Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Här postar du övriga inlägg relaterade till Asperger.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Inläggav Micke » 2020-09-15 16:54:10

De flesta med AS är skulle jag tro introverta och har ett rikt inre liv jämfört med normalbefolkningen. Det innebär att det är större chans för oss att vi trivs i vårat eget sällskap, och att det samtidigt tar på krafterna att vara med andra då detta som jag ser det stör vårat energifält och det rika inre livet som vi har. Det här inre rika livet kan dock även vara negativt för oss om det inte är i balans tänker jag.

Extroverta personer har inte ett lika känsligt energifält att vara rädda om, och har därför lättare för att vara med andra utan att det tar på krafterna. Tvärtom så blir dom istället ofta stärkta utav energiutbytet med andra och har i regel svårare för att trivas i sitt egna sällskap då ju deras inre liv är mer begränsat.

Energifältet jag pratar om hänger alltså ihop med ens inre liv, ens mentalitet, men sträcker sig utanför den fysiska kroppen och är därför mer sårbart. Dess energier är samtidigt livgivande krafter, ibland kallade för qi-energier, och om detta fält är ovanligt utmärkande för en individ så kan det troligtvis bidra till ett yngre utseende hos denne jämfört med normalbefolkningen i motsvarande ålder.

Sen är förstås inte det här med extrovert och introvert någon antingen-eller situation, utan man är väl oftast någonstans mellan dessa båda ytterligheter.

Det här är förstås inte helt vetenskapligt korrekt, men jag ville förklara det så som jag ser det. :-)Happy
Micke
 
Inlägg: 2869
Anslöt: 2005-10-12

Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Inläggav Ananse » 2020-09-15 19:24:50

Att vara för sig själv, är väl ett beslut man tar. Om man har autism har man väl ofta provat på utan önskat resultat att söka ett jämbördigt, interaktivt möte, innan man tar avstånd. Svårt att säga att man väljer vara ensam om man misslyckats med att trivas bland andra. Mer att man väljer bort det vanliga då.

Jag väljer oftast att inte umgås, men mest för hur saker brukar gå till. Bland mänskor som sänder ut mycket av sin agenda, affekt och/eller har svårt att lyssna till och leva sig in i andra sätt att funka.

Däremot känner jag mig ofta ensam. Inte ensam från det som oftast händer utan ensam från mer jämbördiga sätt att mötas. Det som bara händer i enstaka fall och som jag oftast blir trött innan jag hittar.

Som jag ser det tvingas man leva enligt sin affektiva ekonomi. Men i mitt fall är jag lite trött på metoden. Klart vet jag ju inte om alla andras preferenser, fungerande eller innersta önskan. Så det är ju bara min bild av frågan själv/ensam/autism.
Ananse
Ny medlem
 
Inlägg: 7
Anslöt: 2019-08-11
Ort: malmö

Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Inläggav elle » 2020-09-18 19:19:15

Jag uppskattar ensamhet och behöver ofta ta en paus från människor. Ensamhet behöver inte vara något negativt. Ensamhet kan vara något kreativt och positivt. Å andra sidan är för mycket ensamhet kanske skadlig.I vårt samhälle uppfattas man som udda och kan bli impopulär om man väljer ensamhet framför att mingla runt och prata vädret. Människor behöver utrymme i synnerhet vi med autismspektrumtillstånd. Det tar energi att vara social.
elle
 
Inlägg: 8071
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Inläggav Tulson74 » 2020-09-18 22:11:30

elle skrev:Jag uppskattar ensamhet och behöver ofta ta en paus från människor. Ensamhet behöver inte vara något negativt. Ensamhet kan vara något kreativt och positivt. Å andra sidan är för mycket ensamhet kanske skadlig.I vårt samhälle uppfattas man som udda och kan bli impopulär om man väljer ensamhet framför att mingla runt och prata vädret. Människor behöver utrymme i synnerhet vi med autismspektrumtillstånd. Det tar energi att vara social.


Håller med blir mer koncentrerad lugn och kreativ i ensamhet
Tulson74
 
Inlägg: 199
Anslöt: 2020-03-04

Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Inläggav Marjatta » 2020-09-18 22:29:41

Har behov av mycket egentid. Förstår inte de där mänskorna som vill ha folk omkring sig jämt.

Däremot har jag också sociala behov. Helt ensam jämt vill jag inte vara ... men nu under pandemin har jag varit ovanligt mycket ensam hemma, och klarar det bättre än de allra flesta.

Faktiskt är det en sak som insikten om nåt slags autism fört med sig. Att jag slutat kämpa så mycket för att umgås, när det inte känns som att det funkar. Är dock fullt medveten om att det är en risk, att jag kan skära bort så mycket folk - eller undvika att skapa kontakter - så att jag blir mer ensam än jag eg. vill. Dels för att må bra i ett vardagsläge, och dels för att det, när saker i livet inte är så bra, är väldigt sårbart att vara ensam.
Marjatta
 
Inlägg: 1654
Anslöt: 2020-02-15

Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Inläggav antonius » 2020-09-19 11:44:01

Människan är kanske för komplex för att vara ett helt igenom flockdjur, i varma länder i vår forntid där man inte behöver bo i samma hus hela byn för att klara sig, har i princip alla folk egna små hyddor för varje familj, allt för att ha lite privatcy åtm i bland, hade det varit det omvända att vi ideligen söker gemenskap som en antilopflock hade väl alla bott i samma grotta. Det är bara av praktiska själ vi alla sover i samma sal typ soldater eller internatskolor men då finns nästan alltid inslag av pennalism... :-)063
antonius
 
Inlägg: 16215
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Inläggav Jossie94 » 2020-09-20 1:27:53

Det finns tex mukbang och syftet med det var ju ursprunligen läste jag att folk som bodde ensamma i tex andra länder hade det som en sysselsättning just för att känna att de hade sällskap. Nu är det en trend på sociala medier, framförallt på youtube. Det är lite kul att sådana saker blir så populära, för jag tycker att det är väldigt fint!
Jossie94
 
Inlägg: 619
Anslöt: 2019-06-25

Är det vanligt att personer med AS gillar att vara ensamma?

Inläggav Karamell » 2020-09-20 3:03:01

"Jag är inte så förtjust i människor." - Albert Einstein

Vet inte det exakta citatet, någon som har det?
Karamell
 
Inlägg: 1793
Anslöt: 2016-03-28

Återgå till Övriga AspergerfrågorLogga in