AF, högskola med mera

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

AF, högskola med mera

Inläggav Oggan » 2019-11-23 21:48:26


Hej. Jag är ny här. Detta är mitt första inlägg.

Jag har haft arbetsträning på diverse bibliotek sedan en antal år tillbaka.
Jag har alltid fått goda omdömen på de olika biblioteken jag har varit på. Frågan om fast anställning har varit uppe på bordet flera gånger men inget har hänt på den fronten.
Jag funderar på att börja studera på universitetet. Men arbetsmarknaden för bibliotekarier känns minst sagt svårframkomlig. Arkivarie är kanske ett bättre yrkesval?

Känner mig orolig för hur jag skulle klara av studier då jag har återkommande depressioner.

Någon som har råd att ge?
Oggan
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2019-11-10

Re: AF, högskola med mera

Inläggav Heliora » 2019-11-23 23:05:00

Arkivarie är lättare att få jobb som, men man måste vara beredd på att det är ett väldigt socialt jobb. Hålla utbildningar för handläggare, svara på frågor i telefon, själv ta kontakt med handläggare i jakten på dokument - vara en blåslampa helt enkelt. Vara med på möten där man har en rådgivande roll. Detta är 90 % av arbetsuppgifterna. 10 % är att sitta i ett arkiv och sortera och förteckna.

På många arbetsplatser är det mycket sekretessprövningar också, så man måste vara intresserad av juridik. Ett stort ansvar.

Menar inte att avskräcka dig, men många aspiesar har en lite romantisk syn på yrket, att man får sitta i ett arkiv och sortera arkivkartonger hela dagarna. Så är det alltså inte.

Vill man ha ett lite mer tillbakadraget jobb med sorterande, så kan man satsa på arkivassistent istället. Eller registrator där man diarieför handlingar, men det kan vara väldigt socialt också med att svara i telefon och ha kontakt med handläggare. Men mindre socialt och ansvarskrävande än arkivarie.
Heliora
 
Inlägg: 1481
Anslöt: 2009-05-01

Återgå till Studier och arbetslivLogga in