Arbeta med matematik?

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: marxisten, atoms, Sjuckert, Alien, Puzzle

Arbeta med matematik?

Inläggav Fröken Fräken » 2016-10-02 20:40:56

Någon som vet vilka områden man kan jobba inom om man studerar matematik - om man inte vill jobba inom försäkringsbranschen eller med finansmatte?

Med vänlig hälsning,
Fröken Fräken
Fröken Fräken
 
Inlägg: 328
Anslöt: 2011-01-20

Arbeta med matematik?

Inläggav ankhh » 2016-10-02 20:47:11

Sacos infosida hör till de bättre, tycker jag - förutsätter förstås matematikstudier på högskolenivå:

http://www.saco.se/studieval--karriar/s ... tematiker/

Klicka 'Var och hur kan man arbeta som matematiker' för forts på texten, jag citerar första delen.
Matematiker använder sig av matematiska modeller och analysmetoder för att lösa problem. Matematiker gör prognoser, statistiska analyser och löser optimeringsproblem. De hittar bästa möjliga lösning på ett problem om ett antal förhållanden är kända. Matematisk kompetens behövs exempelvis för att planera flygrutter, mobiltelefonnät och lösa logistikproblem. Vid planeringen av medicinska försök eller statistiska undersökningar behövs matematiker, liksom vid analyser för att bestämma exempelvis försäkringspremier.

Matematiker finns på arbetsmarknadens alla sektorer och branscher. Många matematiker är anställda av teknikföretag, bank- och försäkringsbolag, it-företag, tjänsteföretag, industri- och kemiföretag samt inom handeln.

I IT-branschen behövs de bland annat för att skapa användbar information av stora datamängder samt vid utvecklingen av olika it-lösningar. Försäkringsbolag, investmentföretag och banker är beroende av matematiker för att göra statistiska analyser och andra beräkningar. Tillverkningsindustrin behöver matematiker för att lösa optimeringsproblem och för att utföra statistiska analyser och riskbedömningar.

Matematisk kompetens är också efterfrågad av försvaret och inom IT-området för arbete med säkerhet och kryptering. Matematiker som vill ha ett arbete utanför akademin breddar sig ofta genom att kombinera studierna i matematik med exempelvis nationalekonomi, fysik eller datalogi. Vanliga titlar för matematiker är statistiker, aktuarie, biostatistiker, analytiker och doktorand. Naturvetarna uppskattar att det finns cirka 3 000 yrkesverksamma matematiker.
ankhh
 
Inlägg: 1703
Anslöt: 2016-06-27

Arbeta med matematik?

Inläggav Fröken Fräken » 2016-10-02 22:22:00

Tack, det var en bra länk!

Räcker det med en kandidatexamen för att kunna arbeta som matematiker, eller behöver man ha mer utbildning än det?
Fröken Fräken
 
Inlägg: 328
Anslöt: 2011-01-20

Arbeta med matematik?

Inläggav ankhh » 2016-10-02 22:44:06

Fröken Fräken skrev:Tack, det var en bra länk!

Räcker det med en kandidatexamen för att kunna arbeta som matematiker, eller behöver man ha mer utbildning än det?

Det vågar jag faktiskt inte svara på. Jag tycker ju att det låter gediget nog, men alla jag känner läste vidare till masters (och ett par gick vidare till forskarstudier). Det handlade främst om att de helt enkelt var insnöade och ville läsa ännu mer, så jag vet inte om där fanns arbetsmarknadsmässiga skäl också.

Är du en sån som har lätt för att prata i telefon? I så fall kan det vara värt att ringa och kolla med arbetsgivare som nu söker matematiker - om nu inte någon annan här vet mer om jobbutsikterna för matematiska kandidater?
ankhh
 
Inlägg: 1703
Anslöt: 2016-06-27

Arbeta med matematik?

Inläggav Fröken Fräken » 2016-10-05 9:23:26

Nu har jag frågat en studievägledare och han menade att man kan få jobb med en kandidat, men de flesta tar en master och då får man konkurrera med dem om jobben.
Fröken Fräken
 
Inlägg: 328
Anslöt: 2011-01-20

Arbeta med matematik?

Inläggav Bazooka » 2016-10-29 22:34:47

Fysikalisk eller matematisk institution på universitet är väl det självklara.
Bazooka
 
Inlägg: 174
Anslöt: 2012-11-03

Återgå till Studier och arbetslivLogga in