"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav Alien » 2014-07-18 17:45:56

Fas 3 har ju blivit grundligt kritiserad. Så något nytt ska komma. Eller blir det mer el mindre samma sak under ett annat namn? Roland Paulsen har skrivit en debattartikel:

DN Debatt skrev:I arbetslinjens Sverige hörs nu löften från både höger och vänster om att ”skrota Fas 3”. Brist på omsorg för de långtidsarbetslösa tycks inte råda. Inte heller saknas nya åtgärdsnamn. Vi har dock få skäl att tro att Fas 3 kommer att ersättas av någon substantiellt ny insats. Hos samtliga riksdagspartier är grundidén densamma: de arbetslösa ska helt enkelt tvingas till olika aktiviteter för att sporras till att ta vilket jobb som helst. Det parti som menar allvar med de humanistiskt formulerade åtgärdsförslagen bör överge de retoriska reptricken och göra aktiviteterna frivilliga.
http://www.dn.se/debatt/gor-det-frivill ... rbetslosa/

Fas 3 ska alltså enligt alliansens förslag ersättas av matchningsanställning.

S har också ett förslag. "bristyrkesutbildning" och "extratjänster i välfärden", men vad som menas rent konkret med detta vet vi inte ännu.I stället för nuvarande "anordnarbidrag" på 5.000 kr/månad och arbetslös som ideella föreningar (och andra) får idag kommer det att utgå ett "handledarstöd" på 3.000 kr.

Alla partier månar om de arbetslösa men mest månar de om att de inte ska gå sysslolösa. Det ifrågasätter Paulsen:
Detta är min utmaning. Det parti som tror att deras åtgärder är till gagn för de arbetslösa borde rimligtvis ge dem ett val. I Socialdemokraternas fall borde exempelvis långtidsarbetslösa erbjudas möjlighet att antingen välja (1) ”extratjänst” där 3000 kronor i månaden går till arbetsgivaren som handledarstöd eller (2) ingen ”extratjänst” alls där den arbetslöse själv erhåller 3000 kronor extra i arbetslöshetsersättning.

Nej, det skulle ingen våga. Man är helt övertygad om att då skulle de arbetslösa föredra att ligga på sofflocket. Och det är paternalism, säger Paulsen.

När jag i en intervju med Sven Otto Littorin frågade honom om fas 3 sa han: ”Jag tror till och med Anders [Borg] har uttryckt det så offentligt: alltså att vara arbetslös, det är inte att vara ledig. Du ska ta bort folks fria tid för att få dem att söka arbete. Och det kan ju uppfattas som rätt ordentligt paternalistiskt.”
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46087
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav Alien » 2014-07-23 2:38:11

Alliansens förslag på vad som ska komma efter Fas-3 är alltså matchningsanställning. Så här skriver arbetsmarknadsministern Elisabaeth Svantesson (m):

DN Debatt skrev:Alliansens nya jobbmål är att över fem miljoner människor ska ha ett jobb år 2020. Det betyder att jobben ska bli 350.000 fler. Det är grunden för de förslag som alliansen kommer att presentera inför den kommande mandat­perioden och fram till år 2020. Vägen dit handlar om att se och söka lösningar för människor som behöver en plats på arbetsmarknaden. Det handlar om att se alla och glömma ingen.

Sveriges arbetsmarknad ser annorlunda ut i dag än vad den gjorde för några decennier sedan. De som står nära arbetsmarknaden får jobb relativt snabbt, medan de som står längre ifrån möter en tuffare konkurrens om jobben och högre trösklar in. Det är en arbetsmarknad där många enkla jobb har försvunnit och där listan över krav på den som söker jobb blir allt längre. Den som möter arbetsgivare hör ofta hur de efterfrågar både långa utbildningar och bred erfarenhet. Men alla kan inte möta de kraven.
http://www.dn.se/debatt/ny-anstallnings ... rbetslosa/

Och varför är arbetsgivarna så rädda för att anställa dem som "står långt från arbetsmarknaden" (bl a funktionshindrade)? Ja, de är rädda för att inte bli av med dem. De är också rädda för att de personerna kommer att ha många och långa sjukskrivningar. Lösningen är alltså matchningsanställning:

Verksamheten ska bygga på upphandling av matchningsaktörer som aktivt arbetar med att rusta och matcha människor till jobb. Arbetsförmedlingen ska anvisa personer som tidigare befunnit sig i sysselsättningsfasen till en anställning hos matchningsaktören som jobbar med matchning genom en kombination av hand­ledning och kompetensutveckling. Syftet är att stärka personer som varit utan arbete en längre tid för framtida jobb. Matchningsaktören, till exempel ett rekryteringsföretag eller annan aktör med liknande verksamhet, kommer att fungera som ett aktivt stöd över tröskeln till andra arbetsgivare samtidigt som den anställda kan känna sig trygg med att både arbetsgivar­ansvaret och ansvar för utbildning ligger kvar hos matchningsaktören.

Genom matchningsanställningar minskar också arbetsgivares osäkerhet, eftersom den arbetssökande har en trygg anställning hos en annan arbetsgivare. Aktörernas åtagande ska vara långsiktigt liksom deras engagemang för åtgärden och de personer som anställs.


Tja, det låter ju bra. Men Fas-3 presenterades en gång också så att det lät positivt men hur blev det?

Det lär också dröja innan det kommer något konkret förslag. Först ska det utredas och utredningsförslaget ska vara klart i mars 2015, dvs efter valet.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46087
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav plåtmonster » 2014-07-23 2:49:31

Alltså kommer de att jaga folk för att tvinga in de i till ett slags statligt bemanningsföretag eller göra detsamma via upphandling. Dessa arbetshjon kommer att bli utan kompetensutveckling och hyras ut till slavlöner. Det är bara att se hur tidigare åtgärder genomförts.

Råd till efter överraskning 2014 (val 2014) är att undvika att vara med på arbetsförnedringens lista över slavhjon. Hamnar man i soppan får man försöka sätta så många käppar och knivar i kugghjulen som det bara går.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav kiddie » 2014-07-23 20:47:11

Jag har aldrig tyckt Fas3 lät bra. Det är bisarrt att samhället ska BETALA en arbetsgivare för att få ha en som jobbar där.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15536
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav malplacee » 2014-07-24 12:20:20

kiddie skrev:Jag har aldrig tyckt Fas3 lät bra. Det är bisarrt att samhället ska BETALA en arbetsgivare för att få ha en som jobbar där.


Jo, men de gick ju inte ut och sa att det var det det var frågan om. Det är ju någonting som kommit fram i och med att FAS3 fått viss uppmärksamhet i medierna, annars skulle ingen annan än myndigheter, Arbetsförmedling och FAS3-anordnarna själva känna till den här biten med att få betalt för deltagare.

Känner flera personer som antingen är i FAS3, eller var påtänkta för åtgärden men hade tur nog att hitta jobb innan de hamnade där, som inte fick höra ett ord om att deras slavdrivare skulle få betalt för besväret att ta emot dem.
malplacee
 
Inlägg: 118
Anslöt: 2008-10-21

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav malplacee » 2014-07-24 18:15:20

dimman skrev:
Alien skrev:Fas 3 har ju blivit grundligt kritiserad


Väldigt intressant läsning.
Vad har du själv för inkomst som tillåter att du ägnar en stor del av dagen åt att redogöra för inlägg i den offentliga debatten på mer eller mindre ointresserade diskussionsforum?


Det är en social faux-pas att fråga vad någon har för inkomst på det där sättet, men jag gissar att du redan känner till det. Du frågar väl för att du misstänker att trådstartaren själv är arbetslös/sjukskriven/något liknande och ser det som en anledning till att försöka sätta dig på henne, tysta ner och trycka till? Verkar inte bara elakt, utan även ointelligent och ologiskt. Om det nu är så som du misstänker, så är väl detta, i så fall, bara något som ger TS ännu större anledning till att engagera sig i detta?

Vi kan alla hamna i Fas3 (inte ens de med fasta anställningar sitter säkert, hur mycket de än vill inbilla sig detta), men det är klart att det är en mer brännande fråga för folk som löper risk att hamna där just nu, eller som kanske redan är där. Lyssna istället för att hålla på att försöka tysta, mobba och stoppa ner huvudet i sanden. Det handlar om din egen framtid också.
malplacee
 
Inlägg: 118
Anslöt: 2008-10-21

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav osäker » 2014-07-24 22:58:37

Om det är paternalism att ej vilja bli fråntagen sina pengar för att dessa utan krav på motprestation ska ges bort till människor som inte gjort något för att förtjäna dem är det nog inte många som inte är paternalister.
osäker
 
Inlägg: 246
Anslöt: 2009-08-24
Ort: Stockholm

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2014-07-24 23:29:10

Motprestationen när du är arbetslös är att du sedan tidigare betalat en avgift för att vara försäkrad i händelse av arbetslöshet. För att få ta del av denna försäkring är det dessutom ganska höga kvalificeringskrav även om du inte blir placerad i åtgärd. Visserligen är det så att staten skjuter till en del pengar men att för den skull beskriva a-kassan som ett bidrag tycker jag är lite missvisande.

Konsekvensen om staten delar ut en massa gratis arbetskraft till kreti och pleti blir att det tränger undan riktiga jobb. Vem vill anställa om det går precis lika bra att få en praktikant eller fas-3are som gör jobbet?

Det ligger i skattebetalarnas intresse att människor har normala inkomster och kan betala för varor och tjänster. Därigenom bidrar de till att arbetstillfällena blir flera och en högre skatt går dessutom tillbaka till stat och kommun. Som bekant betalar även arbetslösa skatt både på a-kassa och moms på vad de köper precis som alla andra.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10578
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav plåtmonster » 2014-07-25 4:07:00

Gör om FAS3 till någon form av utbildning och pröva-på. Nuvarande cirkus leder ingen vart för någon part.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav Alien » 2014-07-26 15:18:51

Så har vi socialdemokraternas förslag: Välfärdsjobb - räddningen för arbetslösa - el nya Fas3?

DN skrev:Den hårt kritiserade fas 3 avskaffas – och ersätts av jobb i välfärden. Långtidsarbetslösa ska utföra enkla arbetsuppgifter i äldrevården eller åt föreningar.
---
Enligt förslaget, som DN läst, ska de som varit arbetslösa i mer än två år kunna utföra något som Socialdemokraterna kallar extratjänster i välfärden.
---
– Det finns många arbetsuppgifter som skulle behöva utföras inte minst i välfärden, men också i ideell sektor, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
http://www.dn.se/nyheter/politik/s-vill ... fardsjobb/

Den stora skillnaden mot Fas3 är att deltagarna ska få avtalsenlig lön. Det blir dock bara deltid, eftersom deltagarna förutsätts söka "riktiga jobb" el studera resten av tiden.

– Det finns många arbetsuppgifter som skulle behöva utföras inte minst i välfärden, men också i ideell sektor, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

För att undvika så kallade undanträngningseffekter, att åtgärder ersätter reguljära jobb, vill Socialdemokraterna begränsa programmet till offentlig och ideell sektor.


Och varmed skola vi betala? Hur det ska finansieras får vi veta efter sommaren.
– Exakta kostnader och exakt storlek kommer i höst. Det kostar inte jättemycket eftersom de här människorna redan i dag försörjs av samhället samt att de som ordnar fas 3 får 5.000 kronor i månad. Extrakostnaden är inte jättehög, säger Magdalena Andersson.

I dag ingår 34.000 personer i fas 3, som bytt namn till sysselsättningsfasen.


Ja, rent principiellt tycker jag det låter bra. Det som är synd är att hur bra dessa "välfärdsjobbare" än jobbar, så får de aldrig anställning där de jobbar. Åas får de åtminstone betalt, "kollektivavtalsenlig lön". Kruxet är förstås hur stor denna extrakostnad blir.

Jag tycker också det låter välbekant, som något som prövats förr.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46087
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav Dagobert » 2014-08-20 23:57:42

Alien skrev:Så här skriver arbetsmarknadsministern Elisabaeth Svantesson (m):

DN Debatt skrev:samtidigt som den anställda kan känna sig trygg med att både arbetsgivar­ansvaret och ansvar för utbildning ligger kvar hos matchningsaktören.
[...]Aktörernas åtagande ska vara långsiktigt liksom deras engagemang för åtgärden och de personer som anställs.

Matchningsaktörer tillhandahåller långsiktig trygghet! Så bra det låter, vad kan gå fel? :roll:
Dagobert
 
Inlägg: 14087
Anslöt: 2010-11-30

"Aktiveringslinjen är paternalism". Vad kommer efter Fas3?

Inläggav plåtmonster » 2014-08-21 0:07:58

Din hand matchar Agdas rumpa alltså blir det din uppgift att torka sådana i ett par år tills vi byter namn på jobbet. :P

Med tanke på hur menlösa Kommunal är på att förhandla mot arbetsgivaren så lär den där avtalsenliga lönen inte vara värd ett skit.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in