Är det någon som är intresserad av reptiler?

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Grönt Äpple » 2020-06-12 10:03:06

Jag gjorde en snabb sökning men hittade inga trådar, även om jag självklart kan ha missat någon.

Jag undrar om det finns någon här som är intresserad av - eller rentav har - någon form av reptil? Det känns som att de borde locka en del personer på spektrumet, i och med att det finns så mycket att lära sig och att man kan fixa till ett riktigt tjusigt terrarium om man är estetiskt lagd.

Själv har jag för närvarande inga reptiler. Men någon gång i framtiden skulle jag vilja ha en ödla (en dröm sedan barndomen). Osäker på vilken art, men eftersom det inte är aktuellt på länge har jag tid att läsa på mig angående skötsel, foder, omkostnader, osv.
De mest intressanta just nu är skäggagam, blåtungad skink, dabbagam, pärlödla, vattenagam och argentisk svartvit teju. De två sistnämnda kräver ju ganska mycket vad gäller terrariestorlek och i tejuns fall går det också åt mycket mat. Jag är också osäker på hur man håller rent i terrariet samt fixar rätt luftfuktighet åt vattenagamen som - som namnet antyder - vill ha både vatten och hög luftfuktighet. Det ska ju samtidigt finnas tillräckligt med ventilation. Men det är en väldigt vacker ödla med fint temperament.

Även ormar verkar spännande även om de kanske generellt sett är mindre aktiva än ödlor. Har dock hört att strumpebandssnok är både enkel att ha att göra med och nyfiken på sådant som sker runtom. De är rätt så söta också. :-)Happy

Nu funderar jag på att eventuellt gå med i den lokala herpetologiska föreningen, även om jag är osäker på vad jag får ut av det när jag inte har reptiler själv. Men kanske får komma på något expo eller ställa frågor till de mer erfarna medlemmarna.

Så är det någon här som sysslar med reptiler? Eller har det som specialintresse?
Grönt Äpple
 
Inlägg: 56
Anslöt: 2019-06-29

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Kidzi » 2020-06-28 17:05:14

Funderade länge på att skaffa en majsorm. De är ganska aktiva, kanske lite väl, tycker vissa. De finns i väldigt fina olika morfer. Men sedan sa någon att hon aldrig skulle komma om jag skaffade orm. Sedan dess är jag mer inne på vandrande löv, men just nu orkar jag inte med husdjur i terrarium. Men man kan ju tycka de är fina för det. Sedan är det synd att de flesta får ta bort sin majsorm efter 10 år eller så, då de inte längre har plats. De växer ju superlångsamt men de blir egentligen rätt stora.

Jag är väldigt svag för amel, som är en av de vanligaste morferna, så den impar inte på ormsamlare.

http://iansvivarium.com/morphs/

Över 80 morfer... Här kan man grotta ner sig.
Kidzi
 
Inlägg: 1438
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Grönt Äpple » 2020-06-28 17:47:37

Ja, majsormar är riktigt fina och bra nybörjarormar. :) Men förstår inte personen att ormen inte kan ta sig ur terrariet själv? Den kommer ju inte ens åt henne/honom!

Jag har lite samma problem själv. Förutom tidigare nämnda ödlor så är min absoluta favoritorm kungspyton, vilket också är en bra nybörjarorm (lugn, hyfsat hanterbar, max 150 cm). De äter bara var 2-3:e vecka och kan gå längre än så mellan målen utan problem, men om jag t ex. skulle åka bort en vecka måste ju någon annan byta vatten och hela min familj lider av ormskräck. Annars känner jag att det är ett bra alternativ till en ödla, och jag har dessutom plats för ett stort terrarium så storleken är inget problem.

Jag håller med dig om att de vanligaste morferna ofta är finast. Den "normala" färgen och mönstret på en KP duger mer än väl för mig, fastän jag måste erkänna att jag tycker så kallade "axanthic" är snäppet finare. Det finns olika varianter eftersom morfen endast innebär att ormen saknar gult och/eller rött pigment, vilket gör att den kommer i olika nyanser av grått. Den silvriga med djupt svart mönster är absolut vackrast i mitt tycke. Tyvärr verkar det inte vara en vanlig morf i Sverige, så jag skulle tro att de är mycket dyra i inköp.

Känner du till https://www.terrariedjur.se/? De har en massa skötselråd, marknad och forum plus en massa bilder på alla tänkbara herptiler. Jag är där nästan varje dag och lär mig någonting nytt. :)
Grönt Äpple
 
Inlägg: 56
Anslöt: 2019-06-29

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Huggorm » 2020-06-28 18:08:47

Grönt Äpple skrev:Känner du till https://www.terrariedjur.se/? De har en massa skötselråd, marknad och forum plus en massa bilder på alla tänkbara herptiler. Jag är där nästan varje dag och lär mig någonting nytt. :)
Kul sida, där fanns ju mängder med intressant att läsa.
Huggorm
 
Inlägg: 19112
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav slackern » 2020-06-28 18:14:31

Huggorm skrev:
Grönt Äpple skrev:Känner du till https://www.terrariedjur.se/? De har en massa skötselråd, marknad och forum plus en massa bilder på alla tänkbara herptiler. Jag är där nästan varje dag och lär mig någonting nytt. :)
Kul sida, där fanns ju mängder med intressant att läsa.


Bara på ditt namn hör man ju vilken som är din favorit.
slackern
 
Inlägg: 35725
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Monya » 2020-06-30 21:39:52

Tack för tråden!! Älskar reptiler!!! hehe

Har länge velat ha en orm är helt inne på en pyton orm med piad eller axanthic, eller båda i en går också bra. Gillar de som är vita, grå och svarta. Gillar också albino pyton.

Har läst på en del på pyton ormar och vet redan hur jag vill ha terrarium m.m.
så förhoppningsvis den dag jag snart flytta hemifrån kommer jag nog skaffa en.

Angående maten på för ormar mössen kan man ha dom i en glasslåda i frysen som man tinnar upp i vatten, dagen innan då den inte ska vara fryst. De flesta mata med döda möss men de finns de som köper levande möss och matar med dom så det är väl en smaksak men kan hända att kanske familjemedlemmar inte blir så glada om de ska passa ormen om du skulle behöva vara borta längre tid.

Tänkte att det går så att man låter sin orm eller ödla gå i ide. Då börjar man sänka värmen terrariet men kom ihåg att inte mata ormen innan man börjar för matten möglar i ormen och det kan döda ormen sen när man sätter igång värmen igen.


Du skrev om att gå med i ett reptilforum och det tycker jag låter som en bra ide för då kan du ställa en massa frågor och lära dig nya saker du inte visste innan plus att när du väl skaffar en reptil kan du rågfråga där innan eller om du blir kompis med någon.

Det kan vara bra att ha en plan på om du ska resa i väg att du kanske måste lämna bort din reptil på ett reptil hotell att det finns i närheten eller om du har någon som kan gå hem och mata den.

Tänk på bara att reptiler kan leva olika länge, vet att kungs pyton kan leva i ca 30 år så du inte bara tröttnar efter ett par år.
Monya
Ny medlem
 
Inlägg: 6
Anslöt: 2020-06-27

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Grönt Äpple » 2020-07-01 15:42:41

Du har många bra punkter, Monya. :)

Man ska definitivt tänka sig för innan man skaffar sig ett så pass långlivat husdjur, ja.
I mitt fall är jag inte rädd för att "tröttna" (jag har tappat räkningen på hur många djur jag/min familj har haft genom åren, men jag har hursomhelst aldrig tröttnat på ett husdjur, inte ens mina klängiga katter som jag har haft i ungefär 13 år nu). Däremot har jag haft återkommande tumörer de senaste ~10 åren (endast godartade så länge), och det som gör mig osäker när det gäller kungspyton är just livslängden. Jag vill ju vara säker på att jag kan ta hand om ormen hela livet då jag skulle få dåligt samvete av att omplacera den.
På så vis skulle det kännas bättre med t ex. en ödla, eller strumpebandssnok som ju lever bra mycket kortare. Å andra sidan är det ju viktigt att välja ett djur som man faktiskt brinner för, annars kan man mycket väl tröttna på skötseln efter en tid.

Kul att vi verkar ha samma smak för morfer! Jag tycker också att de grå och svarta är absolut finast, med sin skarpa kontrast. Jag har också sett några olika morfer som har en mer vaniljfärgad kungspyton, någonstans mittemellan ljusbrun och vit. De är också otroligt fina tycker jag.

Just maten gör också att ormar känns praktiska eftersom de äter upptinade gnagare och kycklingar. Det känns inte helt bekvämt att ha t ex. levande kackerlackor hemma (som många ödlesorter äter), utan då är det nog bättre med frysmat.

Jag har faktiskt redan gått med i ett forum där jag läser olika trådar om de djur som känns mest relevanta för mig. Har även ställt en del frågor redan. :) Men jag funderar också på att gå med i min lokala herpetologiska förening så att jag kanske får möjlighet att träffa personer som har t ex. pytonorm eller någon ödla så jag får se på nära håll hur bra skötsel ser ut. Dessutom kanske jag kan träffa någon händig som kan hjälpa mig att bygga ett terrarium när den tiden kommer (mot en mindre kostnad + material, förstås), eftersom de flesta man kan köpa är alldeles för små för större ödlor och ormar.
Grönt Äpple
 
Inlägg: 56
Anslöt: 2019-06-29

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Monya » 2020-07-01 19:25:06

Tack! Kul att höra du tyckte om min text! Kan lätt skriva en novell :-)173

Kul att du och din familj har haft många husdjur, det är så skönt att ha husdjur. Själv har jag mest haft katter och en chinchilla när jag var i tonåring.
Super kul att din katt är 13 år det är mäktigt! Hoppas ni får flera år till tillsammans.

Ja det är tråkigt att lämna bort sin djur men ibland är det bästa beslutet för djurets skull, tex när livet kommer i mellan. Tycker du inte ska få dåligt samvete för det.

Du skulle kunna köpa ett lite äldre reptil men tänker mest så att du inte får ett misskött djur, framför allt om du behöver ta djuret till veterinären för det kan bli väldigt dyrt.
Sen kan reptiler gömma sin sjukdom så pass länge att när du till slut märker att något är fel, har det gått så länge att det inte finns något att göra ena att avliva djuret.

När vi ändå är inne på djursjuk hus så borde du kolla runt vilka kliniker som tar i mot reptiler för det är inte så många ställen som har specialister på reptiler.

Jag är själv inget fan av majsnokar då jag tycker de är för små i kroppen.
Men det finns en orm du måste se för den är sjukt söt Hognose Snake jag tycker de ser ut som en anka haha.

Ja det är kul att vi gillar samma morph, den vaniljfärgade ser fin ut.

Tror du vänjer dig med levande mat till ödlor, vet att de som har ödlor brukar ha dom i plast hus.
Kackerlackor mat du bara stora ödlor med.

Tänkte en kameleont också skulle passa som nybörjare ödla, de är också fina och ganska enkla att ha tror jag.

Jag skulle nog köpa ett terrarium om jag var du så du får ett riktig från början. Jag vet att man kan / har kunnat beställa från tropikhuset i Malmö ( djur affär ) http://www.tropikhuset.se/

Tänkte att du skulle kunna praktiserat på en reptil affär eller djurpark med reptiler så får du en känsla av det.
Har själv haft en massa praktik platser på reptil parker och affärer och det är kul och det bästa är att man får mysa med djuren också där :-)173
Monya
Ny medlem
 
Inlägg: 6
Anslöt: 2020-06-27

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Kahlokatt » 2020-07-02 15:35:24

Jag är kanske ingen reptilälskare, men tycker att de är coola och intressanta. Sidewinders är riktigt balla.
Skulle inte kunna tänka mig att ha en orm, men kanske en liten trevlig ödla, så länge jag slipper ge den LARVER :shock: .
Jag har poserat med en pyton runt halsen.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19528
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Grönt Äpple » 2020-07-03 9:55:00

Monya skrev:Jag skulle nog köpa ett terrarium om jag var du så du får ett riktig från början.

Fast de terrarier man kan köpa färdiga är alldeles för små för en orm, så länge det inte är en liten orm som trynsnok eller strumpebandssnok. Man ska ju ha så pass stort att hela ormen kan sträcka ut sig på längden, dvs. minst 150 cm för en kungspytonhona. De största färdiga terrarier jag har sett ligger på 120 cm i längd, vilket i värsta fall skulle duga åt en hane eftersom de generellt sett blir mindre. Men jag vill att mina djur ska må bra, så jag ger dem hellre för stort utrymme än för litet. Då får man plats för extra gömställen också, och lite inredning om man vill (men då gäller det att ha växter och annan inredning som tål att en orm slingrar över dem ibland). Dessutom är det bra om man kan täcka för tre av sidorna med svart färg eller bakgrund, så att ormen kan känna sig trygg (terrarium av helglas ska visst vara stressande för såväl ormar som ödlor).

Det är en av anledningarna till att jag nog inte kommer att skaffa en argentinsk teju, trots att det är min favoritödla - jag kan ge den kanske 250 x 125 cm vilket blir omkring 3 kvadratmeter (tejus ska ha minst 2.5-3 kvadratmeter enligt L80, beroende på storlek) men det är ju i princip minimimåttet så jag vet inte hur bra tejun skulle må därinne, tyvärr. Annars är det världens härligaste ödla - ett riktigt matvrak som äter allt möjligt (fruktsallad, kyckling, ägg, insekter, grönsaker och även muspinkies ibland) och anses vara en av de mest intelligenta ödlorna, den kan t ex. lära sig sitt namn och komma på kommando.

För en orm på 150 cm gäller 1 kvadratmeter som minsta ytstorlek, men man måste också tänka på ormens längd. Så 200 x 50 cm (längd och djup, höjden är mer irrelevant för marklevande reptiler) är mycket bättre för ormen än 100 x 100 cm.
I mitt fall är 200 x 80 cm eller något däromkring vad jag har tänkt mig om jag skaffar en kungspyton, men jag har plats för upp till 250 cm längd om det av någon anledning skulle krävas. Men de känns lite overkill eftersom de inte är världens mest aktiva ormar, tror jag.
Här kan du snabbt hitta L80 för diverse reptiler: https://www.terrariedjur.se/info/terrarium/l80 om du är intresserad.

Dessutom har många färdiga terrarier endast ventilation fram, vilket inte ska vara särskilt bra (åtminstone för vissa djur, vet ej om det gäller just ormar). Det bästa är en ventilation på mitten av ena kortsidan och en annan högre upp på motstående kortsida. Då får man bra luftbyte utan att det påverkar temperatur och luftfuktighet negativt. :) (Det kanske syns att jag har grottat ner mig totalt i skötselanvisningar och dylikt den senaste tiden. :D)

Tropikhuset verkar bra (har kollat in dem förut), men de flesta företag skickar inte terrarier eftersom de lätt går sönder under frakten. Därför tror jag att det i mitt fall är bättre att köpa lokalt av reptilentusiaster. En del har ju över 20 års erfarenhet så de vet vad de håller på med. Jag känner till en kille som bygger bra terrarier billigt och som bor hyfsat nära mig.
Herpers Choise [sic] ligger i Uppland, så det är bra mycket närmare om jag skulle behöva handla i en fysisk reptilaffär. Min pojkvän kan säkert köra mig när han är förbi nästa gång, men just nu måste han ju sitta i karantän när han kommer hem (hans land har portförbjudit svenskar, så det är 14-dagars karantän som gäller om man reser från Sverige, även för icke-svenskar) så det lär väl dröja innan vi träffas igen. :-/ Men jag har inte bråttom att skaffa orm/ödla, utan vill se till att jag kan allt om dess skötsel och kanske hittar en bra uppfödare innan jag går vidare med att faktiskt skaffa terrarium och tillbehör.

Jag gillar din idé om att praktisera eller så i en djuraffär. Tyvärr bor jag i Dalarna där det finns noll reptilaffärer och inga djurparker inom okej avstånd (den enda riktiga djurparken är väl uppe i Orsa och där mår djuren inget bra :(). Till och med de vanliga djuraffärerna på min ort har slutat sälja djur, förutom fiskar.

Kahlokatt skrev:Jag är kanske ingen reptilälskare, men tycker att de är coola och intressanta. Sidewinders är riktigt balla.
Skulle inte kunna tänka mig att ha en orm, men kanske en liten trevlig ödla, så länge jag slipper ge den LARVER :shock: .
Jag har poserat med en pyton runt halsen.

Kul att du gillar ödlor! Det finns ju många fruktätande ödlor om du inte vill ge dem insekter alls, eller bara ibland. T ex. gargoylegecko, ögonfransfecko, daggecko, och dabbagam. Daggeckon har väldigt känslig hud så den ska man inte hålla på med för mycket, men dabbagamer brukar inte ha några problem med att hanteras efter att de har vant sig vid dig. :)
De flesta insektsätande ödlor föredrar dubiakackerlackor och/eller syrsor, så det går att slippa larver helt. Fast jag har personligen lättare för larver (som inte tar sig någonstans om man skulle råka tappa en) än för kackerlackor eller syrsor som springer iväg och gömmer sig i möblerna. Mardrömsscenario! :D
Grönt Äpple
 
Inlägg: 56
Anslöt: 2019-06-29

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Grönt Äpple » 2020-07-04 9:31:19

Jag tänkte tipsa om Clint's Reptiles på YouTube. Han gör många, relativt korta videor om olika reptiler och hur lätthanterliga/dyra/osv. de är. På engelska, finns tyvärr inga undertexter.
Här är hans video om kungspyton: https://www.youtube.com/watch?v=HMyxhKT0CQQ
Majsorm: https://www.youtube.com/watch?v=vjQ8e84JHrA
Och pärlödla: https://www.youtube.com/watch?v=3jOXX_YP2PQ En av mina favoritödlor: lagom storlek, hyfsat lättskött men tyvärr ganska svår att få tag i i Sverige. Europas största ödla om jag minns rätt!
Grönt Äpple
 
Inlägg: 56
Anslöt: 2019-06-29

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Huggorm » 2020-07-04 17:54:07

Den här är också rätt häftig:

https://www.youtube.com/watch?v=D0Rpsu-Q5js
Huggorm
 
Inlägg: 19112
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Grönt Äpple » 2020-07-06 12:31:46

Huggorm skrev:Den här är också rätt häftig:

https://www.youtube.com/watch?v=D0Rpsu-Q5js


Ja, de är ju hur coola som helst (och ganska söta, måste jag säga). Jag har faktiskt fått hålla i en bebiskajman en gång i tiden, när det var en reptilutställning på min ort. Skinnet kändes väl ungefär som man kan tänka sig, rätt så pansaraktigt medan de mjukare delarna var mer gummi/läder ungefär. Men det var en glasögonkajman.

Har du någon favoritreptil, Huggorm? Är det just vipera berus som gäller? :)

En uppdatering: Jag har (trots min extrema sociala fobi) lyckats kontakta och gå med i den lokala herpetologiska föreningen. Personen jag pratade med var mycket hjälpsam och vänlig och jag var välkommen på möten, föreläsningar och dylikt trots att jag inte har någon reptil för närvarande. De kunde också hjälpa till med foder (största problemet när jag inte har någon bil och det är hyfsat många mil till närmaste person som säljer frysta möss och råttor).

Så nu finns det inget som står i vägen för att skaffa en kungspyton. Annat än att jag vill spara ihop lite mer pengar till terrarium och inredning först (största kostnaderna) - eventuellt måste jag ha ett mindre terrarium också, ifall jag skaffar en unge, då de blir stressade av för stora ytor och då blir det ju en extra kostnad för det. Men det terrariet kan ju användas till en ödla vid ett senare tillfälle, så det lär inte stå och skräpa i alla fall. Många säljer begagnade små terrarium för någon enstaka hundring så det är nog ingen jättekostnad det är tal om.

Funderar också på en fogger för att hålla luftfuktigheten på 70% (det går att spraya manuellt men det är svårare att hålla fuktigheten jämn), kostar runt en tusenlapp i inköp men sedan är det bara att knappa in intensitet och timer samt fylla på med vatten vid behov. Praktiskt! Tänkte också koppla värmen till termostat så att den själv slår av och på och håller en viss temperatur, sedan borde det bara vara att göra rent i terrariet/byta vatten och mata som behöver göras regelbundet.

Nu funderar min pojkvän på om vi eventuellt ska åka till Nederländerna med bil (det blir frivillig karantän i 14 dagar när man kommer dit) eftersom flygbolaget krånglar och kräver en massa hälsopapper som jag inte vet hur jag ska få tag i. I så fall skulle vi köpa lite grottor och annan inredning där borta eftersom de har större utbud och lägre priser än i Sverige. Eventuellt även köpa terrarium där och frakta upp när vi ändå åker (han har själv anlitat ett bolag som bygger efter ritning rejält billigt), så att jag har i princip allt utom orm och bottenmaterial. :)

En kungspyton går på 500 kronor och uppåt beroende på morf, så det är väl terrarium och tillbehör som kan skena iväg lite.
Grönt Äpple
 
Inlägg: 56
Anslöt: 2019-06-29

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Huggorm » 2020-07-06 12:46:53

Grönt Äpple skrev:Har du någon favoritreptil, Huggorm? Är det just vipera berus som gäller? :)
De är häftiga men min favorit är faktiskt de vanliga skogsödlor som finns i mängd ute runt stugan. Mest bara för att de finns här naturligt.
Huggorm
 
Inlägg: 19112
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Grönt Äpple » 2020-07-06 13:05:58

Huggorm skrev:De är häftiga men min favorit är faktiskt de vanliga skogsödlor som finns i mängd ute runt stugan. Mest bara för att de finns här naturligt.

Finns en hel del sådana i skogen nära mig. :) Visste du om att Sverige även har sandödlan inhemskt (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sand%C3%B6dla)? Hannen är väldigt fin och grön i färgen. Jag har tyvärr aldrig sett någon sandödla trots att den ska finnas från södra Sverige och upp till mellersta Dalarna.
Grönt Äpple
 
Inlägg: 56
Anslöt: 2019-06-29

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Huggorm » 2020-07-06 13:17:46

Har aldrig sett någon heller, och ingen salamander heller. Bara skogsödlor och kopparödlor, men de är ju desto vanligare istället
Huggorm
 
Inlägg: 19112
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Är det någon som är intresserad av reptiler?

Inläggav Monya » 2020-08-07 15:37:31

Så kul att det blir både semester och köp för husdjur samtidigt!! Hoppas du får ett bra terrarium som din orm kommer stor trivas i!!

Tänkte att det hade varit kul med ett Instagram konto för den lila djuret att få följa även om jag vet att man inte ska lägga ut saker här som är för personligt men vi kan kanske ta det i ett privat meddelande istället :-)063 :)

Ni får ta hand om er på semester och njuta riktigt mycket!! :-)154
Monya
Ny medlem
 
Inlägg: 6
Anslöt: 2020-06-27

Återgå till Intressanta intressen



Logga in