"Afrika är det nya Kina"

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav Alien » 2012-06-10 13:37:56

Skönt att läsa något om Afrika som inte handlar om krig, svält el aids. Finansministern har varit och besökt tre länder i Afrika: Sydafrika (49 miljoner), Tanzania (45 miljoner) och Zambia (12 miljoner).

Sju av världens tio snabbast växande ekonomier finns i Afrika. Det är därför finansminister Anders Borg har besökt tre afrikanska länder under sex dagar och träffat ministerkolleger, centralbankschefer och svenska företag.

Efter de asiatiska tigerekonomierna verkar det nu vara dags för de afrikanska.

– Afrika är det nya Kina, säger Anders Borg till SvD Näringsliv i den lummiga trädgården vid den svenska ambassadören Lena Nordströms residens på Leopards Lane i Lusaka i Zambia.

– Inom tio år kommer Afrika att ha fler invånare än Kina omkring 1,5 miljard människor och väldigt många är unga, under 25 år.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/va ... 250861.svd

Fast Afrika är en kontinent, inte ett enda land som Kina. Dvs olika regeringar, olika folk, olika språk och ingen ettbarnspolitik.

Södra Afrika har de senaste tio åren haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 5 procent eller mer. Så hög tillväxt så många år i rad har regionen aldrig tidigare haft.

– De här länderna har en oerhört stor potential, fortsätter Anders Borg, företagen växer, exporten ökar och Europa måste jobba med Afrika som vi jobbat med Kina och de andra asiatiska länderna.

– Men vi måste arbeta för demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. Det måste finnas en miljö här som fungerar för svenska företag, så att de kan investera och arbeta här.
---
Telekom är en framtidsbransch även här, i Tanzania har antalet mobiltelefoner på några få år ökat från några hundra tusen till 7 miljoner idag.


Ja, många lände har hoppat över utbyggnad av fast telenät. Det är mobiltelefoni som gäller.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38682
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Re: "Afrika är det nya Kina"

Inläggav Huggorm » 2012-06-10 13:47:18

Det kanske finns ett samband, Kina har ju satsat enorma summor på infrastruktur och industri i Afrika de sista åren
Huggorm
 
Inlägg: 21206
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Re: "Afrika är det nya Kina"

Inläggav plåtmonster » 2012-06-10 14:13:09

Det finns en risk om snabba fysiska kommunikationer etableras med Afrika. Riktigt ruggiga sjukdommar såsom Ebola riskerar att ta sig ut. Detta eftersom smittade då hinner träffa andra personer i tättbefolkade områden utanför Afrika inom inkubationstiden. Inträffar ett sådant scenario kommer viruset att "bränna ut" de samhällen som den kommer i kontakt med.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: "Afrika är det nya Kina"

Inläggav Miche » 2012-06-10 14:41:04

Afrikas snabba ekonomiska utveckling för med sig ett antal fördelar, däribland:

  • Sjukvården byggs ut, i några länder är den gratis, det förhindrar smittspridning av farliga sjukdomar så som Ebola och HIV/AIDS.
  • Utbildningen blir bättre, även det minskar risken för smittspridningen.
  • Fler får det bättre ställt, antalet fattiga minskar, det minskar risken för att de unga söker sig illegalt till rikare länder.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: "Afrika är det nya Kina"

Inläggav rdos » 2012-06-10 17:53:11

Det där tror jag inte på förrän jag sett några påtagliga resultat. Att man har 5% tillväxt tack vare stora Kinesiska investeringar säger egentligen ingenting, och det sker ifrån en väldigt låg nivå.

Tror mer på att Kina kommer att utveckla någon slags ny kolonialism än att området av egen kraft kommer att börja producera toppmodern industri.
rdos
 
Inlägg: 14159
Anslöt: 2005-10-14
Ort: Eslöv

Re: "Afrika är det nya Kina"

Inläggav atoms » 2012-06-10 18:21:47

rdos skrev:Det där tror jag inte på förrän jag sett några påtagliga resultat. Att man har 5% tillväxt tack vare stora Kinesiska investeringar säger egentligen ingenting, och det sker ifrån en väldigt låg nivå.

Tror mer på att Kina kommer att utveckla någon slags ny kolonialism än att området av egen kraft kommer att börja producera toppmodern industri.


Ja, du litar väl mer på den där Hennix...
atoms
Moderator
 
Inlägg: 15771
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Re: "Afrika är det nya Kina"

Inläggav Phobos » 2012-06-10 18:24:06

atoms skrev:
rdos skrev:Det där tror jag inte på förrän jag sett några påtagliga resultat. Att man har 5% tillväxt tack vare stora Kinesiska investeringar säger egentligen ingenting, och det sker ifrån en väldigt låg nivå.

Tror mer på att Kina kommer att utveckla någon slags ny kolonialism än att området av egen kraft kommer att börja producera toppmodern industri.


Ja, du litar väl mer på den där Hennix...


Förnekar du att det är tack vare Kina som gör att de afrikanska länderna nu börjar lyfta sig? Du vet som dom gjorde en gång i tiden när det var Européer som åkte dit och investerade i området.
Phobos
 
Inlägg: 263
Anslöt: 2009-09-20
Ort: Stockholm

Re: "Afrika är det nya Kina"

Inläggav Alien » 2012-07-22 16:41:51

En ledarartikel i DN om Afrikas (särskilt söder om Sahara) ekonomiska tillväxt:

Borg är inte den första att notera hur snabbt Afrikas ekonomier expanderar – eller för den delen att göra liknelsen med Kina. Världsbanken drar i ett dokument från 2011 slutsatsen att kontinenten ”kan stå på gränsen till ett ekonomiskt uppsving likt Kinas för 30 år sedan” (Africa’s future – and the World bank’s support to it).

För ungefär ett årtionde sedan avskrev tidningen Economist Afrika som ”en hopplös kontinent”. Sedan dess har ekonomierna söder om Sahara genomsnittligt växt med dryga 5 procent per år. Även i år – märkt av eurokris – förväntas tillväxten ligga kring 5 procent. I vissa länder, exempelvis Angola, ökar BNP med närmare 10 procent, jämförbart med just Kina.
http://www.dn.se/ledare/signerat/politi ... r-inte-med

Kinas och Indiens frammarsch har betytt mindre beroende av amerikansk och europeisk efterfrågan.

Men ekonomisk utveckling betyder inte att fattigdomen minskar:
I maj publicerade FN:s utvecklingsorgan (UNDP) en rapport om tryggad livsmedelsförsörjning i Afrika (Africa Human Development Report 2012: Towards a food secure future). I den noteras både de stora tillgångar som finns i Afrika och de senaste tio årens fantastiska tillväxt. Men där konstateras samtidigt att det inte har lett till att tillgången på livsmedel har förbättrats på ett jämförbart sätt. Undernäring fortsätter att vara utbredd och svältkatastrofer ett ständigt hot.

Huvudorsakerna är ”felriktad politik, svaga institutioner och havererade marknader”. På grund av korruption och klientelism samt avsaknad av transparens och små möjligheter till ansvarsutkrävande styrs resurser bort från nödvändiga satsningar på jordbruk och infrastruktur.

UNDP-rapporten belyser ett viktigt faktum: Källan till fattigdom och svält är ofta politisk, inte ekonomisk.


Parellellen med Kina passar även där:
Kina har haft en spektakulär ekonomisk tillväxt de senaste tre decennierna. Hundratals miljoner människor har lyfts ur fattigdom.

Men på flera sätt har institutionell och politisk utveckling legat efter. Korruptionen är utbredd och rättsstaten svag; transparens och möjligheten till ansvarsutkrävande saknas i stor utsträckning. Dessa brister utgör Kinas viktigaste hinder för fortsatt ekonomisk utveckling och för att ta steget in i den rika världen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38682
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav Alien » 2013-05-12 14:56:57

Mer om Afrika:

DN skrev:Blickarna riktas allt mer mot Afrika, där sju av världens tio snabbast växande ekonomier ligger.
---
När kolonierna blev fria för ett halvsekel sedan var det Afrika bedömare trodde på, för där fanns naturresurserna och åkermarken, medan Asien med sin överbefolkning och komplexa konflikter var dömt att hamna i bakvattnet. Som bekant blev utvecklingen under 1970-, 1980- och 1990-talen precis den omvända.

Men vid millennieskiftet, eller strax före i några fall, hände något med den fattigaste kontinenten. Krigen minskade, allt fler afrikanska länder började hålla fria val och ekonomin började så sakta få fart.
--
Den ekonomiska tillväxten i Afrika söder om Sahara gick om Asiens under 2000-talets första decennium och ligger sedan dess på en genomsnittlig årligt takt av runt sex procent.
http://www.dn.se/ekonomi/afrikas-tid-ar-har

Finansminister Anders Borg anser att Sverige bör investera mer i Afrika:

Tycker du att svenska pensionsfonder aktivt ska gå in mer i Afrika?

– Jag tycker att vi tillsammans med europeiska pensionsfonder, Världsbanken och Sida ska hitta ett sätt att göra lönsamma investeringar. Avkastningen på utländskt kapital i Afrika har varit 12 procent under de senaste 20 åren. Det går att göra nytta för Afrika, få en rimlig avkastning och utveckla produktionen här på ett sätt som är bra för Sverige.

De främsta hindren för företagare är bristfällig infrastruktur – och korruption.
http://www.dn.se/ekonomi/anders-borg-vi ... a-i-afrika

Men vi kan inte välja bort att samarbeta med alla länder som inte är perfekta, säger ministern.

Finansminister Anders Borg, som DN träffar i Abuja, talar om en ”afrikansk renässans” och säger att ”Europa är gammalt, Afrika är nytt”.

Han ser framför sig en jordbruksutveckling som följs av en begynnande industrialisering liknande den som skett i Asien. Nyckeln till detta är lönenivåerna, som redan stigit så mycket i Asien att Afrika på sikt kommer att framstå som attraktivt.

Men finansministern markerar att optimismen inte får övergå i naivitet.

– Det är inte okomplicerat och det är en besvärlig checklista som måste bockas av. Fungerar hamnen? Transportsystemet? Elektriciteten? Mycket måste göras men där har vi mycket att erbjuda. Vi har väldigt mycket pengar. Vi har långsiktiga pensionsfonder som i dag lever med 2 procents avkastning. Kan de få 7 procents avkastning i 20 år genom att investera i Afrika så är det nyttigt för båda.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38682
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav Flawed » 2013-05-12 16:02:58

Kina har ju ont om naturtillgångar.
Afrika har mycket naturtillgångar det gäller även Somalia till exempel.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3881
Anslöt: 2007-05-04

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav Alien » 2014-02-08 13:38:35

Även svenska företag är intresserade av Afrika. Både för att lägga produktionen dit, pga låga löner, och för att öppna butiker till den afrikanska medelklassen.

SvD skrev:I Kina har timlönen för textilarbetarna dubblerats på bara sex år - en trend som spås sprida sig till textiljättar som Bangladesh, Kambodja och Pakistan.

Lägg därtill att efterfrågan på textilier beräknas öka dramatiskt de kommande åren i takt med att världens befolkning ökar, samtidigt som produktionen i Asien börjar nå sin topp.

Det är inte undra på att branschen är på desperat jakt efter nya producentländer. Och nu pekar alltmer på att Afrika söder om Sahara, med länder som Etiopien, Kenya, Tanzania och Sydafrika i spetsen, kommer att ta över stafettpinnen. God tillgång på både billig arbetskraft och bomull, billig el, en imponerande ekonomisk utveckling och fördelaktiga tullsubventioner lockar just nu hit sko- och textilproducenter från hela världen.
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/ ... 374908.svd

H & M har börjat använda underleverantörer i Afrika, bl a i Etiopien och Kenya. 2015 öppnar H & M sin första klädbutik i Afrika, i Sydafrika.

"Statliga Exportkrkeditnämnden (EKN) har sett mer än en fördubbling av antalet exportkrediter till regionen under de senaste tio åren, från 18 til 38 företag.

- Mycket handlar om gruvor men också om andra råvaror och om olja. Och om infrastruktur: vägar, järnvägar, flygplatser. Elnät och telekomnät är också sektorer som växer väldgt snabbt i Afrika söder om Sahara, säger Rbecka Lundgren, Afrikaaexpert på EK." (DN 2014-02-05 "Svenska företag på väg till Afrika")
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38682
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav notwoodstock » 2014-11-20 5:31:55

Väljer att haka på denna tråd, p.g.a. att det idag är:

http://www.un.org/en/events/africaday/

och :

Snygg karta om språkfördelningen i Afrika, plus om Kinas roll i Afrika:

http://kildenasman.se/2013/03/27/kinesisk-imperialism-i-afrika/
notwoodstock
 
Inlägg: 3691
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav Phobos » 2014-11-20 6:27:35

Alien skrev:Skönt att läsa något om Afrika som inte handlar om krig, svält el aids. Finansministern har varit och besökt tre länder i Afrika: Sydafrika (49 miljoner), Tanzania (45 miljoner) och Zambia (12 miljoner).

Sju av världens tio snabbast växande ekonomier finns i Afrika. Det är därför finansminister Anders Borg har besökt tre afrikanska länder under sex dagar och träffat ministerkolleger, centralbankschefer och svenska företag.

Efter de asiatiska tigerekonomierna verkar det nu vara dags för de afrikanska.

– Afrika är det nya Kina, säger Anders Borg till SvD Näringsliv i den lummiga trädgården vid den svenska ambassadören Lena Nordströms residens på Leopards Lane i Lusaka i Zambia.

– Inom tio år kommer Afrika att ha fler invånare än Kina omkring 1,5 miljard människor och väldigt många är unga, under 25 år.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/va ... 250861.svd

Fast Afrika är en kontinent, inte ett enda land som Kina. Dvs olika regeringar, olika folk, olika språk och ingen ettbarnspolitik.

Södra Afrika har de senaste tio åren haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 5 procent eller mer. Så hög tillväxt så många år i rad har regionen aldrig tidigare haft.

– De här länderna har en oerhört stor potential, fortsätter Anders Borg, företagen växer, exporten ökar och Europa måste jobba med Afrika som vi jobbat med Kina och de andra asiatiska länderna.

– Men vi måste arbeta för demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. Det måste finnas en miljö här som fungerar för svenska företag, så att de kan investera och arbeta här.
---
Telekom är en framtidsbransch även här, i Tanzania har antalet mobiltelefoner på några få år ökat från några hundra tusen till 7 miljoner idag.


Ja, många lände har hoppat över utbyggnad av fast telenät. Det är mobiltelefoni som gäller.


Så kolionalism är okej så länge det är Kineser som står för den? (Ja jag vet att du inte skrev det men just kineserna är där nere just nu och röjer en massa)
Phobos
 
Inlägg: 263
Anslöt: 2009-09-20
Ort: Stockholm

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav notwoodstock » 2014-11-20 6:45:22

Tråden som jag försökte undvika att starta var den om Afrikadagen idag. Alltså.
notwoodstock
 
Inlägg: 3691
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav matterik » 2014-11-20 13:56:24

ja det är väl under utveckling i afrika till skillnad från sverige som är mer stagnerat.
matterik
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2085
Anslöt: 2010-01-17

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav Alien » 2021-08-13 2:58:46

Bump!
Tron på Afrikas framtid gjorde att Afrikafonder startades.

DN Ekonomi skrev:För omkring 15 år sedan startades flera nya fonder helt inriktade på den afrikanska marknaden, och nyfikenheten var stor.

– Tidningarna skrev ganska mycket om att Afrika borde kunna vara en framtidsmarknad. Man tyckte sig se att länderna där var på väg att komma ikapp andra världsdelar med högre tillväxt, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondanalysföretaget Morningstar.

– En del gjorde det nog också av mer ideella skäl, man tyckte att det kändes bra att hjälpa en världsdel som behöver högre ekonomisk tillväxt, fortsätter han.
https://www.dn.se/ekonomi/darfor-forsva ... ikafonder/

Men nu är alla Afrikafonderna borta.

En efter en har de renodlade svenska Afrikafonderna slocknat. I september 2020 fusionerades Tundra Frontier Africa med tre andra fonder, och blev därmed den sista att försvinna.

– Det är lite tråkigt. Argumenten om att det är en världsdel som har potential att komma ikapp kan många tro på även i dag. Men då finns det inte längre någon möjlighet för dem att investera.

Och varför försvann Afrikafonderna? De gav helt enkelt för låg avkastning.

Orsaken till att fond efter fond dött ut är i första hand den negativa avkastningen, till stor del orsakad av fallande råvarupriser, tror han. Fortfarande finns det några utländska Afrikafonder kvar, men snittavkastningen för dem är blygsamma 0,4 procent i snitt de senaste tio åren. Det kan jämföras med de svenska globalfonderna som i snitt har stigit drygt 11 procent per år, enligt Morningstars uträkningar.

Frågan är om man tror så mycket på Afrikas framtid längre? Inte marknaden iaf.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38682
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav Huggorm » 2021-08-13 7:11:34

Alien skrev:Frågan är om man tror så mycket på Afrikas framtid längre? Inte marknaden iaf.
Det finns nog mycket rikedom att hämta från Afrika, i form av råvaror. Afrikanska gruvfonder har en framtid, om det finns några sådana. Men gruvorna är väl ägda utomlands och hamnar i andra länders fonder. Men vanliga företag? När Kinafonderna blev populära för många år sedan var jag helt med på att de skulle öka i raketfart, kineserna är ett oerhört drivet och flitigt folk. Ger man dom bara förutsättningar så skapar de snabbt stora värden. Samma egenskaper ser jag inte i Afrika och jag är inte ett dugg förvånad att fonderna där går dåligt. Afrikas framtid ligger i att kineserna ger dom lite infrastruktur mot att de får suga ur dom alla deras råvaror, själva producerar inte afrikanerna så mycket annat än barn. När de inte i något land kan skapa stabila, demokratiska samhällen som förser sina befolkningar med välfärd förstår man att fonderna inte kommer gå bra på lång sikt.
Huggorm
 
Inlägg: 21206
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav slackern » 2021-08-13 13:35:00

Huggorm skrev:
Alien skrev:Frågan är om man tror så mycket på Afrikas framtid längre? Inte marknaden iaf.
Det finns nog mycket rikedom att hämta från Afrika, i form av råvaror. Afrikanska gruvfonder har en framtid, om det finns några sådana. Men gruvorna är väl ägda utomlands och hamnar i andra länders fonder. Men vanliga företag? När Kinafonderna blev populära för många år sedan var jag helt med på att de skulle öka i raketfart, kineserna är ett oerhört drivet och flitigt folk. Ger man dom bara förutsättningar så skapar de snabbt stora värden. Samma egenskaper ser jag inte i Afrika och jag är inte ett dugg förvånad att fonderna där går dåligt. Afrikas framtid ligger i att kineserna ger dom lite infrastruktur mot att de får suga ur dom alla deras råvaror, själva producerar inte afrikanerna så mycket annat än barn. När de inte i något land kan skapa stabila, demokratiska samhällen som förser sina befolkningar med välfärd förstår man att fonderna inte kommer gå bra på lång sikt.


Och Kina är ett stabilt och demokratiskt samhälle? Så där tycker jag att dit argument faller platt. Men jag tänkte också på gruvor och fonder för jag tror nog ingen föreställer sig afrikanska länder som högteknologiska, förutom gruvor genererar väl "Nigeriabrev" utländskvaluta.
slackern
 
Inlägg: 38630
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

"Afrika är det nya Kina"

Inläggav LordNelson » 2021-08-13 20:45:45

slackern skrev:Och Kina är ett stabilt och demokratiskt samhälle? Så där tycker jag att dit argument faller platt. Men jag tänkte också på gruvor och fonder för jag tror nog ingen föreställer sig afrikanska länder som högteknologiska, förutom gruvor genererar väl "Nigeriabrev" utländskvaluta.

Inte demokratiskt men väldigt stabilt. Kapitalismen gillar stabilitet.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4254
Anslöt: 2010-06-25

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in