Är det verkligen så? aspies inte dricker, röker, har känslor

Här postar du övriga inlägg relaterade till Asperger.

 Moderatorer: Alien, atoms

Är det verkligen så? aspies inte dricker, röker, har känslor

Inläggav SenseiTG » 2009-09-15 15:14:13

Efter en ganska omtumlande tur genom psykiatrin kom jag ut i andra ändan med en aspergerdiagnos i näven. Även om jag var helt övertygad om min diagnos redan när jag sökte så dök det upp den del frågor under mina möten med specialisten (Y) som ställde diagnosen...

Y menade på att aspies varken dricker eller röker. Jag vantrivs visserligen med min rökning, och dricker mycket måttligt och känner personligen en jämnårig med AS som visserligen slutat röka nu, men som ändå rökt i merparten av livet. Stämmer verkligen denna generalisering?

Y menade även att om jag tycker att jag känner kärlek och känslor till andra människor så är det mycket osannolikt att jag har aspbergers. Visserligen vet jag med mig att jag inte alls känner på samma sätt som många andra beskriver kärleken och jag uttrycker den inte heller lika starkt - men jag vill ändå se mina känslor som kärlek. Kan man få någon annans tankar kring detta?

Y tycktes även mena att om man har aspbergers så har man svårt för att förstå konsekvensen av vissa handlingar och som exempel så sade han att förståelsen för "jag jobbar, annars tjänar jag inte pengar" skulle vara svårförstådd för en aspie. Det tycker jag verkar mycket märkligt, kanske (förmodligen) missförstod jag honom? Finns det någon som kanske kan klargöra?
Senast redigerad av SenseiTG 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
SenseiTG
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2009-09-15
Ort: Malmö, Trelleborg

Re: Är det verkligen så?

Inläggav bittervittran » 2009-09-15 15:29:16

hoho, vilken specialist!!

jag har rökt i snart 20 år, druckit en hel massa öl, periodvis för mycket. det är väl snarare så att odiagnostiserade as har en hel del andra psykiska problem såsom depressioner och ångest, vilka självmedicineras med alkohol, tobak, spel... you name it.
SenseiTG skrev:Y menade även att om jag tycker att jag känner kärlek och känslor till andra människor så är det mycket osannolikt att jag har aspbergers. Visserligen vet jag med mig att jag inte alls känner på samma sätt som många andra beskriver kärleken och jag uttrycker den inte heller lika starkt - men jag vill ändå se mina känslor som kärlek. Kan man få någon annans tankar kring detta?


visst sjutton kan en aspie känna flodvågor av kärlek, men det kan vara svårt för en utomstående att förstå då vi aspisar - ja, jag vet, ordpoliser inbjudes :) - inte visar känslor öppet på ett sånt sätt att andra instinktivt kan uppfatta det.
SenseiTG skrev:Y tycktes även mena att om man har aspbergers så har man svårt för att förstå konsekvensen av vissa handlingar och som exempel så sade han att förståelsen för "jag jobbar, annars tjänar jag inte pengar" skulle vara svårförstådd för en aspie. Det tycker jag verkar mycket märkligt, kanske (förmodligen) missförstod jag honom? Finns det någon som kanske kan klargöra?


att ha diagnosen asperger innebär inte att man har en låg intelligens. det innebär däremot att man kanske ifrågasätter saker som alla andra tar för givet. vänd på det så istället.

vad är detta för specialist?! läkare, psykolog, eller en sån där horribel kurator med hybris? din "specialist" verkar inte ha någon ingående kunskap om as. känns som att han har läst en broschyr...ungefär...
byt till någon annan som förstår sig på det bättre!
Senast redigerad av bittervittran 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
bittervittran
 
Inlägg: 70
Anslöt: 2009-09-06

Inläggav Bror Duktig » 2009-09-15 15:30:16

Jag skulle kalla all de påståendena för överdrivna generaliseringar.

Troligtvis har den du talat med bokstavstolkat skolboksexempel.
Senast redigerad av Bror Duktig 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14352
Anslöt: 2008-07-18

Inläggav MsTibbs » 2009-09-15 15:36:48

Dendär specialisten verkar inte så verklighetsförankrad. Renlevnad är vanligare hos AS än hos NT, men man kan definitivt röka/dricka. AS kanske inte visar eller förstår känslor lika bra som NT, men det kan vi, jag känner kärlek, hat, ledsamhet mm väldigt starkt. Konsekvenstänk borde AS vara bra på, om det är så att vi är mer logiskt lagda än de mer känslostyrda NTs.
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
MsTibbs
 
Inlägg: 22872
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Inläggav Zombie » 2009-09-15 15:45:31

En till av dessa felinformerade "experter" som borde byta jobb. Det vimlar av dem, det här forumet vimlar av vittnesbörd om deras framfart från folk de gör allvarligt förvirrade i onödan och i vissa fall förstör livet för genom att neka dem hjälp de behöver. (Och gör de trots allt inte det så är det inte deras förtjänst med mindre de ställer en diagnos av vad som för dem själva framstår som ren "bussighet".)
Senast redigerad av Zombie 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
Zombie
 
Inlägg: 18092
Anslöt: 2007-12-26

Inläggav barracuber » 2009-09-15 16:06:51

@SenseiTG

Du verkar nöjd med din diagnos och det är ju det viktigaste. Du verkar inte så ifrågasättande utan mest förundrad över Y:s uttalanden. Är det så att du är nöjd med diagnosen men tveksam inför Y:s resonemang?

Jag måste säga, liksom flera före mig, att Y låter som ännu en inkompetent okunnig läkare åtminstone inom NPF. Det finns många andra här än jag som kan bekräfta hur generaliserande och okunnigt han uttalar sig.

Många äldre läkare saknar helt enkelt NPF i sin utbildning. Tack och lov att de yngre numera får det.

Jag är själv under utredning hos en läkare vars allmänna kompetens jag inte ifrågasätter - däremot, och desto värre för mig, så tvivlar jag mer och mer på hans NPF-kompetens. Exempelvis så har han inte kompetens (eller licens, jag vet inte vad det kallas) för att göra en WAIS-undersökning, vilket jag vill göra. Nu har han dock remitterat mig till en annan enhet inom kommunvården för just WAIS-utredningen (han släpper mig inte för övrigt) och jag har fått en tid rätt snart. :)
Senast redigerad av barracuber 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 5 gånger.
barracuber
 
Inlägg: 10992
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav Alexandra » 2009-09-15 16:07:34

Hej och välkommen, SenseiTG!

Vad jag verkligen undrar är hur du överhuvudtaget kunde få en diagnos av Y, när du nu uppenbarligen inte motsvarade hans förväntningar? Skulle du kunna skriva lite mer om det, jag blir nyfiken. Om det känns okej att skriva mer om det, alltså.

Precis som tidigare skrivits i tråden, så är det många som har AS som både röker och dricker - och naturligtvis har vi känslor.
Senast redigerad av Alexandra 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
Alexandra
Inaktiv
 
Inlägg: 1388
Anslöt: 2009-01-02
Ort: Stockholmsförort

Inläggav TheBoxSaysNo » 2009-09-15 20:12:01

Jag fick en mindre chock när jag läste ditt inlägg, SenseiTG.
Hur kan en "specialist" tänka så??? Sedan landade jag i den bittra verkligheten som andra forumister har kommenterat i den här tråden...
Ännu en specialist som grovgeneraliserar utifrån några stereotypa manualexpempel... Trist...
Usch vad jobbigt det måste kännas för sådana specialister om/när de någon gång i framtiden inser hur oflexibelt de tänkt i vissa fall...

Är för övrigt nyfiken på det som Alexandra frågade.

Barracuber WAIS är ett test som psykologer har utbildning att genomföra. Testvana och psykometrisk kunskap även när de inte gått specifik kurs i just det testet. Så det är inte fel att din läkare inte kunde det.
Fast du kanske också har andra anledningar att fundera över hans kompetens (?).
Senast redigerad av TheBoxSaysNo 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
TheBoxSaysNo
 
Inlägg: 2219
Anslöt: 2008-05-16

Inläggav regnif » 2009-09-15 20:24:22

Enligt den specialisten och antagligen många andra, så skulle den som sitter här och skriver detta endast känna hat. Jaha, tack för den. Tycker det är fördömande/diskriminering faktiskt. Som att vissa grupper i samhället är på det här sättet, bara för att en del individer man tittat på varit sådana, eller kanske bara verkat.

Så, jasså, kanske man skall hålla k*ft nästa gång man går till läkare så de inte låser in en för eventuella brott av empatilöshet. Och allmän allvarlig störning.. :evil: (jo, jag har hört proffsen inne på avdelning snacka om folk med allvarlig störning därinne. fattar inte alla dessa svartmålerier bara för att man har viss diagnos. tycker det är särbehandling. fattade inte egentligen att det förekom. är så chockad nu att jag deppat som svar. på allt svartmålande om vissa diagnoser. det är som att utmåla framtiden eländig för folk med viss diagnos. kan inte det få kallas ondskesinnat också så vet jag inte. för de kan ju inte riktigt vara så att de verkligen Vill att man skall deppa ihop och få ett dåligt liv..?)
Senast redigerad av regnif 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
regnif
 
Inlägg: 3075
Anslöt: 2009-04-25

Inläggav barracuber » 2009-09-15 20:24:35

TheBoxSaysNo skrev:Barracuber WAIS är ett test som psykologer har utbildning att genomföra. Testvana och psykometrisk kunskap även när de inte gått specifik kurs i just det testet. Så det är inte fel att din läkare inte kunde det.
Fast du kanske också har andra anledningar att fundera över hans kompetens (?).


Tack, TheBox! Precis så är det! Min läkare är psykiater och psykoterapeut men inte psykolog. Han är säkert enormt duktig på psykiatriområdet, men NPF har aldrig ingått i hans utbildning (inte så konstigt iom att han är 60+).

I början pratade vi bara om i termer av Asperger och inte NPF. En gång så nämnde jag bara 'NPF' han såg väldigt frågande ut. Däremot kan det hända att han har satt diagnos Asperger på en och annan, som han sa i början. Det är ofta jag som pratar mest på våra träffar, och, från att han i början gav uttryck för alla de vanliga fördomarna om Asperger, så nu låter han mer nyanserad, vilket jag är glad för. Jag har också lånat honom en bok om Asperger (Karin Stadler) som verkade tilltala honom.

Jag är glad att han remitterade mig till en psykolog (bara för WAIS) inom öppenvården och jag fick en tid väldigt snabbt faktiskt! :)
Senast redigerad av barracuber 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
barracuber
 
Inlägg: 10992
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav KrigarSjäl » 2009-09-16 0:23:44

Den där "specialisten" verkar inte vara mycket att hänga i gran.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 21:36:06, redigerad totalt 1 gång.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

Inläggav MsTibbs » 2009-09-16 12:59:05

KrigarSjäl skrev:Den där "specialisten" verkar inte vara mycket att hänga i gran.


Det är inte jul än, så än finns det hopp. :twisted:
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 21:36:12, redigerad totalt 1 gång.
MsTibbs
 
Inlägg: 22872
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Re: Är det verkligen så?

Inläggav Savanten Svante » 2009-09-16 13:51:58

SenseiTG skrev:Y menade på att aspies varken dricker eller röker. Jag vantrivs visserligen med min rökning, och dricker mycket måttligt och känner personligen en jämnårig med AS som visserligen slutat röka nu, men som ändå rökt i merparten av livet. Stämmer verkligen denna generalisering?


Jag dricker. Faktum är att ingen av de aspies jag känner är nykterister. Däremot är jag udda bland oss aspies, för jag röker inte. Skitsnack.

Däremot är folk med psykiska problem med större sannolikhet rökare än andra.

"Andelen rökare är mer än dubbelt så hög bland psykiskt sjuka och högst bland patienter med schizofrena syndrom. Många psykiskt sjuka är storrökare och starkt nikotinberoende, vilket får stora hälsokonsekvenser. Många av dessa patienter vill och försöker sluta med sitt tobaksbruk, men det är ofta mycket svårt att klara på egen hand."

http://www.lio.se/upload/15142/Grundutb ... kiatri.pdf

Jag vet att asperger inte är nån sjukdom, men med asperger följer ofta depressioner.

SenseiTG skrev:Y menade även att om jag tycker att jag känner kärlek och känslor till andra människor så är det mycket osannolikt att jag har aspbergers. Visserligen vet jag med mig att jag inte alls känner på samma sätt som många andra beskriver kärleken och jag uttrycker den inte heller lika starkt - men jag vill ändå se mina känslor som kärlek. Kan man få någon annans tankar kring detta?


Vi känner lika bra som vem som helst annars. Däremot har vi en tendens att FÖRSTÅ känslor sämre.

SenseiTG skrev:Y tycktes även mena att om man har aspbergers så har man svårt för att förstå konsekvensen av vissa handlingar och som exempel så sade han att förståelsen för "jag jobbar, annars tjänar jag inte pengar" skulle vara svårförstådd för en aspie. Det tycker jag verkar mycket märkligt, kanske (förmodligen) missförstod jag honom? Finns det någon som kanske kan klargöra?


Vi är MER logiska, mer vänsterhjärniga. Det där var ett SKITDÅLIGT exempel. Skulle ha ta upp ett RELEVANT exempel så är det att vi inte skulle förstå de känslomässiga följderna av ett visst handlande. Att vi inte skulle förstå kopplingen jobb-lön är ju bara dumt.
Senast redigerad av Savanten Svante 2011-05-04 21:36:12, redigerad totalt 1 gång.
Savanten Svante
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 10005
Anslöt: 2007-03-13
Ort: Utility muffin research kitchen

Inläggav Pontus » 2009-09-16 15:10:35

SenseiTG skrev:Y menade på att aspies varken dricker eller röker. Jag vantrivs visserligen med min rökning, och dricker mycket måttligt och känner personligen en jämnårig med AS som visserligen slutat röka nu, men som ändå rökt i merparten av livet. Stämmer verkligen denna generalisering?

Jag dricker, visserligen inte jätteofta men jag har inget emot att bli full med kompisarna då och då.
Jag har testat att röka, men jag förstod inte vad andra tycker är så himla gott med det så jag har aldrig fortsatt röka.
Det låter som att Y borde vidga sina vyer lite.

SenseiTG skrev:Y menade även att om jag tycker att jag känner kärlek och känslor till andra människor så är det mycket osannolikt att jag har aspbergers. Visserligen vet jag med mig att jag inte alls känner på samma sätt som många andra beskriver kärleken och jag uttrycker den inte heller lika starkt - men jag vill ändå se mina känslor som kärlek. Kan man få någon annans tankar kring detta?

Jag känner känslor, i unga år var dom tom för starka för att jag skulle kunna kontrollera dom. Däremot kanske känslorna inte yttrar sig på samma sätt som hos NT's, så en del av dom tror att aspergare inte har några känslor.
Låter som att Y är lite för trångsynt för sitt valda yrke.

SenseiTG skrev:Y tycktes även mena att om man har aspbergers så har man svårt för att förstå konsekvensen av vissa handlingar och som exempel så sade han att förståelsen för "jag jobbar, annars tjänar jag inte pengar" skulle vara svårförstådd för en aspie. Det tycker jag verkar mycket märkligt, kanske (förmodligen) missförstod jag honom? Finns det någon som kanske kan klargöra?

Själv arbetar jag inte. Men jag förstår konsekvenserna mycket väl, jag får gå på aktivitetsersättning istället och få mycket mindre pengar varje månad.
Konsekvenserna av att jobba med något jag inte trivs med skulle å andra sidan vara något i stil med att jag mår allmänt dåligt, kan inte sova, kan inte vakna, depression... Jag försöker komma på vad jag skulle kunna trivas med, samt få bukt med min sömn.
Låter som att Y inte har en aning om vad Aspergers Syndrom innebär.

Jag tycker inte Y borde jobba med det h*n gör, eftersom denne inte verkar ha en blek aning om vad AS är.
Därmed inte sagt att din diagnos är felaktig, men om den stämmer eller inte vet du nog bättre själv än vad Y gör.
Senast redigerad av Pontus 2011-05-04 21:36:12, redigerad totalt 1 gång.
Pontus
 
Inlägg: 895
Anslöt: 2008-03-12
Ort: Värmland

Inläggav Pemer » 2009-09-16 15:16:21

Y är fantastiskt illa påläst... *skakar på huvudet*

Zombie skrev:En till av dessa felinformerade "experter" som borde byta jobb.


Kunde inte uttrycka det bättre!
Senast redigerad av Pemer 2011-05-04 21:36:12, redigerad totalt 1 gång.
Pemer
 
Inlägg: 13588
Anslöt: 2007-02-08
Ort: Grödinge

Re: Är det verkligen så?

Inläggav HISOKA » 2009-09-16 16:04:57

SenseiTG skrev:Y tycktes även mena att om man har aspbergers så har man svårt för att förstå konsekvensen av vissa handlingar och som exempel så sade han att förståelsen för "jag jobbar, annars tjänar jag inte pengar" skulle vara svårförstådd för en aspie. Det tycker jag verkar mycket märkligt, kanske (förmodligen) missförstod jag honom? Finns det någon som kanske kan klargöra?


Jag börjar närmast tänka på "Rainman" som inte förstod konceptet pengar men där ligger nog de flesta AS i lä. Kanske blandar specialisten ihop AS med Autism?
HISOKA
 
Inlägg: 87
Anslöt: 2009-06-12

Återgå till Övriga Aspergerfrågor



Logga in