstår mer om den nu. Att den snarare handlar om att personen inte kan tala, men faktiskt vill kommunicera. Man trodde förr att personen inte kommunicerade pga autism. Rett är inte en psykisk utvecklingsstörning. Så långt visste man iallafall. Det är en neurologisk sjukdom som även drabbar kroppen, t ex kan den med Retts inte använda sina händer och har ett mycket avvikande andningsmönster. Att den även drabbar kroppen har man alltid vetat.

Och om det nu är så viktigt att säga att aspergers är en utvecklingsstörning, varför är det inte lika viktigt då att ADD/ADHD är det?

Men med den nya diagnosmanualen så verkar man ha avskaffat förvirrande rubriker. Jag har inte kollat vad rubriken till begåvningshandikapp kommer bli. Men "vår" rubrik blir iallafall en översättning av Autism spectrum disorders.

Om man nu ska gå till huvudfrågan, om någon har fått "fel reaktion" på sin aspergers så har jag ju sagt ja, min idiotläkare trodde ju att aspergers var lågt IQ som gjorde att man var tvungen att gå i särskola. En sköterska på sjukhuset när jag var inlagd för en svår infektion frågade efter att kollat i journalen vad mina mediciner var till för, och jag sa att de är mot ångest och depression, som förmodligen kommer ur aspergern. Då frågade hon vilket gruppboende jag bodde på och tyckte det var fantastiskt att jag hade ett eget boende! Så vad hon trodde om aspergers kanske inte riktigt var verklighetsförankrat heller, fast vissa med aspergers bor ju på gruppboende iofs, men det är ju inte så att alla gör det. Tror det är rätt svårt att avgöra patientens nivå när denne har 40-42 grader i feber och är lite konstig i huvudet av det. ;)
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 19:13:50

ankhh skrev:Det finns inget logiskt fel i det.


Anekdotisk bevisföring baseras på ett logikfel. Att något ur grupp A har saknar egenskap b utesluter inte att element c ur A besitter egenskap b.

Varför jag tar upp vad som vanligtvis förekommer beror på att vi försöker skapa oss en bild av hur remissen och journalanteckningarna såg ut. Det är faktiskt oklart om TS vill ändra remissen eller journalen.

Det vi vet är att TS vid upprepade tillfällen kontaktat vårdcentralen. Jag tror att TS har ringt till vårdenheten och pratat med läkarsekreterare / sjuksköterska, det är inte sannolikt att han faktiskt fått tala med en läkare (förutom enhetschefen som kan vara läkare).

Rutinen är sedan att den som mottagit samtalet bollar det vidare till en läkare som kontrollerar att allt står rätt till. Då görs den första journalanteckningen. Om TS sedan fortsätter framhärda kommer ärendet bumpas upp, fler läkare blir inblandade, de blir fler anteckningar och till slut blir det enhetschefen som avgör.

TS har alltså legat på vårdenheten och enhetschefen så många gånger att enhetschefen slutat svara på samtal.

Det är inte sannolikt att man efter allt detta ståhej skulle låta en felaktig diagnos kvarstå.

Det mest sannolika är att TS har stört sig på ordet "utvecklingsstörd". Läkarnas / enhetschefens inställning är att asperger är en utvecklingsstörning vad TS än tycker om saken.

ankhh skrev:
RapeRegs skrev:Resten ovan

Nej du. Läs, läs igen.

Okej, då tar i det ett steg i taget. Är du med på att medicinsk forskning menar att autismspektrumtillstånd (AST) är utvecklingsavvikelser med neurobiologisk grund?
Senast redigerad av RapeRegs 2019-09-21 19:25:02, redigerad totalt 2 gånger.
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 19:24:07

kiddie skrev: Du kan inte komma och säga åt alla läkare att de ska börja kalla aspergers för psykisk utvecklingsstörning bara för att du vill det. Befängt.


I Sverige använder vi huvudsakligen endera av två diagnosmanualer när en läkare ställer diagnos. Den ena är WHO:s diagnosmanual ICD-10 som är under revidering till ICD-11 (gäller från 2022) och den manual som gäller officiellt i Sverige. Den andra manualen är den amerikanska DSM som 2013 kom i en reviderad version, DSM-5.

I båda manualerna definieras autismspektrumtillstånd som genomgripande störning i utvecklingen, dvs har man asperger är man utvecklingsstörd. Alla stora utvecklingsmässiga störningar har några symptom gemensamma, bland annat kliniskt betydelsefulla nedsättningar i adaptiva funktioner, t.ex. kommunikation.


Men snart kan vi alla sluta tramsa då rubriken till de olika autismformerna i ICD inte kommer vara genomgripande störning i utvecklingen utan autismspektrumstörning.


Det här är fel. Gruppen 6A00 är Neurodevelopmental disorders, gruppen för autism kommer bli 6A02 och ligga under 6A00 och forskarna kommer fortsätta tro att det är en utvecklingsstörning.

6A00:

"Neurodevelopmental disorders are behavioural and cognitive disorders that arise during the developmental period that involve significant difficulties in the acquisition and execution of specific intellectual, motor, or social functions. "
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 19:39:43

kiddie skrev:Och om det nu är så viktigt att säga att aspergers är en utvecklingsstörning, varför är det inte lika viktigt då att ADD/ADHD är det?


ADHD är en utvecklingsstörning som bland annat leder till en mindre hjärna, koncentrationssvårigheter och i regel något lägre IQ. Men jag tycker inte det är så konstigt att det inte dykt upp i just den här tråden.

Då frågade hon vilket gruppboende jag bodde på och tyckte det var fantastiskt att jag hade ett eget boende! Så vad hon trodde om aspergers kanske inte riktigt var verklighetsförankrat heller, fast vissa med aspergers bor ju på gruppboende iofs,


Det är väl bättre att bemöta sådana fördomar och få samhället att lära sig mer om vad autism är istället för att klänga sig fast vid att man absolut inte ska räknas som utvecklingsstörd, som om utvecklingsstörda hade ett lägre värde eller något?
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav kiddie » 2019-09-21 19:47:01

RapeRegs skrev:Det är väl bättre att bemöta sådana fördomar och få samhället att lära sig mer om vad autism är istället för att klänga sig fast vid att man absolut inte ska räknas som utvecklingsstörd, som om utvecklingsstörda hade ett lägre värde eller något?


Vet inte vad du menar, hon sa inget om utvecklingsstörning, och det gjorde inte jag heller. Det nämndes inte. Tror du hakat upp dig lite nu.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 19:56:34

kiddie skrev:
RapeRegs skrev:Det är väl bättre att bemöta sådana fördomar och få samhället att lära sig mer om vad autism är istället för att klänga sig fast vid att man absolut inte ska räknas som utvecklingsstörd, som om utvecklingsstörda hade ett lägre värde eller något?


Vet inte vad du menar, hon sa inget om utvecklingsstörning, och det gjorde inte jag heller. Det nämndes inte.


Jag är ganska säker på att trådrubriken för den här tråden innehåller ordet "utvecklingsstörd". Om inte ber jag om ursäkt för att jag hakat upp mig på vad jag trodde var trådämnet :-)004
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav ankhh » 2019-09-21 19:57:03

RapeRegs skrev:
ankhh skrev:Det finns inget logiskt fel i det.


Anekdotisk bevisföring baseras på ett logikfel. Att något ur grupp A har saknar egenskap b utesluter inte att element c ur A besitter egenskap b.

Jo, om man försöker bevisa att något gäller utan undantag kan man inte logiskt härleda detta från anekdoter (personliga erfarenheter). Men den slutsats jag drog var ju "Jag ser ingen anledning att anta att TS remiss innehöll någon diagnoskod, i vilket fall "psykisk utvecklingsstörning" sannolikt tolkas som F70-F79." Där finns inget som helst logiskt fel.

Du har, å andra sidan, inte anfört något stöd för ditt påstående att remissen skulle innehålla diagnoskod.

Resten du skriver om hur klagomål på journalanteckningar/remisser hanteras stämmer inte med mina (och andras) erfarenheter. Jag tvivlar på att det görs journalanteckningar om telefonsamtal angående klagomål på journal/remiss. Är det fria fantasier du kommer med eller har du något som helst stöd för det du lägger fram?

RapeRegs skrev:
ankhh skrev:
RapeRegs skrev:Resten ovan

Nej du. Läs, läs igen.

Okej, då tar i det ett steg i taget. Är du med på att medicinsk forskning menar att autismspektrumtillstånd (AST) är utvecklingsavvikelser med neurobiologisk grund?

Nu handlar det inte om ifall AS i någon mening är en utvecklingsstörning. Det handlar om att den medicinska term som användes, "Psykisk utvecklingsstörning" motsvarar diagnoskoderna F70-F79 och alltså är felaktig om den appliceras på en person med AS.
ankhh
Inaktiv
 
Inlägg: 2960
Anslöt: 2016-06-27

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav kiddie » 2019-09-21 20:11:15

RapeRegs skrev:Det här är fel. Gruppen 6A00 är Neurodevelopmental disorders, gruppen för autism kommer bli 6A02 och ligga under 6A00 och forskarna kommer fortsätta tro att det är en utvecklingsstörning.


Och inom det kommer fd aspergers hamna under Autismspektrumstörning och förståndshandikapp kommer kallas Störningar i den intellektuella utvecklingen, eller hur det nu kommer översättas.

Det är väl bra. Inget som kan missupfattas.

När de skrev förra DSM på engelska kunde de ju inte ta hänsyn till att developmental disorder som helt enkelt betyder generellt störning i utvecklingen, faktiskt redan betydde något annat på svenska. Självklart olyckligt att man översatte det som utvecklingsstörning eftersom det på engelska inte hade någon betydelse innan men på svenska innan betydde förståndshandikapp, eller mental retardation som man skulle sagt på engelska.

Tycker folk borde vara glada att man nu kommer använda ord som inte blir lika förvirrande.

Hur neurodevelopmental disorders kommer översättas vet jag inte, men mycket troligt kommer det inte översättas med utvecklingsstörning. Neuro-utvecklingsstörning är inte ens ett svenskt ord. Neuropsykiatrisk störning, kanske?
Senast redigerad av kiddie 2019-09-21 20:20:20, redigerad totalt 1 gång.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 20:19:16

ankhh skrev:Jo, om man försöker bevisa att något gäller utan undantagn kan man inte logiskt härleda detta från anekdoter (personliga erfarenheter).


Var hävdar jag, eller någon annan, att det skulle gälla utan undantag? Eller varför ska du bevisa att det finns undantag? Nu hittar du ju bara på saker?

Remissens innehåll avgörs av vilka diagnoser man har, vilka diagnoser som misstänks och framförallt vad vårdenheten man skriver till accepterar som rimliga förutsättningar för att ta emot.

Du har inte anfört något stöd för ditt påstående att remissen skulle innehålla diagnoskod.


Nej det är korrekt, jag finner det inte ens sannolikt att remissen innehåller en fastställd diagnos. Det är DU som påstår att psykisk utvecklingsstörning ska syfta på en särskild diagnosgrupp i ICD. Under förutsättning att det du säger stämmer, dvs att det skulle vara en specifikt fastställd diagnos är det inte rimligt att man anger en hel grupp (F70-F77) utan ytterligare förklaring. Det skulle t.ex.kunna vara så att läkaren avser hela F70-F99 och sedan utvecklar vad han menar. Eller att det är en hänvisning till DSM. Baserat på vad TS skriver är det dessutom stundtals svårt att avgöra om han är missnöjd med journalen, remissen, diagnosen eller alltihop.

Att flera läkare och en enhetschef varit inblandade i fallet och att de alla kommit till samma slutsats, nämligen att inga ändringar ska göras väger mycket tungt i min bedömning.

Det är tyvärr så att asperger är en utvecklingsstörning. Har man asperger är man utvecklingsstörd.
Senast redigerad av RapeRegs 2019-09-21 20:32:05, redigerad totalt 1 gång.
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav kiddie » 2019-09-21 20:32:01

RapeRegs skrev:Det är DU som påstår att psykisk utvecklingsstörning ska syfta på en särskild diagnosgrupp i ICD.


Ankhh gör det därför att det är KORREKT. Hur svårt är det att själv slå upp koderna i ICD och kolla? Jösses.

Grejen är att allt detta är sagt på första sidan i tråden. Efter det borde det varit klart. Och TS hade en frågeställning de flesta sket i, om detta hade drabbat andra. Men det är självklart roligare att ha sin egen agenda än att svara på TS fråga.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav nomemorytoday » 2019-09-21 20:44:48

slackern skrev:
Alien skrev:Men alla vi som redan fått diagnosen Aspergers syndrom kommer att behålla den. Så Aspergers finns så länge vi lever.


Nej så är det absolut inte, när ICD-11 släpps på svenska kanske AS finns med som en kvarleva för oss eller så plockar dom bort den och då kommer vi att ha autism, svårare än så är det inte så därför stämmer inte dit påstående.


Ration för medhåll gällande hen jag citerar är väl sisådär ;) Dock mitt trams heter idag Autism nivå 1. Mao omskrivet. (DSM V)
Senast redigerad av nomemorytoday 2019-09-21 20:45:56, redigerad totalt 1 gång.
nomemorytoday
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2546
Anslöt: 2018-01-13

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 20:50:20

kiddie skrev:Hur neurodevelopmental disorders kommer översättas vet jag inte, men mycket troligt kommer det inte översättas med utvecklingsstörning. Neuro-utvecklingsstörning är inte ens ett svenskt ord. Neuropsykiatrisk störning, kanske?


När jag var på ett seminarium för några veckor sedan var frågan faktiskt uppe till diskussion, tänkbara översättningar till neurodevelopmental disorder som då föreslogs var

"DSM-översättningen" - "utvecklingsrelaterade funktionsavvikelser" används i DSM-5 och är alltså till viss del redan i bruk

"ICD-10 kvarstår" - "utvecklingsstörning", Man låter helt enkelt nuvarande termen fortsätta

Själv röstar jag för "neurobiologisk utvecklingsavvikelse". Det låter mindre stört.
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav RapeRegs » 2019-09-21 20:52:42

Maggi skrev:
RapeRegs skrev:ADHD är en utvecklingsstörning som bland annat leder till en mindre hjärna, koncentrationssvårigheter och i regel något lägre IQ.


Jaha, är det så? Var kan man läsa om detta?


"The largest brain-imaging study to be conducted of people with ADHD and those without has shown that people with ADHD have a smaller brain volume.

[...]

The researchers found five areas to be affected in people with ADHD, showing a smaller volume in each section. Two of the areas affected were the amygdala and the hippocampus, each involved with regulation of emotion and motivation and emotional problems respectively.
"

https://www.bna.org.uk/mediacentre/news ... in-volume/
Senast redigerad av RapeRegs 2019-09-21 20:54:08, redigerad totalt 1 gång.
RapeRegs
 
Inlägg: 994
Anslöt: 2015-06-19

Asperger eller jag menar psykisk utvecklingsstörd

Inläggav kiddie » 2019-09-21 20:52:55

nomemorytoday skrev:Ration för medhåll gällande hen jag citerar är väl sisådär Dock mitt trams heter idag Autism nivå 1. Mao omskrivet. (DSM V)


Man kan få sin diagnos beskriven med DSM, men diagnoskoden ska komma från ICD. Vissa som är aspergare blir redan idag diagnostiserade med autism, efter DSM. Men DSM ska ju vara ett redskap enbart, så jag vet inte riktigt vad de håller på med som diagnostiserar med autism. De var väl säkra på att ICD skulle följa DSM som vanligt, men tänk om ICD hade behållit aspergers, då hade de fått göra om för alla nydiagnostiserade.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in